ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ-05 ΙΟΥΝΙΟΥ

5 Ιουνίου

535.—Απεβίωσε ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Επιφάνειος. Στον Πατριαρχικό θρόνο ανέβηκε στις 25 Φεβρουαρίου τού 520 μετά από πρόταση τού Αυτοκράτορα Ιουστίνου, με την σύμφωνη γνώμη επισκόπων, μοναχών και λαού. Ανακηρύχθηκε Άγιος και η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την μνήμη του στις 25 Αυγούστου.

623.—Ο Χαγάνος (αρχηγός) των Αβάρων, ενώ ζήτησε συνάντηση με τον Ηράκλειο στην Ηράκλεια τής Θράκης, αποπειράθηκε να απαγάγει τον Αυτοκράτορα με σκοπό να ζητήσει λύτρα. Ο Ηράκλειος, ο οποίος έφτασε με δώρα στην συνάντηση, αντιλήφθηκε τελευταία στιγμή το σχέδιο των βαρβάρων και διέφυγε καταδιωκόμενος στην Πόλη.

1191.—Αποβιβάζεται στην Κύπρο ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος. Η Κύπρος εκείνη την περίοδο στέναζε υπό την εξουσία τού σφετεριστή τής εξουσίας και στασιαστή τής Ανατολικής Ορθόδοξης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Ισαάκιου Κομνηνού. Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η Γ΄ Σταυροφορία,  στο νησί αποβιβάστηκε ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος, ο οποίος σύμφωνα με τούς Άγγλους χρονικογράφους, συνάντησε την σκληρή αντίσταση των πιστών τού Ισαάκιου. Από την πλευρά του όμως ο Νεόφυτος ο Έγκλειστος, περιγράφει τα πράγματα διαφορετικά: Ο λαός, εξαιρετικά δυσαρεστημένος από τον «Κατεπάνω», δεν υποστήριξε τον οχυρωμένο στην Λεμεσό Ισαάκιο. 

1613.—Το πανεπιστήμιο τής Ρώμης αναγορεύει διδάκτορα τον λόγιο, φιλόσοφο και κληρικό, Θεόφιλο τον Κορυδαλλέα.

1688.(ἤ 5/7) Ο πολυμήχανος Κεφαλλονίτης Κωνσταντίνος Γεράκης, ο «Τσάο Πρα Βιτσαγιέν» τού Σιάμ, εκτελείται από τους αντιπάλους του σε ηλικία 41 ετών. Στο μικρό διάστημα που έζησε, κατόρθωσε από ναυτόπαις σ’ ένα αγγλικό πλοίο στα 13 του χρόνια, να βρεθεί ανώτατος αξιωματούχος στην χώρα των ελεφάντων, κερδίζοντας τον θαυμασμό και την εμπιστοσύνη τού πανίσχυρου βασιλέα. «Ἡ ζωὴ τοῦ Κωνσταντίνου Γεράκη μοιάζει σὰν παραμύθι καὶ εἶναι χαρακτηριστικὴ ἑνός Κεφαλλονίτη ”τυχοδιώκτη” (ποὺ τελικῶς ἀπὸ τὴν πορεία καὶ κατάληξη τῆς ζωῆς του, ἀποδεικνύεται ὅτι δὲν ἦταν καθόλου τυχοδιώκτης)».

1715.—Ο Βενετός διοικητής τής Τήνου Βερνάρδος Βάλης,  προδίδει, παραδίδοντάς την στον τούρκικο στόλο τού Τζανούμ Χότζα. Ο καπουδάν πασάς Τζανούμ Χότζα υπέταξε σε μία μέρα την Τήνο, τερματίζοντας μία περίοδο τριών αιώνων βενετικής κυριαρχίας στο νησί, συνεχίζοντας την πορεία του προς την Πελοπόννησο. Μετά από την πτώση τού Χάνδακα στην Κρήτη, στο Αιγαίο παρέμειναν υπό βενετική κυριαρχία, μόνο τα Κύθηρα, η Τήνος και ορισμένα φρούρια στην Κρήτη (Σούδα, Γραμβούσα, Σπιναλόγκα).

1759.—Ολοκληρώνεται η σειρά των ισχυρών σεισμών οι οποίοι έπληξαν τα Ιόνια. Επίκεντρό τους φαίνεται ότι ήταν η Κεφαλλονιά, ενώ το μέγεθος έφθασε μέχρι 6,3 Ρίχτερ. Διήρκεσαν μέχρι την 5η τού μήνα γκρεμίζοντας μεγάλο αριθμό κατοικιών. Το Αργοστόλι ήταν η περιοχή η οποία πλήχθηκε με την μεγαλύτερη ένταση.

1790.—Μετά την ήττα του, ο Κατσώνης διέφυγε αρχικά στα Κύθηρα, και στην συνέχεια έφτασε σαν σήμερα με 5 από τα πλοία του στην Ζάκυνθο. Θα συνεχίσει το ταξείδι μέχρι την Ιθάκη όπου βρίσκεται η οικογένειά του, ενώ στο μεταξύ θα επισκευάσει τις ζημιές που υπέστη στην σκληρότατη ναυμαχία τής 19/5ου.

1792.—Οχυρωμένος στο Ταίναρο, ο Κατσώνης  αποκρούει σφοδρή επίθεση τού τουρκικού στόλου. Λίγο νωρίτερα, ο Καπουδάν Πασάς, με δόλο ξεγέλασε και αιχμαλώτισε τον καπετάνιο τού Κατσώνη, τον Σπετσιώτη Μήτρο Καρακατσάνη.

1801.—Ο νεομάρτυρας Μάρκος από την Σμύρνη αποκεφαλίζεται στην Χίο από τους τούρκους.

1821.—Στο χωριό τής Τριπόλεως Θάνα, έγινε σφοδρή μάχη μεταξύ Ελλήνων με αρχηγούς τους Βρεσθένης Θεοδώρητο, Κυριακούλη Μαυρομιχάλη και τουρκαλβανών. Την μάχη κέρδισαν οι Έλληνες. «Μάχη εν Θάνα έξω τής Τριπόλεως, καθ’ ην εφονεύθη ο οπλαρχηγός Κ. Μπούρας. Νίκη Ελλήνων. Εν αυτή έλαβον μέρος εκ μεν των Ελλήνων οπλαρχηγών οι Βρεσθένης Θεοδώρητος, Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, Γιατράκος, Μπαρμπιτσιώτης κλπ, εκ δε των τούρκων αρχηγών, ο Μουσταφάμπεης, Ναυπλιεύς, Κιαμήλμπεης, Σιέχ Νετσίπ εφέντης και Δεφτερδάρης εφέντης.»

.—Μετά από μία σειρά μικρές μάχες ο Ιερός Λόχος έφτασε στην περιοχή τού Δραγατσανίου, κουρασμένος και εξαντλημένος από την υπερπροσπάθεια και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, με πρόθεση να αναλάβει τις πολεμικές επιχειρήσεις οι οποίες θα ακολουθήσουν (στις 6-7 τού μήνα).

1822.—Ο Δράμαλης, αφού έπνιξε στο αίμα την επανάσταση τού Πηλίου, φτάνει στην Κόρινθο.

1823.—(4 ή 5) «Μάχη Σελίνου Κρήτης. Θάνατος Χασάν πασά. Νίκη Ελλήνων αρχηγηθέντων υπό των Αρμοστού Μανώλη Τομπάζη, Β. Χάλη, Δεληγιαννάκη». Μεγάλη νίκη των Ελλήνων στο Σέλινο Κρήτης, όπου φονεύεται ο αρχηγός των οθωμανών και οι τουρκοκρητικοί αποχωρούν από τον τόπο.

1824.—Στα πλαίσια συστηματοποιήσεως των Αρχών στην Ελλάδα, η Προσωρινή Διοίκηση τής Ελλάδος στέλνει απόφασή της στον υπουργό Αστυνομίας Ανδρέα Λόντο, η οποία αφορά τους ελέγχους στα σωφρονιστικά κέντρα και τα κτήρια αστυνομεύσεως. Η επιστολή έκανε μνεία γιά το φρούριο τού Ναυπλίου και την απαγόρευση να «μὴ ἐμβαίνῃ κανεὶς χωρὶς διαβατήριον Ἀστυνομίας».

.—Την ίδια ημέρα, το Εκτελεστικόν εξέδωσε προκήρυξη καθιστώντας σαφές ότι κάθε πλοίο το οποίο δεν ανήκε στο Πολεμικό Ναυτικό, αλλά έφερε οπλισμό, θα θεωρείται πειρατικό και θα συλλαμβάνεται από καταδιωκτικά. Οι ποινές που θεσπίστηκαν γιά τα πληρώματα ήταν αυστηρές, σε μία προσπάθεια τής κυβερνήσεως να εκριζώσει την ληστεία η οποία μέχρι τότε επικρατούσε λόγω τής χαώδους καταστάσεως στην χώρα.

1825.—«Εδολοφονήθη εντός τής Ακροπόλεως ο Οδυσσεύς Ανδρούτσος. Η δολοφονία τού Οδυσσέως Ανδρούτσου εγένετο από τους Μπαραλάν, Μήτρον Τριανταφυλλίναν Μάνδαλον, Παπακώσταν κλπ.» Ο ήρωας τής Γραβιάς Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο οποίος γιά αρκετό καιρό κρατείτο φυλακισμένος στην Ακρόπολη των Αθηνών, δολοφονείται με στραγγαλισμό από τους Μαμούρη, Παπακώστα και Τριανταφυλλίνα, κατόπιν διαταγής τού Γκούρα. Το αποτρόπαιο έγκλημα ήταν αποτέλεσμα πολιτικών διενέξεων και σκευωριών. Οι συνωμότες έριξαν το πτώμα τού ήρωα προς το μέρος τού ναού τής Απτέρου Νίκης, γιά να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι σκοτώθηκε καθώς προσπαθούσε να δραπετεύσει. Ο νεκρός ετάφη χωρίς τιμές στον Άγιο Δημήτριο, δυτικά τής Ακροπόλεως.

1826.—Κατόπιν διαταγής τού σουλτάνου Μαχμούτ, αφού πρώτα είχε κερδίσει την υποστήριξη των κύριων θρησκευτικών και πολιτικών αρχών, ξεκινάει η διαδικασία διαλύσεως τού σώματος των Γενιτσάρων. Με την δύναμή τους, μπορούσαν να αποτρέπουν τις στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις που επιχειρούσαν κατά καιρούς ορισμένοι σουλτάνοι, όπως ο Σελίμ Γ΄, τον οποίο εκθρόνισαν το 1807 και δολοφόνησαν το επόμενο έτος. Η τιμωρία ήρθε τελικά γιά τους γενίτσαρους από τον σουλτάνο Μαχμούτ Β΄(βλ. και 3,4/6).

1827.—Ο Θ. Κολοκοτρώνης διατάσσει επιστράτευση στις περιοχές Μυστρά, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λεονταρίου, Καρύταινας και Φαναρίου, με σκοπό την παρεμπόδιση επικοινωνίας τού Ιμπραήμ μεταξύ τής Τριπόλεως και των Μεσσηνιακών φρουρίων.

1828.—«Ο Βασιλεύς τής Γαλλίας έστειλε προς τον Κυβερνήτην 500.000 φράγκα προς ενίσχυσιν τού αγώνος.» Ο Κάρολος ο 10ος τής Γαλλίας αποστέλλει 500.000 φράγκα στον κυβερνήτη Καποδίστρια ως στήριξη στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος.

1833.—Ο Όθων, επιβαίνων τής αγγλικής φρεγάτας «Μαδαγασκάρη», φθάνει απροόπτως εις Σμύρνην, όπου η εμφάνισίς του προεκάλεσε απερίγραπτον ενθουσιασμόν μεταξύ των ομογενών. Εορταί ωργανώθησαν προς τιμήν του, ο δε Μητροπολίτης Σεραφείμ, μεθ’ ολοκλήρου τού κλήρου, ετέλεσε κατανυκτικήν δοξολογίαν εις τον ναόν τής Αγίας Φωτεινής. Ο Όθων παρέμεινε εις την Σμύρνην μέχρι τής 14ης Ιουνίου. Μετά την αναχώρησίν του, η Πύλη εξώρισε τον Μητροπολίτην και προέβη εις παντοειδείς καταπιέσεις εις βάρος τού ελληνικού στοιχείου.

1834.—Μετά την λήξη τής επαναστάσεως των Μανιατών κι’ αφ’ ότου ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα τους (βλ. 30/5ου), σε ένδειξη πλήρους υποταγής στους νόμους τού κράτους οι κάτοικοι δέχθηκαν να αφοπλιστούν. Τα γεγονότα είχαν αρχίσει από τον Δεκέμβριο τής προηγούμενης χρονιάς (17/12/1833).

1854.—Ο Γάλλος περιηγητής Βικτώρ Γκερέν έφτασε στην Ρόδο γιά να μελετήσει τον λαό και τα χωριά τού νησιού. Σπουδαία ιστορικής και λαογραφικής αξίας καταγραφή γιά την περιοχή.

1862.—(ν. ημ.) Η Κρήτη η οποία τους τελευταίους μήνες «χορεύει» στους ρυθμούς των σεισμών, στις 7.30 το απόγευμα δέχεται ακόμη ένα πλήγμα.

1878.—(π.ημ.) Με μία συνταρακτική επιστολή, οι Έλληνες τής Σωζοπόλεως στην Βόρεια Θράκη γνωστοποιούν στον Άγγλο πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη, ότι με την Συνθήκη τού Αγίου Στεφάνου η Ρωσική Κυβέρνηση «…επέθηκεν επί τού τραχήλου τού Ελληνισμού βαρύτερον βουλγαρικόν ζυγόν…» Αιτιολογούν δε στην επιστολή την πρόθεση τής Ρωσικής Κυβερνήσεως να υποταχθεί και υποδουλωθεί ο Ελληνισμός από τον βουργαρισμό και γνωστοποιούν τον εκβιασμό που δέχονται οι Έλληνες με επιβολή βαρύτατων φόρων, έτσι ώστε να εγκαταλείψουν την γλώσσα τους και την εθνική τους συνείδηση.

1894.—Διοργανώνονται στον Πειραιά στο λιμάνι τής Ζέας, ημέρα Κυριακή, διεθνείς λεμβοδρομίες υπέρ τού Γηροκομείου, με πρόεδρο τής ελλανοδίκου επιτροπής τον πρίγκιπα Γεώργιο και με τιμή «δι’έκαστον κάθισμα επί τής πλακοστρώτου παραλίας δραχμές 2».

1896.—Ο Μακεδόνας οπλαρχηγός Αθανάσιος Μπρούφας αποβιβάζεται με 86 άνδρες στην Σκάλα Ελευθεροχωρίου. Το σώμα αυτό ήταν το κυριώτερο από όσα στάλθηκαν από την Εθνική Εταιρεία και διατήρησε γιά καιρό την Επανάσταση στην Μακεδονία εναντίον των τούρκων.

1900.—Ο εξωμότης αρχιμανδρίτης Δυρραχίου Γρηγόριος, ασπάζεται τον καθολικισμό και συμπαρασύρει μαζί του είκοσι οικογένειες.

1901.—Δημιουργείται ‘’Γεωργική Τράπεζα’’ στην Θεσσαλία.

1904.—Τραγωδία στα ανοιχτά τής Τύνιδας. Το εμπορικό ατμόπλοιο «Κορινθία» με φορτίο σίτου και ξυλείας βυθίζεται. Αγνοούνται οι 8 από τους 16 άνδρες τού πληρώματος.

1905.—Συνεχίζουν οι φερόμενες ως «Προστάτιδες Δυνάμεις» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Κρήτη, εναντίον των γηγενών (!..). Μάχες σημειώνονται στα περίχωρα τού Καστελίου.

1907.—Σαν σήμερα ο εθνομάρτυρας Μεσσήνιος Μακεδονομάχος, καπετάν Άγρας παγιδεύεται από βούργαρους κομιτατζήδες τους οποίους εμπιστεύθηκε  γιά ειρηνική συνάντηση. Ούτε μία στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό τού καπετάν Άγρα η παραμικρή υποψία ή κάποιος δισταγμός. Παρά τα συμφωνηθέντα, οι βούργαροι τον απήγαγαν μαζί με τον Ναουσαίο Μίγκα, και τους διαπόμπευσαν, γυρίζοντάς τους στα χωριά ξυπόλυτους, φτύνοντάς τους και χτυπώντας τους. Στους χωρικούς έλεγαν ότι δήθεν τους αιχμαλώτισαν σε μάχη. Την νύκτα τής 7ης Ιουνίου, τους κρέμασαν από μία καρυδιά στην θέση Γκαβρά Κάμεν, περίπου 3 ώρες από την Νάουσα, ανάμεσα από τα σημερινά χωριά Καρυδιά και Άγρας.

1912.Οι Δωδεκανήσιοι οι οποίοι από τις 4 τού μήνα οργάνωσαν συνέδριο στην Πάτμο, ανακήρυξαν τα Δωδεκάνησα Αυτόνομη Πολιτεία Αιγαίου γιά να προετοιμαστεί ο δρόμος γιά την Ένωση με την Ελλάδα. Η Ιταλία δεν αντέδρασε, αλλά άρχισε τις υπεκφυγές. «Τα Δωδεκάνησα ελευθερώθηκαν με ιταλικά όπλα» διακήρυσσαν. Ούτε η κυβέρνηση τού Βενιζέλου έδειξε ενδιαφέρον παρ’ όλες τις επιστολές των Δωδεκανήσιων […]

1913.—Συνεχίζουν οι βίαιες διώξεις τού Ελληνικού στοιχείου στα κατεχόμενα από τους βούργαρους Μακεδονικά εδάφη.

.—Συλλαλητήριο στην Κορυτσά μπροστά στα μέλη τής Διεθνούς Επιτροπής, μετά από την απόφαση τής 17ης Μαΐου 1913 να συμπεριληφθεί η Βόρεια Ήπειρος μέσα στα σύνορα τού νεοσύστατου αλβανικού κράτους.

1914.—Σταματά την κυκλοφορία της η δεκαπενθήμερη εφημερίδα «Αυγή Δωδεκανησιακή». Πρόκειται γιά το αρχαιότερο Πανδωδεκανησιακό όργανο με εκδότη τον Μιλτιάδη Παπαμανώλη, η οποία άρχισε την κυκλοφορία της την 1η Απριλίου τού 1911.

1917.—Τμήματα τού γαλλικού στρατού των Συμμαχικών Δυνάμεων τού Βενιζέλου, καταλαμβάνουν τις σπουδαιότερες πόλεις τής Θεσσαλίας. Οι Γάλλοι, συμπεριφέρονται σκαιά με τρόπο νικητή προς ηττημένο, θεωρώντας και αντιμετωπίζοντας τον Ελληνικό Στρατό σαν αιχμάλωτο.

.—Ο αεροπόρος μας Δημήτριος Αργυρόπουλος, επιβαίνοντας σε αεροπλάνο ως χειριστής με παρατηρητή τον Σημαιοφόρο Ψύχα Παντελή, κατά την εκτέλεση πολεμικής αποστολής στην περιοχή τής Θάσου ενεπλάκη σε αερομαχία με γερμανικό καταδιωκτικό, με αποτέλεσμα να καταρριφθεί στην θάλασσα και να βρει ηρωικό θάνατο, ενώ ο παρατηρητής διασώθηκε μετά από δραματική πάλη με τα κύματα. Ο Σημαιοφόρος Δημήτριος Αργυρόπουλος είναι ο πρώτος Έλληνας αεροπόρος που έπεσε σε πολεμική αποστολή κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1919.—Οι Ελληνικές δυνάμεις τής Μικράς Ασίας συνεχίζουν τις μάχες εναντίον των τούρκων στα υψώματα τής Περγάμου.

1920.—Ο Ελληνικός Στρατός μάχεται με μάχες περιπόλων.

1921.—Μικρασιατική Εκστρατεία. Πολεμικό συμβούλιο πραγματοποιήθηκε στην Σμύρνη με επί κεφαλής τον Βασιλέα. Ο Κωνσταντίνος Α’, είχε αναχωρήσει με το θωρηκτό «Λήμνος» από το Φάληρο στις 29/5ου, με σκοπό να έλθει στην Μ. Ασία και να τονώσει το ηθικό τού Στρατού.

.—Κατόπιν διαταγής τού Ελληνικού Στρατηγείου, η Στρατιά στην Μ. Ασία είναι έτοιμη γιά νέες προελάσεις.

.—Δύο μόλις ημέρες μετά από την επιχείρηση στην Σαμψούντα (Αμισό) τού Πόντου με θύματα 1.300 Έλληνες (βλ. 3/6ου), οι τούρκοι τού Κεμάλ ξαναχτυπούν την πόλη. Αυτή την φορά συνέλαβαν και εξόρισαν στα βάθη τής Ανατολίας 420 άτομα.

1922.—Η Ελληνική Στρατιά στην Μ. Ασία δρα με περιπόλους και αποσπάσματα εναντίον τού εχθρού.

1923.—Πραγματοποιείται νέα συνάντηση τού Ελευθέριου Βενιζέλου με τον υπουργό Εξωτερικών τής τουρκίας Ισμέτ Ινονού γιά την διευθέτηση των διαφωνιών που είχαν προκύψει, κυρίως στο ζήτημα τής αμνηστίας.

1924.—Σε 120.000 υπολογίζονται οι Έλληνες και οι μουσουλμάνοι που θα ανταλλαγούν στα πλαίσια τής κοινής συμφωνίας. Στην συμφωνία δεν συμπεριλαμβάνονται οι Έλληνες τής Κωνσταντινουπόλεως και οι μουσουλμάνοι τής Δυτικής Θράκης.

1925.—Ψηφίζεται στην Βουλή των Ελλήνων ο ιδρυτικός νόμος τού Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

1927.—Κομμουνιστές βουλευτές τής Θεσσαλονίκης, υποκινούν τον λαό σε στάση. Ευτυχώς ο κίνδυνος αποσοβήθηκε με την σύλληψή τους.

1929.—Ο αεροπόρος Γεώργιος Φλωρόπουλος, αφού διατάχτηκε να εκτελέσει εκπαιδευτική πτήση με αεροπλάνο, από το Σέδες στην Γοργόπη και ενώ η πτήση υπήρξε επιτυχής, κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο τής Γοργόπης γιά να επιστρέψει, με χειριστή τον Λοχία Αεροπόρο Παπαδόπουλο και συνεπιβάτη τον ίδιο, το αεροπλάνο, λόγω απότομου ανυψωτικού χειρισμού, ανατράπηκε από ύψος 8-10 μέτρων και συνετρίβη στο έδαφος με αποτέλεσμα το θάνατο τού Φλωρόπουλου. 

.—Σε κοινή συνεδρίαση τής Βουλής και τής Γερουσίας, προσωρινός Πρόεδρος τής Δημοκρατίας ορίζεται ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης. Θα παραμείνει έως τον Δεκέμβριο τού ίδιου χρόνου, οπότε και παραιτήθηκε γιά λόγους υγείας, δίνοντας μάθημα ήθους, αξιοπρέπειας και έμπρακτου πατριωτισμού. «Παραιτήθηκα, γιατί αυτό επέβαλε το εθνικό συμφέρον. Τα χέρια μου άρχισαν να τρέμουν. Όταν θα ήρχοντο να με επισκέπτονται ξένοι πρέσβεις, θα το αντιλαμβάνοντο. Οι σκέψεις και οι κρίσεις τους θα ήσαν δυσμενείς διά την πατρίδα».

1932.—Παραιτείται η κυβέρνηση Παπαναστασίου και σχηματίζεται πάλι Κυβέρνηση Βενιζέλου με νέους υπουργούς (5/6/-4/11/1932).

1934.—Πανδαιμόνιο στην Βουλή των Ελλήνων. Μέχρι και καρεκλιές έπεσαν στην αίθουσα τού Κοινοβουλίου, μεταξύ τού βουλευτή Καρδίτσας Αναγνωστόπουλου και τού Αλέξανδρου Παπαναστασίου (βλ. και 4/6).

1941.—Οι Γερμανοί φονεύουν τον αρχιμανδρίτη Φώτιο Θεοδοσάκη και δύο άλλους Κρήτες στο Σκαλάνι μπροστά στους κατοίκους τού χωριού.

.—Μετά από την χθεσινή διαταγή των βούργαρων, ο μητροπολίτης Σερρών Κωνσταντίνος αποχωρεί συνοδευόμενος από κατοχικούς.

.—Ο Γερμανός Κύνσεμπεργκ, εκτελώντας ειδική αποστολή γιά λογαριασμό τού φον Ρίμπεντροπ, υπουργού Εξωτερικών τού Τρίτου Ράιχ, εντόπισε  στα υπόγεια τού Υποκαταστήματος Ηρακλείου τής Τραπέζης Ελλάδος ποσότητες χρυσού, αργύρου και άλλων πολύτιμων τιμαλφών. Ο χρυσός ανερχόταν σε νομίσματα βάρους 91.502 κιλών, ο άργυρος σε νομίσματα βάρους 127.075 κιλών, ενώ εντοπίστηκαν και πέντε μικρά κιβώτια γεμάτα χρυσό, άργυρο και κοσμήματα που προέρχονταν από δωρεές πολιτών γιά την Ελληνική Εθνική Άμυνα.

1942.—Ο «Τρίτων», το υποβρύχιο τού Ελληνικού Ναυτικού με κυβερνήτη τον Κοντογιάννη, παρέλαβε από την Αλεξάνδρεια πέντε καταδρομείς των S.A.S. με τον οπλισμό τους. Ο υπολοχαγός Κώστας Πετράκης από την Κρήτη θα ήταν ο οδηγός τους. Στόχος των S.A.S. ήταν να ανατινάξουν τα γερμανικά αεροπλάνα στο αεροδρόμιο τού Ηρακλείου γιά να περιορίσουν τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των βρετανικών νηοπομπών από την Αλεξάνδρεια προς την Μάλτα. Αρχηγός τής ομάδας ήταν ο σερ Τζωρτζ Τζέλικο, ο Βρετανός «Αχιλλέας».

.—Ο πρώτος τυφεκισμός στο σκοπευτήριο Καισαριανής από τους Γερμανούς. Εκτελούνται οι  Υποπλοίαρχοι τού Λιμενικού Σώματος, Ηλίας Καζάκος και Γεώργιος Κωτούλας. Ο Καζάκος έγραψε σε επιστολή η οποία απευθυνόταν προς τους Αξιωματικούς συναδέλφους του: “Εν όψει των ολίγων ωρών τής υπολοίπου ζωής μου, απευθύνω τον ύστατον και θερμότατον χαιρετισμόν, ευχόμενος εις όλους μαζί και εις ένα έκαστον, ευτυχίαν, ευδαιμονίαν και εκπλήρωσιν ονείρων και πόθων. Χειροπιαστά με τον συνάδελφον Κωτούλαν, χέρι με χέρι γράφομεν και ευχόμεθα υπερήφανοι και ψύχραιμοι εις όλα και δι’ όλα“.

.—Εκτελέσθηκε διά τυφεκισμού υπό των Γερμανών, ο Επισμηναγός Μιχαήλ Ακύλας.

.—Λήγουν οι μάχες μεταξύ ανδρών τής εθνικής αντιστασιακής οργανώσεως Π.Α.Ο. και Ιταλών, μετά βουργαροφρόνων, στον Γάβρο Καστοριάς. Οι μάχες ξεκίνησαν την προηγούμενη ημέρα, καταλήγοντας με τους εχθρούς να μετρούν δυο νεκρούς Ιταλούς και τους γενίτσαρους 11. Συλλάβαμε επίσης 16 αιχμαλώτους, εκ των οποίων οι 9 Ιταλοί.

.—Την ίδια ημέρα, άλλοι αντάρτες τής Π.Α.Ο. επιτίθενται κατά Ιταλών και βουλγαριζόντων στο Σκαλοχώρι. Η απώλειες των εχθρών τής πατρίδος ήταν ένας Ιταλός και πέντε γενίτσαροι.

1943.—Ο ιεροεθνομάρτυρας ιεροκήρυκας τής Μητροπόλεως Κοζάνης, Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Λιούλιας, έγραψε σαν σήμερα μία επιστολή απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Κοζάνης:  «Στρατόπεδο Συγκεντρώσεως Παύλος Μελάς, 5/6/1943. Προς τον Μητροπολίτην Κοζάνης Ιωακείμ. ‘Σεβασμιώτατε. Φαίνεται ότι έφτασε η ώρα να αποδημήσω εις Κύριον. Οι βάρβαροι επιδρομείς θα μάς οδηγήσουν σήμερα ή αύριο στον τόπο τής εκτελέσεως. Αισθάνομαι περήφανος, Δεσπότη μου, να πεθάνω γιά την ελευθερία τού λαού κι’ ακόμα γιατί στην θυσία τού Έθνους, αντιπροσωπεύω τoν ελληνικό κλήρο και την ένδοξη παράδοση που μάς άφησε ο Παπαφλέσσας, ο Σαμουήλ, ο Ησαΐας από τα Σάλωνα και σεις ο ίδιος που συνεχίζετε και σήμερα τον αγώνα γιά την ελευθερία τού Έθνους. Σάς φιλώ το χέρι Εν Χριστώ και εις αγώνα αδελφός, Ιωακείμ».

1944.—Ελληνικός στολίσκος συμμετέχει στις αποβατικές επιχειρήσεις των συμμάχων στην Νορμανδία. (Η ημέρα που έμεινε στην Ιστορία ως “D Day” ..”Ημέρα με Η κεφαλαίο”).

.—Το Ολοκαύτωμα των Αγίων Αναργύρων Λακωνίας. Τα στρατεύματα κατοχής, λόγω τού τραυματισμού από πυροβολισμό Γερμανού, ξέσπασαν την εκδικητική τους μανία στο χωριό των Αγίων Αναργύρων. Ανεξακρίβωτος είναι ο αριθμός των θυμάτων, διότι καμμία καταγραφή έγινε, ούτε καν ληξιαρχική, επειδή το αρχείο τού χωριού κάηκε και αυτό τότε. Στα αρχεία τής Βουλής των Ελλήνων αναφέρονται 21 μαρτυρικά ονόματα. 

1945.—Οι παλαιοβενιζελικοί Σοφούλης, Καφαντάρης, Τσουδερός και Πλαστήρας, έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, κατηγορώντας την ως …ακροδεξιά. Ο λόγος ήταν η εθνική στάση την οποία κράτησε η Ελλάδα κατά την διάρκεια αλλά και μετά από τα «Δεκεμβριανά».

1947.—Ο στρατηγός Τζωρτζ Μάρσαλ, υπουργός Εξωτερικών τής κυβερνήσεως τού προέδρου Χάρι Τρούμαν των Η.Π.Α., αναγγέλλει στο Πανεπιστήμιο τού Χάρβαρντ σχέδιο (το οποίο ονομάστηκε «Μάρσαλ»,με σκοπό την ανοικοδόμηση τής Γηραιάς Ηπείρου και παράλληλα την δημιουργία αναχώματος γιά τον κομμουνιστικό επεκτατισμό. Η λογική τού σχεδίου ήταν απλή· η πενία θα οδηγούσε την Ευρώπη προς τα αριστερά, με τον τρόπο που είχε ωθήσει την μεσοπολεμική Γερμανία στην αγκαλιά των ναζί. Ο στρατηγός Μάρσαλ στην δημόσια ομιλία του ήταν προσεκτικός, ώστε να μην φανεί ότι το σχέδιο οικονομικής βοήθειας στρεφόταν εμμέσως εναντίον τής Σοβιετικής Ενώσεως. Άλλωστε, η παροχή βοήθειας προσφέρθηκε επίσης στην Μόσχα και στα κράτη τής Ανατολικής Ευρώπης των οποίων η (αναμενόμενη) απάντησή ήταν αρνητική. Μέρος αυτής τής βοήθεια χορηγήθηκε και στην Ελλάδα μετά το τέλος τού λεγόμενου «εμφύλιου».

1951.—Ο Μέγας Αυλάρχης Λεβίδης, υποβάλλει στον βασιλέα την παραίτηση ολόκληρης τής Αυλής. Οι παραιτήσεις δεν έγιναν δεκτές.

1956.—Ο βασιλεύς Παύλος μετά τής βασιλίσσης Φρειδερίκης φθάνουν εις Παρισίους εις επίσημον επίσκεψιν. Εις το παρατεθέν υπό τού Προέδρου τής Γαλλικής Δημοκρατίας γεύμα, ο βασιλεύς Παύλος ωμίλησε διά την ελληνικότητα τής Κύπρου και τα απαράγραπτα δίκαια τού ελληνικού πληθυσμού τής νήσου.

1959.—Νέοι ακαδημαϊκοί εκλέγονται οι Κανελλόπουλος και Αργυρός.

1960.—Μεταφέρονται στην γενέτειρά του, τα οστά τού σπουδαίου ποιητή Ανδρέα Κάλβου με το πολεμικό Χατζηκωνσταντής. Οι έρευνες γιά την ανεύρεση τού τάφου του και την μεταφορά των οστών του, οφείλονται σε ιδιωτικές προσπάθειες. Ο Κύπριος Αντώνης Ιντιάνος, άρχισε τις έρευνες το 1924 και ανακάλυψε τον τάφο το 1937 με την βοήθεια τού ιερέα τής Ελληνικής Εκκλησίας τού Λονδίνου. Εν τω μεταξύ κηρύχτηκε ο πόλεμος, και μόλις το 1960 επετεύχθη η μετακομιδή των οστών, με πρωτοβουλία των Μυριβήλη, Βενέζη, Πέτρου, Χάρη και Γεωργίου Ζώρα.

1965.—Μετά το πόρισμα των ανακρίσεων, ο βασιλέας Κωνσταντίνος Β΄ ζητά από την κυβέρνηση να παραπεμφθεί η υπόθεση «ΑΣΠΙΔΑ» στο Στρατοδικείο.

1969.—Ο Αλέξανδρος Παναγούλης, τον οποίο είχαν συλλάβει οι αρχές γιά απόπειρα δολοφονίας τού Γ. Παπαδόπουλου, δραπετεύει από τις φυλακές στο Μπογιάτι. Τέσσερεις ημέρες μετά θα συλληφθεί σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην πλατεία Κολιάτσου.

1972.—Αρχίζει στην Στοκχόλμη η 1η Παγκόσμια Σύνοδος γιά το Ανθρώπινο Περιβάλλον. Την ίδια μέρα, Ελλάδα και Κίνα συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις.

1975.—Η Ελλάδα υπέβαλε αίτηση προσχωρήσεως στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες (την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα –Ε.Ο.Κ.-, την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα –Ε.Κ.Α.Χ.- και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας –Ε.Κ.Α.Ε.-).

1980.—Καίγεται το Φανάρι στην Πόλη. Τελευταία στιγμή σώθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ από την πυρκαγιά υπήρξαν 2 νεκροί.

1985.—Ο Ανδρέας Παπανδρέου σχηματίζει νέα κυβέρνηση, μετά τις εκλογές τής 2ας Ιουνίου 1985. (Από 5/6/1985 έως 2/7/1989). Όπως ανέφερε κατά λέξη ο Θεόδωρος Πάγκαλος: «Το 1985 ο ελληνικός λαός ήτανε δυσαρεστημένος. Φαινόταν μιά μεγάλη πλειοψηφία που απέρριπτε το ΠαΣοΚ, και προτιμούσε άλλη λύση. Κερδίσαμε τις εκλογές τού 1985 χάρη στην πόλωση με την επιλογή Σαρτζετάκη τότε, και χάρη σε ένα πρωτοφανές όργιο παροχών και διορισμών».

1992.—Στην Αρχαία Ολυμπία, γίνεται η τελετή αφής τής Ολυμπιακής φλόγας γιά τους Ολυμπιακούς Αγώνες τής Βαρκελώνης. Πρωθιέρεια ήταν η Μαρία Παμπούκη, και πρώτος λαμπαδηδρόμος ο αθλητής στην σφυροβολία, Σάββας Σαριτζόγλου.

1994.—Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, προτείνει συνθήκη μη επιθέσεως μεταξύ των δύο κοινοτήτων και αφοπλισμό τής Κύπρου, καθώς επίσης διάλογο γιά την αλλαγή των όρων τής Συνθήκης Εγγυήσεως τού 1960. Απειλεί με αντίμετρα εάν προχωρήσει η εφαρμογή τού ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδος-Κύπρου.

2012.—Απεβίωσε ο ηθοποιός Αθηνόδωρος Προύσαλης από ανακοπή καρδιάς. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, σπούδασε στην Δραματική Σχολή τού «Ωδείου Αθηνών» και συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους τού ελεύθερου θεάτρου, ανάμεσα στους οποίους και το Τέχνης. Χαρακτηριστικές εμφανίσεις του έχουν γίνει σε ταινίες όπως «Τζένη Τζένη», «Καλώς ήρθε το δολάριο», «Βαβυλωνία», «Η Ρένα είναι οφσάιντ» αλλά και το «Μετέωρο βήμα τού πελαργού» τού Θόδωρου Αγγελόπουλου.

2014.—Νέα υπόθεση αρχαιοκαπηλίας. Συνελήφθησαν δύο άτομα, ένας 33χρονος με ελληνική υπηκοότητα κι’ ένας 40χρονος αλβανός, οι οποίοι κατείχαν και προσπαθούσαν να διαθέσουν προς πώληση μεγάλο αριθμό αρχαίων αντικειμένων ανεκτίμητης αξίας. Εντοπίστηκαν από την Ασφάλεια Αττικής στην περιοχή Κατσικάνι Άργους και στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 25 αρχαία αντικείμενα.

2015.—Ὅταν ἡ ἱστορία καὶ ἡ ἀρχαιολογία ἀποστομώνουν τοὺς ἱστοριοκάπηλους καὶ παραχαρᾶκτες. Ἄνοιξε τὶς πύλες του σὰν σήμερα τὸ Καναδικὸ Μουσεῖο Ἱστορίας στὴν Ὀττάβα τοῦ Καναδᾶ γιὰ νὰ παρουσιάσῃ τὴν Ἔκθεση μὲ τίτλο «Ἕλληνες. Ἀπὸ τὸν Ἀγαμέμνονα στὸν Μέγα Ἀλέξανδρο», προσφέροντας στὸ πολυπληθὲς κοινὸ ποὺ συρρέει στὶς αἴθουσές του ἕνα γοητευτικὸ καὶ συναρπαστικὸ ταξείδι 5.000 ἐτῶν Ἑλληνικῆς ἱστορίας, μὲ πάνω ἀπὸ 500 ἐκθέματα Ἑλληνικῶν Μουσείων τὰ ὁποῖα ταξίδεψαν χιλιάδες μίλια στὴν ἄλλη ἄκρη τοῦ Ἀτλαντικοῦ Ὠκεανοῦ. Ἡ πολύτιμη Ἔκθεση ξεκίνησε στὶς 12 Δεκεμβρίου 2014 ἀπὸ τὸ Μόντρεαλ καὶ τὸ Μουσεῖο Ἀρχαιολογίας καὶ Ἱστορίας του, γιὰ νὰ παραδοθῇ στὶς 5 Ἰουνίου 2015 στὴν πόλη τῆς Ὀττάβα.

.—Κατατέθηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο τού υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με το οποίο τροποποιείται ο κώδικας τής Ελληνικής Ιθαγένειας. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, αποκτούν πλέον μαζικά και με πολλές διευκολύνσεις την ελληνική ιθαγένεια (και όχι υπηκοότητα), αλλοδαποί διαφόρων προελεύσεων, αλλοιώνοντας την σύσταση τού Ελληνικού πληθυσμού τής χώρας. Εξ άλλου, όπως τονίστηκε από διαφόρους εντός και εκτός Βουλής, «έτσι θα λυθεί το πρόβλημα υπογεννητικότητας που αντιμετωπίζουμε»…

.—Στην απόφαση δημιουργίας των λεγόμενων «κέντρων φιλοξενίας μεταναστών» στα νησιά, όπως η Ρόδος και η Κως, αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Προστασίας τού Πολίτη ( ; ) Τζανέτος Φιλιππάκος, ο οποίος βρέθηκε στην Ρόδο, συνοδεύοντας τον Αναπληρωτή υπουργό Προστασίας τού Πολίτη ( ; ) Γιάννη Πανούση.

2019.—Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), δηλώνει ότι υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού και μεγάλη καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις, εξ αιτίας τής προεκλογικής παροχολογίας τής κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ μέσω τού αρχηγού της, Αλέξη Τσίπρα. Ακόμη και στα 6 δισ. ευρώ μπορεί να φτάσει το κόστος την 2ετία 2019 – 2020. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε ‘’εκτροχιασμό’’ στον αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων αλλά και στην αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών τού Δημοσίου προς ιδιώτες. Σύμφωνα με την Επιτροπή, δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε ένα από τα 25 ορόσημα/προαπαιτούμενα που έπρεπε να έχουν γίνει μέχρι τα μέσα τού έτους: Καθυστερούν νευραλγικές ιδιωτικοποιήσεις, δεν έχει μειωθεί ούτε κατά 1 ευρώ το υπόλοιπο των κρατικών οφειλών προς ιδιώτες μέσα στο 2019, ενώ εκκρεμούν σημαντικές παρεμβάσεις γιά τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

.—Απαράδεκτο» χαρακτηρίζει η Διεθνής Αμνηστία το άρθρο 336, που εμπεριέχει τον νομικό ορισμό τού βιασμού, στο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «ο νέος ορισμός στο σχέδιο τού νέου Ποινικού Κώδικα, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση στην δικαιοσύνη γιά το σοβαρό αυτό έγκλημα», διότι «[…] ο βιασμός εξακολουθεί να ορίζεται με βάση την βία και όχι με βάση την απουσία συναίνεσης». «Το προτεινόμενο νομοσχέδιο παρέχει ένα ευρύ πλαίσιο δικαστικής ερμηνείας, επιτρέποντας σε ορισμένους βιασμούς να αντιμετωπίζονται ως πταίσματα και όχι ως κακουργήματα και ως εκ τούτου να τιμωρούνται με μόλις τρία χρόνια φυλάκισης», υπογράμμισε το Bloomberg.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση