ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

,

 

30 Σεπτεμβρίου

.

272 π.Χ..—Σαν σήμερα, σύμφωνα με πηγές, ο «Αετός» και βασιλιάς τής Ηπείρου Πύρρος, δίπλωσε γιά πάντα τα φτερά του σε ηλικία 46 ετών. Έχοντας ήδη χάσει τον γιό του Πτολεμαίο στην διάρκεια τής αποτυχημένης επιθέσεως κατά τής Σπάρτης, και οπισθοχωρώντας προς το Άργος, κατέληξε σε μία σφοδρή και παράξενη νυκτομαχία στα στενά δρομάκια τής πόλεως, με τον στρατό τού Αντιγόνου. Εκεί δέχτηκε συντριπτικό κτύπημα στο κεφάλι από ένα κεραμίδι που τού πέταξε μία Αργίτισσα από την στέγη τού σπιτιού της. Ήταν τόσο ισχυρό, που έσπασαν οι σπόνδυλοι τού τραχήλου του και όπως κατέρρευσε λιπόθυμος, τον αποκεφάλισε ένας στρατιώτης τού Αντιγόνου. Έτσι η Ήπειρος, που πρόβαλε στο προσκήνιο τής πολιτικής ζωής τής Ελλάδος χάρις στον Πύρρο, που απείλησε το βασίλειο τής Μακεδονίας και τον θρόνο τού Μεγάλου Αλεξάνδρου, που μόνη της αγωνίστηκε να πνίξει στην γέννησή του το ρωμαϊκό κράτος – την απειλή τού οποίου δεν είχαν αντιληφθεί οι υπόλοιποι Έλληνες – ξανάπεσε στην παλιά της αφάνεια, με τον θάνατο τού ένδοξου βασιλιά της. Όταν ο Πύρρος δημιούργησε την Μεγάλη Ήπειρο, όρισε το 295 π.Χ. ως πρωτεύουσα την Αμβρακία διακοσμώντας με ναούς, δημόσια και ιδιωτικά οικοδομήματα και πολλά έργα τέχνης. Τότε κτίστηκε το Μικρό Θέατρο στο κέντρο τής αρχαίας πόλεως (κοντά στον Άγιο Κωνσταντίνο), το Μεγάλο Θέατρο, κοντά στον ναό τού Απόλλωνος και το Πρυτανείο τής Ἂμβρακίας, που αποκαλύφθηκε δίπλα στον ναό τού Απόλλωνος. Στην ίδια εποχή πρωτοκτίστηκε το Γεφύρι, το πιό γνωστό και χιλιοτραγουδισμένο πολύτοξο γεφύρι στην Ελλάδα. Πολλούς αιώνες μετά, την εποχή των Κομνηνών και τού Δεσποτάτου τής Ηπείρου, θα επανέλθει στο προσκήνιο, παίζοντας έναν ενδιαφέροντα ιστορικό ρόλο.

1571.—Δύο φορτηγίδες και μερικά από τα οθωμανικά ιστιοφόρα που μετέφεραν τα λάφυρα τής υπό οθωμανικής πλέον κατοχής Κύπρου, βυθίστηκαν από τρικυμία μαζί με πολλούς αιχμαλώτους, με το μεγαλύτερο μέρος τους να είναι Ιταλίδες γυναίκες.

1611.—Επιστολή τού Προβλεπτή στα Ιόνια προς τον Δόγη τής Βενετίας, γνωστοποιεί ότι δέκα έξι πειρατικά τής Μπαρμπαριάς προσορμίστηκαν στην Λευκάδα και είναι έτοιμα να κτυπήσουν Κεφαλληνία και Ιθάκη. Στην Κεφαλληνία, καθ’ ότι καλλίτερα οχυρωμένη και οπλισμένη, κατέφυγαν πολλά γυναικόπαιδα τής Ιθάκης.

1628.—Ο τρομερός Άγγλος αρχιπειρατής sir Kenelm Digby αποχωρεί από τα Ιόνια και γιά την ακρίβεια την Ζάκυνθο, όπου παρέμενε από τις 17/9ου. Ανεφοδιάστηκε με προμήθειες και προχώρησε σε λεπτομερή συντήρηση των πλοίων του βγάζοντάς τα στην ξηρά των λιμανιών Πεταλάς και Άγιος Παντελεήμονας τής Ζακύνθου, έχοντας όμως τους άνδρες του πάντα σε επιφυλακή. Πούλησε ρύζι και άλλα προϊόντα από κούρσους, ενώ λίγες ημέρες μετά θα τον βρούμε στην Πάτρα να κάνει «παζάρια» με τούρκους γιά μεγαλύτερες λείες τις οποίες είχε αρπάξει.

1630.—Σημειώνεται μεγάλη πυρκαγιά στην πόλη των Σερρών.

1636.—Ισχυρός σεισμός πλήττει την Κεφαλλονιά. Ο σεισμός έγινε το ίδιο σχεδόν αισθητός στην Ιθάκη, κάπως δε ασθενέστερος στην Ζάκυνθο, χωρίς όμως να προκαλέσει λιγότερες καταστροφές. Οι μετασεισμικές δονήσεις διήρκεσαν ως το 1637. Στο όρος Αίνος έγιναν κατολισθήσεις, ξεριζώθηκαν δέντρα στο δάσος, ενώ πολλά κτίσματα κατέρρευσαν. Οι νεκροί έφτασαν τους 540 και οι τραυματίες τους 1.500. Η εικόνα τής καταστροφής ολοκληρώθηκε με την μεγάλη έκρηξη στην πυριτιδαποθήκη τού Φρουρίου.

1792.—Ημερομηνία εκτελέσεως τού θρυλικού συνεργάτη τού Λάμπρου Κατσώνη, Καρακατσάνη, μαζί με άλλους Έλληνες. Είχαν αιχμαλωτιστεί πριν την τελική επίθεση στο Πόρτο Κάγιο τής Μάνης (βλ. 17 Ιουνίου), σε ναυμαχίες οι οποίες συνέβησαν στο κάβο Ντόρο, στο Σούνιο, έξω από την Αίγινα και έξω από την Ύδρα. Χάρις στην παρέμβαση τού Ρώσου πρεσβευτή, από τους αιχμαλώτους σώθηκαν οι ζωές 96 ναυτικών μας.

1799.—Κατά την επιγραφή στο υπέρθυρο τού καθολικού της, σαν σήμερα ολοκληρώνονται οι τοιχογραφίες τού Ναού τής Ιεράς Μονής Αγελάστου στην περιοχή τού Δέλβινου (Βόρεια Ήπειρος). Η Ιερά Μονή ιδρύθηκε κατά το έτος 1525.

1808.—Οι Αρμένιοι κατακαίουν τον Ιερό Ναό Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα. Οι Αρμένιοι, προς τους οποίους οι σύγχρονοι Έλληνες νιώθουμε συμπάθεια λόγω τής κοινής με εμάς μαρτυρικής μοίρας και πορείας κάτω από τους τούρκους στις αρχές τού 20ου αιώνος, συμπεριφέρθηκαν και συμπεριφέρονται δυστυχώς ανά τους αιώνες έναντι των Ελλήνων Αγιοταφιτών με πολλή σκληρότητα και αγριότητα, επιχειρώντας να κρατήσουν τα παρανόμως αποκτηθέντα και να αποκτήσουν ακόμη περισσότερα, χωρίς να έχουν κανένα ιστορικό και νομοκανονικό δικαίωμα.

1821.—Ναυμαχία στο Κατάκολο. Ο Ελληνικός στόλος υπό τον Ανδρέα Μιαούλη, αντιμετωπίζει την σφοδρή επίθεση τού Καρά-Αλή, ο οποίος με τα βαριά εξοπλισμένα σκάφη του έφερε τους Έλληνες ναυτικούς σε δυσχερή θέση. Αλλά την κρίσιμη στιγμή, ο Σπετσιώτης Γκίκας Μπότασης όρμησε με την μικρή «νάβα» του στο μέσο των τούρκικων πλοίων, τα οποία πανικόβλητα τράπηκαν σε φυγή νομίζοντας ότι ήταν πυρπολικό.

.—«Πυρπόλησις Ἀλγερινοῦ δικατάρτου ἀνήκοντος εἰς τὸν ὑπὸ τὸν Καρᾶ Ἀλήμπεην τουρκικὸν στόλον ἐν θέσει «Ὑψόλιθρον» τῆς Ζακύνθου. Ἀρχηγοὶ ἦσαν οἱ Σαχίνης καὶ Ῥαφαλιᾶς».

1822.—Ο αιγυπτιακός στόλος μετά στρατευμάτων καταπλέει στην Σούδαν Κρήτης.  «Ἄφιξις Αἰγυπτικοῦ στόλου μετὰ στρατευμάτων εἰς Σούδαν».

.—Στην θέσιν Φουντάνα τής Λοκρίδος, οι Έλληνες υπό τον Γκούρα επιτίθενται εναντίον των τούρκων. «Μάχη ἐν θέσει Φουντάνα, τοῦ Δήμου Θερμοπυλῶν τῆς Λοκρίδος. Ἐνταῦθα ἀρχηγοὶ παρέστησαν τῶν μὲν Ἑλλήνων οἱ Δυοβουνιώτης καὶ Γκούρας, τῶν δὲν τούρκων ὁ Κιοσὲ Μεχμὲτ πασᾶς. Ἀμφίρροπος».

.—Αναχωρούν οι Παλαιών Πατρών Γερμανός και Γ. Μαυρομιχάλης με επιστολές τής Ελληνικής Κυβερνήσεως προς τον Πάπα τής Ρώμης. «Ἀναχώρησις Π. Πατρῶν Γερμανοῦ καὶ Γ. Μαυρομιχάλη μετ’ ἐπιστολῶν τῆς Κυβερνήσεως πρὸς τὸν Πάπαν».

1825.—Με δήλωσή του ο Άγγλος πολιτικός Κάνινγκ, προς τον Ύπατο Αρμοστή των Ιονίων νήσων, αναγνωρίζει γιά πρώτη φορά πως η χώρα μας βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την τουρκία και όχι σε επανάσταση κατά τού «νομίμου» κυριάρχου της [όπως έλεγαν μέχρι τότε…]. Κατόπιν τούτου, δίνει άμεση εντολή στον αρμοστή των Ιονίων νήσων να απελευθερώσει πέντε ελληνικά καταδρομικά, τα οποία εκρατούντο στα λιμάνια τής Κέρκυρας και τής Ζακύνθου ως πειρατικά. Επίσης διέταξε την απελευθέρωση και των ναυτών.

1826.—«Ἐφονεύθη ἐντὸς τῆς Ἀκροπόλεως ὁ Στρατηγὸς Ἰωάννης Γκούρας». Ο Ιωάννης Γκούρας, περιερχόμενος κατά την διάρκεια τής νύχτας τις επάλξεις τής Ακροπόλεως γιά επιθεώρηση των φρουρών, κτυπήθηκε από εχθρική σφαίρα στον κρόταφο και εξέπνευσε αμέσως. Υπήρξε από τους γενναίους οπλαρχηγούς τής Επαναστάσεως, διακρινόμενος γιά την ανδρεία και την ορμητικότητά του. Δυστυχώς όμως συμμετείχε στην δολοφονία τού φίλου και συμπολεμιστή του, Οδυσσέα Ανδρούτσου, πράγμα γιά το οποίο εκ των υστέρων, από διάλογο που είχε με τον Μακρυγιάννη, έδειξε ότι μετανόησε.

.—Στο Σοποτό Καλαβρύτων οι Έλληνες υπό τον Λεχωρίτη έδωσαν μάχη κατά των τούρκων. Την μάχη κέρδισαν οι τούρκοι. «Μάχη ἐν Σοπωτῷ, πρωτευούση τοῦ Δήμου Ἀροανείας τῶν Καλαβρύτων καὶ φυγὴ Ἑλλήνων. Ἐν αὐτῇ οἱ τοῦρκοι ἔκαυσαν τὸ Βεζίνι, τὴν Νάσιαν καὶ τὸ Σκοῦπι, χωρία τοῦ Δήμου Παΐων. Ἐνταῦθα ἀρχηγὸς τῶν Ἑλλήνων ἦτο ὁ Λεχωρίτης, τῶν δὲ τούρκων ὁ Ἰμβραὴμ πασᾶς».

1831.—Παύει η κυκλοφορία τής εφημερίδος τής Ύδρας «Απόλλων». Ο εκδότης Αναστάσιος Πολυζωίδης, από το Μελένικο τής Μακεδονίας, την είχε δημιουργήσει στις 11 Μαρτίου, ασκώντας αντικυβερνητική αρθρογραφία.

1856.—Ο τρομερός Εγκέλαδος των 8,2 Ρίχτερ, ο οποίος ισοπέδωσε την Κρήτη. Έγινε στις 2:45 τα χαράματα, πλήττοντας περισσότερο το βόρειο μέρος τής νήσου. Στο Ηράκλειο, από τις 3.620 κατοικίες έμειναν όρθιες μόνον 18 και αρκετές ξύλινες κατασκευές. Συνολικά, σύμφωνα με κάποιον ιστορικό, βλάφτηκαν 11.317 κατοικίες, από τις οποίες οι 6.512 καταστράφηκαν πλήρως. Το χειρότερο όλων από εκείνο το ξημέρωμα τής Κυριακής, ήταν οι 538 νεκροί τους οποίους άφησε πίσω του ο σεισμός, ενώ, άλλοι 637 ήταν οι μάλλον σοβαρά τραυματίες.

.—Την ίδια ημέρα και από τον ίδιο σεισμό ο οποίος ταρακούνησε όλη την Μεσόγειο, καταγράφηκαν ζημιές ακόμη και σε ιδιαίτερα απομακρυσμένα μέρη. Σύμφωνα με πηγή, η Κέρκυρα, η Κάσος και η Κάρπαθος βλάφτηκαν πολύ. Ενώ η Ρόδος καταστράφηκε, Σύμη και Μεγίστη είχαν μικρότερες καταστροφές. Τα θύματα ξεπέρασαν τους 600 νεκρούς, με την Κρήτη να μετρά τους περισσότερους. Οι καταστροφές ήταν τόσο μεγάλες σε έκταση, αρκεί να φανταστεί κάποιος ότι έφτασαν μέχρι την Κύπρο και τις συριακές ακτές.

1866.—Οι Κρήτες επαναστάτες περικυκλώνουν τους εις το οροπέδιον τού Βουθαρόλιθου τούρκους και εξοντώνουν αυτούς.

1876.—Επί κυβερνήσεως τού Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, δόθηκε η κυβερνητική έγκριση γιά την σύσταση τού Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών. Με την ίδρυση, τον Οκτώβριο τού 1872 τής Τραπέζης Βιομηχανικής Πίστεως και πολλών Ανωνύμων Μεταλλευτικών Εταιρειών, οι χρηματιστηριακές πράξεις διεξήγοντο σε όλη την τότε Ελληνική επικράτεια. Στα τέλη τού 1873, σχεδόν 100.000 μετοχές τής Ανωνύμου Εταιρείας Μεταλλουργείων Λαυρίου, αποτελούσαν σχεδόν αποκλειστικό αντικείμενο τής λέσχης. Ο τότε πρωθυπουργός, Επαμεινώνδας Δεληγιώργης, μελέτησε την ίδρυση χρηματιστηρίου, σκέψη η οποία υλοποιήθηκε τελικά τρία χρόνια αργότερα, επί κυβερνήσεως Κουμουνδούρου, με απόφαση τού Υπουργικού Συμβουλίου και έκδοση Βασιλικού Διατάγματος στις 30/9/1876.

1877.—Ξεκινά την λειτουργία του ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Ιδρύθηκε από την Βασίλισσα Όλγα στις 10 Ιουνίου 1877.

1899.—Ιδρύεται η Τράπεζα Κρήτης με έδρα τα Χανιά, αλλά δεν έχει καμμία σχέση με την σύγχρονή της.

1904.—Ο Παύλος Μελάς με τους άνδρες του, συνοδευόμενος από τον αρχιτσέλιγκα Ζήση και έχοντας έναν επιπλέον νεαρό στρατιώτη ο οποίος είχε πουλήσει τα υπάρχοντα και το φαρμακείο το οποίο διατηρούσε στην Φλώρινα, ξεκινούν από το λημέρι τους στο Βίτσι γιά το χωριό Νερέτι. Είχε μάθει ο αρχηγός γιά μία βουργάρικη συμμορία στο χωριό και κίνησε να τους πληρώσει την «φιλοξενία» που τους έπρεπε.

1906.—Μακεδονομάχοι προσέβαλαν και πάλι το χωριό Γκόλο Σέλα (Γυμνά) Γιαννιτσών, με στόχο βουργαροκομιτατζήδες και προδότες. Σε όλες τις περιφέρειες, τα Ελληνικά Σώματα έπαυσαν να τηρούν αμυντική στάση και πέρασαν στην επίθεση. Η επιθετική στάση αύξησε το γόητρο των Ελληνικών Σωμάτων και το Γενικό Προξενείο Θεσσαλονίκης συνέδραμε τα μάλα σε αυτό, κατευθύνοντας, ελέγχοντας και υποστηρίζοντας τα σώματα κατά τρόπο άψογο και κατόπιν μελετημένου σχεδίου· δεν ανέθετε δε την διοίκηση των σωμάτων σε ανεύθυνους οπλαρχηγούς και δεν επέτρεπε τις ακρότητες. Η τυπική ενοποίηση τής δράσεως των ήδη υπαρχόντων δικτύων, πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι τού 1906, με την προαγωγή τού Προξένου Λάμπρου Κορομηλά σε Γενικό Επιθεωρητή όλων των Ελληνικών Προξενείων τής Μακεδονίας.

1907.—Μεταξύ άλλων, ένας επιπλέον κίνδυνος στην Μακεδονία είναι και αυτός των αλβανών, οι οποίοι φονεύουν έναν Έλληνα στο χωριό Νέο Σούλι των Σερρών.

1912.—(π. ημ.) Επιδίδεται ταυτόσημη διακοίνωση των κρατών τής χερσονήσου τού Αίμου στην τουρκία, με την οποία ζητούν την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, κυριότερες από τις οποίες ήταν η αναγνώριση τής εθνικής αυτονομίας των διαφόρων εθνοτήτων και η αναλογική εκπροσώπησή τους στο οθωμανικό Κοινοβούλιο.

.—Εκατόν τριάντα χιλιάδες (130.000) Έλληνες επιστρατεύονται. Πάρα πολλοί είναι και οι ομοεθνείς εθελοντές από το εξωτερικό.

1913.—Σε κρίση βρίσκονται τα Βαλκάνια, καθώς τουρκία και βαλκανικοί Σύμμαχοι προχωρούν σε στρατιωτικές προετοιμασίες.

.—Αρκετά ισχυρός σεισμός ο οποίος έφθασε τα 6,1 Ρίχτερ, κτυπά και πάλι την Κρήτη. Ευτυχώς, το μεγάλο εστιακό βάθος και το επίκεντρο που εντοπίστηκε στην θαλάσσια περιοχή ανοικτά τού νησιού, έσωσαν την πολύπαθο από το φαινόμενο Κρήτη.

1918.—Η Ελληνική πλευρά καταγγέλει τις ωμότητες που διέπραξαν οι βούργαροι στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

1919.—Στο μέτωπο στην Μικρά Ασία, ο Ελληνικός στρατός δέχεται επιθέσεις ατάκτων τούρκων.

1920.—Στην Μικρά Ασία, οι εμπόλεμοι Έλληνες και τούρκοι δρουν με περιπόλους.

1921.—Στο μέτωπο Μικράς Ασίας γίνεται δράση περιπόλων και αποσπασμάτων.

1922.—Η Ρόδος αρχίζει να υποδέχεται τους πρώτους πρόσφυγες στα χώματά της από την Μικρά Ασία. Συνολικά, μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου θα δεχθεί 35.000 βιαίως εκπατρισθέντες Έλληνες. Στις αρχές τού 21ου αι. και στο πλαίσιο τής διεθνούς προπαγάνδας, γίνεται μία συνεχής πλύση εγκεφάλου με στόχο την ταύτιση εκείνου τού προσφυγικού ρεύματος των ξεριζωμένων Ελλήνων, με τις ορδές αλλοεθνών (κυρίως μουσουλμάνων) οι οποίες εισρέουν ανεξέλεγκτα και παράνομα στην Ελλάδα,  υποβοηθούμενες από την τουρκία και διάφορες ύποπτες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.). Βεβαίως ενεργή συμμετοχή σε αυτό έχουν και οι εκάστοτε ελλαδικές κυβερνήσεις με τις αποφάσεις τους. 

.—Η έκθεση πληροφοριών τής Ελληνικής αντικατασκοπείας αναφέρει ότι παρατηρήθηκε μεγάλη κίνηση στην Ιταλική Πρεσβεία από διάφορους πράκτορες οι οποίοι έλαβαν εντολή να παρακολουθούν αγρύπνως τις κινήσεις των Δωδεκανησίων που βρίσκονται στην Ελλάδα, φοβούμενοι έκρηξη επαναστάσεως στα Δωδεκάνησα. «[…] Τέσσαρες πράκτορες […] απεσπάσθησαν εις το εν Πειραιεί Γραφείον Ιταλικής προπαγάνδας με εντολήν να συλλέγουν πληροφορίας διά τας κινήσεις των εν Πειραιεί Δωδεκανησίων και ειδικώς διά την ενεργουμένην λαθραίαν αλληλογραφίαν δρώντων ενταύθα Δωδεκανησίων μετά διαφόρων συμπολιτών των μέσω πληρωμάτων των ελληνικών ατμοπλοίων. Εις την διάθεσιν τού Γραφείου Προπαγάνδας Πειραιώς ετέθησαν 1.000.000 δραχμαί. Επίσης εγκατεστάθη και ειδική υπηρεσία φωτοτυπίας επιστολών.»

.—Σε σύσκεψη παρωδία τού Υπουργικού συμβουλίου στην πρωτεύουσα Αθήνα, η κυβέρνηση μετά την μη υπογραφή τής συνθήκης ανακωχής των Μουδανιών από τον Στρατηγό Μαζαράκη, διέταξε τον Αρμοστή στην Κωνσταντινούπολη να υπογράψει το πρωτόκολλο κάνοντας αποδεκτές τις απαιτήσεις των Άγγλων ως προς την παραχώρηση τής Ανατολικής Θράκης στην τουρκία. Έτσι η Ελλάδα αναγκάστηκε να δεχθεί την εκκένωση τής Ανατολικής Θράκης, υποκύπτοντας σε πιέσεις των Μεγάλων. Ένα από τα τραγικά αποτελέσματα και πικρή πραγματικότητα τού ξεριζωμού των Θρακών από τις πατρογονικές εστίες, ήταν και η διακοπή τής πολιτισμικής συνέχειας. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι η καλλιέργεια τής αμπέλου και η παραγωγή οίνου. Έμειναν μόνο οι αφηγήσεων των προσφύγων  γιά να αναπαραστήσουμε μία πλούσια πολιτισμική διατροφική παράδοση τής «εν κοινωνία ζωής των ανθρώπων», που ο ξεριζωμός επέφερε την εκμηδένισή της.

.—Ο Στρατηγός Νίδερ, ως Γενικός αρχηγός των Συμμαχικών δυνάμεων στην περιοχή, διατάσσει την αποχώρηση τού Ελληνικού Στρατού από την Ανατολική Θράκη. Στις 22 τού μήνα, ο Βενιζέλος είχε συμφωνήσει σχετικά με το γεγονός με τον Λόρδο Κώρζον, ενώ στις 24 διαβεβαίωσε γιά τις προθέσεις του και τους τούρκους αντιπροσώπους […]

1928.—Γίνεται γνωστή η κατάρτιση σχεδίου νόμου γιά ίδρυση ‘’Συμβουλίου Επικράτειας’’.

.—Ο πρωθυπουργός Βενιζέλος φθάνει στο Λονδίνο γιά συνομιλίες.

1929.—Νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης μετά τις τελευταίες εκλογές, ο Μάνος.

.—Ημερομηνία θανάτου τού Πατριάρχη Βασιλείου τού Γ’.

.—Ἀπεβίωσε  ὁ φανατικὸς δημοτικιστὴς φιλόλογος καὶ συγγραφέας Γιάννης Ψυχάρης. Πολλὰ ἔχουν κατὰ καιροὺς λεχθεῖ γιὰ τὸ ἔργο, τοὺς ἀγῶνες, τὶς θέσεις καὶ τὴν προσφορὰ τοῦ Ψυχάρη στὴν ἐπικράτηση τῆς δημοτικῆς. Πολλοὶ ἔχουν ἐπαινέσει τὴν μαχητικότητα, τὴν ἀποφασιστικότητα καὶ τὸ ἀνυποχώρητό του, κι’ ἄλλοι πάλι τὸν ἔχουν ψέξει γιὰ τὴν ἀκραία στάση ποὺ κράτησε στὸ γλωσσικό – ἐπιβραδύνοντας ἔτσι τὴν λύση ( ; ) καὶ ἐξωθῶντας τὰ πράγματα σὲ ἄγονες προσωπικὲς διαμάχες καὶ ἀντεγκλήσεις. Ἄλλοι τὸν ἐξύψωσαν σὲ ἥρωα τοῦ δημοτικισμοῦ καὶ ἄλλοι τὸν θεώρησαν ὁλετήρα τῆς γλώσσας. Στὴν πραγματικότητα, ὁ Ψυχάρης καὶ οἱ ὀπαδοὶ του ἀντὶ νὰ στηριχθοῦν στὴν ἀδιαλείπτως, ἐπὶ αἰῶνες, ἐξελισσόμενη γλῶσσα ἡ ὁποία θὰ ὁδηγοῦσε φυσιολογικὰ στὸν ἐμπλουτισμὸ καὶ στὴν ἐνδυνάμωση τῆς καθομιλουμένης “δημοτικῆς”, ἐπιδόθηκαν σὲ γλωσσικὲς κατασκευές, ἐπινοῶντας μία “γλῶσσα γιὰ τὸν λαό”, ἀλλὰ ἐρήμην τοῦ λαοῦ. Ἡ μετατροπὴ τοῦ (ἀνύπαρκτου) γλωσσικοῦ ζητήματος σὲ «ἰδεολογία» ἀπὸ ὀπαδοὺς δύο κυρίως κομματικοποιημένων ἀποχρώσεων, τῶν “συντηρητικῶν δεξιῶν” καὶ τῶν “προοδευτικῶν ἀριστεριστῶν”, τὸ μόνο ποὺ πρόσφερε ἦταν μεταρρυθμίσεις ἐπὶ μεταρρυθμίσεων καὶ μία συνεχὴ ἔκπτωση τῆς ἑνιαίας καὶ ἀδιαίρετης ἑλληνικῆς γλώσσας. Μάλιστα οι δημοτικιστὲς ἔφτασαν σὲ μεγαλύτερες καὶ γελοιοδέστερες ὑπερβολὲς ἀπ’ ὅ,τι οἱ καθαρευουσιάνοι, μὲ τὶς μεταγλωττιστικὲς ὅσο καί, κυρίως, τὶς ἐξευρωπαϊστικὲς προτάσεις τους, ὅπως τὸ λατινικό ἀλφάβητο, τὴν κατάργηση τῶν ἀρχαίων, κ.ἄ.

1935.—Συγκρούσεις μεταξύ βασιλοφρόνων και βενιζελικών με μεγάλες προεκτάσεις, στην συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη.

1941.—Ο Ιερεύς Γεώργιος Αλεξιάδης, ετών 67, γίνεται θύμα αιμοδιψών βουργάρων. Εφημέριος τού Ιερού Ναού Ταξιαρχών Κοκκινογείων (Α. Μακεδονία), γεννήθηκε το 1874 στην Λιτίστα τής περιοχής Ορτάκιοϊ. Στην διάρκεια τής κατοχής, οι βούργαροι τον απήγαγαν μαζί με την Πρεσβυτέρα του από την οικία τους και τους οδήγησαν στο Σχολείο, όπου εκεί τους χώρισαν. Τότε τον ρώτησαν αν είναι Έλληνας ἤ βούργαρος Ιερεύς. “Έλλην Ιερεύς” απάντησε ο π. Γεώργιος. Μετά από λίγο τον άφησαν ελεύθερο, μόλις όμως βγήκε στο προαύλιο τού Σχολείου, οι βούργαροι  στρατιώτες τον εφόνευσαν διά πυροβόλου όπλου κτυπώντας τον πισώπλατα. Επικεφαλής τού αποσπάσματος ήταν ο βούργαρος δάσκαλος τού χωριού. Ο ιερέας κατέλειπε την Πρεσβυτέρα του Φανή.

.—Τις ημέρες αυτές, οι βουργαροναζί συλλαμβάνουν και κλείνουν σε φυλακές σχεδόν 600 ανθρώπους στην πόλη των Σερρών. Πολλοί από αυτούς θα πεθάνουν από βασανιστήρια, ενώ δεν θα διστάσουν να εκτελέσουν και κάποιους στον δρόμο [….]

.—Οι Ιταλοί αναλαμβάνουν την διοίκηση τής Εύβοιας. Όταν όμως η χώρα τους συνθηκολόγησε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1943, ανέλαβαν και πάλι οι Γερμανοί.

1942.—Μία οκταμελής ομάδα Βρετανών δολιοφθορέων ρίπτεται στην Γκιώνα με αλεξίπτωτα. Η αποστολή των στρατιωτικών, ήταν να ενωθούν με Έλληνες αντιστασιακούς ώστε να καταστρέψουν μία από τις τρείς σιδηροδρομικές γέφυρες Ασωπού, Παπαδιάς ή Γοργοποτάμου, τής γραμμής Θεσσαλονίκης – Αθηνών. [Έτερη πηγή αναφέρει ως ημερ. ρίξεως την 28η Σεπτ.]

.—Με σκοπό την τρομοκράτηση των κατοίκων, οι μουσουλ­μάνοι Τσάμηδες Σαντίκ Μέρο Χούσο, Σέρβετ Χουσεΐν και τα παιδιά τού Ντούλε Ντέμη, δολοφονούν άνανδρα τους Κωνσταντίνο Δ. Σωτήρκο, Φώτιο Η. Σάρρα και Ηλία Μ. Γκιόκα. Το φονικό έγινε τα χαράματα στην θέση Σιαμπίρη, στο Καστρί Θεσπρωτίας, καθώς οι άτυχοι Έλληνες όδευαν στον κάμπο γιά τις εργασίες τους.

.—Το ίδιο βράδυ, βρέθηκε νεκρός στον κάμπο και ο Μάρκος Μπόμπος. Γιά τον φόνο του, βέβαια, υπάρχουν αμφισβητήσεις αν τον διέπραξαν μουσουλμάνοι.

1943.—Ὁ ὁπλαρχηγός Γεωργαντᾶς Γεώργιος καὶ ὁ ἑνωματάρχης Μπουζάκης Γεώργιος, ἐνῶ κινοῦντο χωρὶς ὑποστηρικτική δύναμη μὲ εἰδική ἀποστολή, δέχθηκαν ἐπίθεση ἀπό δύο ὀμάδες μάχης τοῦ ΕΛΑΣ ποὺ ἐνέδρευαν. Μὲ εὕστοχα πυρᾶ κατώρθωσαν νὰ σωθοῦν καὶ νὰ διαφύγουν, ἀφήνοντας στοὺς ἐπιτιθέμενους δύο ὑποζύγια. Εἶναι ἡ μοναδικὴ φορὰ ποὺ ὁ ΕΛΑΣ ἐπικράτησε σὲ σύγκρουση μὲ τὴν συγκεκριμένη ὀμάδα.

.—Εκτελούνται στην Πάτρα 10 Έλληνες από τους Γερμανούς.

.—Με διαταγή από τους Γερμανούς, αρχίζει η εκκένωση των χωριών Κεφαλοβρύσι, Κρεβατάς, Πεύκος, Σύμη, Καλάμι και Συκολόγος εντός πέντε ημερών από όσους κατοίκους επέζησαν στην σφαγή που κράτησε από τις 13 έως και τις 16 Σεπτεμβρίου. Στις 14 Οκτωβρίου, ένα μήνα μετά τις ομαδικές εκτελέσεις, ειδικά συνεργεία των Γερμανών άρχισαν να κατεδαφίζουν με δυναμίτες και πυρπόλησαν τα χωριά αυτά, που είχαν ήδη εκκενωθεί και η περιοχή τους είχε κηρυχθεί «νεκρή ζώνη». Γενικώς, είναι δύσκολο να γίνει ένας ακριβής απολογισμός θυμάτων και καταστροφών στην Κρήτη. Οι κινήσεις των γερμανικών στρατευμάτων χαρακτηρίζονταν από μία διασπορά, ενώ οι εκτελέσεις γίνονταν και εκτός των χωριών, όποτε έβρισκαν άμαχο πληθυσμό στην ευρύτερη ζώνη. Το σύνολο των θυμάτων τις μέρες εκείνες φτάνει τουλάχιστον τους 400. Οι 129 από αυτούς, είναι απ’ τα χωριά τής δυτικής Ιεράπετρας (Μύρτος, Γδόχια, Ρίζα, Μουρνιές, Μύθοι, Μάλες, Χριστός και Παρσάς) ….μιλάμε μόνο γιά τα χωριά στον Νομό Λασιθίου !..

.—Η σφαγή τού χωριού Σεχλάδες (ενν. Σελλάδες) στην Άρτα. Ως αντίποινα σε μάχη με κομμουνιστές, οι Γερμανοί εισβάλλουν στο χωριό, συλλαμβάνουν 13 αθώους πολίτες μεταξύ των οποίων και τον ιερέα Βασίλειο Τσούπρα, τους οποίους και εκτελούν. Λίγο πριν την εκτέλεσή του, ο ιερέας φώναξε στους συναθλητές του: “Παιδιά, πεθαίνουμε γιά την πίστη και την Πατρίδα, Θεέ μου, συγχώρεσέ μας. Συγχώρεσε και τούς φονιάδες μας“. Κατέλειπε την Πρεσβυτέρα του Ελένη.

.—Κομμουνιστές τού ΕΛΑΣ σε συνεργασία με βουλγαρίζοντες, ενεργούν επίθεση εναντίον Ελλήνων ανταρτών τής Εθνικής Αντιστασιακής οργανώσεως ΠΑΟ, στο Νησέλι Ημαθίας. Αν και η επίθεση αποκρούστηκε επιτυχώς, είχαμε δύο νεκρούς και πέντε τραυματίες. Από την πλευρά των εχθρών τής πατρίδος υπήρξαν τρείς νεκροί (ο ένας Ελασίτης και δύο γενίτσαροι), ενώ άλλοι δύο ακόμη Ελασίτες αιχμαλωτίστηκαν.

.—Την ίδια ημέρα, αντάρτες άλλου σώματος τής Εθνικής Οργανώσεως ΠΑΟ, επιτίθενται κατά συνεργαζομένων κομμουνιστών τού ΕΛΑΣ και βουλγαριζόντων στον Μεσόλοφο Κρουσίων. Κατάφεραν να εξολοθρεύσουν τρεις και να συλλάβουν οχτώ από αυτούς.

1944.—Η προσωρινή Αρχή των Σερρών που απαρτιζόταν από βούργαρους και κομμουνιστές, παραδίδει την διοίκηση τής πόλεως στο ΕΑΜ (βλ & 14/9ου).

.—Εκδίδεται Κυβερνητικό Διάταγμα γιά το σχολικό έτος 1944 – 1945, σύμφωνα με το οποίο η Εκπαίδευση στα Δωδεκάνησα παύει να ανήκει στην αρμοδιότητα τής Εκκλησίας και περνά στην αντίστοιχη τής Κυβερνήσεως. Επανέρχεται, δηλαδή, το σχολικό καθεστώς τού Διατάγματος τού 1926.

1946.—Σε έκθεσή του, ο καθηγητής τής Ιστορίας Νικόλαος Βλάχος, μεταξύ άλλων διαπίστωσε ότι κατά την διάρκεια απαγορεύσεως των Ελληνικών σχολείων από το Ιταλικό κατοχικό καθεστώς, την ελληνική γλώσσα διαφύλαξαν τα νέα «κρυφά σχολειά» τής Δωδεκανήσου: «Πατριώται και φιλομαθείς κατά παράδοσιν οι νησιώται ετρώθησαν εις την εθνικήν φιλοτιμίαν των, αλλά δεν απήλπισαν, ουδέ παρέλιπον να αντιδράσουν. […]  Ίσως το παράδειγμα των αφανών διδασκάλων και των κρυφών σχολείων τής Τουρκοκρατίας ενεψύχωσε και ενεθάρρυνε τους νησιώτας εις την εγκαρτέρησιν τής δυστυχίας και ανέδειξε τους νέους αφανείς διδασκάλους και τα νέα ”κρυφά σχολειά” τής Δωδεκανήσου».

1951.—Αδιέξοδο δημιουργείται από τα αποτελέσματα των εκλογών, αφού δεν επιτρέπουν σε κανένα κόμμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

.—Ημερομηνία θανάτου τού Μακεδονομάχου (Πράκτορα Α’ Τάξεως) Στέφανου Αναστασίου. Είχε γεννηθεί στον Νομό Σερρών αλλά η καταγωγή του ήταν από την Β. Ήπειρο. Στις 2/8/1933 το κράτος τού απένειμε το μετάλλιο τού Μακεδονικού Αγώνα γιά τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφερε, τις οποίες όμως δεν λησμόνησαν ούτε οι βούργαροι. Την περίοδο τής Κατοχής των Σερρών από τους αιμοδιψείς αυτούς εγκληματίες, οδηγήθηκε σε αστυνομικό σταθμό όπου τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου και τον άφησαν μισοπεθαμένο. Τελικά γλύτωσε τον θάνατο αλλά με απίστευτα προβλήματα υγείας, ώσπου κατέληξε την σημερινή. Ο Θεός να αναπαύει την ψυχούλα του!

1953.—Αρχίζει εκ νέου η «Δίκη των Αεροπόρων» στο Αναθεωρητικό Στρατοδικείο. Θα ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου

1964.—Στην Βόρειο Ήπειρο, ο ιερομόναχος και Ηγούμενος τής Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Πέπελης (Β. Ήπειρο), Κωνσταντίνος Βόσδος, αφού κατηγορήθηκε, φυλακίστηκε στα Τίρανα γιά δέκα έξι μήνες και βασανίστηκε απάνθρωπα. Καταδικάστηκε σε θάνατο ως προδότης τής αλβανίας και εκτελέστηκε σε άγνωστο μέχρι σήμερα τόπο. Η δολοφονία του από το ανθελληνικό καθεστώς έγινε στην πόλη των Τ[υ]ράνων…

1968.—Σύγκρουση δύο τραίνων στὴν Δυτική Κορινθία, μὲ 35 νεκροὺς καὶ 150 τραυματίες. Ἕνα χιλιόμετρο ἀνατολικά τοῦ σταθμοῦ τοῦ Δερβενίου (δυτικὴ Κορινθία), στὶς 6:20 περίπου τὸ ἀπόγευμα ἔγινε φοβερὴ σύγκρουση δύο τρένων, μὲ ἀποτέλεσμα τὸν θάνατο 35 καὶ τὸν τραυματισμὸ 150 ἐπιβατῶν. Τὰ τρένα ἐπέστρεφαν μὲ ὑπεράριθμους ἐπιβάτες  ἀπό τοὺς τόπους καταγωγῆς τους, ὅπου εἶχαν μεταβεῖ γιὰ τὸ δημοψήφισμα τοῦ νέου συντάγματος τῆς Ἑλλάδος τὴν προηγούμενη ἡμέρα (29/9). Ἡ πρώτη ἀμαξοστοιχία σταμάτησε γιατὶ κάποιος ἐπιβάτης πάτησε τὸ σῆμα κινδύνου, ἐπειδή ὅμως δὲν λήφθηκαν τὰ ἀναγκαῖα μέτρα ἀσφαλείας, τὸ τρένο ποὺ ἀκολουθοῦσε ἔπεσε καὶ συνέτριψε τὰ τελευταία βαγόνια τοῦ ἀκινητοποιημένου.

1969.—Η Αθήνα αρχίζει να υδροδοτείται από τον Μόρνο.

1977.—Ο Στέφανος Στεφανόπουλος κάνει γνωστή την ίδρυση ενός νέου κόμματος, αυτού τής «Εθνικής Παρατάξεως». Στις εκλογές τής 20ης Νοεμβρίου, θα λάβει 5 έδρες.

1979.—Πρώτη αγωνιστική τού πρώτου Επαγγελματικού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου τής Α΄ Εθνικής κατηγορίας που διοργανώνει η ΕΠΑΕ. Κόβονται 113.665 εισιτήρια και σημειώνονται 27 τέρματα, με τον ΠΑΟΚ να σημειώνει το «σκορ» τής ημέρας 6-2 επί τής Καβάλας, με «χατ τρικ» τού Κωστή. Πρωταθλητής θα ανακηρυχθεί ο Ολυμπιακός Βόλο στις 25 Μαΐου 1980, νικώντας τον Άρη με 2-0, αφού και οι δύο ομάδες είχαν ισοβαθμήσει με 47 βαθμούς.

1982.—Ο Ανδρέας Παπανδρέου εξαγγέλλει μέτρα γιά την Δικαιοσύνη, τα οποία αφορούν αύξηση των δικαστών, εθελουσία έξοδο από το Σώμα και νέες προσλήψεις…

1983.—Απεβίωσε  ο ηθοποιός Περικλής Χριστοφορίδης. Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα τού Πόντου στα 1907, ενώ καθιερώθηκε στην έβδομη τέχνη ως κωμικός. Ανήκε σε καλλιτεχνική θεατρική οικογένεια, αφού τόσο ο πατέρας του όσο και ο παππούς του Περικλής, υπήρξαν μεγάλοι ηθοποιοί που έπαιζαν στο θέατρο τής Τραπεζούντας. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπως και άλλες Ποντιακές οικογένειες, ξεριζωμένοι από τους τούρκους. Υπηρέτησε εντίμως και με συνέπεια την θεατρική τέχνη επί πενήντα χρόνια (1929-79), συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους, ίδρυσε δικούς του, έγραψε θεατρικά έργα, περιόδευσε στον ελληνισμό τού εξωτερικού κι’ έκανε πλούσια κινηματογραφική καριέρα συμμετέχοντας σε 200 κινηματογραφικές ταινίες.

1984.—Τρεις βομβιστικές επιθέσεις στα υπουργεία Βιομηχανίας και Εργασίας και στην ΓΣΕΕ, είναι το κτύπημα τής τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΛΑ.

1988.—Ο Ανδρέας Παπανδρέου υποβάλλεται σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στο Χέρφιλντ τού Λονδίνου.

1991.—Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Δημήτριος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο τής Κωνσταντινουπόλεως λόγω εμφράγματος τού μυοκαρδίου.

.—Αρχίζει το τελευταίο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στην Θεσσαλονίκη, ενώ από την επόμενη χρονιά, γίνεται διεθνές.

.—Μετά από αλλαγή σε κανονισμό ο οποίος αφορούσε τους σταφιδοπαραγωγούς τής Κρήτης, αρχίζουν άγριες συμπλοκές παραγωγών με την αστυνομία στο νησί, οι οποίες οδηγούν στο κάψιμο τού κτηρίου τής Νομαρχίας Ηρακλείου.

1994.—Σε Ορθόδοξο ναό κοντά στην Αγία τού Θεού Σοφία στην Κωνσταντινούπολη,  τελείται διαγωνισμός ομορφιάς «Μις Γιανγκ Ευρώπης»[…]

1997.—Με ένα ιστορικό τέρμα τού Ζήση Βρύζα, ο ΠΑΟΚ ισοφαρίζει στα τελευταία λεπτά την Άρσεναλ (Arsenal) μέσα στο Χάϊμπουρι (Highbury) και προκρίνεται στον επόμενο γύρο τού Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (UEFA) αφού στον πρώτο αγώνα είχε κερδίσει με 1-0.

.—Σκοτώθηκε ο πιλότος Δημήτριος Στρατάκιας κατά την διάρκεια διατεταγμένης πτήσεως, όταν το αεροσκάφος Μιράζ 2000 (Mirage 2000) τού οποίου ήταν κυβερνήτης, έπεσε στην θαλάσσια περιοχή τής νήσου Σκύρου.  http://www.pasoipa.org.gr/

2000.—Στοὺς Ὀλυμπιακούς τοῦ Σίδνεϋ, οἱ Ἑλληνίδες ἀθλήτριες Ἄννα Πολλάτου, Χαρᾶ Καρυάμη, Εἰρήνη Ἀϊνδινλῆ, Μαρία Γεωργάτου, Εὔα Χριστοδούλου καὶ Κλέλια Πανταζῆ, κατέκτησαν τὸ Χάλκινο Μετάλλιο στὸ ἀγώνισμα τῆς ῥυθμικῆς γυμναστικῆς. Ἡ Κλέλια Πανταζῆ στὰ 15 της χρόνια ἔγινε καὶ ἡ νεώτερη Ὀλυμπιονίκης στὴν ἀθλητικὴ ἱστορία τῆς Ἑλλάδος. Στὸν προκριματικὸ τὰ κορίτσια συγκέντρωσαν 39.400 βαθμούς, ὅμως στὸν τελικὸ μὲ τὶς κορύνες (συμμετεῖχαν οἱ Καρυάμη, Αϊνδινλῆ, Γεωργάτου, Χριστοδούλου και Πανταζῆ), λόγῳ ἀστοχίας ἔχασαν βαθμοὺς καὶ μοιραῖα ἡ βαθμολογία ἦταν χαμηλώτερη ἔναντι τῆς Λευκορωσίας καὶ Ῥωσίας, οἱ ὁποῖες ἀπέκτησαν πλεονέκτημα. Στὰ δύο στεφάνια – τρεῖς κορδέλες, οἱ Ἑλληνίδες πρωταθλήτριες ξεδίπλωσαν τὸ πλούσιο ταλέντο τους ἔχοντας βαθμολογία 19.733 καὶ συνολικὰ 39.283 βαθμούς [Δυστυχῶς ἡ Ὀλυμπιονίκης Ἄννα Πολλάτου, ἔχασε τὴν ζωὴ της σὲ ἡλικία μόλις 31 ἐτῶν σὲ τροχαῖο ποὺ συνέβη στὶς 17 Μαΐου 2014].

.—Μιρέλα Μανιάνι, ἀγωνιζόμενη μὲ τὰ ἑλληνικὰ χρώματα, κέρδισε τὸ Ἀργυρὸ Μετάλλιο στοὺς Ὀλυμπιακοὺς τοῦ Σύδνεϋ στὸ ἄθλημα τοῦ ἀκοντισμοῦ. Πέρασε εὔκολα τὸ ὅριο προκρίσεως στὸν τελικό, μὲ βολὴ 63,34 μέτρα. Ὡστόσο τὸ ξεκίνημά της ἦταν ἄσχημο μὲ ἄκυρη βολή, ἐνῶ ἡ Χάτεσταντ ἀπό τὴν Νορβηγία μὲ μεγάλη βολὴ τέθηκε ἀμέσως ἐπικεφαλῆς. Ἡ Μανιάνι ὅμως, στὴν τελευταία της προσπάθεια ἔστειλε τὸ ἀκόντιο στὰ 67,51 μέτρα, κερδίζοντας τὸ Ἀργυρὸ Μετάλλιο.

2018.—Συνελήφθησαν πέντε υπήκοοι Γεωργίας, οι οποίοι μετέφεραν με αυτοκίνητα πολυτελείας αλλοδαπούς χωρίς άδεια εισόδου στην χώρα, προκειμένου να μην κινήσουν υποψίες. Η μετακίνηση έγινε από τον Έβρο προς Θεσσαλονίκη. Μαζί κατασχέθηκαν πέντε αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, καθώς και πολύ μεγάλος αριθμός κινητών τηλεφώνων. Οι αστυνομικές αρχές εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη υπόθεση ίσως να σχετίζεται με την δράση εγκληματικής οργανώσεως η οποία δραστηριοποιείτο στην ίδια περιοχή, υπόθεση που εξιχνιάστηκε κατά μεγάλο μέρος τον Μάρτιο τού 2018 έπειτα από 13 μήνες ερευνών. Οι διακινητές που έχουν διασυνδέσεις με άτομα στην τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποιούσαν πολυτελή αυτοκίνητα γιά την μεταφορά παράνομων αλλοδαπών, τα οποία στο ταξίδι τους προς τα σύνορα γιά την παραλαβή είχαν βουργάρικες πινακίδες. Όταν τα οχήματα επέστρεφαν με το παράνομο φορτίο τους, άλλαζαν τις πινακίδες κυκλοφορίας με ελληνικές. Το κόμιστρο γιά την μεταφορά κυμαινόταν από 2.000 έως 3.000 ευρώ (!..) Ο διευθυντής τής Διευθύνσεως Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Θωμάς Φεύγας, δήλωσε στην εφημερίδα ‘’Καθημερινή’’ ότι οι παράνομοι αλλοδαποί είχαν περάσει πλήρες ενημερωτικό σεμινάριο γιά το τί έπρεπε να πουν και πώς έπρεπε να συμπεριφερθούν όταν θα έφταναν στην Θεσσαλονίκη. «Έρχονται μόνοι τους στα αστυνομικά τμήματα προκειμένου να προμηθευθούν υπηρεσιακά σημειώματα. Τα θεωρούν πανάκεια, γιατί έτσι κερδίζουν χρόνο» και δεν απελαύνονται βεβαίως…

2019.—Το πρώτο αποτεφρωτήριο (κρεματόριο) νεκρών στην Ελλάδα είναι γεγονός. Η δημιουργία τής μονάδας αδειοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας το καλοκαίρι τού 2018 και κατασκευάστηκε σε ένα έτος, με τον προϋπολογισμό της να ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ. Η μονάδα άρχισε να λειτουργεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2019 ενώ στις 10 Οκτωβρίου παρουσιάστηκε στα μέσα ενημέρωσης εν είδει εγκαινίων (αφού αγιασμός είναι μάλλον απίθανο να συμβεί). Ήδη από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 10 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν 15 αποτεφρώσεις. Ο πρόεδρος τής Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης και μέλος τού διοικητικού συμβουλίου τού αποτεφρωτηρίου, Αντώνης Αλακιώτης, δήλωσε ότι «η αλλαγή των ταφικών εθίμων είναι από τις πιό δύσκολες και πιό αργά μεταβαλλόμενες συνήθειες σε μια κοινωνία»…

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση