,

.
12 Δεκεμβρίου
.
627.—Ο Αυτοκράτορας τής Ρωμανίας Ηράκλειος, κατατροπώνει τους Πέρσες σε μεγάλη μάχη παρά την Νινευΐ κατά την οποία τραυματίσθηκε και ο ίδιος μετά από προσωπική μονομαχία του με τον Πέρση επικεφαλής, στρατηγό Ραζάτη.
1452.—Στον ναό τής Αγίας τού Θεού Σοφίας διακηρύσσεται επισήμως η άρση τού σχίσματος των Εκκλησιών, παρουσία τού παπικού απεσταλμένου. Ο πρώην Μητροπολίτης Κιέβου και Μόσχας Ισίδωρος (γνωστός στην Ρωσία και ως «Αποστάτης»), λειτούργησε με επισημότητες. Στην λειτουργία μνημονεύθηκε ο Πάπας και αναγνώσθηκε το διάταγμα τής Ενώσεως, παρουσία τού Αυτοκράτορα και πλήθους επισήμων και αξιωματούχων. Ο τρείς σοβαρότερες αντιδράσεις ήταν τού Γεώργιου Σχολάριου και μετέπειτα Πατριάρχη Γεννάδιου, τού Μεγάλου Δούκα Λουκά Νοταρά, και τού τότε Πρωτοσύγκελου τού Πατριαρχείου, τού μετέπειτα αγίου Ραφαήλ.
1714.—Ημερομηνία θανάτου τού λογίου Επισκόπου Αθηνών και Ιωαννίνων, Μελετίου τού εξ Ιωαννίνων.
1733.—Μεσάνυχτα προς 13. Η νήσος Σίφνος μοιάζει να βυθίζεται και οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν μόνες τους από τα 6,4 Ρίχτερ τού καταστροφικού Εγκέλαδου. Στην πρωτεύουσα τού νησιού οι θόλοι τής εκκλησίας έπεσαν, μαζί με πολλά από τα σπίτια των ανθρώπων.
1738.—Νέο κτύπημα τού Εγκέλαδου στην Χίο, μέσα σε μόλις τρείς ημέρες. Ο σεισμός ήταν ισχυρότερος από αυτόν τής προηγούμενης Κυριακής (9/12ου), ξεπερνώντας τα 6,0 Ρίχτερ, ακολουθούμενος από αρκετούς μετασεισμούς.
1803.—Οι Σουλιώτες συνθηκολόγησαν με τον Αλή Πασά και ο δεύτερος υποσχέθηκε να τους αφήσει ελεύθερους με όλη την κινητή ιδιοκτησία τους, ακόμη και τα όπλα τους, αρκεί να εγκατέλειπαν μαζί με τις οικογένειές τους το ταχύτερο τα πατρώα εδάφη τους. Δύο χιλιάδες περίπου Σουλιώτες με αρχηγούς, τους Φώτο Τζαβέλα, Δήμο Δράκο και Τζίμα Ζέρβα (πρόγονο τού Ναπολέοντα Ζέρβα), οδοιπορούν γιά την Πάργα. Άλλοι χίλιοι περίπου με αρχηγούς, τους Κίτσο Μπότσαρη και Κουτσονίκα έφυγαν γιά το Ζάλογγο. Άλλες μικρότερες ομάδες αναχώρησαν γιά το Βουλγαρέλι και άλλα κοντινά χωριά.
1820.—Οι Σουλιώτες επανέρχονται στα πατρογονικά τους εδάφη μετά από συμφωνία με τον Αλή Πασά. Από το 1803 έως και το 1820, οι περισσότεροι παρέμειναν στην Κέρκυρα επιβιώνοντας στα όρια τής φτώχειας, με τους άλλοτε καπεταναίους να απασχολούνται σε χειρωνακτικές εργασίες. Το 1820 αρχικώς τους ζητήθηκε να συμπράξουν με τα σουλτανικά στρατεύματα εναντίον τού Αλή πασά, με αντάλλαγμα την επιστροφή στο Σούλι· επειδή όμως οι όροι τής συμφωνίας δεν τηρήθηκαν, ήλθαν σε συνεννόηση με τον Αλή, ο οποίος επέτρεψε την άμεση επανεγκατάστασή τους στο Σούλι με αντάλλαγμα την συμμαχία τους (βλ.& 11/12).
1821.—Μετά την καταστολή τής επαναστάσεως στην Χαλκιδική, οι τούρκοι εισέβαλαν σαν σήμερα στο Άγιον Όρος όπου είχαν καταφύγει οι μαχητές και πάνω από 5.000 άμαχοι. Σκλάβωσαν πολλούς, τόσο μοναχούς όσο και μαχητές που κρύβονταν στα μοναστήρια. Ανάμεσά τους ήταν και ο μετέπειτα νεομάρτυρας Αθανάσιος Ρεπανιδιώτης από την Λήμνο, ο οποίος σύρθηκε στα σκλαβοπάζαρα και πουλήθηκε δούλος σ’ έναν Αγαρηνό άρχοντα τής Αιγύπτου. Αυτός τον υποχρέωσε να γίνει μουσουλμάνος, τού έκανε περιτομή και τον νύμφευσε με μία αιχμάλωτη χριστιανή. Όταν αλλαξοπίστησε οι τούρκοι τού απένειμαν τον τίτλο τού Αγά. Απέκτησε μεγάλη περιουσία κι’ έγινε μέγας και τρανός. Έζησε έτσι αρκετά χρόνια…
1822.—«Οἱ Χάμιλτον καὶ Ἀνδρέας Μιαούλης παραλαβόντες τοὺς αἰχμαλώτους τοῦ Ναυπλίου μετέφεραν αὐτοὺς εἰς Σμύρνην». Είκοσι δύο ημέρες μετά την πτώση τού Παλαμηδίου, παραδόθηκε το Ναύπλιο από τους τούρκους. Στην συνθηκολόγηση παραδόσεως ορίστηκε ότι η τουρκική φρουρά, όπως και οι κάτοικοι (γύρω στους 4.000), θα άφηναν πίσω το μεγαλύτερο μέρος των υπαρχόντων τους και θα μεταφέρονταν με ελληνικά πλοία στην Μικρά Ασία.
1823.—(11-12). «Οἱ ἀδελφοί Ἀντώνιος καὶ Ῥαφαὴλ Σωσᾶναι, τρεῖς ἀδελφοί Κῶτσοι, Βουζομάρκος, Γ. Παπαδάκης ἤ Ξέπαπας, Π. Σουλιώτης, Μαυράκης, Δ. Δράμαλης, Ἀ. Παναγιώτου, Παπαμόσχου, Ξενοθοδωρῆς, Χατζηγιάννης, Βορακάκης κλ.π. εἰσπηδήσαντες ἐντός τοῦ φρουρίου Γραμβούσης τῆς Κρήτης πρὸς κατάληψιν αὐτοῦ, ἀπέτυχον. Ἐφονεύθησαν ἐντός τοῦ φρουρίου οἱ τρεῖς ἀδελφοί Κῶτσοι, Ῥαφαὴλ Σωσάνας, Βουζομάρκος, Γ. Παπαδάκης, Π. Σουλιώτης».
1825.—«Ὁ Ἰμβραὴμ πασᾶς εἰς Κρυονέριον τοῦ Μεσολογγίου».
.—Οι Αιγύπτιοι έφτασαν στην Κέρκυρα.
1827.—Υπογράφηκε το Πρωτόκολλο τού Λονδίνου μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας. Το Πρωτόκολλο αυτό το προκάλεσε η άρνηση τής τουρκίας να δεχθεί την μεσολάβηση των Μεγάλων Δυνάμεων γιά ειρήνευση στην περιοχή. Επίσης, οι Μεγάλες Δυνάμεις, αποφάσισαν την αποστολή γαλλικού στρατού στην Ελλάδα.
1828.—Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία υπογράφουν το Πρωτόκολλο τού Πόρου. Βάσει τής Συμφωνίας των τριών Δυνάμεων, οι πρεσβευτές αποδέχτηκαν τις γαλλικές θέσεις, δηλαδή την επέκταση των εδαφών τού ελληνικού κράτους μέχρι τον Όλυμπο, συμπεριλαμβανομένης τής Εύβοιας, ίσως και τής Κρήτης. Επίσης, προτάθηκε η συνοριακή γραμμή από τον κόλπο τής Άρτας προς το Ζητούνι (Λαμία) και τον Βόλο. Γιά την Κρήτη συγκεκριμένα και την Σάμο, το θέμα «τίθεται υπό την ευμενή προσοχή των κυβερνήσεων» .
1832.—Ὁ Μεχμὲτ Ῥεσὶτ πασᾶ Κιουτάγιας χρησιμοποιώντας δόλο, παγίδευσε και σκότωσε πάνω ἀπὸ 300 Σουλιῶτες στὴν Λάρισσα, κοντὰ στὸ χωριὸ Δαουκλῆ (νῦν Ξυνία Ν. Φθιώτιδος καὶ Φωκίδος) καὶ στὴν παρακείμενη λίμνη. Δύο μόνο γλύτωσαν ἀπὸ τοὺς Ἕλληνες, ἐνῶ τὰ πτώματα τῶν ὑπολοίπων ἀφέθηκαν νὰ χορτάσουν τὰ αἱμοβόρα θηρία καὶ τὰ ὅρνεα. Ὅμως ὁ Κιουτάγιας δὲν μπόρεσε νὰ ὁλοκληρώσῃ τὴν ἐξόντωση τῶν Σουλιωτῶν στὶς ἐπαρχίες τους, παρὰ τοῦ ὅτι ἡ τουρκικὴ δύναμη ποὺ ἐστάλη ἦταν τριπλάσια καὶ ἡ ἐπιχείρηση αἰφνιδιαστική. Οἱ Καπετάνιοι ἄδραξαν τὰ ὅπλα τους γιὰ νὰ σώσουν τὶς οἰκογένειές τους, προβάλλοντας τέτοια ἰσχυρὴ ἀντίσταση, ὥστε οἱ τοῦρκοι, ἐκτὸς ἀπὸ ὁρισμένα ζῶα ποὺ σκότωσαν καὶ κινητὰ ἀντικείμενα ποὺ πῆραν, δὲν μπόρεσαν νὰ τοὺς βλάψουν.
1849.—Ο Α. Κριεζής σχηματίζει την δεύτερη κυβέρνησή του. Ήταν η μακροβιότερη μέχρι εκείνη την στιγμή ελληνική κυβέρνηση.
1868.—Σὰν σήμερα ἱδρύθηκε ἡ Ἀνακτορικὴ Φρουρά, ἡ σημερινὴ Προεδρικὴ Φρουρά.
1876.—Σαν σήμερα γεννήθηκε στην Κέρκυρα ο θεμελιωτής τής οικονομικής ιστορίας τής Ελλάδος, Ανδρέας Ανδρεάδης. Υπήρξε πολύπλευρη φυσιογνωμία με παγκόσμια ακτινοβολία και με πρωτότυπες μελέτες, αναγνωρισμένες διεθνώς. Επιχείρησε να τεκμηριώσει μία τρισχιλιετή οικονομική ιστορία τής Ελλάδος, αρχίζοντας από την ομηρική εποχή, περνώντας στους ελληνιστικούς χρόνους, το Βυζάντιο και φτάνοντας ως τους νεώτερους χρόνους, αλλά το εγχείρημα έμεινε ανολοκλήρωτο, και λόγω δυσκολιών, αλλά και λόγω τού ότι ο ίδιος δεν μακροημέρευσε. Άφησε εποχή ως καθηγητής και κοσμήτορας τής Νομικής. Η σχέση του δε με την πολιτική ήταν ιδιότυπη. Ομολογούσε στους φοιτητές του ότι από τότε που «εισήλθεν εις το Πανεπιστήμιον, ουδέποτε εψήφισεν». Δίδασκε ότι «[…] η ακαδημαϊκή έδρα είναι βωμός, οι διδάσκοντες είναι ιερείς» και συνεπώς, «[…] έπρεπεν ως εκείνοι ν’ απέχωσιν ενεργού αναμίξεως εις τα πολιτικά».
1887.—Αγγλία, Αυστρία και Ιταλία, υπογράφουν το λεγόμενο «Μεσογειακό Σύμφωνο». Σύμφωνα με αυτό, προβλέφτηκε η διατήρηση τής ανεξαρτησίας τής τουρκίας, η διατήρηση των αναγνωρισμένων αυτονομιών τής Χερσονήσου τού Αίμου, και γενικώς η αποδοχή των όποιων βλέψεων τής Ρωσίας. Επίσης δηλώθηκε η πλήρης στήριξη στο νεοφανές κράτος που ονόμασαν βουργαρία.
1900.—Σημειώνεται επίθεση εναντίον τού Υπενωματάρχη Περαχώρας, από οφειλέτες τού Δημοσίου.
1904.—Εκατονταμελής συμμορία με αρχηγό τον λήσταρχο Ντότσιο, μπήκε στο Στάρτσοβο και ζήτησε από τους κατοίκους τού χωριού να τους παραδώσουν τους Έλληνες δασκάλους, Αντώνιο Πλουμή από το Μελένικο και Φωτεινή Παπαδημητρίου από τις Σέρρες, με σκοπό να τους δολοφονήσουν. Οι Σταρισοβίτες αρνήθηκαν και γιά να σώσουν τους δασκάλους αναγκάστηκαν να προσχωρήσουν στην εξαρχία πληρώνοντας και 100 χρυσές λίρες σε τέσσερεις δόσεις, γιά ενίσχυση τού ταμείου των κομπατζήδων (πληροφορία τού Σάκη Αραμπατζή).
.—Συμμορία βουργάρων απήγαγε και δολοφόνησε με άγριο τρόπο τον προύχοντα των Γιαννιτσών, Δημήτριο Σαμολαδά. Αιτία ήταν το γεγονός ότι αρνήθηκε να αλλαξοπιστήσει και να γίνει γενίτσαρος, αποδεχόμενος την Εξαρχία. Το πτώμα του βρέθηκε πεταμένο έξω από την Μπογδάντσα.
.—Η συμμορία τού βουργαρόφρονα κομιτατζή Αποστόλ δολοφονεί αγρίως τον ιερέα τού Πετρόβου, Μπουζίνο, έξω από το χωριό του.
.—Οι βούργαροι δολοφονούν ακόμη έναν Έλληνα, κάτοικο τού χωριού Μπαϊρακλί Τζουμαγιάς, τον Ιωάννη Ψαρρά. Ο άτυχος Έλληνας ήταν ενοικιαστής ιχθυοτροφείου και ο φόνος του έγινε στην λίμνη Δραγομίρι τού Αρτζιάν.
.—Μία ημέρα μετά την σύνταξη λεπτομερούς αναφοράς προς το Κέντρο, ο καπετάν Βάρδας με τους άνδρες του περνούν από το Κολτέτσι και μετά από πορεία τεσσάρων ωρών φθάνουν στο χωριό Λάγκα. Εκεί, κάλεσε όσους Έλληνες εξέπεσαν στην Εξαρχία και τους μίλησε ήρεμα, καταφέρνοντας να τους πείσει να επιστρέψουν στην Ορθοδοξία και το Πατριαρχείο. Σκοπός τού Αρχηγού ήταν να επισκεφθεί όλα τα χωριά τής περιοχής ενισχύοντας το φρόνημα των Ελλήνων, μεταπείθοντας ταυτόχρονα όσους έπεσαν στα νύχια των βουργάρων.
1905.—Οι Μεγάλες Δυνάμεις επιτυγχάνουν διπλωματική νίκη έναντι τού σουλτάνου γιά μεταρρυθμίσεις στην Μακεδονία και αποκτούν τον οικονομικό της έλεγχο.
1906.—Συμμορία βουργάρων διενεργεί επίθεση στο χωριό Κλεπούσνας (Αγριανή Νομού Σερρών). Οι κομιτατζήδες εστίασαν κυρίως στα σπίτια των προκρίτων και τού ιερέα τού χωριού, ενώ η σύγκρουση υπήρξε ιδιαίτερα σφοδρή και ο ιερέας μόλις κατόρθωσε να γλιτώσει. Το σπίτι του όμως κάηκε, βρίσκοντας μέσα σε αυτό μαρτυρικό θάνατο η πρεσβυτέρα Φωτεινή Παπαφιλίππου. Δραματική σκηνή ξετυλίχθηκε στο σπίτι τού Έλληνα προκρίτου Καριοφύλλη, στο οποίο κατοικούσαν τρείς οικογένειες. Ενώ τα γυναικόπαιδα διέφυγαν, οι γονείς τού Καριοφύλλη βρήκαν μαρτυρικό θάνατο γιατί αρνήθηκαν να γίνουν εξαρχικοί. Παρόμοια σκηνή διαδραματίστηκε και στο σπίτι τού Άγγελου Αντωνίου, ο οποίος έχασε την ζωή του μαζί με την γυναίκα του, την νύφη του και το εγγόνι του. Η άφιξη των τουρκικών αρχών και η επίσκεψη των Γάλλων αξιωματικών τής διεθνούς Χωροφυλακής, δεν μπόρεσε να εμποδίσει την τραγική κατάσταση (πληροφ. Σάκης Αραμπατζής). Σημαντικό είναι να ειπωθεί το γεγονός ότι, λίγες ημέρες νωρίτερα οι τουρκικές αρχές έκαναν έφοδο στα σπίτια των Ελλήνων, αφαιρώντας 15 όπλα (προφανώς συνεργάζονταν με τους βούργαρους) εμποδίζοντας κάθε δυνατότητα άμυνας, ενώ κατά την διάρκεια τής επιθέσεως η φρουρά τους στο χωριό δεν αντέδρασε καθόλου. Στις 23 τού μήνα (βλ. ημερ.), η συμμορία των αιμοδιψών και υπάνθρωπων βούργαρων, θα επαναλάβει τα ίδια εγκλήματα στο χωριό Ζίρνοβο. Στην συμμορία των ανθρωπόμορφων συνέδραμε ένας βούργαρος ιερέας ο οποίος ούρλιαζε: «Σκοτώστε τον παπα-Βαγγέλη πρώτα», εννοώντας τον ιερέα τού χωριού, αλλά στην πυρκαγιά που έθεσαν στην οικία τού ιερέα κάηκε ζωντανή μόνο η πρεσβυτέρα του.
1907.—Ο πρίγκιπας Γεώργιος νυμφεύεται στην Αθήνα με θρησκευτική τελετή την Μαρία Βοναπάρτη. Είχε προηγηθεί στις 21 Νοεμβρίου ο πολιτικός τους γάμος στο Παρίσι.
1909.—Το Πατριαρχείο διαμαρτύρεται προς την Πύλη γιά τον από μέρους των τουρκικών αρχών αυθαίρετο διορισμό τούρκων και Εβραίων εφόρων στα Ελληνικά Σχολεία.
.—Απεβίωσε στο Μόναχο ο γνωστός ελληνιστής και βυζαντινολόγος, Κάρολος Κρουμπάχερ, συγγραφέας τής «Ιστορίας των Βυζαντινών Γραμμάτων» και διευθυντής τού «Βυζαντινού Δελτίου».
1911.—Γίνονται τα εγκαίνια τού νέου Εργατικού Κέντρου, παρουσία τού πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου και άλλων επισήμων.
1912.— Μεταφέρονται οι IV και VI Μεραρχίες από την Θεσσαλονίκη στην Πρέβεζα γιά την άμεση ενίσχυση τής Στρατιάς Ηπείρου, η οποία μετονομάσθηκε πλέον σε VIII μεραρχία.
.—Η δράση τού Ελληνικού Στρατού εναντίον τού οχυρού Μπιζάνι, περιορίζεται σε δράση πυροβολικού.
.—Τερματίζουν οι ελληνικές πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των τούρκων στο Μακεδονικό μέτωπο. Οι επιχειρήσεις τού Στρατού μας άρχισαν στις 05 Οκτωβρίου και είχαν διάρκεια 70 ημέρες. Αρχηγός τού Ελληνικού Στρατού στην Μακεδονία ήταν ο Πρίγκιπας Διάδοχος Κωνσταντίνος, ενώ του τουρκικού ο Χασάν Ταχσίν πασάς.
1913.—Ολοκληρώνεται η περιοδεία τής Ειδικής Διεθνούς Επιτροπής στην Βόρειο Ήπειρο. Σκοπός ήταν η καταγραφή τής καταστάσεως στην περιοχή την οποία όρισαν ότι πρέπει να συμπεριληφθεί στο κράτος που δημιούργησαν και ονόμασαν «αλβανία». Κατά την διάρκεια τής περιοδείας, συνάντησαν συγκινητικότατες εκδηλώσεις από την Ομογένεια (βλ. 15/10ου & 11/8ου).
.—Οι φοιτητές τής Αθήνας, μέσω των αποφοίτων τής Νομικής, απαντούν στην έκκληση των φοιτητών από την Βόρειο Ήπειρο (βλ. 3/12ου), όσον αφορά την απόσχιση τής ιδιαίτερης πατρίδας τους από την υπόλοιπη Ελλάδα. Στο τέλος τής επιστολής την οποία κοινοποίησαν, έγραψαν τις λέξεις «Μολών λαβέ». Τις λέξεις τις έκαναν πράξεις με τον Ιερό Λόχο στους Αγώνες τους στην Βόρειο Ήπειρο.
.—Την ίδια ημέρα, σύσσωμοι οι φοιτητές τού Πανεπιστημίου Αθηνών διεθνοποιούν σε Ευρωπαϊκά και Αμερικανικά πανεπιστήμια το ζήτημα τής Βορείου Ηπείρου. Καταγγέλλουν σφοδρά την συνωμοσία των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων, καθώς και την αρπαγή τής Γης μας από τους αλβανούς.
1914.—Οι ιταλικές δυνάμεις καταφθάνουν στον Αυλώνα τής Βορείου Ηπείρου. Σκοπός τους είναι να ξεκινήσουν την επέκταση τής κατοχής τους προς τα νότια και ανατολικά, κάτι το οποίο προσπάθησαν να κάνουν στις 10/8/1916, απαιτώντας (τότε) την εκκένωση τής Βορείου Ηπείρου από τον Ελληνικό Στρατό.
1916.—Το «ανάθεμα» κατά τού Ελευθέριου Βενιζέλου. Η επέμβαση των Γαλλικών δυνάμεων τον Νοέμβριο τού 1916 και ο βομβαρδισμός περιοχών τής Αθήνας γύρω από το Στάδιο και κοντά στα Ανάκτορα, εξόργησε τον λαό ο οποίος κατηγόρησε τους βενιζελικούς γιά προδοσία. Χιλιάδες Αθηναίοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα τού αρχιεπισκόπου Αθηνών Θεόκλητου, συγκεντρώθηκαν στο Πεδίον τού Άρεως γιά να ρίξουν «τον λίθον τού αναθέματος» κατά τού Ε. Βενιζέλου, ο οποίος σε συνεργασία με τους Συμμάχους του αιματοκύλισε την χώρα. Γιά την ενέργεια αυτή τού Θεόκλητου, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τον Απρίλιο τού έτους 2000 ζήτησε δημοσίως συγγνώμη.
.—Στην καθημερινή του αναφορά ο Αυστριακός πρέσβης στην Κωνσταντινούπολη, Pallavicini, επανέλαβε στην κυβέρνησή του τα τελευταία γεγονότα στον Πόντο και συγκεκριμένα στην μαρτυρική Αμισό: «Στα περίχωρα τής πόλεως καίγονται χωριά.»
1918.—Η Ελλάς διορίζει Ύπατο Αρμοστή στην Κωνσταντινούπολη τον Ευθύμιο Κανελλόπουλο, τον οποίον διαδέχθηκαν ακολούθως στην ίδια θέση ο υποναύαρχος Νικόλαος Βότσης και ο Χαράλαμπος Σιμόπουλος. Ο τελευταίος παρέμεινε σ’ αυτήν, μέχρι την είσοδο των κεμαλικών στρατευμάτων (19/10/1922).
1919.—Σκοτώθηκε ο πιλότος μας Ιωάννης Μελετόπουλος στο Γουδί, λόγω αεροπορικού ατυχήματος που συνέβη κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως από Γουδί προς Θεσσαλονίκη. Είχε πάρει μέρος στις επιχειρήσεις τού πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. http://www.pasoipa.org.gr/
.—Στο μέτωπο στην Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.
1920.—Ο Ελληνικός στρατός δρα με περιπόλους.
1921.—Η Ελληνική στρατιά στην Μ. Ασία δέχεται μικρές επιθέσεις τουρκικών στρατευμάτων.
1922.—Ο υπ. Στρατιωτικών Θεόδωρος Πάγκαλος, παραιτείται και αναλαμβάνει αρχιστράτηγος τού Στρατού τού Έβρου.
1923.—Με νομοθετικό διάταγμα, η κυβέρνηση Γονατά αυξάνει την πίστωση των 75.276 δραχμών που παρασχέθηκε στις 16 Ιουνίου 1923, σε 250.000 δραχμές, γιά την αποπληρωμή των εργασιών επισκευής τού κτηρίου των Παλαιών Ανακτόρων.
1930.—Η κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα των εργατών – και όχι μόνον – γιά την άρση τού ιδιώνυμου.
1937.—Στην πόλη των Σερρών πραγματοποιούνται τα εγκαίνια τού νέου Δημοτικού Μεγάρου.
1939.—Οι εργασίες αναστηλώσεως τού ναού τής Απτέρου Νίκης στην Ακρόπολη ολοκληρώνονται.
1940.—Ο ιταλικός στρατός ενισχυμένος με νέες δυνάμεις, επιτίθεται με σφοδρότητα εναντίον τού Ελληνικού, χωρίς να καταφέρει τίποτα.
.—Η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε την Λευκάδα.
.—Με το ξέσπασμα τής χειμωνιάτικης κακοκαιρίας, οι φόβοι τού διοικητή τής Ανωτέρας Διοικήσεως Αεροπορίας επιβεβαιώθηκαν ως προς το αεροδρόμιο Πτολεμαΐδος. Ο χώρος απογειώσεως και προσγειώσεως σκεπάστηκε από ένα μέτρο χιόνι, ενώ οι κινητήρες των αεροπλάνων πάγωσαν και χρειαζόταν διαδικασία γιά να ξεπαγώσουν.
1942.—Σκοτώθηκε ο πιλότος μας Χρήστος Ιωάννου, κοντά στο αεροδρόμιο Σαμίτ τού Σουδάν (πλησίον τού Χαρτούμ), όταν το αεροσκάφος του κατόπιν συγκρούσεως με το αεροσκάφος στόχου, κατέπεσε στο έδαφος και έπιασε φωτιά.
1943.—Δύναμη κομμουνιστών τού ΕΛΑΣ επιτέθηκε σε αντίστοιχη γερμανική στην θέση Πουλί των Καλαβρύτων. Σύμφωνα με τους κομμουνιστές, ο αριθμός των νεκρών Γερμανών ποικίλει από 40 περίπου μέχρι κάποιες εκατοντάδες, ενώ αναφέρουν και αιχμαλώτους τους οποίους έσφαξαν. Την επόμενη κιόλας μέρα, τα γερμανικά αντίποινα είναι σκληρά, με παραδειγματικότερο αυτό των Καλαβρύτων. Γι’ αυτήν την πράξη, οι απάνθρωποι και κτηνώδεις Γερμανοί έκαψαν πολλά χωριά τής περιοχής, με τους εκτελεσθέντες συνολικά να ανέρχονται σε 677 (…)
.—Την ίδια ημέρα, οι κατοχικοί Γερμανοί διάλεξαν δέκα ανθρώπους από το στρατόπεδο συγκεντρώσεως στο Χαϊδάρι, τους οποίους εκτέλεσαν στα Νταμάρια.
1944.—Στις 03:00 τα ξημερώματα, οι κομμουνιστές αρχίζουν την κατεδάφιση πολλών κτηρίων τής πρωτεύουσας με δυναμίτιδα, ενώ περισσότερα είναι αυτά τα οποία πυρπόλησαν. Σκοπός τους ήταν να στήσουν οδοφράγματα αλλά και να επηρεάσουν το ηθικό των Αθηναίων. Πολυκατοικίες ολόκληρες κατέρρευσαν ή κατέστησαν άχρηστες και επικίνδυνες. Μάλιστα, ορισμένα από τα κτήρια ήταν πραγματικά στολίδια, τής αρχιτεκτονικής. Αργότερα οι κομμουνιστές είπαν, ότι τα κτήρια κατεδάφισαν δήθεν τα αγγλικά άρματα μάχης (…) Ταυτοχρόνως με την καταστροφή των κτηρίων, προετοιμάζονταν γιά την κατάληψη τού Α’ Αστυνομικού Τμήματος.
.—Μετά από εννέα ολόκληρες ημέρες και αφού εξαντλήθηκαν τα πολεμοφόδιά τους, οι άνδρες τής Υποδιοικήσεως Τροχαίας Κινήσεως Αθηνών, εγκαταλείπουν το κτήριο γιά να πέσει στα χέρια των κομμουνιστών. Όλες αυτές τις ημέρες δέχονταν επιθέσεις με κάθε είδους όπλο, αλλά κυρίως με όλμους και πυρίτιδα. Τελικώς, μάλλον λόγω των μεγάλων απωλειών τους, οι κομμουνιστές θα κατεδαφίσουν το κτήριο τής οδού Γ’ Σεπτεμβρίου 19.
.—Ο Βασιλεύς Γεώργιος Β΄ απαντά θαρραλέα και εθνικά υπερήφανα στον Βρετανό Ουίνστον Τσώρτσιλ, τονίζοντας τους αγώνες και τις θυσίες των Ελλήνων γιά την ελευθερία τής ανθρωπότητας.
1947.—Ο πατήρ Δημήτριος Παπαδημητρίου παρέδωσε την όμορφη ψυχή του, μετά από τα απερίγραπτα μαρτύρια που τον υπέβαλλαν οι κομμουνιστές από τις 9 Νοεμβρίου τού 1947.
1948.—Οι κομμουνιστές επιτίθενται αιφνιδιαστικά στην Καρδίτσα και προβαίνουν σε πολλές εκτελέσεις. Εκδιώχθηκαν την επομένη από τον Εθνικό Στρατό κατόπιν σκληρής μάχης. Φεύγοντας, απήγαγαν 950 ομήρους, τους οποίους εξαναγκάστηκαν ν’ απελευθερώσουν αργότερα.
1968.—Το Συμβούλιο τής Ευρώπης αποπέμπει την Ελλάδα λόγω τού δικτατορικού καθεστώτος.
1970.—Σπουδαία νεολιθικά ευρήματα ανακαλύπτονται στην ακρόπολη τού Σέσκλου στον Βόλο.
.—Απεβίωσε στο Λονδίνο όπου είχε μεταβεί γιά θεραπεία μετά την ασθένειά του από καρκίνο, ο Χριστόδουλος Τσιγάντες. Η σορός του αποτεφρώθηκε και διαφυλάχθηκε στο κοιμητήριο τής οικογένειας τού Λόρδου Τζέλικο, γιά να επιστραφεί στην Ελλάδα στις 14 Σεπτεμβρίου 1977.
1977.—Ο Δημήτριος Παπασπύρου εκλέγεται Πρόεδρος τής Βουλής.
1990.—Δύο χιλιάδες Ἕλληνες ἀπό τὸ Ἀλύκο καὶ τὰ γύρω χωριὰ τῆς Βορείου Ἠπείρου βρέθηκαν στὴν πλατεία τοῦ Ἀλύκου, γιὰ νὰ συνοδεύσουν τὶς σορούς τοῦ Θύμιου Μάσσιου, τοῦ Θανάση Κότση, τοῦ Ἀηδώνη Ράφτη καὶ τοῦ Βαγγέλη Μήτρου. Τὰ τέσσερα θύματα δολοφονήθηκαν ἀπό τὸ κομμουνιστικό καθεστὼς τοῦ Χότζα προσπαθῶντας νὰ περάσουν τὰ σύνορα γιὰ τὴν Ἑλλάδα. Στὸ φράγμα ποὺ στήθηκε ἀπό στρατό, ἀστυνομία καὶ ἀλβανούς ζηλωτὲς τοῦ καθεστῶτος, οἱ ἀστυνομικοί ἀρχικά πυροβόλησαν στὸν ἀέρα. Οἱ Ἕλληνες ἀπάντησαν μὲ πετροπόλεμο καὶ ἡ μάχη κράτησε γύρω στὰ σαράντα λεπτά. Ὅταν οἱ ἀλβανοί εἶδαν ὅτι ἔχαναν ἔδαφος, ἄρχισαν νὰ πυροβολοῦν μὲ πραγματικὰ πυρᾶ.
.—Ήταν 12 Δεκεμβρίου 1990, εορτή τού αγίου Σπυρίδωνος, όπου ο πατήρ Μιχάλης (Ντάκος) λειτούργησε στο εξωκκλήσι τής Ζωοδόχου Πηγής Δερβιτσάνης, το οποίο ως τότε ήταν αποθήκη λιπασμάτων (…) Το όνομα τού παπα-Μιχάλη έχει συνδεθεί με την πρώτη θεία λειτουργία που έγινε στην αλβανία, λίγο πριν την πτώση τού κομμουνιστικού καθεστώτος και μετά το διάταγμα τού 1967 γιά απαγόρευση από το καθεστώς.
1992.—Το πρακτορείο ειδήσεων “Ανατόλια” μεταδίδει ότι η τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει μέχρι το 2002 το πρώτο της πυρηνικό εργοστάσιο στην πόλη Ακούγιου. Ακολούθησαν άλλα 4.
.—Το Συμβούλιο Ασφαλείας τού Ο.Η.Ε., αποφασίζει την ανάπτυξη κυανοκράνων στα Σκόπια με στόχο την αποτροπή επεκτάσεως τού πολέμου στον γιουγκοσλαβικό νότο.
1994.—Ἡμέρα κοιμήσεως τοῦ Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καὶ Κονίτσης, Ὑπέρτιμου καὶ Ἐξάρχου πάσης Βορείου Ἠπείρου, Σεβαστιανοῦ (κατὰ κόσμον Σωτήριου Οἰκονομίδη). Ὑπῆρξε ὁ Ἱεράρχης τοῦ ὁποίου τὸ ὄνομα συνδέθηκε ἄμεσα μὲ τὸ Βορειοηπειρωτικὸ Ζήτημα.
1997.—Το Συμβούλιο τής Επικρατείας επικυρώνει την απόφαση τού Ανωτάτου Δικαστηρίου, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η δήμευση τής κινητής και ακίνητης περιουσίας τού τέως βασιλέα Κωνσταντίνου Β΄.
2005.—Η δολοφονική επίθεση τής τρομοκρατικής οργανώσεως «Επαναστατικός Αγώνας» στην πλατεία Συντάγματος, προκάλεσε τον τραυματισμό τριών διερχόμενων πολιτών.
2008.—Απεβίωσε μετά από μάχη με τον καρκίνο ο Πρόεδρος τής Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος, αφήνοντας ένα απλήρωτο κενό, αλλά και ένα τεράστιο έργο σε όλους τους τομείς τής δημόσιας ζωής και προς όφελος τής Κυπριακής Δημοκρατίας και τού Κυπριακού Ελληνισμού. Ως πρόεδρος τής Κυπριακής Δημοκρατίας, με το ιστορικό διάγγελμά του τής 7ης Απριλίου 2004, κάλεσε τον κυπριακό Ελληνισμό να απορρίψει το Σχέδιο Ανάν. Ο λαός συμπορεύτηκε με τον ηγέτη του και με την συντριπτική πλειοψηφία τού 76% ψήφισε “ΟΧΙ” στο Δημοψήφισμα τής 24ης Απριλίου 2004, απορρίπτοντας το Σχέδιο Ανάν.
2012.—Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α’ 240, και έγινε νόμος τού κράτους, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία εγκρίνονται τα σχέδια τροποποιήσεως τού Μνημονίου. Συμβαλλόμενα μέρη τής κύριας συμβάσεως χρηματοδοτικής «διευκολύνσεως», είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η ελλαδική δημοκρατία, το ελλαδικό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και η Τράπεζα τής Ελλάδος. Με το ΦΕΚ δόθηκαν οι εξουσιοδοτήσεις γιά την υπογραφή των τροποποιήσεων.
2014.—Στο Μουσείο τού Μόντρεαλ, Pointe-à-Callière Museum στον Καναδά, άνοιξαν οι πύλες τής εκθέσεως με θέμα: «Οι Έλληνες – Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο». Η έκθεση περιελάμβανε περισσότερα από πεντακόσια εκθέματα μεγάλης επιστημονικής και αρχαιολογικής σημασίας με εξαιρετική αισθητική αξία. Τα παραχώρησαν προσωρινά είκοσι ένα Ελληνικά Μουσεία, και τα περισσότερα εκθέματα ταξίδεψαν γιά πρώτη φορά στην Βόρειο Αμερική. Έως τον Απρίλιο τού 2015 οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 100.000. Μετά την τετράμηνη παραμονή στο Μόντρεαλ, η έκθεση μεταφέρθηκε στις 5 Ιουνίου στο Καναδικό Μουσείο Ιστορίας στην Οττάβα. Μετά θα ακολουθήσουν οι πόλεις τού Σικάγο και τής Ουάσιγκτον γιά να κλείσει τον κύκλο της στις 9 Οκτωβρίου τού 2016.
2016.—Συνεχίζοντας την νέα μόδα από τας Ευρώπας, να φωτίζονται τα δημόσια κτήρια με τα χρώματα τής σημαίας όποιας χώρας έχει δεχθεί τρομοκρατικό κτύπημα, ο δήμαρχος Αθηνών Καμίνης, αποφάσισε να φωταγωγήσει το Δημαρχείο με τα χρώματα τής τουρκικής σημαίας. Το ίδιο είχε κάνει και μετά την υπόθεση τού «Σαρλί Εντό» στην Γαλλία.
2018.—Σαν σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή» δημοσίευσε τα στοιχεία που παρέθεσε ο επίκουρος καθηγητής ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Β. Ζουμπουλίδης, στην εκδήλωση τού Οικονομικού Επιμελητηρίου γιά τον προϋπολογισμό τού 2019. Βάσει αυτών, η άντληση φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα πραγματοποιείται από έναν ολοένα και μικρότερο κύκλο ιδιωτών και επιχειρήσεων που καλούνται να επωμισθούν τα φορολογικά βάρη. Το 83% τού φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων το καταβάλλει το 4,5% των επιχειρήσεων. Το 66% τού φόρου κατοχής ακινήτων πληρώνεται από το 33% των ιδιοκτητών. Το 90% τού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων το επωμίζεται το 19% των φορολογουμένων.
2019.—Άνδρες τού στρατού επιχειρούν μαζί με την συνοριοφυλακή, γιά την αναχαίτιση των ορδών παράνομων αλλοδαπών και διακινητών στα σύνορα τού Έβρου. Η επιχείρηση αφορά το πλαίσιο τού π ρ ο σ ω ρ ι ν ο ύ κυβερνητικού σχεδιασμού γιά το κλείσιμο των συνόρων στην ελληνοτουρκική μεθόριο. Στην Θράκη η ήδη υφιστάμενη κατάσταση εμφανίζεται οριακή, με τις τοπικές κοινωνίες να έχουν περιέλθει σε απόγνωση. Ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, δήλωσε μεταξύ άλλων: «[…] Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Οι ροές που εισέρχονται παράνομα από το ποτάμι έχουν λάβει τρομακτικές και μη διαχειρίσιμες διαστάσεις. Έχουμε φθορές σε περιουσίες, εισβολή σε σπίτια. Κυκλοφορούν ελεύθερα, έχουν γίνει περισσότεροι από τους μόνιμους κατοίκους στα χωριά, ο κόσμος τρομοκρατείται. Περιστατικά κλοπών, απειλών, ακόμη και βίαιης αρπαγής αυτοκινήτων γιά να τα χρησιμοποιήσουν ώστε να απομακρυνθούν από την μεθόριο ταχύτατα, καταγράφονται σχεδόν καθημερινά».
.—Ο αλβανός φύλαρχος Έντι Ράμα, θέλοντας να λάβει οικονομική συμπαράσταση από άλλες χώρες λόγω των ζημιών που υπέστη η αλβανία από τον σεισμό τής 26ης Νοεμβρίου, παρασημοφόρησε τα σωστικά συνεργεία που έλαβαν μέρος στην ανεύρεση και διάσωση. Το ‘’Χρυσό Μετάλλιο γιά Επαγγελματική Καταξίωση’’ παρέλαβε γιά την ελληνική αποστολή ΕΜΑΚ η Ελληνίδα πρέσβης στα Τίρανα, Σοφία Φιλιππίδου. Την επόμενη μέρα τής απονομής, αναχώρησαν από την αλβανία και τα δύο ελληνικά στρατιωτικά μαγειρεία, τα οποία επί δέκα ημέρες παρείχαν 300 μερίδες φαγητού ανά γεύμα σε σεισμόπληχτους πρώτα στο Δυρράχιο και μετά στην Μάνζα, λίγο έξω από τα Τίρανα.
.—Ο πρόεδρος τής Βουλής των Αντιπροσώπων τής Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, συναντήθηκε με τον πρόεδρο τής ελλαδικής Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Στην συνάντηση, μεταξύ άλλων, ο Αγκίλα Σάλεχ Ίσα χαρακτήρισε άκυρη και απορριπτέα την συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση εθνικής συνεννοήσεως τής διχασμένης Λιβύης με την τουρκία.
.—Η Γερουσία των Η.Π.Α. αναγνώρισε επισήμως την γενοκτονία των τούρκων ενάντια στον λαό τής Αρμενίας. Η τελευταία προσπάθεια παρεμποδίσεως τής αναγνωρίσεως, προήλθε από τρείς Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές υπό την πίεση τού Λευκού Οίκου, με την αιτιολογία ότι θα υπονόμευε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ τής Ουάσινγκτον και τής Άγκυρας… Από την πλευρά της, η τουρκία των δύο μέτρων και δύο σταθμών, γιά την οποία οι διεθνείς αποφάσεις ισχύουν μόνο όταν την συμφέρουν, ανακοίνωσε μέσου τού υπουργείου Εξωτερικών της: ‘’Η απόφαση τής Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, τής 12ης Δεκεμβρίου 2019 […], στερείται ιστορικής συνειδητοποίησης και νομικής βάσης. Δεν είναι δεσμευτική και έγκυρη’’…
.—Σεισμός σημειώθηκε στις 05:05 π.μ., μεγέθους 4.8 R. Το επίκεντρό του προσδιορίστηκε 12 χλμ Ανατολικά – Νοτιοανατολικά τής Ζάκρου Λασιθίου Κρήτης, με εστιακό βάθος 15 χλμ.
.—Σεισμός σημειώθηκε στις 11:53 π.μ., μεγέθους 4.0 R. Το επίκεντρό του προσδιορίστηκε 15 χλμ Ανατολικά τής Ζάκρου Λασιθίου Κρήτης, με εστιακό βάθος 10 χλμ.