ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 27 ΙΟΥΝΙΟΥ

.

,

27 Ιουνίου

,

363.—Ο Ιοβιανός μία ημέρα μετά τον θάνατο τού Ιουλιανού, ανακηρύσσεται Αυτοκράτορας τού Ρωμαϊκού κράτους. Θα παραμείνει στον θρόνο μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου τού 364

742.—Ο κόμης τού Οψικίου Αρτάβασδος, γαμπρός τού Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ε΄, εκμεταλλεύεται την απουσία τού τελευταίου από την Κωνσταντινούπολη και καταλαμβάνει τον θρόνο. Έτσι ξεκίνησε ένας εμφύλιος πόλεμος ο οποίος οφείλεται σε πολιτικούς λόγους και προσωπικές φιλοδοξίες και όχι σε θρησκευτικές. Ο Κωνσταντίνος Ε΄ είχε καταλάβει τα σχέδια τού Αρτάβασδου από το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκε καθόλου στην Αυλή από την αναγόρευσή του και μετά, γιά ολόκληρο τον χρόνο. Αντιθέτως ζούσε με τους δύο γιους του, τον Νικήτα και τον Νικηφόρο στο Δορύλαιο, την πρωτεύουσα τού λεγομένου Οψικού Θέματος, όπου είχε την στρατιωτική αρχηγία. Γιά τον λόγο αυτό ο Κωνσταντίνος Ε΄ φρόντισε να προετοιμαστεί κατάλληλα. Όταν κατά την διάρκεια τής απουσίας του, ο Αρτάβασδος κατέλαβε με προδοσία την Κωνσταντινούπολη, ο Κωνσταντίνος Ε΄κατέστησε βάση του το Αμόριο και στηριζόμενος σε δύο στρατιωτικά σώματα, τα λεγόμενα Ανατολικά και Θρακήσια, άρχισε την αντεπίθεση. Στις 2 Νοεμβρίου τού 743, επανακατέλαβε την Κωνσταντινούπολη. Ο Αρτάβασδος και οι γιοί του συνελήφθησαν και μετά την περιφορά τους στον Ιππόδρομο, τυφλώθηκαν. Κατά την διάρκεια τής διαμάχης ο πάπας αναγνώρισε τον  Αρτάβασδο ως υπερασπιστή τής προσκύνησης των εικόνων και οι Άραβες επωφελούμενοι τού διχασμού, επιχείρησαν επανειλημμένες λεηλασίες στο εσωτερικό τής Αυτοκρατορίας.

1350.—Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγος, Αυτοκράτορας τής Ανατολικής Ορθόδοξης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Μετά τον θάνατο τού πατέρα του Ιωάννη Ε΄ Παλαιολόγου, το 1391, δραπέτευσε από την Προύσα όπου ήταν όμηρος τού Βαγιαζήτ, και ανήλθε στον θρόνο τής Αυτοκρατορίας. Μέσα στους αναγκαστικούς όρους τής Συνθήκης με τους οθωμανούς, ήταν και η συμμετοχή του σε εκστρατείες τους, έχοντας την τραγική μοίρα να βλέπει την ολοκληρωτική καταστροφή ελληνικών πόλεων που υπήρχαν γιά χιλιάδες χρόνια. Το ταξείδι που πραγματοποίησε στην Δύση με σκοπό την αποστολή βοήθειας γιά την αντιμετώπιση τής τουρκικής λαίλαπας, είχε ελάχιστη ανταπόκριση. Στο πέρασμά του όμως από την Γαλλία, εντυπωσίασε όχι μόνο με το παρουσιαστικό του, αλλά και γιά την σοφία, τον ρητορικό του λόγο και τις επιστημονικές του γνώσεις. Νυμφεύθηκε την πριγκίπισσα Έλενα, κόρη τού Σέρβου πρίγκιπα των Σερρών, Κωνσταντίνου Δραγάση. Από τον γάμο τους γεννήθηκαν έξι παιδιά, μεταξύ των οποίων ήταν ο τελευταίος μας Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Δραγάσης Παλαιολόγος. Πέθανε το 1425, αφού πρώτα εκάρη μοναχός.

1570.—Ο ενωμένος τουρκικός στόλος, μία φοβερή αρμάδα από 350 περίπου καράβια, αφού ενισχύθηκε με περισσότερες δυνάμεις και πολεμοφόδια, ξεκίνησε από τις ακτές τής Ανατολής στον Φοίνικα,  γιά την Κύπρο.

1638.—Κατόπιν ραδιουργιών των εν Κωνσταντινουπόλει Ιησουϊτών, ο σουλτάνος Μουράτ Δ΄ διατάσσει τον αποκεφαλισμό τού Οικουμενικού Πατριάρχου Κυρίλλου Λουκάρεως. Ευσεβής, φιλακόλουθος, φιλάρετος, φιλόχριστος εξ απαλών ονύχων, εβάδιζε ακούραστα την στενή και τεθλιμμένη οδό τού Κυρίου με φρόνημα μαρτυρικό. Ο Πατριάρχης ήταν μία μοναδική γιά την εποχή του προσωπικότητα τής Εκκλησίας, με στίλβουσα αρετή, σπάνια παιδεία και γλωσσομάθεια, έξοχη θεολογική συγκρότηση, γνήσιο πατερικό και μαρτυρικό ήθος. Σύμφωνα με τον Trivier, «….οι μεγαλύτεροι πολιτικοί και σοφοί τής Ευρώπης επεζήτουν την φιλίαν του και ολόκληρος η Ευρώπη κατά τας αρχάς τού ΙΖ’ αιώνος, αντηχεί από την φήμην των αρετών και γνώσεων τού Έλληνος Πατριάρχου». Εκείνη την περίοδο έβραζε η Ανατολική Ευρώπη από τις λυσσώδεις προσπάθειες τού Βατικανού γιά τον προσηλυτισμό των Ορθοδόξων στο Λατινικό δόγμα, με δούρειο ίππο την Ουνία. Ο Κύριλλος Λούκαρις αγωνίστηκε σκληρά και ως διάκονος, και ως Πατριάρχης αργότερα, αποκαλύπτοντας την καταχθόνια βατικάνια πλεκτάνη, διαφωτίζοντας κατάλληλα τούς Ορθοδόξους και προτρέποντάς τους να παραμείνουν ανενδότως πιστοί στην πνευματική τους Μάνα Ορθοδοξία, να μην προδώσουν την αλήθεια τής Εκκλησίας αποδεχόμενοι την σκοτεινή ψευδοένωση. Έτσι, το ξεχείλισμα τής αξιομισθίας των Ιησουϊτών ήταν η τελική κατασυκοφάντιση τού αγίου Πατριάρχου, ως δήθεν συνεννοουμένου με τούς Κοζάκους γιά επανάσταση και κοινή επίθεση κατά τής οθωμανικής αυτοκρατορίας.

1713.—Η Συνθήκη τής Αδριανουπόλεως επικυρώνει την Συνθήκη τού Προύθου (Ρουμανία, 10/7/1711).

1750.—Τα Κύθηρα και η μεγάλη καταστροφή από τον δολοφονικό Εγκέλαδο. Το μέγεθος τού σεισμού έφθασε τα 7,0 Ρίχτερ. Ολόκληρο το νησί ισοπεδώθηκε κυριολεκτικά, επιπλέον, όμως, οι νεκροί έφθασαν τους 2.000.

1790.—Ο Λάμπρος Κατσώνης, από την Ιθάκη όπου βρίσκεται, δίνει εντολή στον κουρσάρο συνεργάτη του Μουστάκη, να αποκαταστήσει γαλλικό πλοίο το οποίο έπεσε θύμα τού δεύτερου. Μετά την ήττα τού Κατσώνη στις 18 Μαΐου, τα πράγματα στις ελληνικές θάλασσες άρχισαν να αλλάζουν.

1792.—Ο Πατριάρχης Νεόφυτος Ζ΄, μέσω επιστολής του, δίδει εντολή στον σχολάρχη τής Σίφνου να αποστείλει διδάσκαλο και βοηθό τον Δανιήλ Κεραμέα, ο οποίος εκείνη την εποχή στην Πάτμο είχε περί τους 100 μαθητές.

1797.—Οι Γάλλοι καταλαμβάνουν τα Επτάνησα και καταλύουν την κυριαρχία τής Βενετίας. Συνολικά στην πρώτη αυτή Γαλλική κατοχή, που είχε διετή διάρκεια, διαδόθηκαν οι επαναστατικές πολιτικές κοινωνικές και οικονομικές θεωρίες τής Γαλλικής Επαναστάσεως και ταυτοχρόνως οι Επτανήσιοι διοργάνωσαν και λειτούργησαν την νέα κοινωνική και πολιτική τους ζωή, με βάση αυτές τις θεωρίες, απότοκος των οποίων υπήρξε το Ριζοσπαστικό κίνημα στα χρόνια τού Αγγλικού προτεκτοράτου και ο πρωτο-σοσιαλισμός που ακολούθησε. Η νέα συμμαχία Ρωσίας – τουρκίας, θα φέρει την λήξη τής πρώτης Γαλλικής κυριαρχίας και την ίδρυση τής Πολιτείας των Επτά Ενωμένων Νησιών.

1821.—Οι τούρκοι σφάζουν μοναχούς τής Μονής Τομπλού και Έλληνες χωρικούς στην Σητεία.

1822.—Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, ηγούμενος 500 Μανιατών, αποβιβάζεται στην παραλία τού Μούρτου (δυτικές ακτές τής Ηπείρου), πυρπολεί το χωριό και συλλαμβάνει 150 τούρκους αιχμαλώτους, τους οποίους αποστέλλει στην Πελοπόννησο.

.—Ο Άγγλος Αρμοστής τής Επτανήσου Μαίιτλαντ, σκανδαλωδώς ευνοών τους τούρκους, απειλεί τον Κυριακούλη Μαυρομιχάλη ότι θα καύσει τα πλοία του, αν συνεχίσει τις  επιχειρήσεις του στην Ήπειρο.

1824.—Οι Ψαριανοί που κατέφυγαν στις Σπέτσες «ψυχορραγούν τής πείνας», αναφέρει επιστολή προς τους προκρίτους τής Ύδρας.

1835.—Το φρικτό φαινόμενο τής ληστείας στην μετεπαναστατική Ελλάδα. Στην εφημερίδα «Σωτήρ» διαβάζουμε γιά τα θλιβερά γεγονότα στην Ακαρνανία. Συμμορία ληστών υπό τους Μαλάμο, Πεσλή, Καινούργιο, Στράτο κ.α., υψώνουν μπαϊράκι στην περιοχή τού Βάλτου και διαλαλούν αξιώσεις από τον Όθωνα. Ταυτοχρόνως, άλλη συμμορία υπό τους αρχιληστές αδελφούς Χονδρογιανναίους, τον Μελισσόβα, τον Κούτρα και άλλους, έχουν πιάσει τα στενά των Θερμοπυλών καταληστεύοντας τους πάντες. Δόθηκαν πραγματικές μάχες επί σειρά ημερών με τους δεύτερους, κι όλ’ αυτά τις ίδιες ημέρες τού φόνου τού άτυχου λοχαγού τού μηχανικού Κράους (βλ. 7/6ου), στην θέση Σκαλί λίγο έξω από το Μεσολόγγι, από άλλη συμμορία η οποία αριθμούσε περί τα 80 μέλη (!!).

1850.—Σαν σήμερα γεννήθηκε ένας από τους σημαντικότερους ποιητές τής Ιαπωνίας, ο Ελληνοϊρλανδικής καταγωγής Λευκάδιος (λόγω καταγωγής) Χέρν ή Γιάκουμο Κοϊζούμι. Ο Χερν ο «εθνικός ποιητής» τής χώρας τού Ανατέλοντος Ηλίου, κατέγραψε μία άλλη Ιαπωνία, των θρύλων, των Σαμουράϊ και των παραδοσιακών αξιών χαρακτηριζόμενος ως ο αυθεντικότερος ερμηνευτής τής Ιαπωνίας στην Δύση. Είναι σύμβολο γιά τούς Ιάπωνες, διότι τούς συνδέει με τις ρίζες τού πολιτισμού τους. Οι μαρτυρίες του γιά την Ιαπωνία τού 19ου αιώνα αποτελούν μοναδικές πηγές γιά τον τρόπο ζωής, τα ήθη και τις δοξασίες τού λαού της. Το βιβλίο του «Ματιές στην άγνωστη Ιαπωνία»,  διδάσκονταν σε όλα τα σχολεία τής χώρας επί δεκαετίες. Οκτώ μουσεία υπάρχουν προς τιμήν του σε όλη την Ιαπωνία, το άγαλμά του ξεχωρίζει στην κεντρική πλατεία τού Τόκιο, ενώ δεκάδες μνημεία έχουν στηθεί σε κάθε γωνία τής Ιαπωνίας από όπου πέρασε. Τα βιβλία του είναι περιζήτητα και θεωρούνται μεγάλης συλλεκτικής αξίας. Η οικογένεια τής μητέρας του έχει ρίζες στην Κρήτη από όπου έφυγε με κατάληξη το Τσιρίγο. Ωστόσο, ο ίδιος ο συγγραφέας έχει συνδεθεί περισσότερο με την Λευκάδα, τον τόπο στον οποίο είχε γεννηθεί. Πέθανε ξαφνικά τον Σεπτέμβριο τού 1904 και μέχρι την τελευταία του στιγμή δεν έπαψε να υπερηφανεύεται γιά την ελληνική καταγωγή του.

1891.—Στην Πρέβεζα, εκτεταμένες είναι οι ζημιές τις οποίες προκάλεσαν τα 6,0 Ρίχτερ τού Εγκέλαδου, ο οποίος «επισκέφθηκε» την περιοχή.

1903.—Μετά από σύντομη συνάντηση τού σώματος τού καπετάν Βαγγέλη (Στρεμπενιώτη) με τους Γ. Πέρο, Γ. Δικόνιμο, Ι. Μαγέα, Γ. Σεϊμένη και Ζήση Δημολιά, στα δάση μεταξύ Ζαγοριτσάνης και Στρεμπένου, ο μεν Στρεμπενιώτης συνεχίζει γιά την γενέτειρά του, οι δε υπόλοιποι γιά το Λέχοβο. Στο μεταξύ, κατόπιν παρεξηγήσεως λόγω τού σκότους, είχε προηγηθεί μικρή μάχη τού Στρεμπενιώτη με τουρκικό στρατιωτικό σώμα. Καθ’ ότι όμως γνωστοί και συνεργάτες οι αρχηγοί, εναντίον των βουργάρων φυσικά, τα δύο σώματα έληξαν  γρήγορα την παρεξήγηση. Τους Κρήτες, την επόμενη κιόλας ημέρα περίμενε μία ευχάριστη έκπληξη στο Λέχοβο.

1905.—Το σώμα τού αρχηγού Ρέμπελου (Χρήστος Τσολακόπουλος από την Αργολίδα) το οποίο έχει αποβραδίς περικυκλώσει το χωριό Μπόρνικ (περιοχή Μοριχόβου), ξεκινά την επίθεση εξοντώσεως τού εγκληματία βουργαρόψυχου Τράϊκου. Αν και κατάφεραν αρκετούς από την συμμορία του, ο αρχιεγκληματίας δυστυχώς διέφυγε. Ακολούθησε έρευνα από χωριό σε χωριό και από λημέρι σε λημέρι μέχρι που συναντήθηκαν στο χωριό Πετάλινο, αλλά τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια. Φονεύθηκαν μεν 15 λησταντάρτες αλλά ο αρχηγός τους διέφυγε.

.—Ο φοβερός καπετάν Μάλλιος (Δούκας Στέφανος από την Κορυτσά τής Β. Ηπείρου) δίνει μάχη με στρατό τούρκων  παρά τω Δετσικώ. Ο αεικίνητος Μάλλιος με τους άνδρες του την 13η τού ιδίου εισέβαλαν στην Οσνίτσανη, δύο ημέρες μετά έδωσαν μάχη πάλι με τούρκους και στις 20 Ιουλίου εισέβαλαν στην Πλιάσσα τής Βορείου Ηπείρου, με σκοπό να τιμωρήσουν ρουμανόφρονες.

.—Η φονική τρομοκρατία στην Μακεδονία δεν έχει σταματημό. Στην μέση τής αγοράς, οι βούργαροι επιτίθενται στον Έλληνα Δημήτριο Παπαδόπουλο, ράπτη στην Έδεσσα, πληγώνοντάς τον θανάσιμα με 15 μαχαιριές.

1906.—Θάνατος στην Δράμα τού Μακεδονομάχου Ηλ. Γεωργίου από το Μοναστήρι.

1907.—Ο Νικόλαος Τσοτάκος (καπετάν Γέρμας), εισήλθε στην Μακεδονική γη με 50 άνδρες, στην πλειοψηφία τους Μανιάτες· όρισε υπαρχηγό τον επιλοχία Βασίλη Τσιμπιδάρο (καπετάν Τσιμπίδα) και οπλαρχηγούς τον Θεόδωρο Μαντούβαλο (καπετάν Ταΰγετο), τον Γρηγόρη Ρογκάκο, τον Αριστείδη Κωστόπουλο, τον Παναγιώτη Οικονομάκο και τον Θεόδωρο Γεωργαλή· αποστολή είχε να συναντηθεί με τον καπετάν Ζάκα (Γρηγόρη Φαληρέα) τον οποίο θα αντικαθιστούσε στην περιφέρεια Βογατσικού – Καστοριάς.

1908.—Ο αιμοσταγής βούργαρος κομιτατζής Κουλεμάν, καταφέρνει με δόλο να απαγάγει τους κατοίκους τού χωριού Κλησοχώρι (Εδέσσης) Ιωάννη Καρτσώλη και τον ιερέα Παπαϊωάννου, τους οποίους στην συνέχεια φονεύει με ανήκουστα βασανιστήρια. Το άγριο έγκλημα έγινε σε περιοχή τού οικισμού Λύκοι τού Νομού Εδέσσης.

1909.—Η Ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς γιά δήθεν δράση ελληνικών συμμοριών στην Μακεδονία και την Θράκη.

1911.—Η ελληνική Βουλή οριστικοποιεί με την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου, τον διορισμό τού διαδόχου Κωνσταντίνου στην θέση τού Γενικού Επιθεωρητή Στρατού.

1913.—Ο Στρατός απωθεί τους βουργάρους από το Πετρίτσι και συνεχίζει την προέλαση προς Βορρά.

.—Κατόπιν συντονισμένων προσπαθειών τής  I Μεραρχίας και τής Ταξιαρχίας Ιππικού, απελευθερώνεται το Ν. Πετρίτσι. Το 1ο Σύνταγμα Ευζώνων με επικεφαλής το Λοχαγό Παπαδόπουλο εισήλθε στην Βέτρινα (μετέπειτα Νέο Πετρίτσι Σερρών). Πραγματοποιήθηκαν σκληρές μάχες στο χωριό και στα γύρω υψώματα, οι οποίες σήμαιναν όχι μόνο την απελευθέρωση τού χωριού αλλά και τού Νομού γενικότερα! Η περιοχή από το Νέο Πετρίτσι μέχρι την γέφυρα τού Στρυμόνα, κατακλύστηκε από πανικόβλητους βούργαρους που προσπαθούσαν να περάσουν τα στενά τού Ρούπελ. Το απόγευμα τής ιδίας ημέρας, η VI Μεραρχία πέρασε τον Στρυμόνα και απελευθέρωσε το Σιδηρόκαστρο, το οποίο οι βούργαροι πριν το εγκαταλείψουν, λεηλάτησαν, κατασφάζοντας τον Μητροπολίτη με 100  Έλληνες κατοίκους (βλ. και 25-26/6).

.—Οι βούργαροι υποχωρούν προς το Ρούπελ, ενώ ο στρατηγός Σαράφωβ παρ’ ολίγο να πιαστεί αιχμάλωτος στον Προμαχώνα. Κατά τα άλλα, ο Μανουσογιαννάκης  ρημάζει τον στρατό τους και λεηλατεί πολεμοφόδια και αποθήκες.

.—Οι βούργαροι κατά την αποχώρησή τους ανατίναξαν την σιδερένια γέφυρα τού Στρυμόνα, αυτήν λίγο πριν τα στενά τού Ρούπελ,  η οποία  ξαναχτίστηκε στα 1915 και στοίχισε ενάμιση εκατομμύριο φράγκα εποχής.

.—Οι μάχες στην πόλη των Σερρών συνεχίζουν, με τους κατοίκους να ανθίστανται σθεναρώς.

.—Ημέρα επισήμου απελευθερώσεως τής Καβάλας (βλ. 26/6). Διαβάζουμε από το ημερολόγιον τού θωρακισμένου «ΑΒΕΡΩΦ»: Τὴν ἐνάτην ὥραν τῆς πρωίας, ἀποβιβάζεται ἐκ τῶν ἀνιχνευτικῶν μας «ΙΕΡΑΞ» καὶ «ΠΑΝΘΗΡ», μικρὸ ἄγημα καὶ ἐπαίρεται ἐπισήμως εἰς Καβάλαν ἡ Ἑλληνικὴ Σημαία.

.—(Β΄ Βαλκανικός). Στον πόλεμο κατά τής βουργαρίας εισήλθε και η Ρουμανία, ενώ ακολούθησε και η τουρκία στις (29/6ου). Ο δεύτερος Βαλκανικός Πόλεμος διεξήχθη μεταξύ Ελλάδος, Σερβίας, Μαυροβουνίου αφενός και βουργαρίας αφετέρου.

1914.—Οι Βορειοηπειρώτες απελευθερώνουν το Νικολίτσι.

1917.—Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο εναντίον των Κεντρικών Αυτοκρατοριών, τής τουρκίας και τής βουργαρίας (Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος).

1919.—Ο Ελληνικός Στρατός στην Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις άτακτων. Δεν είχε το δικαίωμα να καταδιώκει τους τούρκους στις ζώνες των Συμμάχων (Ιταλών, Γάλλων, Άγγλων) γιά τούτο οι τούρκοι άτακτοι εξορμούσαν και έκαναν καθημερινές επιθέσεις εναντίον του.

1920.—Οι Ελληνικές δυνάμεις τής Μικράς Ασίας εκκαθαρίζουν την περιοχήν Προύσης.

.—Τηλεγράφημα τού Ελευθέριου Βενιζέλου το οποίο αποστέλλει εκ Παρισίων και αμέσως μετά την Συνδιάσκεψιν τής Βουλώνης, προς τον τότε Αντιπρόεδρον τής Κυβερνήσεως Ρέπουλην, αναφέρει ότι: «όχι μόνον αναλαμβάνει να συντρίψει τον Κεμαλικόν στρατόν άλλα και δεν ζητά κατ’ αρχήν οικονομικήν η άλλην βοήθειαν (ενν. εκ των ξένων), διά να φέρει εις πέρας την εν λόγω επιχείρησιν.»

1921.—Οι Ελληνικές δυνάμεις τής Στρατιάς Μικράς Ασίας ενισχυθείσαι, επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των τούρκων εις τον τομέα τού Αφιόν Καραχισάρ.

1922.—Η Ελληνική Στρατιά στην Μ. Ασία μάχεται με πυροβολικό και αποσπάσματα εναντίον των τούρκων.

.—Αρχίζει η προέλαση τού Ελληνικού στρατού προς την Άγκυρα. Έναρξη επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας από το σύνολο τής Στρατιάς Μικράς Ασίας αποτελούμενης από 11 Μεραρχίες Πεζικού και μία Ταξιαρχία Ιππικού. Στόχος η συντριβή τού κεμαλικού στρατού αποτελούμενου από 18 Μεραρχίες πεζικού και 5 Μεραρχίες ιππικού. Σκοπός ο έλεγχος τής πολύτιμης οδού εφοδιασμού και επικοινωνίας με τα μετόπισθεν με την κατάληψη τής σιδηροδρομικής γραμμής Κωνσταντινουπόλεως-Βαγδάτης, από τον κόμβο Δορυλαίου (Εσκί Σεχίρ), από όπου ξεκινούσε η μοναδική σιδηροδρομική γραμμή προς την Άγκυρα, μέχρι τον κόμβο Ακροϊνού (Αφιόν Καραχισάρ), όπου κατέληγε η σιδηροδρομική γραμμή που ξεκινούσε από την Σμύρνη.

1929.—Ιδρύεται η Αγροτική Τράπεζα τής Ελλάδος.

1939.—Επιτροπή, στην οποία συμμετέχει ο Μανώλης Τριανταφυλλίδης, εξετάζει το θέμα συντάξεως Νέας Γραμματικής τής Ελληνικής Γλώσσης.

1941.—Ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ με την οικογένειά του, ο πρωθυπουργός Εμμ. Τσουδερός και άλλοι επίσημοι, εγκαταλείπουν με πλοίο την Αίγυπτο και ταξιδεύουν γιά Νότιο Αφρική. Κατόπιν, ο τελικός τους προορισμός είναι η Αγγλία.

1943.—Σκοτώθηκε ο αεροπόρος μας Γεώργιος Δημακόπουλος, 70 χλμ Β.Δ. τού αεροδρομίου Χηνύ τής Νότιας Ροδεσίας, όταν το αεροσκάφος του πετώντας χαμηλά λόγω κακοκαιρίας, προσέκρουσε σε ύψωμα και συνετρίβη. http://www.pasoipa.org.gr/

.—Ημερομηνία θανάτου τού μουσικού και τραγουδοποιού τού ρεμπέτικου, Βαγγέλη Παπάζογλου.

1944.—Στο Ζάλογγο Πρεβέζης, οι Γερμανοί υποχωρούν ατάκτως μπροστά στην ορμητικότητα των Εθνικών Ομάδων τού Ναπολέοντα Ζέρβα.

1945.—Γίνεται γνωστό ότι στο Μεγαλοχώρι τού Νομού Σερρών, βρέθηκε ομαδικός τάφος σφαγιασθέντων Ελλήνων από βουργάρους. Οι σοροί ανήκαν σε ατυχείς κατοίκους τού μαρτυρικού Σιδηροκάστρου.

1946.—Ημερομηνία κατά την οποία στο Παρίσι, στην διάσκεψη γιά την Συνθήκη ειρήνης, αποφασίστηκε από τούς υπουργούς Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών τής Αμερικής, τής Βρετανίας, τής Γαλλίας και τής Σοβιετικής Ενώσεως, η ενσωμάτωση τής Δωδεκανήσου. Όταν ο υπουργός των Εξωτερικών των Η.Π.Α. J. Byrnes, πρότεινε στους συναδέλφους του πριν λήξει η συνεδρίαση να διακανονιζόταν και το θέμα τής Δωδεκανήσου, προς έκπληξη όλων, ο Ρώσος ομόλογός του Μολότωφ (Molotov) απάντησε: «Η Σοβιετική Αντιπροσωπεία δεν έχει αντίρρηση». Ο Άγγλος υπουργός Ε. Μπέβιν (Bevin), αδυνατώντας να πιστέψει στα αυτιά του, ρώτησε: «Δηλαδή ο κ. Μολότωφ θέλει να πει ότι συμφωνεί να δοθούν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα.;»–«Μάλιστα αυτή είναι η έννοια των λόγων μου», απάντησε ο Μολότωφ (Molotov). «Αφήστε μου ένα δύο λεπτά να συνέλθω!», απάντησε τότε ο Byrnes. Έτσι, η Ελλάδα μέσα σε δύο λεπτά τής ώρας αποκτούσε τα Δωδεκάνησα. Πάντως, δεδομένο είναι ότι επί τού θέματος, οι Βρετανοί προσπάθησαν να φέρουν αρκετά κολλήματα τα οποία βέβαια, χάρις σε μία καταπληκτική (όσο και καταδρομική) ενέργεια τού Αρχιερέα και πραγματικού Εθνάρχου Δαμασκηνού, παραιτήθηκαν κάθε προσπάθειας.

1951.—Απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών ο Κωνσταντίνος Σισμάνογλου,  εθνικός ευεργέτης.

1961.—Σύμφωνα με στοιχεία, 43.000 Έλληνες εργάτες απασχολούνται σε γερμανικές βιομηχανίες.

1962.—Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός συναντώνται στο ουδέτερο γήπεδο τής Νέας Φιλαδέλφειας, στον τελικό τού Κυπέλλου Ελλάδος, τον περίφημο ”τελικό τής Νύχτας”. Ο αγώνας στην κανονική του διάρκεια έληξε ισόπαλος 0-0, ενώ στο 100ό λεπτό τής παρατάσεως, ο Ελβετός διαιτητής Μέλα, τον διέκοψε λόγω σκότους. Οι φίλαθλοι, νομίζοντας ότι όλα είναι κανονισμένα γιά να επαναληφθεί ο αγώνας γιά περισσότερες εισπράξεις, εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, ενώ η ΕΠΟ, φοβούμενη παρόμοια επεισόδια δεν όρισε επαναληπτικό, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει νικητής την χρονιά εκείνη.

1969.—Η δικτατορική κυβέρνηση τής χώρας, υποχρεώνει σε παραίτηση τον πρόεδρο τού Συμβουλίου τής Επικρατείας, Μιχάλη Στασινόπουλο, μετέπειτα Πρόεδρο τής Δημοκρατίας.

1974.—Ημερομηνία θανάτου τού εκδότη τής εφημερίδας «Ελευθερία», Πάνου Κόκκα. Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1919.

1976.—Αεροπειρατεία στην Αθήνα. Παλαιστίνιοι τρομοκράτες καταλαμβάνουν αεροπλάνο τής «Air France», με 246 επιβάτες και 12μελές πλήρωμα, προερχόμενο από το Τελ Αβίβ. Η περιπέτεια των επιβατών θα λήξει στις 4 Ιουλίου στο αεροδρόμιο Έντεμπε τής Ουγκάντα, με αστραπιαία επέμβαση ισραηλινών καταδρομέων.

1979.—Εκτροχιάζεται η επιβατική αμαξοστοιχία «Ακρόπολις», κοντά στην γέφυρα τού Αλιάκμονα. Τραυματίστηκαν 20 επιβάτες.

1985.—Η Αθήνα γίνεται πολιτιστική πρωτεύουσα τής Ευρώπης γιά ένα χρόνο.

1987.—Καθελκύεται στο ναυπηγείο Δ. Τζακάκου στο Κερατσίνι η τριήρης “Ολυμπιάς”, ένα λειτουργικό αντίγραφο αθηναϊκής τριήρους τού 5ου αιώνα π. Χ. Η έρευνα και τα σχέδια έγιναν από τον J. Morrison και τον J. F. Coates. Γιά την ναυπήγηση τής τριήρους συνεργάστηκαν το Trireme Trust με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, που ήταν και ο χρηματοδότης τού εγχειρήματος. Συνεργάστηκαν επίσης το Ναυτικό Μουσείο τής Ελλάδος, το Υπουργείο Πολιτισμού, ο Ε.Ο.Τ., η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και η Γενική Γραμματεία Τύπου. Το ναυπηγικό πρότυπο τής τριήρους “Ολυμπιάς” σε κλίμακα 1:10 αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα τού Μουσείου. Το λειτουργικό αντίγραφο φυσικού μεγέθους τής τριήρους ΟΛΥΜΠΙΑΣ βρίσκεται στην Μαρίνα Φλοίσβου στο Παλαιό Φάληρο. Ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό.

1990.—Ανακοινώνονται οι πρώτες ιδιωτικοποιήσεις προβληματικών επιχειρήσεων, από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιώργο Σουφλιά.

1991.—Παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην τουρκία, επισημαίνουν εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών στις Η.Π.Α.

1992.—Κατόπιν ελληνικής παρεμβάσεως στην Σύνοδο τού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην Πορτογαλία, εκδίδεται απόφαση σύμφωνα με την οποία δεν αναγνωρίζει τα Σκόπια με όνομα το οποίο θα περιλαμβάνει την λέξη «Μακεδονία». Ο Πρωθυπουργός τής Ελλάδος θα αναχωρήσει από την Λισσαβόνα, όπου συμμετείχε στις εργασίες τού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ λίγες ημέρες πριν ο πρωθυπουργός τής Πορτογαλίας Κ. Σύλβα, είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην χώρα μας.

1994.—Η αλβανική βουλή ψηφίζει την καθιέρωση τής πλήρως ανθελληνικής «Ημέρας μνήμης τής γενοκτονίας των Τσάμηδων από τούς Έλληνες».

1997.—Το Συμβούλιο Ασφαλείας τού Ο.Η.Ε. ανανεώνει διά βοής, γιά ένα ακόμη εξάμηνο, την θητεία τής ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο.

1999.—Απεβίωσε στην «Μονάδα Εντατικής Θεραπείας» (Μ.Ε.Θ.), τού «Λαϊκού Νοσοκομείου», ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, Έλληνας στρατιωτικός και δικτάτορας, μετά από τριετή νοσηλεία υπό φρούρηση. Η κυβέρνηση τού Κώστα Σημίτη δεν δέχθηκε την αίτηση τού γιού του και τής Δέσποινας Παπαδοπούλου να αποφυλακισθεί γιά λόγους υγείας. Είχε διαγνωσθεί με μία μορφή ανίατης μυασθένειας τού νευρικού συστήματος.

2001.—Περίπου 300 με 500 Τσάμηδες με αλβανικές σημαίες στα χέρια, συγκεντρώνονται μπροστά στην Ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα με σκοπό να επιδώσουν σχετικό ψήφισμα. Οι αλβανοί, φώναξαν συνθήματα υπέρ τής «Τσαμουριάς», τού «Ου-τσε-κά», ενώ οι εικόνες αυτές μεταδόθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο.

2002.—Αεροσκάφος F-4E  τής Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη στην κορυφή τού όρους Δίρφυς. Νεκροί, οι δύο χειριστές τού αεροσκάφους, σμηναγός Κυριάκος Καρακίτσιος και  υποσμηναγός Δημήτρης Κωστόπουλος.

2009.—Απεβίωσε ο ηθοποιός Σπύρος Καλογήρου. Παρ’ ότι ήταν καλός και αγαθός άνθρωπος, καθιερώθηκε στον κινηματογράφο ως ο “κακός”, καθώς ερμήνευε τον ρόλο τόσο φυσικά.  Δευτεραγωνιστής, καρατερίστας, αλλά με φυσιογνωμία που «έγραφε» στο γυαλί, «ζωντάνεψε» δεκάδες ήρωες στο κινηματογραφικό πανί και διέπρεψε και στον χώρο τής κωμωδίας.

2014.—Στην Σμύρνη ήλθε στο φως ένα τεράστιο αμφιθέατρο, παρόμοιο με αυτό τής Εφέσου. Η αποκάλυψη έγινε τυχαία όταν κατεδαφίζονταν παλαιά σπίτια τής Σμύρνης. Αρχικά αποκαλύφθηκαν τεράστιοι τετραγωνισμένοι ογκόλιθοι, αλλά στην συνέχεια ήλθε στην επιφάνεια το αρχαίο αμφιθέατρο.  Οι Αυστριακοί αρχιτέκτονες και αρχαιολόγοι, Ότο Μπεργκ και Ότο Βάλτερ, επικαλούμενοι αναφορές Ελλήνων συγγραφέων είχαν επισημάνει ήδη από το 1917 και 1918, ότι στην περιοχή υπάρχει ένα αρχαίο θέατρο. Σημείωναν μάλιστα ότι ήταν χωρητικότητας 16.000 ατόμων, και ότι σ’ αυτό μαρτύρησε ο Άγιος Πολύκαρπος από την Σμύρνη, κατά τούς πρώτους χριστιανικούς αιώνες.

2015.—Ἡ ἀπόφαση διεξαγωγῆς δημοψηφίσματος καὶ ἡ ψευδαίσθηση τῆς λαϊκῆς κυριαρχίας. Σὰν σήμερα, ἡ Βουλὴ ἀποφασίζει τὴν διεξαγωγὴ δημοψηφίσματος σχετικῶς μὲ τὸ ἄν πρέπει νὰ γίνει ἀποδεκτὸ τὸ σχέδιο συμφωνίας τῆς «τρόϊκας» (ποὺ ἡ νέα κυβέρνηση ὀνομάζει πλέον θεσμούς…). Ὑπὲρ ψήφισαν οἱ βουλευτὲς τοῦ ΣΥΡΙΖΑ, τῶν ΑΝΕΛ καὶ τῆς Χρυσῆς Αὐγῆς, ἐνῷ τὴν πρόταση τοῦ ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν ἡ Ν.Δ., τὸ ΠαΣοΚ καὶ τὸ Κ.Κ.Ε. Ἀκολούθησε ἡ μετάβαση τῆς προέδρου τῆς Βουλῆς Ζωῆς Κωνσταντοπούλου στὸν πρόεδρο τῆς δημοκρατίας, προκειμένου νὰ τοῦ παραδόσει τὸ ἀποτέλεσμα τῆς ψηφοφορίας καὶ στὴν συνέχεια νὰ τὸ υπογράψει γιὰ νὰ ξεκινήσουν οἱ διαδικασίες. Ἡ ἀπόφαση κυρώθηκε στὶς 28 Ἰουνίου καὶ δημοσιεύθηκε στὸ ΦΕΚ Α΄63. Τὸ δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε τὴν Κυριακὴ 5 Ἰουλίου 2015 καὶ ἡ ὅλη διαδικασία του, ἀπὸ τὴν ἀπόφαση νὰ διαξεχθῇ, τὸ ἐρωτηματολόγιό του, τὶς διαδηλώσεις τοῦ ἀγόμενου καὶ φερόμενου πλήθους ὑπὲρ τοῦ «ναί» καὶ τοῦ «ὄχι», καθὼς καὶ τὸ πῶς χρησιμοποιήθηκε τὸ ἀποτέλεσμά του, χρήζουν ἐπιστημονικῆς μελέτης…

.—Η αποχώρηση τού «Άϊρον Μάϊκ» μετά από 15 χρόνια επιτυχιών. Ο Μιχάλης Ζαμπίδης αθλητής Μέσων Βαρών τού Kick-boxing – Muay Thai, έχοντας ανακηρυχθεί στην κατηγορία του: τρείς φορές Πρωταθλητής Πυγμαχίας Ελλάδος, έξι φορές Πρωταθλητής Ελλάδος Kick-Boxing, δέκα φορές πρωταθλητής Ευρώπης, και, δέκα φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, με εκατόν πενήντα επτά νίκες, ογδόντα επτά knockout και είκοσι τρείς ήττες, αποφάσισε να σταματήσει την επαγγελματική του ενασχόληση στο άθλημα τού «Κικ Μπόξινγκ». Στις 27 Ιουνίου 2015, ο «Σιδερένιος Μιχάλης» έδωσε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) τον τελευταίο του νικηφόρο αγώνα, αφού χάρισε στην Ελλάδα με την επιτυχή αθλητική του διαδρομή (2000-2015), διεθνή αναγνώριση. Επέστρεψε ανανεωμένος τρία χρόνια μετά (με πρώτο αγώνα στις 23/3/2019), σε αγώνες επαγγελματικής πλέον πυγμαχίας, συνεχίζοντας την νικηφόρο αθλητική πορεία του.

2017.—Στο ΦΕΚ 2190/ 27-6-2017 δημοσιεύθηκε η δαπάνη γιά τα έτη 2017-2018 τού κόστους κατασκευής  γιά το Κέντρου Υποδοχής Λαθροεισβολέων στην Σάμο. 3.739.569,37 € γιά το 2017 και 4.926.321,59 € γιά το 2018. Τα έξοδα λειτουργίας γιά το 2017 ανέρχονται σε 945.820,66 ευρώ και γιά το 2018 σε 1.163.598,34 ευρώ. Γιά την απόσπαση 143 αστυνομικών, τα έξοδα γιά το 2017 θα είναι 2.193.748,70 ευρώ ενώ γιά το 2018 3.762.723,25 €.  Το Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Σάμου θα λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις τού Στρατοπέδου «Πρώην Πεδίο Βολής Βαθέος Σάμου».

2018.—Επτά μήνες μετά τις φονικές πλημμύρες, οι κάτοικοι στην Μάνδρα Αττικής μετρούν ξανά τις πληγές τους. Τις απογευματινές ώρες ισχυρή βροχή προκάλεσε ξανά σημαντικές ζημιές στις περιουσίες τους. Η έντονη βροχόπτωση πλημμύρισε 90 σπίτια και μαγαζιά σε Μάνδρα και Μαγούλα. Η Δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, επιβεβαίωσε ό,τι ήταν ήδη γνωστό στους ταλαιπωρημένους κατοίκους. Ότι η πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση με την Περιφερειάρχη της στην Αττική, Ρένα Δούρου, δεν προέβησαν σε καμμία προληπτική αντιπλημμυρική ενέργεια παρά τα τραγικά γεγονότα τού περασμένου Νοεμβρίου. Βέβαια τα αίτια τής πλημμύρας με τις τραγικές της συνέπειες, έχουν μία διαχρονική διαπλοκή με δεκάδες δεκάδων αυθαιρεσίες οι οποίες κατέληξαν στο μπάζωμα τού ρέματος Σούρες.

.—Εκτός από την Μάνδρα Αττικής, από τις νεροποντές επλήγησαν και περιοχές τής Μακεδονίας. Τα φαινόμενα ήταν ιδιαίτερα έντονα στην Χρυσούπολη Καβάλας, ενώ σημαντικά προβλήματα προκλήθηκαν στα Βρασνά και στον Σταυρό Θεσσαλονίκης, όταν έσπασε φράγμα.

2019.—Οι συμβάσεις γιά την παραχώρηση τού δικαιώματος έρευνας και εκμεταλλεύσεως υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικώς Κρήτης» και «Νοτιοδυτικώς Κρήτης», υπεγράφησαν σε εκδήλωση στην Αθήνα. Πρόκειται γιά θαλάσσιες περιοχές εκτάσεως 20.058,4 τετρ.χλμ. δυτικώς και 19.868,37 τετρ.χλμ. νοτιοδυτικώς τής Κρήτης, οι οποίες προκηρύχθηκαν το 2017. Στην ανάδοχο κοινοπραξία μετέχουν οι Total (40%), ExxonMobil (40%) και Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ+2,68% (20%). Η ερευνητική περίοδος θα διαρκέσει οκτώ χρόνια (με δυνατότητα παρατάσεως), διάστημα στο οποίο προβλέπεται υποχρεωτικά η διεξαγωγή σεισμικών και γεωχημικών ερευνών καθώς και μίας γεωτρήσεως βάθους 4.000 μέτρων (συμπεριλαμβανομένου τού βάθους νερού).

.—Οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες σημειώθηκαν κυρίως στα δυτικά και στα βόρεια ηπειρωτικά, καθώς επίσης στη Νότια Κρήτη, με τις μέγιστες τιμές να ξεπερνούν κατά τόπους τους 37 βαθμούς Κελσίου.Οι υψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στο Δίον Πιερίας (37,4 βαθμοί), στο Κρανίδι Αργολίδας (36,6), στην Αμφιλοχία (36,4), στην Ιθάκη (36,2), αλλά και στην Καλλιθέα Αττικής (35,7), καθώς και ισχυρό μελτέμι στα ανατολικά και στο Αιγαίο.

.—Ο Πρόεδρος των αλβανών Ίλιρ Μέτα ανήγγειλε νέα ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, αυτήν τής 13ης Οκτωβρίου, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, που επιμένει ότι αυτές θα γίνουν την Κυριακή 30 Ιουνίου. Ένας από τους λόγους μεταθέσεως των εκλογών (σύμφωνα με τον αλβανό Πρόεδρο), είναι οι εν εξελίξει ενταξιακές διαδικασίες γιά την Ευρωπαϊκή Ένωση και το αίτημα τής αλβανίας γιά χορήγηση ημερομηνίας ενάρξεώς τους. Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο τής Ευρώπης απέσυρε την προηγούμενη ημέρα την ομάδα παρατηρητών του γιά τις εκλογές τής 30ης Ιουνίου, παρέμειναν ωστόσο οι παρατηρητές τού ΟΑΣΕ.

.—Τα αποτελέσματα έρευνας γιά το λεγόμενο βαρβαριστί ‘’μπρέιν ντρέιν’’ (brain drain) παρουσιάστηκαν σαν σήμερα στην αίθουσα τού Θεάτρου Χωρέμη τού Κολεγίου Αθηνών.Το κυριότερο πόρισμα τής έρευνας παραμένει αρκετά ανησυχητικό, καθώς τέσσερεις στους δέκα ερωτηθέντες αναφέρουν πως δεν σκοπεύουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη δεκαετία. Οι καταστροφικές επιπτώσεις τού φαινομένου παραμένουν ανυπολόγιστες γιά την Ελλάδα. Μόλις την οκταετία μεταξύ τού 2008 και τού 2016 μετανάστευσαν συνολικά 427.000 άτομα, η πλειονότητα των οποίων αποτελείται από νέους Έλληνες με σημαντικές δεξιότητες.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση