ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

,

14-12-2014

.

13 Δεκεμβρίου

,

1041.—Ο Μιχαήλ Ε΄ ο Καλαφάτης, υιοθετημένος από την Ζωή την Πορφυρογέννητη, αναγορεύεται Αυτοκράτορας τής Ρωμανίας τρείς ημέρες μετά τον θάνατο τού Μιχαήλ Δ΄ τού Παφλαγώνα (βλ.10/12) από επιληψία. Θα παραμείνει στον θρόνο μέχρι τις 21 Απριλίου τού 1042. Πιστεύοντας ότι δεν θα συναντούσε σημαντικές αντιδράσεις, εξόρισε την θετή του μητέρα Ζωή· το αποτέλεσμα ήταν η έναρξη ταραχών, με τελική κατάληξη την απώλεια τού θρόνου και την τύφλωσή του.

1349.—Παραιτείται από τον θρόνο τής Αυτοκρατορίας τής Τραπεζούντας ο Μιχαήλ Α΄ Μέγας Κομνηνός (1344-1349) ως αποτέλεσμα συμβιβασμού με τους Γενουάτες, και αποσύρεται στην Μονή τού Αγίου Σάββα· την θέση θα πληρώσει στις 21 Ιανουαρίου 1350 ο ανεψιός του Αλέξιος Γ΄ Μέγας Κομνηνός (1349-20/3/1390). Η χρυσή περίοδος τής Τραπεζούντας είναι συνδεδεμένη με τον Αλέξιο Γ΄, ο οποίος αποκατέστησε την ειρήνη μετά από δεκαετή εμφύλιο πόλεμο, νίκησε τους τουρκομάνους, έκτισε μοναστήρια και ευαγείς οίκους και οδήγησε την Αυτοκρατορία σε πρωτοφανή άνθηση.

1652.—Ὁ ἅγιος Γαβριήλ, Ἀρχιεπίσκοπος Πεκίου, ἀπαγχονίσθηκε στήν Προύσσα.

1797.—Συλλαμβάνεται στην Τεργέστη από τις Αυστριακές Αρχές ο Ρήγας Βελεστινλής (Φεραίος), ενώ διακόπτεται και η έκδοση τής «Εφημερίδος» στην Βιέννη (βλ.& 19/12).

1814.—Ο Αρκάδας Γεώργιος Σέκερης, αδελφός των εμπόρων και Αγωνιστών Παναγιώτη και Αθανασίου, είναι το πρώτο μέλος τής «Φιλικής Εταιρείας». Τον είχε μυήσει ο γνωστός του Νικόλαος Σκουφάς όταν έκανε ένα ταξίδι στην Μόσχα.

1824.—(13-16). «Ἐμφύλιος πόλεμος ἐν Κερπενῇ ἀπέχ. 2 ὥρας τῶν Καλαβρύτων, μεταξὺ τῶν Κυβερνητικῶν Γ. Καραϊσκάκη, Κίτσου Τζαβέλα καὶ Ἰωάνν. Κωλλέτη καὶ τῶν ἀντικυβερνητικῶν Ἀ. Ζαΐμη, Ἀνδρ. Λόντου καὶ Νικηταρᾶ. Φυγὴ ἀντικυβερνητικῶν».

1884.—Εκδίδεται χάρτης με τα ορυχεία χρωμίου που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή τού Πολύγυρου Χαλκιδικής [πληροφορία τού ερευνητή Νίκου Παπαοικονόμου].

1902.—Γεννήθηκε στην Πάτρα ο χαρακτηρισμένος ως «Νέστορας» τής ελληνικής πολιτικής, Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Ο πολιτικός και διανοούμενος, τόνιζε και κήρυττε την ανάγκη γιά μετριοπάθεια και πολιτική ψυχραιμία, πιστεύοντας ακράδαντα στην εθνική ενότητα και ομόνοια τού Ελληνικού λαού. Υποστηρικτής τού Δημοκρατικού πολιτεύματος και τής αξιοκρατίας, υπήρξε παράλληλα και πνευματική προσωπικότητα με διεθνή αναγνώριση γιά την ιστορική, κοινωνιολογική και λογοτεχνική συμβολή του.

1903.—Μία μεγάλη πυρκαγιά στον Πειραιά, αποτέφρωσε ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο. Στην περιοχή τού Πειραιά, μετά από την βιομηχανική επανάσταση τού 1870, λειτούργησαν μεγάλα εργοστάσια όπως η υφαντουργία των αδελφών Ρετσίνα, η κεραμοποιΐα Δηλαβέρη κ.α. Η ανάπτυξή του συνεχίστηκε και στην πρώτη εικοσαετία τού 20ού αιώνα και το 1907 το επίνειο αριθμούσε περίπου 74.000 κατοίκους. Οι εργαζόμενοι στην βιομηχανία ανέρχονταν σε 10.500. Γι’ αυτό και έλαβε την ονομασία «Μάντσεστερ τής Ελλάδος». Πολλά κτήρια τα οποία ήταν κοσμήματα αρχιτεκτονικής και χαρακτηριστικά τής φυσιογνωμίας τού Πειραιά, δεν υπάρχουν πλέον. Μετά από τις καταστροφές και πυρπολήσεις των κομμουνιστών στην διάρκεια των «Δεκεμβριανών», ακολούθησε (την δεκαετία τού ’60 κυρίως), η κατεδάφιση όσων απέμειναν και η ανεξέλεγκτη οικοδόμηση πολυκατοικιών στην θέση τους. Την δεκαετία τού 1980, τα Τραπεζικά χρέη που προήλθαν από τα ληστρικά πανοτόκια, επέφεραν τον μαρασμό και τον θάνατο των βιομηχανιών τής περιοχής.

1904.—Οι άτιμοι βούργαροι στήνουν ενέδρα και τραυματίζουν θανάσιμα τον Έλληνα αγροφύλακα τής Μπογδάντσας, Κιόσση Σαμαρά. Οι βούργαροι συνεχίζουν την τρομοκρατία στην Μακεδονία με σφαγές αμάχων.

1906.—Η επίθεση τής βουργάρικης συμμορίας στο χωριό Αγριανή (Ν. Σερρών) έχει και συνέχεια. Μετά την χθεσινή αποτυχία τους, οι άγριοι κομιτατζήδες επιστρέφουν και σκοτώνουν έξι ανθρώπους, όλοι τους προύχοντες τού τόπου.

1912.—Ο Ελληνικός στρατός σε όλους τους τομείς τού μετώπου περιορίζεται σε δράση πυροβολικού.

1913.—Οι Άγγλοι προτείνουν να μοιραστούν τα εδάφη τής Ηπείρου ανάμεσα σε Ελλάδα και αλβανία…

.—Σαν σήμερα, δημιουργήθηκε η περίφημη Φάλαγγα Φοιτητών στην Αθήνα. Μετά από την έκκληση των Ηπειρωτών φοιτητών (βλ. 3/12ου), οι συνάδελφοι φοιτητές τής Αθήνας ανταποκρίθηκαν στο πατριωτικό κάλεσμα, εκδίδοντας την «Προκήρυξη των Φοιτητών». Έβαλαν χωρίς δισταγμό την στολή τού Έλληνα Στρατιώτη και έτρεξαν στην Ήπειρο ως εθελοντές γιά την μεγάλη Θυσία υπέρ τής Πατρίδας. Είχαν προηγηθεί οι ανθελληνικές αποφάσεις (συνωμοσία) των Δυτικών Ευρωπαϊκών Δυνάμεων, γιά απόσχιση τής Βορείου Ηπείρου από τον εθνικό κορμό, καθώς και οι αντιδράσεις των ομογενών μας.

1914.—Ιταλοί ναύτες αποβιβάζονται και καταλαμβάνουν χωρίς επεισόδια την πόλη τού Αυλώνα στην Ήπειρο.

1919.—Στο μέτωπο στην Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

1920.—Ο Ελληνικός Στρατός ετοιμοπόλεμος, βαδίζει σε νέες θέσεις γιά την επίθεση προς Εσκί-Σεχίρ.

1921.—Η Ελληνική Στρατιά μάχεται στην Μικρά Ασία μάχες περιπόλων και πυροβολικού.

