ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ-09 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

9 Οκτωβρίου

325 π.Χ.—Ο Νέαρχος, ναύαρχος στον στρατό τού Μεγάλου Αλέξανδρου με καταγωγή από την Λατώ τής Κρήτης, καταπλέει στην Σαγγάδα των Ινδιών (βλ. και 2/10/325), την οποίαν μετονόμασε σε «λιμένα Αλεξάνδρου». Η εξερευνητική διάσταση τής εκστρατείας τού Μ. Αλέξανδρου, εξ ίσου σημαντική με την στρατιωτική, έγινε ορατή σε μεγαλύτερο βαθμό από την στιγμή που ολοκληρώθηκε η κατάκτηση τής περσικής αυτοκρατορίας και άρχισε η προετοιμασία τής εκστρατείας στην Ινδία (327 π.Χ.). Η επιτυχής ολοκλήρωση τού ταξειδιού είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα τής εκστρατείας. Ολόκληρο το χρονικό τού ταξειδιού περιλαμβάνεται στο έργο τού ιστορικού Αρριανού, «Ινδικά», το οποίο γράφτηκε το 2ο αιώνα μ.Χ. Την εποχή τού Πτολεμαίου  Ζ΄ τού Ευεργέτη (246-222 π.Χ.), οι Έλληνες πέτυχαν να φτάσουν στην Ινδία απ’ την θάλασσα. Τον δρόμο άνοιξε ένας μεγάλος εξερευνητής τής εποχής, ο Εύδοξος ο Κυζικηνός.

1329.—Σαν σήμερα γεννήθηκε ο μετέπειτα Φράγκος βασιλιάς τής Κύπρου, Πέτρος Α΄. Παρέμεινε στον θρόνο γιά μία δεκαετία, από το 1359 μέχρι τον θάνατό του, το 1369, και ήταν ίσως ο σημαντικότερος από τους Λουζινιανούς βασιλιάδες τής Κύπρου κατά την διάρκεια τής Φραγκικής κατοχής τής νήσου. Στον στρατιωτικό τομέα είχε σημαντικές όσο και εντυπωσιακές επιτυχίες αλλά και ιδιαίτερα μεγαλεπήβολα σχέδια, τα οποία δεν κατόρθωσε όμως να πραγματοποιήσει. Μεταξύ των αιτιών, ήταν και το γεγονός ότι ο παράφορος χαρακτήρας του τον οδήγησε σε σοβαρές εσωτερικές έριδες. Γι’ αυτό εξ άλλου πέθανε και πρόωρα, σε ηλικία 40 χρόνων, δολοφονημένος από τους ίδιους τούς ευγενείς τού βασιλείου του. Το «Χρονικόν» τού Λεόντιου Μαχαιρά, δίνει πληροφορίες γιά την εποχή τής βασιλείας του.

1365.—Άφιξις τού Φράγκου βασιλέα τής Κύπρου Πέτρου Α΄ Λουζινιάν με πολεμικό στόλο 165 καραβιών, στην Αλεξάνδρεια τής Αιγύπτου. Θα ακολουθήσει αστραπιαία επίθεση και άλωση τής Αλεξάνδρειας σε διάστημα δύο ημερών. Όταν ο Πέτρος Α΄ τής Κύπρου πληροφορήθηκε ότι οι μωαμεθανοί τής Αιγύπτου σχεδίαζαν να οργανώσουν επίθεση κατά τής νήσου, ακολουθώντας την τακτική τού αιφνιδιασμού, ετοίμασε εκστρατεία κατά των Αιγυπτίων. Από την Βενετία όπου βρισκόταν, διαμήνυσε να συγκεντρωθεί ο στόλος του στην Ρόδο, μαζί με το στράτευμα, ενώ ο ίδιος έφερε μαζί του από την Ιταλία 16 γαλέρες που είχε εξασφαλίσει. Οι Ιωαννίτες Ιππότες τής Ρόδου συμμετείχαν με 4 γαλέρες. Τελικά, συγκεντρώθηκε ένας στόλος από 165 καράβια και ο ίδιος τέθηκε επικεφαλής. Ο Πέτρος έπλευσε με τον στρατό του κι’ έφτασε στην Αλεξάνδρεια στις 9 Οκτωβρίου.

1431.—Ένα χρόνο μετά την άλωση τής Θεσσαλονίκης, ο Μουράτ Β΄, καταλαμβάνει τα Ιωάννινα, στα οποία ηγεμόνευε ο Κάρολος Β΄ Τόκκος (1429- 1448). Η παράδοση τής πρωτεύουσας τής Ηπείρου, έγινε κατόπιν συνεννοήσεων τού Ρούμελη βαλεσί, Σινάν πασά, με τούς Έλληνες και Σέρβους άρχοντες και τον μητροπολίτη, με αποτέλεσμα να επιτύχουν οι κάτοικοι ορισμένα προνόμια που τα διασφάλισαν με έγγραφο τού τούρκου στρατηγού. Το σχετικό έγγραφο, γραμμένο στην ελληνική και γνωστό ως «ορισμός τού Σινάν πασά», έχει διασωθεί σε πολλά αντίγραφα και έχει μεγάλη σημασία γιά την ιστορία των προνομίων, διότι είναι το παλαιότερο τουρκικό έγγραφο που αναφέρεται σε ελληνικό τόπο και ίσως πρότυπο γιά την έκδοση άλλων «ορισμών».

1479.—(ή 1480) Ο Κροκόδειλος Κλαδάς, ηγούμενος στρατού ο οποίος πολύ γρήγορα ξεπέρασε  τους 15.000 άνδρες, εκδιώκει τους τούρκους από τα φρούριά τους που βρίσκονταν στα βόρεια σύνορα τής Μάνης. Σ’ αυτά ύψωσε την  σημαία  τής Ρωμανίας με τον δικέφαλο αετό.

1623.—Δυτικοί πειρατές οι οποίοι δρουν στο Ελληνικό Αρχιπέλαγος, φονεύουν τον μοναχό και ράπτη τής Ιεράς Μονής τής Πάτμου, Λεόντιο, ο οποίος επέστρεφε στο νησί από την Μήλο.

1798.—Ο Άγγλος ναύαρχος Οράτιος Νέλσον, απευθυνόμενος προς τους Επτανησίους στην Ελληνική και την Ιταλική γλώσσα, προσπαθεί να τους πείσει να απεμπλακούν από το άρμα τού Ναπολέοντα, υποσχόμενος να τους παράσχει κάθε διευκόλυνση και προστασία. Ήταν η προσπάθεια των Βρετανών να καρπωθούν τα Ιόνια, ενώ ταυτοχρόνως ήθελαν να ανακόψουν την εντυπωσιακή πορεία τού Βοναπάρτη.

1823.—«Ἄφιξις τουρκικοῦ στόλου ἔξω τῆς Σκιάθου ὁδηγουμένου ὑπὸ τοῦ Καπετὰν Χουσρέφμπεη.» Τουρκικός στόλος δέκα τριών πλοίων, επιχειρεί τέσσερεις φορές αποβίβαση στο λιμάνι τής Σκιάθου, αλλά η αντίσταση τετρακοσίων Ελλήνων υπερασπιστών τον αναγκάζει να αποχωρήσει. Νεκροί: πέντε Έλληνες και δέκα επτά τούρκοι. Ανάμεσα στους υπερασπιστές τής Σκιάθου, βρίσκεται και ένας άγνωστος γιά τους πολλούς αγωνιστής τής ελευθερίας. Στα Γενικά Αρχεία τού Κράτους, υπάρχει ένα πιστοποιητικό, αναφορικά με την δράση τού Μανώλη Γιαννόπουλου, με καταγωγή από το Προμύρι τού νοτίου Πηλίου, υπογεγραμμένο από τους οπλαρχηγούς του, Γιάννη Στράτο και Γιώργη Ζορμπά. Μόλις έμαθε ότι στην Σκιάθο συγκεντρώθηκαν οι Θεσσαλομακεδόνες μαχητές, ύστερα από την αποτυχία τού δεύτερου επαναστατικού κινήματος στην Μαγνησία, πέρασε κι’ αυτός στο νησί. Είχε μαζί του και τους τριάντα συμμαχητές του που έφερε από την Μακεδονία, και όλοι μαζί κατατάχτηκαν στον νταϊφά τού γέρο – Καρατάσου. Οι αγωνιστές διαμοιράστηκαν στα καίρια σημεία τής Σκιαθίτικης παραλίας και χτυπήσανε τους τούρκους. Μετά  από επτάωρη μάχη, κατόρθωσαν να αποκρούσουν τον Τοπάλ και να τον εξαναγκάσουν να μαζέψει τους άντρες του και να φύγει.

1824.—«Ἐξελέγησαν Πρόεδρος τῆς Βουλῆς ὁ Π. Νοταρᾶς καὶ ἀντιπρόεδρος ὁ Βρεσθένης Θεοδώρητος.» Ο Πανούτσος Νοταράς στην διάρκεια τής λεγόμενης τρίτης βουλευτικής περιόδου, εκλέχθηκε επίσημα πρόεδρος τού Βουλευτικού. Έδρα τού Βουλευτικού ήταν στο Ναύπλιο, και ο ρόλος που διαδραμάτιζε ήταν σκιώδης και δευτερεύον· αντιπρόεδρος εκλέχθηκε ο Θεοδώρητος Βρεσθένης.

1826.—«Ἄφιξις Καρόλου Φαβιέρου μετὰ στρατευμάτων εἰς Ἀσωπὸν ποταμὸν ἀπέχοντα τῶν Θηβῶν 1 ½ ὥραν.»

.—Τέσσερα τουρκικά πλοία, καλυπτόμενα υπό την αγγλική σημαία εμφανίζονται στο λιμάνι Κιτριών Μεσσηνίας με πρόθεση να αποβιβάσουν αγήματα. Αφού όμως δέχτηκαν σφοδρά πυρά από την ακτή και από το ελληνικό πλοίο «Λεωνίδας» υπό τον Δημήτριο Λάμπρο, αποσύρθηκαν με σοβαρές απώλειες.

1827.—«Ἐκστρατεία Φαβιέρου είς Χίον.» Ο Κάρολος Φαβιέρος με στρατεύματα αναχωρεί γιά την Χίο, με σκοπό την απελευθέρωσή της. Η εκστρατεία θα διακοπεί κατόπιν παρεμβάσεως των Μεγάλων Δυνάμεων. Ο Φαβιέρος παρέλαβε την διοίκηση τού Τακτικού Στρατού στις 30 Ιουλίου 1825 από τον Συνταγματάρχη Ρόδιο. Παρά την λαμπρή εμφάνιση, το Σώμα στερείτο ηθικού και δεν σημείωσε αξιόλογη δράση, με εξαίρεση την είσοδό του στην πολιορκούμενη από τον Κιουταχή Ακρόπολη των Αθηνών, στις 30 Νοεμβρίου 1826. Κατόπιν τής συνθηκολογήσεως  υπέρ των τούρκων, στις 27 Μαΐου 1827, τα λείψανα τού Τακτικού στρατού ανασυγκροτήθηκαν στον Πόρο και αναχώρησαν γιά την τελευταία εκστρατεία στην Χίο, τον Οκτώβριο τού 1827.

.—Ο Καποδίστριας, ο οποίος συνεχίζει την ευρωπαϊκή του περιοδεία, φτάνει στην Ελβετία. Στις 6 τού μήνα είχε αναχωρήσει από την Γαλλία.

1828.—Ως απάντηση στην ρηματική δήλωση των Προστάτιδων Δυνάμεων στα είκοσι οκτώ ερωτήματα γιά την γενική κατάσταση στην Ελλάδα, ο Κυβερνήτης Καποδίστριας είναι σαφής όσο κ α ν έ ν α ς άλλος πολιτικός μέχρι σήμερα. Στο θέμα τού Αιγαίου έδωσε εμπεριστατωμένη απάντηση περί τής διεκδικήσεως όλων των νησιών, μέχρι την Κύπρο, τα Δωδεκάνησα κ.α. Γιά την ηπειρωτική Ελλάδα διευκρίνισε ότι, τα σύνορά μας τελειώνουν μετά το Δέλβινο και τους Αγίους Σαράντα στην Βόρειο Ήπειρο.

1831.—Εκτελείται ο αγωνιστής τού ’21 Μαυρομιχάλης Γεώργιος τού Πετρόμπεη, κι ένας από τους δολοφόνους τού Καποδίστρια. Μετά την σύλληψή του, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 9 (ἤ 10) Οκτωβρίου. Προερχόμενος από οικογένεια αγωνιστών τής Επαναστάσεως που προσέφερε πολλά στον Αγώνα, ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης ήταν ο αρχηγός των Μανιάτικων στρατευμάτων που νικηφόρα αντιμετώπισαν την στρατιά τού Ιμπραήμ στην ιστορική μάχη τής Βέργας 22-24 Ιουνίου 1826. Μέσα στα τραγικά παιχνίδια τής ζωής, με το ίδιο χέρι που ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης, έδωσε τον διορισμό στον Καποδίστρια γιά να γίνει ο πρώτος Κυβερνήτης τής Ελλάδος, με το ίδιο χέρι τέσσερα χρόνια αργότερα, τον σκότωσε. Εκτελέστηκε σε ηλικία 32 χρονών.

1833.—Με το διάταγμα τής 27ης Σεπτεμβρίου/9ης Οκτωβρίου 1833, «Περί συστάσεως τού Ελεγκτικού Συνεδρίου», ιδρύεται από το καθεστώς τής Αντιβασιλείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, με πρόεδρο τον Γάλλο οικονομολόγο Arthemond de Regny. Ο Γάλλος οικονομολόγος είχε σταλεί στην Ελλάδα με παρέμβαση τού Γαλλοελβετού Φιλέλληνα Jean-Gabriel Eynard, έχοντας σκοπό να οργανώσει τα οικονομικά τής χώρας. Κατά την διάρκεια τής Επαναστάσεως τού 1821, λόγω τής κακοδιαχειρήσεως των λεγόμενων δανείων τής Ανεξαρτησίας, δημιουργήθηκαν ελεγκτικά όργανα, πρόδρομοι τού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο Καποδίστριας σε επιστολή που είχε στείλει από την Αίγινα προς τα μέλη τού Συμβουλίου, τόνιζε : «Ουδείς πολιτικός διατάξας ή τελέσας δαπάνας υπέρ τής πολιτείας δύναται να απαλλαχθεί τής ευθύνης εάν το Ελεγκτικόν Συμβούλιον δεν λάβει απόδειξιν ότι τα εις τας δαπάνας προσνεμηθέντα χρήματα, εδαπανήθησαν άνευ καταχρήσεως και σφετερισμού

1856.—Σὰν σήμερα ἀπεβίωσε ὁ διατελέσας πρέσβης καὶ ὑπουργὸς Ἐξωτερικῶν Κωνσταντῖνος Ζωγράφος. Χαρακτηρίστηκε ἀπὸ τὸ λαϊκό συναίσθημα ὡς «προδότης» μετὰ ἀπὸ τὴν ‘’Συνθήκη Φιλίας, Ἐμπορίου καὶ Συμμαχίας» ποὺ ὑπεγράφη μεταξὺ Ἑλλάδος καὶ τουρκίας στὴν Κωνσταντινούπολη. Ὃταν ὁ Ζωγράφος (στὸν ὁποῖο ἀποδόθηκε τὸ προσωνύμιο τουρκοζωγράφος), ἐπέστρεψε ἀπὸ τὴν Κωνσταντινούπολη τὸ 1840, ὑπέστη λιθοβολισμὸ ἀπὸ μεγάλες λαϊκὲς διαδηλώσεις, οἱ ὁποῖες τὸν ἀποδοκίμασαν ἀγρίως καὶ ἔφτασαν μέχρι τὸ σπίτι του. Ἀργότερα ὁ λαὸς τὸν ἀναθεμάτιζε δημοσίως, ἀκόμα καὶ μέσα στὶς ἐκκλησίες, τὰ δὲ παιδιὰ ὅταν τὸν ἔβλεπαν στὸν δρόμο τοῦ φώναζαν ‘’φῦγε προδότη’’.

1864.—Καταστροφικό πέρασμα τού Εγκέλαδου από τα μέρη τού Πηλίου. Τα 6,0 Ρίχτερ ήταν αρκετά γιά να γκρεμίσουν πολλά οικήματα χωριών, με τους μετασεισμούς να έχουν διάρκεια διμήνου.

1901.—Σύμφωνα με τηλεγράφημα από την Πετρούπολη, η Ρωσία δίνει εντολή στον πρίγκιπα τής Ελλάδος Γεώργιο, Ύπατο Αρμοστή τής Κρήτης, να επανέλθει στο νησί με σκοπό την άμεση σύγκληση  Εθνοσυνελεύσεως και την επίσημη κήρυξη τής Ενώσεως τής Κρήτης με την Ελλάδα. Η ένταση των σχέσεων μεταξύ Γεώργιου και Βενιζέλου, κορυφώθηκε την άνοιξη τού 1901, όταν ο Γεώργιος απέλυσε τον Βενιζέλο από το αξίωμα τού υπουργού. Γιά να υποστηρίξει τις απόψεις του στο εθνικό ζήτημα τής Κρήτης, ο Βενιζέλος δημοσίευσε στην εφημερίδα «Κήρυξ» των Χανίων, που ο ίδιος εξέδιδε, πέντε πολύκροτα άρθρα, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Γεννηθήτῳ φῶς».  Ο Γεώργιος ακολούθησε πολιτική αδιαλλαξίας και προχώρησε σε  απαγόρευση τής ελευθεροτυπίας και σε διώξεις και φυλακίσεις διακεκριμένων μελών τής κρητικής αντιπολιτεύσεως. Υπό αυτές τις συνθήκες, τα πολιτικά πράγματα στην Κρήτη οδηγήθηκαν σε πλήρες αδιέξοδο και όλες οι προσπάθειες συνδιαλλαγής των αντίπαλων πολιτικών μερίδων ναυάγησαν.

1902.—Εγκαινιάζεται επισήμως η αθλητική δημοσιογραφία στην Ελλάδα. Η εφημερίδα «Αθήναι» τού Γεώργιου Πωπ, ανακοινώνει ότι θα δημοσιεύει δωρεάν ανακοινώσεις των αθλητικών σωματείων, εάν βεβαίως έχει σχετική ενημέρωση από αυτά.

1904.—Ο Παύλος Μελάς με πολλούς άλλους αρχηγούς του, φτάνουν από την Νεγκόβανη στην Μπελκαμένη. Είχαν βρεθεί πριν δύο ημέρες στην Νεγκόβανη, και από εκεί ετοίμασαν την επίθεση και τιμωρία των βουργαρόφρονων στο χωριό Νερέτι (Πολυπόταμος Φλώρινας).

.—Στο Μπροντ τού Μοναστηρίου, βούργαροι κατέσφαξαν σε ώρα λειτουργίας τον παπά, την παπαδιά πρεσβυτέρα και δύο προκρίτους τού χωρίου.

1905.—Στον Βάμο τής Κρήτης γίνεται συνάντηση μεταξύ των επαναστατών και Ρώσου αξιωματικού. Ο αντιπρόσωπος των Ρώσων κάνει έκκληση γιά κατάπαυση πυρός και κατάθεση όπλων, αλλά οι Κρήτες αρνούνται.

.—Ένας  βούργαρος δολοφονεί στυγνά τον Έλληνα εργάτη από την αρχαία Πέλλα, Χατζηγεώργη Χατζητσορλίνη, στην συνοικία Δερεμαλά τής Γευγελής, συμπληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον τεράστιο αιματοβαμμένο κατάλογο εγκλημάτων στην Μακεδονία.

.—Κατόπιν τής αρνήσεώς του να εκβουργαριστεί, ο Έλληνας Δημήτριος Πένος βρίσκει φρικτό θάνατο από μαχαιρώματα. Ήταν από το χωριό Βοέμιτσα τής Μακεδονίας.

1911.—Ισχυρός σεισμός στην Κυπαρισσία τού Νομού Μεσσηνίας.

.—Καταστρεπτικός σεισμός πλήττει και πάλι την Μαγνησία. Εκατοντάδες ήταν τα σπίτια που έπαθαν σοβαρές ή μικρότερες βλάβες από τα 6 Ρίχτερ, σε μία έκταση η οποία περιλάμβανε αρκετά χωριά τής ευρύτερης περιοχής.

1912.(9-10 Ὀκτ.) Στὰ Στενὰ τοῦ Σαρανταπόρου, στὴν πρώτη του σοβαρὴ πολεμικὴ ἐπιχείρηση μετὰ τὸ 1897, ὁ Ἑλληνικὸς Στρατὸς θὰ ἐπιτύχη σημαντικὴ νίκη κατὰ τῶν τούρκων (τὴν πρώτη του κατὰ τὴν διάρκεια τοῦ ἔπους 1912-1913), νίκη. Παρ’ ὅλα τὰ ἀρχικὰ λάθη λόγῳ κακῆς ἐκτιμήσεως τοῦ ἐδάφους καὶ τοῦ ἀπαιτούμενου χρόνου γιὰ τὴν κάλυψη τῶν αποστάσεων, ἡ ὁποία δὲν ἐπέτρεψε τὴν ἔγκαιρη δράση τοῦ πυροβολικοῦ καὶ τῶν πλάγιων μεραρχιῶν, τὸ ἠθικὸ τῶν πολεμιστῶν μας τονώθηκε καὶ ἄνοιξε ὁ δρόμος γιὰ τὴν ἀπελευθέρωση τῆς Δυτικῆς καὶ Κεντρικῆς Μακεδονίας. Ἡ τοποθεσία τοῦ Σαρανταπόρου ἦταν ἀπό τὴν φύση της ἐξαιρετικὰ ἰσχυρὴ καὶ ὀχυρωμένη, ὑπὸ τὴν ἐπίβλεψη τοῦ ἀρχηγοῦ τῆς Γερμανικῆς Στρατιωτικῆς Ἀποστολῆς στην τουρκία, Στρατηγοῦ Φὸν Ντὲρ Γκόλτς. Ὁ ἴδιος εἶχε δηλώσει ὅτι: «[…]τὸ Σαραντάπορο εἶναι ἀπόρθητο φρούριο καὶ θὰ γίνη ὁ τάφος τῶν Ἑλλήνων ἄν ἐπιχειρήσουν νὰ τὸ καταλάβουν.»

.—Ο Ελληνικός στόλος απελευθερώνει πλήρως την Λήμνο και κηρύσσει τον αποκλεισμό των Δαρδανελίων. Στις 9 Οκτωβρίου ώρα 13:00, όταν το «Αβέρωφ» εισήλθε στον Μούδρο, η πρωτεύουσα Κάστρο έχει ήδη απελευθερωθεί. Άγημα ύψωσε την Ελληνική Σημαία (βλ.&8/10).

.—Κατάληψη τής πόλης Πρίστινα από Σέρβους.

.—Οἱ βούργαροι προελαύνουν πρὸς τὴν Ἀδριανούπολη καὶ γιὰ ἄλλη μία φορὰ ἡ Θρᾲκη στὴν μακραίωνη ἱστορία της, γίνεται «μῆλον τῆς Ἕριδος» μεταξὺ κατακτητῶν. Τὸ βράδυ 8-9 Ὀκτωβρίου, οἱ τουρκικὲς δυνάμεις στὸ μέτωπο τῆς Ἀνατολικῆς Θρᾲκης, ἐπιτέθηκαν μὲ σκοπὸ νὰ ὑπερκεράσουν τὸ ἀριστερὸ πλευρὸ τῶν βούργαρων καὶ νὰ τοὺς ἀπωθήσουν πρὸς Τούντζα. Ἡ ἔλλειψη πληροφοριῶν σχετικὰ μὲ τὴν θέση τῶν βουργάρικων δυνάμων καὶ ἡ ἐσφαλμένη ἐκτίμηση τῶν τούρκων διοικητῶν, σχετικὰ μὲ τὴν δυνατότητα προελάσεως τῶν βούργαρων μέσῳ τῆς ὀροσειρᾶς τῆς Στράντζας, ὁδήγησαν σὲ συντριπτικὴ ἧττα τῶν τούρκων στὴν διήμερη μάχη ποὺ ἀκολούθησε (9-11 Ὀκτωβρίου).

.—Η δύναμη τής Ελληνικής Χωροφυλακής βρίσκεται ήδη στην Θεσσαλία.

1915.—Ὕποπτη προσφορὰ τῆς Ἀγγλίας πρὸς τὴν χώρα μας. Ἡ Βρετανία προσφέρει τὴν Κύπρο στὴν Ἑλλάδα, ὑπὸ τὸν ὅρο νὰ ταχθοῦμε ὑπὲρ τῆς συμμαχίας τής ΑΝΤΑΝΤ στὶς πολεμικὲς ἐπιχειρήσεις. Ἡ κυβέρνηση Γούναρη εἶχε ἤδη ζητήσει μέσῳ τοῦ ὑπουργοῦ Ἐξωτερικῶν Γ. Χρηστάκη-Ζωγράφου, τὴν παρουσία τουλάχιστον 400.000 στρατιωτῶν στὸν πόλεμο, καθὼς ἐπίσης θετικὰ καὶ ἐξασφαλισμένα ἀνταλλάγματα, ὅπως ἐγγύηση τῆς ἐδαφικῆς ἀκεραιότητας τοῦ συνόλου τῆς ἑλληνικῆς ἐπικράτειας, παραχώρηση τῆς Βορείου Ἠπείρου, προκαθορισμὸ τῶν ἐδαφικῶν παραχωρήσεων στὴν Μικρᾶ Ἀσία καὶ σύναψη στρατιωτικῆς συμβάσεως, μὲ τὴν ἐπιφύλαξη ὅτι τὸ πεδίο δράσεως τῶν ἑλληνικῶν στρατευμάτων δὲν θὰ ἐπεκτεινόταν, ἄν ἡ βουργαρία διατηροῦσε ἐπίφοβη οὐδετερότητα. Ἡ πρόταση αὐτὴ ναυάγησε. Οἱ «Σύμμαχοι» δὲν δέχτηκαν καμμία δέσμευση γιὰ τὴν διατήρηση τῆς ἐδαφικῆς ἀκεραιότητας τῆς χώρας, καὶ ἐκτὸς αὐτοῦ, ζητοῦσαν ἀπὸ τὴν ἑλληνικὴ κυβέρνηση νὰ συναινέσῃ στὴν παραχώρηση τῆς Καβάλας στὴν βουργαρία, μὲ τὴν ἀόριστη ὑ π ό σ χ ε σ η γιὰ παραχωρήσεις στὴν Μικρᾶ Ἀσία καὶ προσφορᾶς τῆς Κύπρου.

1916.—(ν. ημ.) Ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχηματίζει επαναστατική κυβέρνηση στην Θεσσαλονίκη.

1919.—Στο μέτωπο στην Μ. Ασία γίνονται μάχες περιπόλων.

1920.—Στην Μ. Ασία στην περιοχή τής Ελληνικής Στρατιάς επικρατεί ηρεμία.

.—Αποκαλύπτεται ότι οι κατηγορούμενοι οπλίτες γιά τον φόνο τού Ίωνα Δραγούμη, ήταν οι Χαλκιαδάκης, Δασκαλογρηγοράκης, Καραβανάκης, Γιαννεδάκης, Κολιτσάκης, Αντώνιος Χριστοδουλάκης και Μαυρογένης. Όλοι τους άνδρες τού Παύλου Γύπαρη, προσωπικού φύλακα τού Βενιζέλου και αρχιμπράβου τής Βουλής.

1921.—Σε ολόκληρο το μέτωπο στην Μικρά Ασία γίνονται μάχες προφυλακών και δράση πυροβολικού.

1922.—Οι βενιζελικοί, γιά να ενισχύσουν την θέση τους μετά από την  αποτυχία στις διαπραγματεύσεις τής Συμφωνίας Ανακωχής των Μουδανιών, σε μιά προσπάθεια να νομιμοποιήσουν τις καταδίκες των δήθεν «πρωταιτίων» τής Μικρασιατικής Καταστροφής, οργανώνουν ογκώδες συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα.

1923.—Με την αιτιολογία τής απαγορεύσεως των οινοπνευματωδών ποτών, κλείνονται στην Κωνσταντινούπολη 5.000 καταστήματα, κυρίως ελληνικά.

1924.—Σαν σήμερα ανασυστάθηκε η Ιερά Μητρόπολη Ζιχνών, στα όρια τού σημερινού Νομού Σερρών.

1925.—Τα βασιλικά διαμερίσματα (Παλαιά Ανάκτορα) με το περιεχόμενό τους, παραδίδονται στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία γιά να λειτουργήσουν ως παράρτημα τού Εθνικού και Ιστορικού Μουσείου.

1931.—Περικόπτονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων κατά 4% των κατωτέρων, και κατά 6% των ανωτέρων.

1932.—Λόγω τής αποτυχίας των κομμάτων να πετύχουν αυτοδυναμία στις εκλογές πριν λίγες μέρες, ο Πρόεδρος τής Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων, ζητώντας τους να σχηματίσουν Οικουμενική κυβέρνηση.

1939.—Στην Άγκυρα, οι τούρκοι υπογράφουν Συνθήκη Αμοιβαίας Βοήθειας με Γάλλους και Βρετανούς, αφού απέσπασαν από τους Γάλλους το σαντζάκι τής Αλεξανδρέττας. Ενώ οι εχθροπραξίες μεταξύ Γερμανών και Αγγλογάλλων έχουν ήδη αρχίσει, οι δεύτεροι αποσπούν την υπογραφή των τούρκων γιά βοήθεια και τήρηση ουδετερότητας (μη πολεμικής συνεργασίας με τους Γερμανούς). Μία παράμετρος τής συγκεκριμένης Συνθήκης, με αμιγώς ελληνικό ενδιαφέρον, είναι το γεγονός ότι, στα τέλη τού 1941, η Σοβιετία (η οποία πλέον είχε προσχωρήσει στην Συνθήκη), πρότεινε στον Ήντεν να παραχωρηθούν στην τουρκία μέρος τής νότιας βουργαρίας (δηλ. η κατεχόμενη Θράκη), τής Δωδεκανήσου και των νήσων μας Χίου και Μυτιλήνης!..

1942.—Ο μουσουλμάνος τσάμης Φαγκρή Αλή Μούχο, από το Γραικοχώρι, επιτίθεται ύπουλα και τραυματίζει με τσεκούρι τον δωδεκάχρονο Ανδρέα Σπύρου Δήμα, από το Λαδοχώρι τού Νομού Θεσπρωτίας. Ευτυχώς, παρασχέθηκε τάχιστη νοσηλεία σε ιταλικό νοσοκομείο στο Φιλιάτι και έτσι το παιδί σώθηκε.

1943.—Ὁμάδα Ἑλλήνων ἀνταρτῶν τῆς Ἐθνικῆς Ἀντίστασης στὴν Μακεδονία, αἰχμαλώτισε πέντε βούργαρους στὸ Βολάσοβο, ἀπέκοψε τηλεφωνικὲς γραμμὲς καὶ μαζὶ μὲ πολλὰ ἐφόδια, συναποκόμισε καὶ δέκα μεγάλα ζῶα γιὰ τὸν ἐπισιτισμό τῶν ἀνδρῶν.

.—Η επιχείρηση καταλήψεως τής νήσου Λέρου, με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Λεοπάρδαλη», είχε αρχικά σχεδιαστεί γιά την 9η Οκτωβρίου, όμως, στις 7 Οκτωβρίου, το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό αναχαίτισε και κατέστρεψε την γερμανική νηοπομπή που κατευθύνονταν στην Κω. Πέρα από την απώλεια αρκετών εκατοντάδων ανδρών, οι Γερμανοί έχασαν τα περισσότερα από τα βαριά αποβατικά σκάφη τους. Τελικά το μοιραίο θα επέλθει στις 16 Νοεμβρίου.

.—Βορείως τῆς νήσου Καρπάθου καὶ στὸ στενὸ μὲ τὴν Σαρία, ἕνα χτύπημα τῶν Γερμανῶν, βύθισε μέσα σ’ ἕνα λεπτὸ τὸ βρετανικό ἀντιτορπιλικό «Panther» καὶ τραυμάτισε θανάσιμα τὸ ἐπίσης βρετανικὸ ἀντιτορπιλικό «Carlisle», ποὺ κατάφερε μὲν νὰ φτάσῃ μέχρι τὴν Ἀλεξάνδρεια, ὅμως ἦταν τόσο πληγωμένο, ποὺ κατέληξε σὲ παλιοσίδερα.

1944.—Τις τελευταίες ώρες των Γερμανών στην Κέρκυρα (βλ.&8/10), γιά την ακρίβεια στην 1:30 μετά τα μεσάνυκτα, άνδρες των κατοχικών δυνάμεων έριξαν αμυντική χειροβομβίδα στην είσοδο τού Αστυνομικού Τμήματος τής Κέρκυρας. Δύο αρχιφύλακες οι οποίοι βγήκαν από το Α.Τ. συνελήφθησαν και πυροβολήθηκαν επί τόπου. Οι κατοχικοί κατά την διάρκεια τής ημέρας, σκότωσαν άλλον έναν πολίτη και επιπλέον πυροβόλησαν κατά τής πομπής που μετέφερε τους νεκρούς. Αυτοί ήταν οι Γερμανοί στην Ελλάδα.

.—Συμμαχικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν γερμανικές θέσεις στα περίχωρα των Αθηνών.

.—Η διάσκεψη τής Μόσχας και η λεγόμενη Συμφωνία τής «χαρτοπετσέτας», η οποία καθόρισε την μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων. Στην τέταρτη Διάσκεψη τής Μόσχας, ο Τσώρτσιλ (σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του), πρότεινε στην Σοβιετική Ένωση να έχει 90% επιρροή στην Ρουμανία, 50%-80% στην Ουγγαρία, 75%-80% στην βουργαρία, 50% στην Γιουγκοσλαβία, ενώ γιά την Ελλάδα 10%, με το υπόλοιπο 90% να μένει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην συνέχεια, έγραψε την συμφωνία με μπλε μολύβι σε μία χαρτοπετσέτα, την οποία έδωσε στον Στάλιν, ο οποίος αφού την ενέκρινε, τού την επέστρεψε. «Δεν θα θεωρηθεί πολύ κυνικό αν φανεί πως διευθετήσαμε την μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων, με έναν τόσο “πρόχειρο” τρόπο; Ας κάψουμε το χαρτί», είπε ο Τσώρτσιλ. «Όχι, κράτα το», απάντησε ο Στάλιν.

1945.—Η de facto κυβέρνηση Βούλγαρη παραιτείται.

1946.—Ο πατήρ Στέργιος Λιόλιος  δολοφονήθηκε  από τους κομμουνιστές ενώ πήγαινε στα Γρεβενά.

1946.—Στην Συνθήκη η οποία υπεγράφη κατά την Διάσκεψη ειρήνης τού Ο.Η.Ε. στο Παρίσι, αναγνωρίστηκε η «κυριαρχία και η ανεξαρτησία» τής αλβανίας, δίχως να δικαιωθεί η χώρα μας γιά τις κατεχόμενες/Αλύτρωτες Πατρίδες της, αν και η αλβανία πολέμησε ξεκάθαρα με την πλευρά τού Άξονα. Αντιθέτως, οι ύπουλοι Ιταλοί και σύσσωμα τα φιλομπολσεβικικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης τής Γιουγκοσλαβίας, απαίτησαν (με πρόταση τής τελευταίας από τις 26/9ου), την αναγνώριση τής αλβανίας ως «ακέραιου» κράτους. Με αυτό τον τρόπο, προσπάθησαν να καταργήσουν την ύπαρξη τής Ομογένειας τής Βορείου Ηπείρου και τα δικαιώματά μας στα κατεχόμενα από τους αλβανούς!..

1948.—Συνεχίζουν οι σκληρές συγκρούσεις στο Βίτσι, με τον Εθνικό Στρατό να συμπτύσσεται ακόμη περισσότερο. Οι κομμουνιστές ανακατέλαβαν την οροσειρά Ραμπατίνα.

1949.—Κάπου στο Παραπέτασμα, συνέρχεται η 6η Ολομέλεια τής Κεντρικής Επιτροπής τού Κομμουνιστικού Κόμματος (περιφέρειας) Ελλάδος. Διακηρύσσεται η απόφαση τής «Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβερνήσεως τού βουνού», γιά την διακοπή των πολεμικών επιχειρήσεων από τις 15 Οκτωβρίου 1949 (αφού φρόντισαν να ισοπεδώσουν ό,τι είχε απομείνει όρθιο από την περίοδο κατοχής τού Άξονα).

1953.—Το ΝΑΤΟ εγκαθιστά την πρώτη βάση του στην Σμύρνη.

1954.—Σκοτώθηκαν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης εκπαιδευτικής πτήσεως οι αεροπόροι Αθανάσιος Κατωπόδης και Αργύριος Μακρής, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν, κατέπεσε λόγω μηχανικής βλάβης στο Σαρωνικό Κόλπο, νοτίως τού Καβουρίου. http://www.pasoipa.org.gr/

1955.—Νέος Δήμαρχος Αθηναίων, γιά 5 περίπου μέρες, ο Φωκίων Θεοδωρόπουλος.

1958.—Ο πληθυσμός τής Ελλάδος ανέρχεται σε 7.632.801 κατοίκους.

.—Ο ηρωομάρτυρας τής ΕΟΚΑ Γιάγκου Νικόλαος, βασανίστηκε μέχρι θανάτου στον αστυνομικό σταθμό Λεύκας όπου είχε μεταφερθεί μετά την σύλληψή του, χωρίς να αποκαλύψει τους συναγωνιστές του. Παρών στο γεγονός τού θανάτου ήταν ο δεκαπεντάχρονος μαθητής Αντώνης Παπαευριπίδης, ο οποίος είχε επίσης συλληφθεί και βασανιστεί μαζί του.

1977.—Μιά έκρηξη βόμβας στην Λέσχη Αξιωματικών των βάσεων των Η.Π.Α., λογίζεται ως έργο τής τρομοκρατικής οργανώσεως ΕΛΑ.

1982.—Ο Ανδρέας Παπανδρέου καταργεί τον σταυρό προτιμήσεως στις εκλογές, επιβάλλοντας το σύστημα λίστας υποψηφίων…

1986.—Η Βουλή αγοράζει σε δημοπρασία τού οίκου Sotheby’s, στο Λονδίνο, το χρυσό στεφάνι αγριελιάς που πρόσφεραν οι δημοτικοί άρχοντες τής χώρας στον Ελευθέριο Βενιζέλο στις 15 Σεπτεμβρίου 1920, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης γιά την υπογραφή τής Συνθήκης των Σεβρών. Το στεφάνι που «είχε χαθεί» μετά την αυτοεξορία τού Βενιζέλου το 1935, τοποθετήθηκε σε ειδική προθήκη στην Αίθουσα Τροπαίων (σημερινή Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου).

1988.—Σαν σήμερα έγινε η μετακομιδή των οστών τού Μακεδονομάχου καπετάν Γ. Γιαγκλή (ή Γιαγλή), στην γενέτειρά του την Ιερισσό τής Χαλκιδικής.

1989.—Πλήρης ρήξη σημειώνεται μεταξύ τού ΥΠΕΧΩΔΕ και των σεισμολόγων ΒΑΝ, όταν το Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων τους κατηγορεί ανοιχτά γιά ανευθυνότητα και αδιαλλαξία.

1995.—Με 102 ψήφους υπέρ, μία κατά και δύο αποχές, η Βουλή των σκοπιανών επικυρώνει την ενδιάμεση συμφωνία, που είχαν υπογράψει Ελλάδα και Σκόπια στην Νέα Υόρκη.

1996.—Σεισμός με επίκεντρο την Πάφο γίνεται αισθητός σε Κύπρο, Κρήτη και Δωδεκάνησα, με απολογισμό δύο νεκρούς και πενήντα τραυματίες.

2002.—Η αρμόδια επιτροπή ανακοινώνει ότι η Κύπρος, η Πολωνία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Εσθονία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Μάλτα και η Ουγγαρία, πληρούν τα κριτήρια τής Κοπεγχάγης γιά την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βουργαρία και Ρουμανία παραπέμπονται γιά το 2007. Δεν ορίζεται ημερομηνία γιά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την τουρκία.

2006.—Άνοιξαν οι ουρανοί στην Μαγνησία προκαλώντας μεγάλες πλημμύρες στην πόλη τού Βόλου, με περισσότερα από 220 χιλιοστά βροχής και 450mm στην Πορταριά, σε 14 ώρες (από ερασιτεχνικές μετρήσεις). Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στο κέντρο και σε όλο το δυτικό Πήλιο.

2008.—Ὁ Γιῶργος Κοίλιαρης, δημοσιογράφος τῆς Ν.Ε.Τ., τραυματίστηκε σοβαρὰ στὸν αὐχένα λόγῳ ἀνατροπῆς τοῦ ὀχήματός του κατὰ τὴν διάρκεια ἀποστολῆς στὸ Ἀφγανιστάν. Μετὰ ἀπὸ νοσηλεία του στὴν ΜΕΘ τοῦ ΚΑΤ, θὰ ὑποκύψη ἕνα μῆνα μετὰ, στὶς 15 Νοεμβρίου.

2014.—Έφυγε από την ζωή χτυπημένος από εγκεφαλικό επεισόδιο ο Κώστας Τσίγκος, ένας άνθρωπος «παλαιάς κοπής» και από τους καλύτερους καλλιτέχνες τού ρεμπέτικου. Στις δεκαετίες τού 1960 και τού 1970 συνεργάστηκε με τους Στέλιο Χρυσίνη, Άκη Πάνου, Γιώργο Κριμιζάκη. Γνωστός στους πολλούς έγινε τραγουδώντας στο «Ρεμπέτικο» τού συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου. Έλαβε επίσης μέρος στο «Ρεμπέτικο στου Θωμά», τής συνθέτιδας Θέσιας Παναγιώτου.

2016.—Όταν η ιστορία και η αρχαιολογία αποστομώνουν τους ιστοριοκάπηλους και παραχαράχτες. Τίτλοι τέλους στο Εθνικό Γεωγραφικό Μουσείο στην Ουάσιγκτον των Η.Π.Α. γιά την πολύτιμη Έκθεση με τίτλο «Έλληνες. Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», η οποία πρόσφερε στο πολυπληθές κοινό που συνέρρευσε στις αίθουσές του, ένα γοητευτικό και συναρπαστικό ταξείδι 5.000 ετών Ελληνικής Ιστορίας, με πάνω από 500 εκθέματα Ελληνικών Μουσείων τα οποία ταξίδεψαν χιλιάδες μίλια στην άλλη άκρη τού Ατλαντικού Ωκεανού. Η πολύτιμη Έκθεση ξεκίνησε στις 12 Δεκεμβρίου 2014 από το Μόντρεαλ τού Καναδά και το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας του, παραδόθηκε στις 5 Ιουνίου 2015 στην πόλη τής Οττάβα τού Καναδά, και, στην συνέχεια στις 25/11/2015 στο Σικάγο των Η.Π.Α.. Τελευταίος σταθμός τού Υπερατλαντικού ταξειδιού των Ελλήνων, ήταν το Εθνικό Γεωγραφικό Μουσείο στην Ουάσιγκτον (National Geographic Museum in Washington), όπου και ολοκληρώθηκε στις 9 Οκτωβρίου τού 2016.

2017.—Η τροποποιημένη τροπολογία γιά τις μειονότητες και η σχέση της με την Θράκη. Στην νέα τροπολογία που κατέθεσε στην Βουλή ο Σταύρος Κοντονής στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, περιλαμβάνεται και μεταβατική διάταξη η οποία προβλέπει ότι κατά την επανεξέταση προσφυγών γιά τις οποίες έχουν ήδη εκδοθεί οριστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα ελληνικά δικαστήρια θα τις κρίνουν «[…] σύμφωνα με τους περιορισμούς τής διάταξης τής παρ. 2 τού άρθρου 11 τής Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων τού Ανθρώπου και τις λοιπές διατάξεις τής Σύμβασης αυτής καθώς και τις διεθνείς Συνθήκες», άρα και την Συνθήκη τής Λωζάννης. Η τροποποίηση υποβλήθηκε ώστε να διασφαλιστεί ( ; ) ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, δεν θα αποτελέσει όχημα αναγνωρίσεως «τουρκικών μειονοτήτων» στην χώρα. Εν τω μεταξύ, το τουρκικό προξενείο με τους πράκτορές του, έχει ήδη αλλοιώσει συνειδήσεις, και το Υπουργείο α παιδείας επιμένει στην χρήση τής τουρκικής γλώσσας στην διδασκαλία, κωφεύοντας στα αιτήματα των Πομάκων.

.—«Ιστορική στιγμή» γιά τα αιτήματά τους και τα ανθρώπινα δικαιώματα, χαρακτήρισαν οι εκπρόσωποι τής «τρανς» κοινότητας την κατάθεση τού νομοσχεδίου τού Υπουργείου Δικαιοσύνης γιά την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.

.—Στην συνάντηση που είχε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο γραφείο του, στην Βουλή, ο πρώτος, δεν παρέλειψε να εξάρει (!..) «[…] γιά μιά ακόμα φορά την στάση τής ελληνικής κοινωνίας απέναντι […] <στο> φαινόμενο τής <λαθροεισβολής> το οποίο θα κρατήσει γιά πάρα πολύ καιρό»… Μεταξύ άλλων και με αφορμή τον έντονο προβληματισμό (!..) τού Κυριάκου Μητσοτάκη γιά την αύξηση των λεγόμενων «προσφυγικών και μεταναστευτικών» ροών στα νησιά τού ανατολικού Αιγαίου, <τής εισβολής δηλαδή αλλοδαπών>, ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε ότι «[…] η διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ιταλία, ως χώρες πρώτης υποδοχής, είναι ότι από την πλευρά τού Αιγαίου έρχονται περισσότεροι ‘’πρόσφυγες’’».[Φέρτονε στο γάμο σου να σού πει και τού Χρόνου !..(λαϊκή παροιμία)].

2019.—(8-9/10) Με πλειοψηφία, το εύρος τής οποίας ωστόσο καταδεικνύει την ύπαρξη «διαρροών» από τον χώρο των κομμάτων τής Ν.Δ. και τού ΚΙΝΑΛ, η Βουλή μέσω μυστικής ψηφοφορίας τα μεσάνυχτα τής 8ης Οκτωβρίου, αποφάσισε την σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, προς διενέργεια προκαταρκτικής εξετάσεως σχετικά με την διερεύνηση αδικημάτων που φέρεται να έχει τελέσει ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος. Λίγο πριν από το τέλος τής συνεδριάσεως, καταγράφηκε ακόμα ένα εκρηκτικό φραστικό επεισόδιο μεταξύ των Αδ. Γεωργιάδη και Π. Πολάκη, με τον πρώτο να προειδοποιεί τον τέως αναπληρωτή υπουργό ότι μπορεί να βρεθεί ενδεχομένως μπλεγμένος στην υπόθεση Novartis και τον δεύτερο να απαντά μεταξύ άλλων: «Τέτοιους ακροδεξιούς σαν την πάρτη σας, τρώμε πέντε γιά πρωινό». Ο Βαρουφάκης τού ΜΕΡΑ24 είπε μεταξύ άλλων ότι:«Δεν μάς έστειλε ο λαός εδώ γιά να προσποιούμαστε ότι είμαστε δικαστές και εισαγγελείς».

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση