ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

,

,

21 Ιανουαρίου

.

290.—Η Τραπεζούντα τού Πόντου αλλά και ολόκληρος ο Ελληνισμός, τιμά τον πολιούχο και επίσκοπο τής πόλης, Άγιο Ευγένιο τον Τραπεζούντιο.

1350.—Ανέρχεται επισήμως στον θρόνο τής Τραπεζούντας ο (Ιωάννης) Αλέξιος Γ΄ Μέγας Κομνηνός. Είχε επιστρέψει μαζί με την μητέρα του γιά να διεκδικήσει ειρηνικά τον θρόνο μετά από την παραίτηση τού θείου του Μιχαήλ Α΄ στις 13 Δεκεμβρίου 1349. Η χρυσή περίοδος τής Τραπεζούντας είναι συνδεδεμένη με τον Αλέξιο Γ΄, ο οποίος αποκατέστησε την ειρήνη μετά από δεκαετή εμφύλιο πόλεμο, νίκησε τους τουρκομάνους, έκτισε μοναστήρια και ευαγείς οίκους και οδήγησε την Αυτοκρατορία σε πρωτοφανή άνθηση. Η Αυτοκρατορία τής Τραπεζούντας, αναμφισβήτητα κατόρθωμα τού ακραίου μικρασιατικού Ελληνισμού, μπόρεσε να ζήσει και να ευδοκιμήσει παρά την αντιξοότητα των καιρών πάνω από δύο και μισό αιώνες, στα πλαίσια ενός αυτόνομου κράτους, και εδραιώθηκε το 1204, με πρώτο Αυτοκράτορα τον Αλέξιο Α΄ Μέγα Κομνηνό, τῃ συνδρομή και Γεωργιανών δυνάμεων. Οι ένοπλες δυνάμεις των Τραπεζούντιων ήταν λίγες και γι’ αυτό η επιβίωση τής Αυτοκρατορίας στηρίχτηκε στην γεωγραφική της θέση και στους διπλωματικούς ελιγμούς των “Μεγάλων Κομνηνών”. Το έμβλημα τής Αυτοκρατορίας ήταν ο χρυσός μονοκέφαλος αετός σε κόκκινη σημαία και ο επίσημος τίτλος των Αυτοκρατόρων αρχικά ήταν: “πιστός βασιλεύς και Αυτοκράτωρ πάσης Ανατολής, Ιβήρων και Περατείας”. Ο πληθυσμός τής Αυτοκρατορίας ανήρχετο σε 250.000 κατοίκους, με συνέπεια να έχει και αριθμητικώς μικρό στράτευμα. Ό,τι όμως οι Τραπεζούντιοι δεν διέθεταν σε αριθμούς, είχαν σε ποιότητα και ορμή· μία μουσουλμανική αναφορά τού 1350, επιβεβαιώνει ότι ήταν “πολεμοχαρείς άνδρες και ατρόμητοι, αν και λιγοστοί και όχι άριστα εξοπλισμένοι, ηρωικοί σαν τρομερά λιοντάρια, που ποτέ δεν αφήνουν την λεία τους να ξεφύγει”. Όταν το 1461 τα οθωμανικά στρατεύματα τού Μωάμεθ Β΄, εισέβαλαν στην Τραπεζούντα, τότε και μόνον, τότε έκλεινε η ιστορία τού ελεύθερου μικρασιατικού Ελληνισμού και ο κύκλος  των αγώνων 416 ετών κατά τής τουρκικής λαίλαπας. Απομεινάρια τής Τραπεζουντιανής Αυτοκρατορίας – όσοι δεν πήραν τον δρόμο προς την Τιφλίδα, προς την Ρωσία και την απόμακρη χριστιανική Δύση -, οι ελληνόγλωσσοι χριστιανοί και κρυπτοχριστιανοί τού Πόντου, οι οποίοι ζουν αιώνες υπό τουρκική κατοχή. Οι ομάδες που επιβιώνουν, έχουν καταγραφεί από την έρευνα “Ethnic Groups in the Republic of Turkey” τού γερμανικού πανεπιστημίου τού Τybingen ως Γρεκόφωνοι μουσουλμάνοι “Greekophones Muslims”. Συγκροτημένοι σε κλειστές κοινωνικές ομάδες στις οποίες επικρατεί ενδογαμία, ξεχωρίζουν τον εαυτό τους από τους καθαρούς τούρκους και τους διακρίνει φιλελληνισμός. Αυτοπροσδιορίζονται ως “Ρωμαίοι” (Ρωμιοί) και είναι κυρίως ελληνόφωνοι.

1421.—Μοναστηριακός κώδικας αναφέρεται σε έναν ισχυρό σεισμό ο οποίος έπληξε το Άργος. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, δυσοσμία ξεχύθηκε σε ολόκληρη την πόλη, η οποία προερχόταν από τα έγκατα τής γης.

1556.—Η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη τού λογιότατου μοναχού και συγγραφέα, Μάξιμου τού Γραικού. Ο σοφός Άγιος δραστηριοποιήθηκε κυρίως στην Ρωσία, ενώ γεννήθηκε στην Άρτα στα 1470.

1827.—Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης το προηγούμενο βράδυ με 400 παλληκάρια του, πέρασε ανάμεσα από το τουρκικό στρατόπεδο, προσπαθώντας να εισέλθει στο Δίστομο γιά να ενισχύσει τους ήδη αμυνόμενους Σουλιώτες των Μποτσαραίων και τού Δράκου. Αν και έγιναν αντιληπτοί από τους τούρκους καθώς επακολούθησε και συμπλοκή, τελικά κατάφεραν τον σκοπό τους, με απώλεια ενός μόνον ανδρός. Οι 2.500 τούρκοι τού Ομέρ πασά, δεν προχώρησαν σε καμμία επιθετική ενέργεια, αναμένοντας ενισχύσεις. Η μάχη θα διεξαχθεί από τις 3 έως τις 5 Φεβρουαρίου.

1827.—«Ἄφιξις Διονυσίου Βούρβαχη καὶ Βάσσου Μαυροβουνιώτου μετὰ στρατευμάτων ἐξ Ἐλευσῖνος τῆς Μεγαρίδος εἰς Χασιὰ τῆς Ἀττικῆς».

1845.—Ο Σπυρίδων Μπενιζέλος είναι και πάλι Δήμαρχος Αθηνών (21/1/1845-11/5/1847). Συνέδεσε το όνομά του με την χρηστή διαχείριση και την οικονομική εξυγίανση τού Δήμου Αθηναίων, με την αποκατάσταση τού Αδριάνειου Υδραγωγείου και την ύδρευση τής πόλεως, την επισκευή τού ναού τής Αγίας Ειρήνης ―προσωρινή Μητρόπολη―, την ανοικοδόμηση τής Ζωοδόχου Πηγής, την ίδρυση δημοτικού σχολείου στην περιοχή τής σημερινής Μητροπόλεως, τον δημοτικό φωτισμό και την δενδροφύτευση τής οδού Πατησίων. Ήταν ο πρώτος Δήμαρχος που αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα και επιμονή τα ζητήματα καθαριότητας τής πόλεως.

1866.—Μέσα σε 14 μόλις ημέρες, η Χίος δέχτηκε και πάλι πλήγμα από σεισμό. Πριν ακόμη προλάβει να συνέλθει από το χτύπημα τής 7ης τού μήνα, ένας  ισχυρότερος σεισμός μεγέθους 6,3 Ρίχτερ ήρθε να συμπληρώσει το κακό. Αρκετοί και μάλιστα ορισμένοι ισχυρότατοι μετασεισμοί, ταλαιπώρησαν την Χίο μέχρι τον μήνα Μάρτιο.

1878.—Ελληνική φάλαγγα, με αρχηγό τον υποστράτηγο Σκαρλάτο Σούτσο, έπειτα από συγκινητική δοξολογία που τελέστηκε στην Λαμία, πέρασε στην κατεχόμενη από τους τούρκους Θεσσαλία. Ο τακτικός αυτός στρατός αποτελούμενος από 24.000 πεζούς, 300 ιππείς και 4 πυροβολαρχίες, πέρασε τα τότε σύνορα χωρίς να έχει κηρυχτεί πόλεμος. Σκοπός ήταν η προστασία των επαναστατημένων Θεσσαλών. Μέσα σε δύο ημέρες απελευθέρωσε τα χωριά μέχρι τον Δομοκό.

1892.—Απεβίωσε στην Γαλλία ο εθνικός ευεργέτης, Κωνσταντίνος Ζάππας, εξάδερφος τού Ευάγγελου Ζάππα. Γεννήθηκε το 1814 στο Λάμποβο τής Βορείου Ηπείρου. Διαδραμάτισε κύριο ρόλο, μαζί με τον εξάδελφό του, στην αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων και μερίμνησε γιά την ανέγερση (1874-1888) τού καλλιμάρμαρου Ζαππείου Μεγάρου στην Αθήνα. Με επιδοτήσεις από την προσωπική του περιουσία, κτίστηκαν τα πρότυπα Ζάππεια παρθεναγωγεία στην Κωνσταντινούπολη καθώς και πολλά άλλα εκπαιδευτήρια σε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις τής Ηπείρου και τής Θράκης, ενώ συστήθηκαν υποτροφίες γιά την μετεκπαίδευση σπουδαστών στις Γεωργικές Σχολές τής Δυτικής Ευρώπης.

1898.—Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες των απεσταλμένων των Μεγάλων Δυνάμεων στην Αθήνα γιά την σύνταξη νόμου, βάσει τού οποίου θα εγκαθιδρυόταν και θα λειτουργούσε ο διεθνής οικονομικός έλεγχος.  Η Ελλάδα τέθηκε υπό το καθεστώς του λόγω πτωχεύσεως. Οι απεσταλμένοι είχαν έλθει στην Αθήνα από τον Οκτώβριο τού προηγούμενου έτους.  Η ειρήνη μετά τον λεγόμενο «ατυχή πόλεμο», κόστισε στην Ελλάδα μεταξύ άλλων και 4 εκατ. λίρες γιά πολεμικές αποζημιώσεις υπέρ τής τουρκίας. Από το 1894 σημειώνονταν ταραχές στην Κρήτη, ενώ στην Μακεδονία η βουργάρικη προπαγάνδα φούντωνε, με τους Κομιτατζήδες να δρουν ανενόχλητοι. Τότε, Έλληνες στρατιωτικοί ίδρυσαν την Εθνική Εταιρεία και οργάνωσαν ένοπλα σώματα τα οποία δρούσαν στην Μακεδονία και συγκρούονταν πότε με τους βούργαρους κομιτατζήδες και πότε με τους τούρκους. Μετά δε την άφιξη τού εκστρατευτικού σώματος 1.500 ανδρών, με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Τιμολέοντα Βάσσο στην Κρήτη, η Υψηλή Πύλη, αφού πρώτα εξασφάλισε την ουδετερότητα των υπόλοιπων βαλκανικών κρατών, αντεπιτέθηκε, και μέσα σε τριάντα ημέρες οδηγηθήκαμε σε Συνθήκη. Το κράτος, καταρρακωμένο οικονομικά, αναγκάστηκε να ζητήσει εκ νέου δάνειο γιά ν’ ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, με την προϋπόθεση όμως να δεχτεί τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο. Η Διεθνής Οικονομική Επιτροπή εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα γιά 80 χρόνια, έως το 1978. Δεν άργησε να επανέλθει το 2010.

1903.—Η αρχαιολογική υπηρεσία περατώνει τις εργασίες της στην στοά Αττάλου. Από τις έρευνες και τις εργασίες αποκαλύφθηκε ολόκληρο κτήριο καθώς και σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα. Η Στοά τού Αττάλου, στην ανατολική πλευρά τής Αρχαίας Αγοράς, ήταν δώρο τού βασιλέα τής Περγάμου, Αττάλου Β΄ (159-138 π. Χ.) στην πόλη των Αθηνών, όπως δηλώνει επιγραφή στο επιστύλιο τής κάτω κιονοστοιχίας, η οποία διατηρείται αποσπασματικά: “ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΑΤΤΑΛΟΣ ΑΤΤΑΛΟΥ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΑΠΟΛΛΩΝΙΔΟΣ“. Η εφημερίδα «Ακρόπολις» τής 21ης Ιανουαρίου 1903, έγραφε “Αἱ ἀνασκαφαὶ πρὸς ἀνακάλυψιν τῆς Στοᾶς Ἀττάλου, αἱ ἀπὸ τοῦ 1898 ἀρχίσασαι καὶ ἐν τῷ μεταξὺ πολλάκις διακοπεῖσαι, ἀπεπερατώθησαν ἤδη ὑπὸ τοῦ τέως Γενικοῦ ἐφόρου τῶν Ἀρχαιοτήτων κ. Μυλωνᾶ, ἀποκαλύψασαι ὁλόκληρον τὸ οἰκοδόμημα τῆς Στοᾶς ταύτης. Ἐκτὸς αὐτοῦ ἀνευρέθησαν ἐντὸς αὐτῆς καὶ πλείσται ἐνεπίγραφοι πλάκες, ἀλλὰ κατεστραμέναι ὑπὸ τοῦ χρόνου”.

1904.—Ο Ίων Δραγούμης αποχωρεί από το προξενείο των Σερρών, όπου είχε βρεθεί προσωρινά ως αντικαταστάτης τού πρόξενου Σακ(χ)τούρη στις 16/9/1903.

1907.—Ελληνικοί εμπορικοί οίκοι στην Οδησσό δέχονται επιθέσεις από ανθελληνικά στοιχεία.

1918.—Ο πρώτος Ελληνικός αεροπορικός στολίσκος έρχεται σε σύγκρουση με εχθρικά σκάφη και καταφέρνει να καταρρίψει το ένα.

1919.—Απεβίωσε ο γνωστός μουσικός μας, Νικόλαος Αναστασίου Παπαναστασόπουλος. Γεννήθηκε στην Αθήνα και απεβίωσε στην Θεσσαλονίκη, μετά από την επιστροφή του ως όμηρος στην βουργαρία.

1920.—Στο μέτωπο τής Μ. Ασίας κατόπιν προτροπής των Ιταλών, πολλοί άτακτοι τούρκοι επιτίθενται εναντίον τού Ελληνικού Στρατού.

.—Με νομοσχέδιο δημιουργήθηκε η θέση τού υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου,  την οποία κατέλαβε στις 28 Ιανουαρίου ο Ύπατος Αρμοστής Σμύρνης, Αριστείδης Στεργιάδης. Ως αρμοδιότητα είχε την εκπροσώπηση τής Ελλάδος στην Μικρά Ασία.

1921.—Σε ολόκληρο το μέτωπο τής Μ.Ασίας επικρατεί ησυχία.

1922.—Η Ελληνική Στρατιά τής Μ.Ασίας δρα με πυροβολικό και περιπόλους.

1924.—Ο Ελευθέριος Βενιζέλος προαναγγέλλει δημοψήφισμα γιά το πολιτειακό. Η Δ΄ Συντακτική Εθνοσυνέλευση στις 25 Μαρτίου, θα ψηφίσει υπέρ τής αβασίλευτης δημοκρατίας και με το δημοψήφισμα που έγινε τελικά στις 13 Απριλίου, επικυρώθηκε η έκπτωση τού βασιλικού θεσμού και η ανακήρυξη τού νέου πολιτειακού καθεστώτος. Σημειωτέον ότι το ερώτημα τού Δημοψηφίσματοςδεν ήταν Δημοκρατία ἤ Βασιλεία,  αλλά Δημοκρατία ἤ όχι Δημοκρατία. Ο Βασιλέας Γεώργιος Β΄ βρισκόταν ήδη στο εξωτερικό σε αναγκαστική άδεια.

1925.—Το κοινοβούλιο τής αλβανίας ανακηρύσσει την χώρα σε Δημοκρατία. Πρώτος πρόεδρός της είναι ο Αχμέτ Ζώγου. Το 1931, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Η Ελληνική», ως βασιλέας πλέον, μεταξύ άλλων είπε τα εξής: «[…] Ομολογώ, ότι πράγματι μέσα εις το βασίλειον των αλβανών υπάρχουν και μέρη Ελληνικά. Όπως η Κορυτσά, η Χιμάρα, η Δρόβιανη, το Αργυρόκαστρον εν μέρει και μερικά άλλα ακόμη.  Αλλά αι διεθνείς συνθήκαι καθόρισαν τα σύνορά μας […] Όταν θα γυρίσω με το καλό, εάν έχωμεν υγείαν βέβαια, θα προσπαθήσω να εγκαινιασθεί με την φίλην πατρίδα σας μία νέα περίοδος σχέσεων καλής γειτονίας επ’ αγαθώ αμτφοτέρων των μερών»…

1929.—Οι Ελληνικές εκλογές Γερουσιαστών κηρύχθηκαν γιά τις 3 Μαρτίου. Στην χώρα μας δεν ευδοκίμησε ο θεσμός τής Γερουσίας ως δεύτερο αντιπροσωπευτικό σώμα, μολονότι δύο από τα προϊσχύσαντα Συντάγματά μας την θεσμοθέτησαν. Η Γερουσία στην Ελληνική συνταγματική ιστορία, εμφανίσθηκε με το Ψήφισμα τής Δ΄ Εθνικής Συνελεύσεως στο Άργος στις 22/7/1829, όπου με το Β΄ ψήφισμα αντικατέστησε το Πανελλήνιο. Ως προς την Γερουσία τού 1927,  βάσει τού άρθρου 28, η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκε στην Κυβέρνηση, στην Βουλή και στην Γερουσία. Κάθε πρόταση νόμου από την Βουλή περνούσε πρώτα από την Γερουσία, η οποία μέσα σε σαράντα ημέρες έπρεπε ν’ αποφασίσει. Στην περίπτωση που συμφωνούσε η πρόταση καθίστατο νόμος, εάν όμως διαφωνούσε, τότε η πρόταση νόμου επανερχόταν στην Βουλή όπου με απόφαση απολύτου πλειοψηφίας καθίστατο η πρότασις σε νόμο. Επίσης από τα 120 μέλη της, τα 92 εκλέγονταν από το εκλογικό σώμα, τα δέκα από την Βουλή και την Γερουσία, και τα υπόλοιπα 18 εκλέγονταν από επαγγελματικές οργανώσεις, έτσι ώστε να υπάρχει και επαγγελματική αντιπροσώπευση.

.—Η κακοκαιρία μαστίζει ολόκληρη την Βόρειο Ελλάδα, με την Δυτική Μακεδονία να έχει αποκλειστεί από τα χιόνια και στον Έβρο να καταγράφονται πλημμύρες.

1930.—Μία τεράστια πυρκαγιά η οποία ξέσπασε στα Χανιά, απείλησε με καταστροφή ολόκληρη την πόλη. Οι ζημιές που υπέστησαν κατοικίες και καταστήματα ήταν ανυπολόγιστης αξίας.

1939.—Συνεχίζεται με επιτυχία η εξόρμηση γιά την ανάπτυξη τού πράσινου στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις τής χώρας.

1941.—Ο Ελληνικός στρατός σε πάλη σώμα με σώμα, διώχνει τους Ιταλούς πέρα τού ποταμού Ντισνίτσι.

.—Η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε την Θεσσαλονίκη και τον Βόλο.

.—«Εχθρικαί αεροπορικαί επιδρομαί εις το βόρειον μέτωπον. Κατερρίφθη εχθρικόν αεροπλάνον παρά τού ημετέρου αντιαεροπορικού παρά την λίμνην τής Αχρίδος».

1943.—Ο ηρωϊκός συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Δαβάκης, από τους βασικούς συντελεστές τής εποποιΐας τής Πίνδου στις πρώτες εβδομάδες τής ιταλικής εισβολής το 1940, πνίγηκε σαν σήμερα κατά την μεταφορά του μαζί με άλλους αιχμαλώτους στην Ιταλία. Αιτία ήταν ο τορπιλισμός τού πλοίου το οποίο τους μετέφερε. Με διακρίσεις ήθους και ανδρείας από τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο και την Μικρασιατική εκστρατεία, αποστρατεύθηκε το 1937 λόγω σοβαρών προβλημάτων που υπέστη η υγεία του από ασφυξιογόνα αέρια τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια τού Α΄Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν όμως η Πατρίδα τον χρειάστηκε, δεν δίστασε ούτε στιγμή να δηλώσει παρών. Από τον Αύγουστο τού 1940 εργάσθηκε υπεράνθρωπα γιά να προετοιμάσει την άμυνα τής περιοχής Πίνδου. Κάτοικοι και στρατιώτες τον λάτρεψαν γιά το ήθος του και την εμπιστοσύνη που τους ενέπνεε.  Όταν εκδηλώθηκε η επίθεση των Ιταλών, ο Δαβάκης απέδειξε ότι τις εποποιίες δεν τις γράφουν οι μεγάλοι αριθμοί αλλά οι φλογερές καρδιές. Στα υψώματα τής Φούρκας, μαχόμενος στην πρώτη γραμμή, τραυματίστηκε βαριά και επέζησε από θαύμα. Στις 7 Δεκεμβρίου τού 1942, οι Ιταλοί κατακτητές τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στις φυλακές Καλλιθέας. Στις 20 Ιανουαρίου επιβιβάστηκε στο «Cità di Genova»  γιά το μοιραίο ταξίδι προς Ιταλία με σκοπό να κρατηθεί ως όμηρος. Ξημερώματα τής 21ης Ιανουαρίου, το πλοίο τορπιλίσθηκε, με αποτέλεσμα ο σεμνός ήρωας να πεθάνει από πνιγμό.

.—Μεταξύ των θυμάτων τού τορπιλισμένου Ιταλικού πλοίου “Citta di Genova”, ήταν και ο αεροπόρος μας Καλατζής ή Λίλης Θεόδωρος, Κατά την διάρκεια τού πολέμου 1940-1941, υπηρέτησε στην Αεροπορική Βάση Λαρίσης με τον βαθμό τού Ανθυποσμηναγού και τον Δεκέμβριο τού 1942 αιχμαλωτίστηκε από τις ιταλικές αρχές κατοχής και μεταφέρθηκε στην Πάτρα.  http://www.pasoipa.org.gr/

1946.—Το καθεστώς τής Ρωσικής σοβιετίας καταγγέλλει την παρουσία βρετανικών δυνάμεων στην Ελλάδα και ζητά την αποχώρησή τους.

.—Κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον ένοπλων κομμουνιστών στην Μεσσηνία και την Λακωνία.

1949.—Ο εθνικός Στρατός με αρχηγό τον Στρατηγό Τσακαλώτο, ενεργεί την επιχείρηση με την ονομασία «Περιστερά» εναντίον ένοπλων κομμουνιστών στην Πελοπόννησο. Οι κομμουνιστές διατηρούσαν τάγματα ολόκληρα και ταξιαρχίες στην περιοχή.

.—Την αυγή τής 21ης Ιανουαρίου, οι κομμουνιστές κατέρριψαν στην δυτική πλευρά τού Καρπενησίου, πάνω από το νοσοκομείο, αναγνωριστικό αεροπλάνο τύπου Χάρβαρντ (Harvard), στο οποίο επέβαιναν ο πιλότος Παναγιώτης Τσούκας και ο συνταγματάρχης Έντνερ από τις Η.Π.Α.

.—Στις 10 το πρωί οι κομμουνιστές κατέλαβαν στα Ρόβια το τελευταίο φυλάκιο που συνέχιζε να αντιστέκεται στο Καρπενήσι. Η πόλη έπεσε πλέον στα χέρια τους. Εκτέλεσαν πολλούς (ο αριθμός παραμένει ανεξακρίβωτος), ορισμένους μάλιστα με φρικτό τρόπο κυρίως γιά εκδίκηση· προέδρους κοινοτήτων, μαυροσκούφηδες, εθνικόφρονες, δεδηλωμένους αντικομμουνιστές κ.α. Προέβησαν σε ευρείας κλίμακας αναγκαστική επιστράτευση περίπου 400 έως 700 νέων. Η ένταξη νέων ανθρώπων στις γραμμές των κομμουνιστών ανήκει στα μελανότερα σημεία τής ιστορίας τού στρατού τους, διότι οι επιστρατευμένοι ήταν άπειροι στα πολεμικά, απρόθυμοι να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις, ακόμη και εχθρικοί. Όσα κορίτσια και αγόρια κρύβονταν, οι κομμουνιστές με ωμή βία και την απειλή των όπλων ανάγκαζαν τον πατέρα ή την μητέρα να τα παραδώσει στους δήμιους, ή εάν αρνιόταν να προδώσει, οδηγούσαν όλη την οικογένεια σε ειδικό τόπο όπου και την βασάνιζαν. Έτσι, εξανάγκαζαν τον κρυμμένο να παραδοθεί γιά να σώσει την οικογένειά του.

.—Ο π.Άνθιμος Μπουϊκίδης, σκοτώθηκε από νάρκη τοποθετημένη από κομμουνιστές. Ο ευσεβής και καλός ιερεύς την περίοδο τής Κατοχής εργάσθηκε γιά να κρατήσει τους ενορίτες του στα πλαίσια των εθνικών και χριστιανικών ιδανικών. Στάθηκε στο πλευρό των Εθνικών Ομάδων τής περιοχής του και τους βοήθησε όσο μπορούσε. Στις 21 Ιανουαρίου 1949, το στρατιωτικό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε χτύπησε σε νάρκη τοποθετημένη από τους συμμορίτες. Το αυτοκίνητο κομματιάστηκε και ο π.Άνθιμος σκοτώθηκε μαζί με δύο στρατιώτες.

1953.—Η κυβέρνηση επιστρατεύει τούς απεργούς των Τραπεζών.

1954.—Έχασε την ζωή του ο πιλότος μας Στέφανος Μαρούσος στην Αγιοπηγή Καρδίτσης, λόγω πτώσεως τού αεροσκάφους του, F-84G κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσεως.

1957.—Ο ήρωας τής ΕΟΚΑ Ηροδότου Δήμος, ετών 33 από το  Φοίνιο, σκοτώθηκε από Άγγλους στην οδό Πλατρών-Φοινί, όταν προσπάθησε να προειδοποιήσει ομάδα τής ΕΟΚΑ γιά επιχείρηση συλλήψεώς της κατόπιν προδοσίας.

1958.—Ο πιλότος μας Γεώργιος Κάγκαλος έχασε την ζωή του, όταν το αεροσκάφος F-84G τής 339 Μοίρας Διώξεως – Βομβαρδισμού, στο οποίο επέβαινε κατά την εκτέλεση πτήσεως σχηματισμού ναυτιλιακού ταξιδιού, κατέπεσε και συνετρίβη στο έδαφος κοντά στην Τρίπολη Αρκαδίας.

1959.—Στην Ελλάδα αναστέλλεται με νομοσχέδιο τού υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο κατατέθηκε στην Βουλή με ειδική ρύθμιση, η δίωξη των Γερμανών εγκληματιών και οι δικογραφίες διαβιβάζονται πλέον στην Γερμανία. Είχε προηγηθεί ταξίδι τού Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Βόνη, τον Νοέμβριο τού 1958. Η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή υποχρεώθηκε από την Γερμανία να αναστείλει την λειτουργία τού Ελληνικού Γραφείου Εγκληματιών Πολέμου και να στείλει τους οκτακόσιους φακέλους στην τότε Δυτική Ομοσπονδιακή Γερμανία, με την υπόσχεση ότι θα ασκήσουν οι ίδιοι δίωξη στους ομοεθνείς τους. Εν συνεχεία, οι διαπράξαντες τα φρικαλέα εγκλήματα, αθωώθηκαν με βουλεύματα και με το επιχείρημα ότι όσα έγιναν, ήταν νόμιμα στρατιωτικά αντίποινα.

1965.—Ως λύση τού Κυπριακού, κατατέθηκε  από την Σοβιετική Ένωση πρόταση περί ‘’ομοσπονδίας’’.

1966.—Κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως, το αεροσκάφος τύπου Τ-33, στο οποίο επέβαινε ο πιλότος μας Παπαδάκης Στυλιανός, έπεσε στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ζακύνθου – Κατακόλου, με αποτέλεσμα τον πνιγμό τού χειριστή. Ο πιλότος μας υπηρετούσε στην 115 Πτέρυγα Μάχης (Σούδα) και γεννήθηκε το 1938, στο Ζάρο Ηρακλείου.

1975.—Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγούνται οι πρωτεργάτες τού χαρακτηρισμένου πλέον ως πραξικόπημα, κινήματος τής 21ης Απριλίου 1967, μετά από την ολοκλήρωση τής ανακρίσεως. Ως πραξικόπημα χαρακτηρίστηκε στις 18 Ιανουαρίου 1975, με ψήφισμα τής Βουλής (βλ. και 20/1).

1977.—Η κυβέρνηση Κων. Καραμανλή συνεχίζει τα εξοπλιστικά προγράμματα και ο Στρατός αποκτά πυραύλους και νέα ελικόπτερα.

1982.—Νομοθετική ρύθμιση γιά την αποποινικοποίηση τής μοιχείας, απορρίπτεται από την Εκκλησία τής Ελλάδος. Με τον Ποινικό Κώδικα που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου τού 1951, στο άρθρο 357 προβλεπόταν ποινή ενός έτους γιά τους μοιχούς, μόνο εάν είχε ζητήσει η απατημένη ή ο απατημένος σύζυγος να ασκηθεί δίωξη, με την προϋπόθεση, την σύλληψη των δραστών επ’ αυτοφώρω. Με το νέο οικογενειακό δίκαιο τού 1982, παρά τις προειδοποιήσεις τής Εκκλησίας τής Ελλάδος ότι «[…] η αποποινικοποίηση τής μοιχείας θα κλονίσει τα θεμέλια τής οικογένειας και τού γάμου», αποποινικοποιήθηκε.

1988.—Απόπειρα δολοφονίας με βόμβα τού υπάλληλου τής πρεσβείας των Η.Π.Α. Τζώρτζ Κάρος, επιχειρήθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν στην περιοχή Φιλοθέη, Αττικής.

1989.—Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία παραλαμβάνει τα πρώτα αεροσκάφη F-16 C/D Fighting Falcon. Η Μοίρα 330 στην οποία εντάχθηκαν τα πρώτα αεροσκάφη, είχε συγκροτηθεί στις 9/1/1989 με έμβλημα τον «Κεραυνό». Αποτέλεσε τον πυρήνα εκπαιδεύσεως και εξοικειώσεως των Ελλήνων χειριστών με το μαχητικό F-16, καθώς ήταν το πρώτο σχολείο μέχρι την επανασύσταση τής 346, που ανέλαβε το έργο εκπαιδεύσεως. Την δεκαετία τού 1990 θα συγκροτηθεί η 347 Μοίρα με F-16 Block 50 (1997) και η 341 Μοίρα (1998) με μαχητικά τού ιδίου τύπου.

1992.—Κατέπλευσε στο λιμάνι τού Πειραιά το αεροπλανοφόρο των Η.Π.Α., «Αμέρικα».

.—Η κυβέρνηση διά στόματος τού πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, απέρριψε την πρόταση χάριτος στον πρώην υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Τσοβόλα, την οποία κατέθεσαν βουλευτές τού ΠαΣοΚ. Οι κατηγορίες αφορούσαν το σκάνδαλο Κοσκωτά.

1993.—Άλλη μία σκευωρία των αλβανών εις βάρος τής Ομογένειας και τής Ορθοδοξίας στην Βόρειο Ήπειρο. Μετά από την έντονη διαμαρτυρία τής Β’ κληρικολαϊκής συνελεύσεως στο Δυρράχιο, αλλά και την συγκέντρωση 80.000 υπογραφών, η βουλή των αλβανών απέσυρε ειδικό νομοσχέδιο το οποίο ήταν έτοιμη να ψηφίσει, και με το οποίο (ουσιαστικά) θα εξεδίωκε τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Στην Κορυτσά, από την πρώτη ημέρα που διέρρευσε η πληροφορία γιά ενδεχόμενη απόπειρα εκδιώξεως τού Αρχιεπισκόπου, οι Ομογενείς άρχισαν καθημερινές Θείες Λειτουργίες και αγρυπνίες.

2013.—Ημερομηνία θανάτου γιά τον Διδάκτωρα Πανεπιστημίου και σπουδαίο συνθέτη μας, Μιχάλη Αδάμη.

2014.—Εν μέσω Μνημονίων και περικοπών, ο υπ. Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος τής κυβερνήσεως Ευάγγελος Βενιζέλος, με την υπ’ αριθμ. Φ.6182.4/ΑΣ 2669 απόφαση, ενέκρινε την διάθεση ποσού ύψους 2.558.300 (δύο εκατομμυρίων πεντακοσίων πενήντα οκτώ χιλιάδων τριακοσίων) δολαρίων Η.Π.Α. ως υποχρεωτική συνεισφορά τής Ελλάδος στην Ειρηνευτική Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Μαλί γιά το 2013 – MINUSMA…

.—Εν μέσω Μνημονίων και περικοπών, ο υπ. Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος τής κυβερνήσεως Ευάγγελος Βενιζέλος, με την υπ’ αριθμ. Φ.6182.4/ΑΣ 2664 απόφαση, ενέκρινε την διάθεση ποσού ύψους 2.499.612 (δύο εκατομμυρίων τετρακοσίων ενενήντα εννέα χιλιάδων εξακοσίων δώδεκα) δολαρίων Η.Π.Α. ως υποχρεωτική συνεισφορά τής Ελλάδος στην Ειρηνευτική Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Λιβερία – UNMIL…

2018.—Με ψήφισμα γιά την μη χρήση τού όρου «Μακεδονία» από τα Σκόπια, ολοκληρώθηκε το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη με κεντρικό σύνθημα «Η Μακεδονία Είναι Ελλάδα». Ο εκπρόσωπος τής Συντονιστικής Επιτροπής τής διοργανώσεως, Όθων Ιακωβίδης, ανέγνωσε το ψήφισμα τού συλλαλητηρίου γιά την Μακεδονία και χαρακτήρισε το συλλαλητήριο ως λαϊκή συνέλευση. Προειδοποίησε τούς πολιτικούς ότι: «[…] η μη συμμόρφωση των εντολοδόχων τού Λαού στην εντολή αυτή τού Λαού, θα αποτελέσει κατάφωρη παραβίαση και αντιστροφή των ρόλων εντολέα και εντολοδόχου που ορίζει την Δημοκρατία». Οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο ανήλθαν στους 346.000 (περιθώριο λάθους +- 10%) ενώ συνολικά στην Θεσσαλονίκη έφτασαν 1.300 λεωφορεία απ’ όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τής Αστυνομίας, οι συγκεντρωμένοι ανήλθαν περίπου σε 90.000…

.—Αντιεξουσιαστές… επιτέθηκαν σε λεωφορείο το οποίο ξεκίνησε από την Αθήνα γιά να μεταφέρει πολίτες στην Θεσσαλονίκη γιά το μεγάλο Μακεδονικό συλλαλητήριο. Οι δράστες εκτόξευσαν πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα εναντίον τού λεωφορείου, περίπου στις 7 το πρωί, στην συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Μπενάκη, στα Εξάρχεια. Από την επίθεση τραυματίστηκε μία γυναίκα.

.—Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στην Κορυτσά μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-αλβανίας, οι οποίες εστίασαν σε διμερή θέματα (βλ.& 19/1). Οι δύο πλευρές επανέλαβαν την δέσμευσή τους να συνεχίσουν τον διάλογο σε όλα τα επίπεδα τους επόμενους μήνες. Τρείς είναι οι βασικές θεματολογίες που τους απασχόλησαν. Η πρώτη περιλαμβάνει την επίλυση τής εμπόλεμης κατάστασης, το θέμα των Τσάμηδων (!..) και το ζήτημα τού κοιμητηρίου των πεσόντων Ελλήνων στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Η δεύτερη περιλαμβάνει τα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα τής Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Βόρειο Ήπειρο και συνδυάζεται δυστυχώς με τα δικαιώματα των αλβανών που ζουν στην Ελλάδα (!..). Η τρίτη περιλαμβάνει την οριοθέτηση τής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (Α.Ο.Ζ.) και την υφαλοκρηπίδα.

2019.—Με διαφωνίες και ενστάσεις σε τρία σημαντικά θέματα –τον νόμο Κατσέλη, τον κατώτατο μισθό και τις ιδιωτικοποιήσεις, κυρίως την Εγνατία Οδό–, ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ τής κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖανέλ και των Θεσμών (πρώην Τρόϊκας), στο πλαίσιο τής δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολογήσεως. Οι Θεσμοί έως την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου έχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με δεκάδες άλλους παράγοντες τής επιχειρηματικής, τραπεζικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής τής χώρας. Στις 31 Ιανουαρίου θα παρουσιάσουν τις διαπιστώσεις τους στους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών τής Ευρωζώνης. Εκεί θα φανούν και τα περιθώρια ευρέσεως κάποιας πολιτικής λύσεως στα ακανθώδη ζητήματα που παραμένουν ακόμα σε εκκρεμότητα, αλλά και ο χρόνος που θα δοθεί στην ελλαδική πλευρά ούτως ώστε να ολοκληρώσει τις εφαρμοστικές διατάξεις των Μνημονίων.

.—Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚY.Σ.ΟΙ.Π.) ενέκρινε την επέκταση τής συμβάσεως παραχωρήσεως τού αερολιμένα των Σπάτων. Η νέα σύμβαση δημοσιοποιήθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας τής Κυβέρνησης και μένει η υπογραφή της από τον υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η κύρωσή της από την Βουλή θα γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

2020.—Μαχητικό αεροσκάφος των τούρκων, πέταξε σαν σήμερα σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από την ναυτική βάση τής Λέρου!.. Αυτά είναι τα αποτελέσματα τής συνεχούς υποχωρητικής πολιτικής των τελευταίων σαράντα και χρόνων.

.—Βάσει δηλώσεως τής κυβερνήσεως, αυτό που θα αντιτάξει απέναντι στην εμπρηστική ρητορική και τις προκλητικές δράσεις τής τουρκίας, είναι ένα: «[…] πλέγμα συμμαχιών και πολιτικές δράσεις που στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο». Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «[…] όποιος έχει το δίκιο με το μέρος του δεν φοβάται» και ότι: «[…] αυτός ο οποίος φοβάται και εκφράζει νευρικότητα είναι αυτός που δεν έχει το δίκιο με το μέρος του»… Από την πλευρά του, ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν υποστήριξε ότι «[…] δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη και τα νησιά», ότι η Ελλάδα κάλεσε τον Λίβυο Χαφτάρ γιά να προκαλέσει την τουρκία, καλώντας μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διορθώσει το λάθος του…

.—Ο τούρκος υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την διάρκεια τηλεοπτικής του συνεντεύξεως στο πλαίσιο τού Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός Ελβετίας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «[…] η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει μία πολιτική διαμοιρασμού των φυσικών πόρων καθώς η σημερινή ανώριμη συμπεριφορά της δεν βοηθά στην λύση των προβλημάτων».

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.e-istoria.com 

Αφήστε μια απάντηση