1922.—Με νομικό διάταγμα αποφασίζεται η επίσπευση τής λύσεως τού αγροτικού ζητήματος και η διανομή των τσιφλικιών. Κατά την διάρκεια τού μεσοπολέμου ο ελληνικός αγροτικός χώρος γνώρισε ραγδαίες εξελίξεις και αλλαγές. Η Μικρασιατική Καταστροφή τού 1922 και οι 1,5 εκατομμύριο Έλληνες πρόσφυγες, σήμαναν το οριστικό τέλος τής μεγάλης γαιοκτησίας στην Ελλάδα.

1923.—Μετά από σοβαρό επεισόδιο με τους αλβανούς,  η χώρα μας διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις και ανακαλεί τον πρέσβη μας.

1924.—Σὰν σήμερα, ἔφτασε στὸ λιμάνι τῆς Θεσσαλονίκης (μὲ ἀφετηρία τὸ λιμάνι τῶν Μουδανιῶν), τὸ βρετανικὸ φορτηγὸ πλοῖο «Ζάν», μεταφέροντας ἕνα τραγικὸ καὶ πένθιμο φορτίο. Ἕνα φορτίο ποὺ ὑπογράμμιζε ἀκόμη περισσότερο τὴν ἀπανθρωπιά τῶν φονιάδων τουρκοκεμαλικῶν, οἱ ὁποῖοι δὲν ἀρκέστηκαν μόνο νὰ ἐξοντώσουν καὶ ἐξαφανίσουν τὸ μεγαλύτερο τμῆμα τοῦ Ἑλληνισμοῦ τοῦ Πόντου καὶ τῆς Μικρᾶς Ἀσίας, ἀλλά κερδοσκόπησαν μὲ τὰ λείψανά του. Τετρακόσιους τόνους ἀνθρώπινα λείψανα μετέφερε τὸ φορτηγὸ πλοῖο, μὲ τελικό προορισμὸ τὶς γαλλικὲς βιομηχανίες τῆς Μασσαλίας. Ἔτσι, οἱ Γάλλοι, οἱ ὁποῖοι ὑποστήριξαν μὲ κάθε τρόπο τὸν Κεμὰλ καὶ πρόδωσαν ἀδίστακτα τὴν Ἑλλάδα, ἀφοῦ πρῶτα τὴν χρησιμοποίησαν, ἀγόρασαν τώρα καὶ τὰ ὀστᾶ τῶν θυμάτων τους γιὰ «βιομηχανικὴ χρήση».

1928.—Αιματηρότατες συγκρούσεις διαδηλωτών και στρατού με πολλούς τραυματίες στην Κόρινθο.

1938.—Μετά από την άκυρη εκλογή τού Δαμασκηνού στις 5 Νοεμβρίου, η νέα ψηφοφορία τής Συνόδου τής Ιεραρχίας τής Εκκλησίας τής Ελλάδος, αναδεικνύει Αρχιεπίσκοπο Αθηνών τον Χρύσανθο Τραπεζούντος (κατά κόσμον Χαρίλαο Φιλιππίδη). Ο νέος Αρχιεπίσκοπος είχε καταγωγή από την Γρατινή τής Ροδόπης, και υπήρξε μητροπολίτης Τραπεζούντος από το 1913 έως το 1938.

1940.—Οι Ελληνικές δυνάμεις αποκρούουν τους σφοδρά επιτιθέμενους Ιταλούς σε όλες τις γραμμές τού Ηπειρωτικού μετώπου.

.—(Η Γερμανική Εκστρατεία κατά τής ηπειρωτικής Ελλάδος και των νήσων Αιγαίου). Σαν σήμερα, ο Αδόλφος Χίτλερ εξέδωσε τις υπ’ αριθμόν 20 οδηγίες επιχειρήσεων, διευρύνοντας το αρχικό σχέδιο καταλήψεως τής Βορείου Ελλάδος. Με τις νέες οδηγίες καθόρισε τις γενικές γραμμές τής επιχειρήσεως με την ονομασία «Μαρίτα».  Όταν ο Χίτλερ και οι στρατηγοί του είχαν οριοθετήσει την έναρξη τής επιχειρήσεως «Μπαρμπαρόσα» στα μέσα Μαΐου 1941 εναντίον τής έως τότε συμμάχου Σοβιετικής Ενώσεως, δεν υπολόγισαν τον αστάθμητο παράγοντα τής Ελλάδος. Οι συνεχείς αποτυχίες τού Μουσολίνι, τον οδήγησαν στην εκπόνηση τού σχεδίου «Μαρίτα», γιά εισβολή στην Ελλάδα και στόχο την εξασφάλιση των νώτων του.

1941.—Οι αλβανοί Τσάμηδες με τις ευλογίες των Ιταλών, ιδρύουν στα Τίρανα το «Υπουργείο ελεύθερων εδαφών». Σκοπός τους ήταν η προσάρτηση Ελληνικής γης στην αλβανία, κάτι που απέτρεψαν οι Γερμανοί και οι άνδρες των ΕΟΕΑ – Ε.Δ.Ε.Σ. Την παραμονή τής ιδρύσεως τού εν λόγω Υπουργείου, με το υπ’ αριθμόν 264 διάταγμα είχαν προσαρτηθεί στην αλβανία τα νοτιοσλαβικά εδάφη τής Αρμοστείας τού Αϊζότι. Αντιθέτως η Θεσπρωτία υφίστατο μεν την κατοχή, αλλά παρέμενε νομικώς στην Ελλάδα. Οι Γερμανοί δεν αποφάσισαν να την χαρίσουν στο προτεκτοράτο τού Μουσολίνι, δεδομένου ότι η παρουσία των Τσάμηδων δεν άλλαζε την κυριαρχούσα ελληνική φυσιογνωμία τού τόπου.

1943.—Σαν σήμερα τις πρωινές ώρες, ισχυρές γερμανικές δυνάμεις περικύκλωσαν την μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων. Αμέσως ειδοποιήθηκαν όλοι οι κάτοικοι να συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία. Εκεί οι Γερμανοί ξεχώρισαν όλους τους άνδρες ηλικίας από 16 έως 70 ετών και τους οδήγησαν κοντά στο νεκροταφείο, όπου τους εκτέλεσαν ομαδικά με ριπές πολυβόλων. Το ανήκουστο έγκλημα ολοκληρώθηκε με την πυρπόληση των περισσότερων κατοικιών τής πόλεως. Παρόμοιες εκτελέσεις έκαναν οι Γερμανοί σε πολλά χωρία τής περιοχής. Οι εκτελεσθέντες συνολικά ανήλθαν σε 677.

.—Ελλαδίτες κομμουνιστές και αλβανοί, υπογράφουν Στρατιωτικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας στο Αργυρόκαστρο τής Βορείου Ηπείρου. Αποφάσισαν δράσεις στην περιοχή τής Βορείου Ηπείρου και εναντίον τής ομογένειας· βεβαίως…

.—Οι Γερμανοί στα πλαίσια εκκαθαριστικών επιχειρήσεων εναντίον ανταρτών, εισέβαλαν στο χωριό Φλαμπουράρι Ιωαννίνων και γενοκτόνησαν τους κατοίκους. Συνολικά το χωριό γνώρισε 3 φορές τον γερμανικό «πολιτισμό», κατά τις οποίες διερπάγησαν τα τρόφιμα, τα ρούχα, τα έπιπλα, το βιός των κατοίκων (850 ζωντανά), ενώ εκτέλεσαν και έξι αθώες ψυχές. Φεύγοντας ολοκλήρωσαν την καταστροφή πυρπολώντας το χωριό. Καταστράφηκαν οι 85 από τις 90 κατοικίες, το σχολείο και η εκκλησία του.

1944.—«Δεκεμβριανά». Συνεχίζονται οι ένοπλες μάχες στην πρωτεύουσα, με τους κομμουνιστές να επιτίθενται εναντίον αμυντικών θέσεων. Σε συμπλοκές στην λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, μέτρησαν δεκάδες νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες. Οι καταστροφές στα νεοκλασσικά κτήρια που προκάλεσαν με τις επιθέσεις τους, είναι μεγάλες. Η Αθήνα ήταν η μόνη πρωτεύουσα στην Ευρώπη, που ενώ διασώθηκε ως σύνολο έως την απελευθέρωση, καταστράφηκε μέσα σε διάστημα δύο μηνών κατά την διάρκεια των Δεκεμβριανών (!..)

.—Κατόπιν σφοδρών μαχών καθημερινά και νυχθημερόν, από τις 5 τού μήνα, εναντίον των επίβουλων που ήθελαν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε προτεκτοράτο τής σοβιετίας,  οι ελάχιστοι άνδρες τού Μηχανοκίνητου Τμήματος τής Αστυνομίας αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το κτήριο λόγω των σοβαρών ζημιών του. Οι μεγάλοι ήρωες και άνδρες τού περίφημου Νικ. Μπουραντά, εν μέσω πυρών ακροβολισμένων κομμουνιστών, κατάφεραν να φτάσουν στην Αστυνομική Διεύθυνση. Πολλοί από αυτούς είχαν μαζί τους και τις οικογένειές τους, οι οποίες κατέφυγαν στο τμήμα γνωρίζοντας ότι αν παρέμεναν στα σπίτια τους, ο θάνατος θα ήταν φρικτός. Σε όλη την χρονική διάρκεια τού σταλινικού κινήματος, με τις τόσες μάχες, ορισμένες από τις οποίες ήταν ολοήμερες, οι άνδρες τού Μπουραντά είχε μόλις 6 τραυματίες (!!!)

.—Την ίδια ημέρα, στην εμπόλεμη πρωτεύουσα κατέφθασε ο Νικόλαος Πλαστήρας. Λίγες ημέρες μετά, τού πρότειναν να αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο, ως πρόσωπο ευρείας αποδοχής, κάτι το οποίο θα συμβεί στις 3 Ιανουαρίου.

.—Ημερομηνία θανάτου τού άτυχου ιερέα τού χωριού Τριάδα, τής Ι. Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου, Ευκλείδη Καραγιαννίδη. Τον άτυχο ιερέα απήγαγαν οι βούργαροι και τον παρέδωσαν σε κομμουνιστές. Αυτοί με την σειρά τους, τον έκλεισαν στις φυλακές των Σερρών γιά αρκετές ημέρες, δίχως τροφή και νερό. Μετά από πολλά, φρικτώτατα βασανιστήρια, τον κατακρεούργησαν μέσα στο κελί τής φυλακής του.

1946.—Δημοσίευμα τής αθηναϊκής εφημερίδας ‘’ΕΜΠΡΟΣ’’ αναφέρει μεταξύ άλλων: «[…] Το εκκλησιαστικόν φροντιστήριον ”Αγία Αναστασία” Χαλκιδικής, μετεφέρθη εις Σέρρας λόγω τής δράσεως των συμμοριτών» (πληροφ. Σάκης Αραμπατζής).

1948.—Οι κομμουνιστές εισέβαλαν στην πόλη τής Καρδίτσας. Ακολούθησαν έκτροπα αλλά και βίαιη στρατολόγηση των κατοίκων. Κατά την διάρκεια τής νύκτας κατέφθασε ο Εθνικός Στρατός, αποθώντας τους, διασώζοντας έτσι την πόλη.

1953.—Απεβίωσε ο ήρωας πολέμου, διαπρεπής άνθρωπος των γραμμάτων και πολιτικός, Λάμπρος Λαμπριανίδης. Ποντιακής καταγωγής, γεννήθηκε στην Σάντα τού Πόντου και ήταν ένας από τους ιδρυτές τής «Επιτροπής Ποντιακών Μελετών».

1959.—Διενεργούνται οι πρώτες προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, μετά την ανακήρυξη τής ανεξαρτησίας της. Πρώτος Πρόεδρος αναδείχτηκε ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’, με ποσοστό 66,29%,  με συνυποψήφιο τον Ιωάννη Κληρίδη. Αντιπρόεδρος εκλέχτηκε ο Φαζίλ Κιουτσούκ. Τον Αύγουστο τού 1960, ακολούθησε η επίσημη ανακήρυξη τής Κυπριακής Δημοκρατίας. Η νεοσύστατη Βουλή αντιμετώπισε από το ξεκίνημά της πολλά προβλήματα ομαλής λειτουργίας. Βασική αιτία ήταν το δοτό σύνταγμα τής Κύπρου, το οποίο εμπεριείχε διαιρετικά στοιχεία. Όταν ξέσπασαν οι δικοινοτικές ταραχές τού 1963 -64, οι 15 τουρκοκύπριοι βουλευτές αποχώρησαν και έκτοτε οι έδρες τους παρέμειναν κενές. Αποχώρησαν επίσης όλοι οι τουρκοκύπριοι που κατείχαν πολιτειακά αξιώματα, ή θέση στον δημόσιο τομέα. Αποσύρθηκαν σε θύλακες και σχημάτισαν την δική τους διοίκηση, ως προανάκρουσμα σε ό,τι ακολούθησε.

1960.—Οι έντονες βροχοπτώσεις δημιουργούν πλημμύρες οι οποίες κατακλύζουν πολλά μέρη τού Νομού Σερρών. Εκτός από πολλά χωριά και καλλιέργειες, συνοικίες ολόκληρες μέσα στην πρωτεύουσα τού Νομού πλημμύρισαν με όμβρια ύδατα, τα οποία παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους.

1967.—Η βασιλική οικογένεια αναχωρεί στο εξωτερικό από το Στρατιωτικό αεροδρόμιο Τατοΐου. Είχε προηγηθεί το αποτυχημένο αντιπραξικόπημα που επιχείρησε ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄ εναντίον τής δικτατορίας των συνταγματαρχών. Μαγνητοφωνημένο διάγγελμά του μεταδόθηκε από τον στρατιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό τής Λάρισας, με πολλές όμως ηχητικές δυσκολίες.

.—Ο Συνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος ανέλαβε την πλήρη διακυβέρνηση, με Αντιβασιλέα τον αντιστράτηγο Γεώργιο Ζωϊτάκη. Ο Ζωϊτάκης από τις 21 Μαρτίου είχε ορισθεί υφυπουργός Εθνικής Αμύνης.

1971.—Το Συμβούλιο Ασφαλείας τού Ο.Η.Ε. κατέληξε στην υπ’ αριθμόν 305 απόφαση γιά το Κυπριακό. Βάσει αυτής, δημιουργήθηκε ο θεσμός των ενισχυμένων συνομιλιών, με την συμμετοχή ειδικού αντιπροσώπου τού Ο.Η.Ε. και εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και την τουρκία.

1979.—Απόφαση τής ελληνικής κυβερνήσεως διατάσσει να κλείσουν γιά δέκα ημέρες τα Πανεπιστήμια, ως απάντηση στις φοιτητικές καταλήψεις.

1990.—Η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει στο σύνολό του, το έργο τής Διδούς Σωτηρίου. Γεννημένη στο Αϊδίνη Μικράς Ασίας, ξεριζωμένη η ίδια και η οικογένειά της μετά την Μικρασιατική καταστροφή, κατέφυγαν στην Ελλάδα. Στην λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1959 με την έκδοση τού μυθιστορήματος «Οι νεκροί περιμένουν».

2002.—Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 12 και 13 Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη, μεταξύ άλλων, έλαβε την απόφαση να εντάξει στην επόμενη διεύρυνση τής Ε.Ε. (το 2004), δέκα υποψήφιες χώρες οι οποίες είχαν ολοκληρώσει τις ενταξιακές τους διαπραγματεύσεις. Μεταξύ αυτών και η Κύπρος. Όσο γιά το Κυπριακό ζήτημα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε την σαφή του προτίμηση γιά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μιάς ενωμένης Κύπρου. Αποφάσισε όμως ότι εάν δεν υπάρξει διευθέτηση, τότε η εφαρμογή τού κεκτημένου γιά το βόρειο κατεχόμενο τμήμα τής νήσου αναστέλλεται, έως ότου το Συμβούλιο λάβει ομόφωνα διαφορετική απόφαση βάσει προτάσεως τής Επιτροπής.

.—Η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, δέχεται επίθεση με καραμπίνα μέσα στο αυτοκίνητό της από τον 35χρονο Γιώργο Σκανδάλη που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Από την επίθεση, τραυματίζεται ο οδηγός της.

2010.—Πυρκαγιά προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο κόσμημα τής Ορθοδοξίας, την Μονή Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Σερρών.  Η πυρκαγιά κατέστρεψε το αρχονταρίκι, το παλιό εκθετήριο, την τράπεζα, το μαγειρείο, τον ξενώνα και τους αποθηκευτικούς χώρους. Οι ζημιές ανήλθαν συνολικά σε 2 εκατομμύρια ευρώ. Η μονή (όπως και πολλές άλλες), κατά την διάρκεια των τριών βουργαρικών κατοχών και ιδιαιτέρως τού Α΄παγκοσμίου πολέμου, λεηλατήθηκε από τους κατοχικούς. Η βουργαρία έχει παράνομα στην κατοχή της από αυτές τις λεηλασίες, είκοσι τέσσερα Ευαγγέλια, διακόσια σπάνια χειρόγραφα σε χαρτί, χίλια πεντακόσια παλαιά βιβλία, και πολλά πολύτιμα ιερά αντικείμενα. Όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε επίσκεψή του στην κλεπταποδόχο βουργαρία, έθεσε θέμα επιστροφής των κλοπιμαίων, οι βούργαροι οργίστηκαν και ακύρωσαν προγραμματισμένες συναντήσεις !.. Εδώ ταιριάζει η λαϊκή παροιμία: «Εκεί που μάς χρωστάγανε, μάς πήραν και το βόδι».

2013.—Ἡ ἐξίσωση τοῦ Παρθενώνα καὶ τῆς Ἀκροπόλεως μὲ τὸ Φετιχιὲ τζαμί, ἀπὸ τὸν τοῦρκο Ὑπ.Ἐξ. Νταβούτογλου, παρουσίᾳ τοῦ Ὑπουργοῦ Ἐξωτερικῶν Εὐάγγελου Βενιζέλου. Σὲ κοινὴ συνέντευξη Τύπου ποὺ ἔδωσαν σὰν σήμερα, οἱ δύο Ὑπ.Ἐξ. τοποθετήθηκαν σὲ θέματα κοινῆς συνεργασίας τῶν δύο χωρῶν. Μεταξὺ ἄλλων, ὁ Νταβούτογλου ἀναφέρθηκε καὶ στὸ Φετιχιὲ τζαμί, ἐκφράζοντας τὴν ἀνησυχία του (!..) γιὰ τὴν κατάστασή του. Τὸ συνέκρινε μάλιστα μὲ τὴν Ἀκρόπολη, λέγοντας ὅτι :«[…] σὲ ἀντίθεση μὲ τὸν θαυμασμὸ ποὺ αἰσθάνομαι ὅταν βλέπω τὴν Ἀκρόπολη, τὸ τζαμὶ καὶ ἡ θέα του μοῦ προκάλεσε θλίψη». (Σημειωτέον ὅτι τὸ τζαμί κατασκευάστηκε μεταξὺ 1668 καὶ 1670 πάνω σὲ παλαιότερη τρίκλιτη χριστιανικὴ βασιλικὴ τοῦ 8ου ἤ τοῦ 9ου αἰῶνα, με χρήση ἀρχιτεκτονικῶν μελῶν τῶν κλασσικῶν καὶ βυζαντινῶν χρόνων).

.—Σχετικὰ μὲ τὸ Κυπριακὸ σὲ ἐρώτηση δημοσιογράφου τῆς ἐφημερίδας «Το Βῆμα», ὁ Εὐάγγελος Βενιζέλος ἀπάντησε ὅτι στηρίζει τὰ ῥιζοσπαστικὰ μέτρα ἐμπιστοσύνης τοῦ προέδρου Ἀναστασιάδη καὶ ὅτι ἡ λύση εἶναι δικοινοτική, ὁμοσποδιακὴ καὶ διζωνική.

.—Νταβούτογλου ἀναφερόμενος στὴν εὐρωπαϊκὴ προοπτικὴ τῆς τουρκίας, τόνισε τὸ ὅτι ἡ τουρκία θὰ συμβάλλῃ δυναμικὰ στὸ εὐρωπαϊκὸ γίγνεσθαι (!..) εὐχαριστῶντας τὸν Βενιζέλο γιὰ τὶς προτεραιότητες ποὺ δίνει στὶς σχέσεις τῶν δύο χωρῶν. Στὸ θέμα τῶν μειονοτήτων εἶπε ὅτι «[…] οἱ μειονότητές εἶναι ἡ γέφυρα ποὺ ἑνώνει τὶς δύο χῶρες ὑπὸ τὴν σκοπιὰ τῶν δικαιωμάτων τοῦ πολίτη…».

2017.—Ορίστηκε να συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων τού δήμου Χίου κατά τού υπουργείου Μεταναστευτικής σαν σήμερα αντί τής 16ης Ιανουαρίου 2018 που είχε αρχικά προσδιοριστεί. Ο δήμος με τα ασφαλιστικά μέτρα ζήτησε να μην επιτραπεί η εγκατάσταση νέων οικίσκων στον καταυλισμό των παράνομων αλλοδαπών τής ΒΙΑΛ στο χωριό Χαλκείος τής Χίου.

.—Σαν σήμερα (επί κυβερνήσεως Αλέξη Τσίπρα), αναρτήθηκε στην ‘’Διαύγεια’’ [ΑΔΑ: Ω43Α465Θ1Ω-Υ21] η ανακοίνωση εγκρίσεως δαπάνης με Αρ. Πρωτ. 59448/Δ9.18459  ύψους 4.000 ευρώ «[…]γιά καταβολή δαπάνης διαμονής τής αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κας Αντωνοπούλου Ουρανίας από 01/08/2017 έως 30/11/2017». Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, εκτός από τα παραπάνω αναφερόμενα 4.000 ευρώ, τον Φεβρουάριο τού 2018 (βάσει δικών της δηλώσεων), παραδέχτηκε ότι έλαβε και επιδότηση ενοικίου. Η ίδια δήλωσε: «[…] ως εξωκοινοβουλευτικό μέλος τής κυβέρνησης έμαθα από συναδέλφους ότι δικαιούμαι επιδότηση (ενν. ενοικίου). […]Έτσι κατέθεσα αίτηση και έκτοτε έλαβα συνολικά 23.000 ευρώ γιά δύο χρόνια». Στην συνέχεια όμως ισχυρίστηκε ότι: «[…] Από τον Αύγουστο τού 2017, οπότε έληξε η περίοδος γιά την οποία είχα αιτηθεί την επιδότηση, σ τ α μ ά τ η σ α να την λαμβάνω, καθώς δεν κατέθεσα νέα αίτηση». Γιά να ολοκληρώσει τις δηλώσεις της με το εξόφθαλμα υποκριτικό: «[…] Επειδή δεν ήρθα στην Ελλάδα γιά να γίνω πλουσιότερη και επειδή μοναδικό μου μέλημα ήταν πάντα να υπηρετήσω την προσπάθεια να ξεπεράσει η χώρα μου την οικονομική κρίση, δηλώνω ότι κίνησα ήδη τις διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων». Αφού βεβαίως προηγήθηκε η κατακραυγή μετά την αποκάλυψη τής επιδοτήσεως που αιτήθηκε και έλαβε. Σημειωτέον ότι η Αντωνοπούλου Ράνια, στο ‘’πόθεν έσχες’’ της, έχει δηλώσει μία σεβαστής αξίας περιουσία και καταθέσεις σε Τράπεζες. Παρά ταύτα είχε ανάγκη ( ; )  επιδοτήσεως γιά το ενοίκιό της, από τον προϋπολογισμό μιάς χώρας που κατά τα λεγόμενά της περνάει οικονομική κρίση (!..) [βλ. επίσης 26-27/2/2018 & 11/7/2018].

.—Σύμφωνα με δημοσίευμα τής εφημερίδας «New York Times», ο πνευματικός ηγέτης τής Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας μήνυσε το Πανεπιστήμιο Πρίνστον (Princeton) ζητώντας την επιστροφή ιερών χειρογράφων χιλίων και πλέον ετών, τα οποία βρίσκονται επί δεκαετίες στην συλλογή τής Βιβλιοθήκης του. Στην μήνυση που κατατέθηκε σαν σήμερα (Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2017), αναφέρεται ότι τα χειρόγραφα εκλάπησαν στην διάρκεια τού Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου από ένα μοναστήρι στην Κόρμιτσα.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση