ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

,

28  Iανουαρίου

,

970.—Απεβίωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Πολύευκτος. Λίγες ημέρες μετά, την θέση του θα λάβει ο αναχωρητής Βασίλειος.

1592.—Επέστρεψε από την Κωνσταντινούπολη στο λιμάνι τού Χάνδακα (Ηράκλειο Κρήτης) το καράβι τού Γιώργη Πακόπουλου, μεταφέροντας, εκτός από αλίπαστα και άλλα εμπορεύματα, την πανούκλα η οποία θα θερίσει το νησί. Όταν ένα από τα μέλη τού πληρώματος ονόματι Λορέντζο, εκδήλωσε την αρρώστια μετά την αποβίβασή του στον Χάνδακα, διατάχθηκε από τους Προβλεπτές Υγείας να μεταφερθεί στο ακρωτήριο τού Αγίου Λαζάρου γιά κάθαρση· απεβίωσε όμως κατά την μεταφορά. Παρά τα μέτρα τα οποία λήφθηκαν από τις Ενετικές Αρχές, η επιδημία δεν άργησε να ξεσπάσει.

1735.—Το γαλλικό πλοίο «Άγιος Αντώνιος Παδούης» το οποίο είχε συλληφθεί από κουρσάρους στις 25 Ιανουαρίου, δίνει γραπτή εγγύηση στους άρπαγες γιά καταβολή λύτρων προς απελευθέρωσή του. Τα 225 τζεκίνια (νόμισμα εποχής) θα κατέβαλε ο πρόξενος τής Ολλανδίας στην Σμύρνη, μέσα σε διάστημα 10 ημερών.

1789.—Οι αυστριακές αρχές συλλαμβάνουν και κλείνουν στις φυλακές τον θρυλικό Λάμπρο Κατσώνη, εκμεταλλευόμενες τις καταγγελίες ορισμένων εμπόρων τής Τεργέστης γιά μη αποπληρωμή δανείου, το οποίο τού παραχωρήθηκε από αυτούς. Μαζί με τον Κατσώνη καταδικάστηκαν άλλοι δύο από τους καπετάνιους του. Τελικά, ο Κατσώνης θα αποφυλακιστεί στις 8 Μαρτίου τής ίδιας χρονιάς, όπου και με την βοήθεια των ομογενών τής Αυστρίας, επανεξόπλισε τον στόλο του και επέστρεψε στον αγώνα του.

1823.—«Μάχη παρὰ τὸν ποταμὸν Φύδαριν καὶ κατὰ τὸ μέρος τῆς Λεπενοῦς χωρίου τοῦ Δήμου Στράτου τῆς Ἐπαρχίας Βάλτου. Νίκη Ἑλλήνων ὧν ἐστρατήγησεν ὁ Καραϊσκάκης κατὰ Ἰσμαὴλ πασᾶ Πλιάσα». Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης κατατροπώνει τον Ισμαήλ  Πλιάσα και τον αναγκάζει ν’ αποσυρθεί αρχικά στον Κραβασαρά (Αμφιλοχία) και στην συνέχεια στην Πρέβεζα. Προηγήθηκε μονομαχία τού Καραϊσκάκη με έναν από τους αρχηγούς, τον Χατζή Μπέντο, όπου και τον τραυμάτισε θανάσιμα. Μετά απ’αυτό, το ηθικό των τούρκων (οθωμανών) έπεσε ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα την σαρωτική τους ήττα. Έτσι πήραν ανάσα οι πολιορκημένοι τού Μεσολογγίου.

1824.—(π. ημ.) Λίγες μέρες μετά την άφιξη των Ορλάνδου και Λουριώτη στην Αγγλία, εγκρίθηκε ένα δάνειο ονομαστικής αξίας  800.000 λιρών. Εκταμιεύθηκε το 52% (472.000), όπου μετά την αφαίρεση προμηθειών, χρεολυσίων και την προκαταβολή τόκων δύο ετών, έφθασαν στην Ελλάδα μόλις 298.000 λίρες, με την κυβέρνηση να σπαταλά το μεγαλύτερο μέρος στην εμφύλια διαμάχη.

1828.—Αρχίζει τις εργασίες του το “Πανελλήνιον” ως προσωρινό όργανο διοικήσεως των Ελλήνων. Το προσωρινό πολιτειακό σχήμα που εγκρίθηκε από την Βουλή κατόπιν εισηγήσεως τού Καποδίστρια, προέβλεπε την κατάργησή της και την σύσταση ενός κεντρικού εξουσιαστικού συμβουλίου αποτελούμενου από είκοσι επτά μέλη. Η αρμοδιότητα τού Πανελληνίου ήταν γνωμοδοτική και νομοπαρασκευαστική. Οι πράξεις τού Κυβερνήτη γιά να είναι έγκυρες, έπρεπε να είναι «[…]θεμελιωμένες επάνω εις τας εγγράφους αναφοράς τού Πανελληνίου ή των τμημάτων του».

1864.—Σαν σήμερα γεννήθηκε στην Καρύταινα ο Νικόλαος Δημητρακόπουλος, ιδρυτής τού Προοδευτικού κόμματος Ελλάδος. Διετέλεσε πολλές φορές βουλευτής αλλά υπήρξε και υπουργός. Χαρακτηριστικό τού ήθους του, ήταν η απόφασή του το 1909 να μην δεχθεί το Υπουργείο στο οποίο τον κάλεσαν να αναλάβει, επειδή δεν είχε ψηφιστεί από τον λαό.

1878.—Κιρκάσιοι ληστές λυμαίνονται την περιοχή των Σερρών. Επιτέθηκαν σε μεγάλη ομάδα χωρικών οι οποίοι επέστρεφαν από παζάρι τής περιοχής και τους έκλεψαν τα πάντα. 

1897.—Οι κάτοικοι τής Σητείας και τής Ιεράπετρας Λασιθίου, ξεσηκώθηκαν και ζήτησαν με ψήφισμά τους την ένωση με την Ελλάδα. Επίσης, την επόμενη ημέρα, στην Γενική Συνέλευση των Κρητών στο Τζερμιάδο τής επαρχίας Λασιθίου, κηρύχθηκε η ένωση τής Κρήτης με την μητέρα Ελλάδα.

1900.—Επιδημία τύφου ξεσπά στην Αθήνα.

1901.—Η κεφαλή τού αγάλματος τού Ερμή ανασύρθηκε σαν σήμερα από το ναυάγιο των Αντικυθήρων, ενώ δύο μέρες μετά ανασύρθηκε και ο κορμός του. Το κατασκευασμένο από παριανό μάρμαρο άγαλμα, χρονολογείται στον 1ο αι. π.Χ. και έχει ύψος 1 μέτρο και 93 εκατοστά. Η επιφάνειά του παρουσιάζει έντονη διάβρωση, ιδιαίτερα στην δεξιά πλευρά λόγω τής μακράς παραμονής στην θάλασσα. Πρόκειται γιά αντίγραφο έργου τής κλασσικής αρχαιότητας και το χάλκινο πρωτότυπό του χρονολογείται γύρω στα 360 με 350 π.Χ. Εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας.

1903.—Οι αρχές συλλαμβάνουν βούργαρο κομιτατζή ο οποίος σκόπευε να ανατινάξει τον Παρθενώνα την ημέρα τού Αγίου Γεωργίου. Θα ακολουθήσουν  και άλλες τρομοκρατικές ενέργειες στο λιμάνι τής Θεσσαλονίκης, στον ελληνικό Μητροπολιτικό Ναό, στο Ταχυδρομείο και στην οθωμανική Τράπεζα.

1908.—Καθίσταται υποχρεωτικό το μάθημα τής γυμναστικής γιά τους φοιτητές τού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διάσταση Συγκλήτου και Υπουργείου Παιδείας.

.—Συμμορία βούργαρων επιτέθηκε και πυρπόλησε τα λουτρά και το χάνι τής Μαρικώστενας στις Σέρρες.

1910.—Η διοικούσα επιτροπή τού “Στρατιωτικού Συναγερμού” αποφασίζει την διάλυσή του.

1913.—Συνεχίζεται μεταξύ τούρκων και Ελλήνων στο μέτωπο Ηπείρου, ο αγώνας πυροβολικού.

.—Ο Γερμανός Ε΄ Θρακικής καταγωγής, εκλέγεται Οικουμενικός Πατριάρχης. Γεννήθηκε στον Βαλατά τού Φαναρίου τον Δεκέμβριο τού 1835 ή 1840 και το κοσμικό του όνομα ήταν Γεώργιος Καβακόπουλος. Εξελέγη Μητροπολίτης Κω (1867), Ρόδου (1876 – 1888), Ηράκλειας (1888 – 1897) και Χαλκηδόνας (1897 – 1913). «[…] Ἀνὴρ πνευματωδέστατος, στερεμνίων ἀρχῶν καὶ αἰσθημάτων γενναίων, μεγάλης πείρας, ἀκαταπονήτου ἐνεργείας, ἀκαταβλήτου φιλοπονίας καὶ καταπληκτικῆς δραστηριότητος· σύννους φαινόμενος συνήθως καὶ σοβαρός, ἀξιοπρεπής, ὑπερηφάνου χαρακτῆρος ἀλλὰ καὶ ἀφελέστατος. Ἡ ἔκτακτος δραστηριότης αὐτοῦ εἶναι ἴση πρὸς τὴν μεγάλην αὐτοῦ σύνεσιν· οὐ μόνον ἱκανός, μεγαλοφυὴς καὶ τὰ ἤθη ἀνεπίληπτος εἶναι, ἄλλα ἔχει καὶ θέλησιν μεγάλην, ἥτις θεωρεῖται μεγαλουργὸς δύναμις, εἶναι ἀπτόητος πάντοτε καὶ ἀτάραχος, κέκτηται τόλμην ἀκάθεκτον, ἥτις τυγχάνει ἀναγκαῖον προσὸν παντὸς μεγάλου ἀνδρὸς ὁσάκις συνδυάζεται μετὰ τῆς φρονήσεως· εὐπροσήγορος, οἱ δὲ σκαιὸν καὶ ἀπότομον αὐτὸν νομίζοντες οὐδαμῶς γινώσκουσι τὸν ἄνδρα». Από τούς είκοσι οκτώ υποψήφιους Αρχιερείς, η Υψηλή Πύλη διέγραψε επτά, μεταξύ των οποίων και τον Σμύρνης Χρυσόστομο. Η πολιτική εγκαθίδρυση και η ενθρόνιση τού νέου Οικουμενικού Πατριάρχη έγινε στις 5 Φεβρουαρίου 1913. Υπήρξε ο τελευταίος Πατριάρχης ο οποίος επικυρώθηκε από τον οθωμανό σουλτάνο. Η πατριαρχεία του συνέπεσε την περίοδο των βαλκανικών πολέμων και τού Α΄ παγκοσμίου πολέμου. Προ τής εκλογής του, ανήκε μαζί με τον Παύλο Στεφάνοβικ, στους πολέμιους τού Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄ (αρωγού τού Μακεδονικού Αγώνα), οπότε οι συσπειρωθέντες περί τον Ιωακείμ Αρχιερείς, φρόντισαν να δημιουργήσουν ένα κίνημα αποδοκιμασίας εναντίον του, έτσι ώστε να τον οδηγήσουν σε παραίτηση το 1918.

1919.—Στην Διάσκεψη Ειρήνης στο Παρίσι, η Ιταλία αποδέχεται τις ελληνικές αξιώσεις γιά την  Βόρειο Ήπειρο, υπό τον όρο να γίνει δημοψήφισμα σε ορισμένες περιφέρειες. Παρ’ όλα αυτά,  στο θέμα των Δωδεκανήσων, οι Ιταλοί κατακτητές παραμένουν αμετακίνητοι.

1920.—Ο Ελληνικός στρατός δέχεται επιθέσεις ατάκτων τούρκων και τις εξουδετερώνει.

1921.—Σε ολόκληρο το μέτωπο τής Μ. Ασίας, γίνονται δράσεις περιπόλων.

.—Η Ελληνική αντιπροσωπεία αναχωρεί γιά το Λονδίνο ώστε να λάβει μέρος στην επικείμενη Διάσκεψη, έχοντας ως βάση των διαπραγματεύσεων την Συνθήκη των Σεβρών. Στην Διάσκεψη φάνηκε ότι οι υποτιθέμενοι «Σύμμαχοι», κράτησαν αρνητική στάση απέναντι στα Ελληνικά συμφέροντα, εκτός ίσως από την (πονηρή) Βρετανία, η οποία συμβούλεψε την Ελληνική αντιπροσωπεία να δείξει διαλλακτικότητα. Συζητήθηκαν διάφορα θέματα τα οποία αφορούσαν την Μικρασιατική εκστρατεία, όπου μεταξύ άλλων η Ελληνική πλευρά αναφέρθηκε στην ετοιμότητα και την ικανότητα τού Στρατού μας γιά οποιαδήποτε επίθεση σε οποιαδήποτε στιγμή, και γιά το εξαιρετικό ηθικό του. Από την άλλη πλευρά οι υποτιθέμενοι «Σύμμαχοι» μάς επεσήμαναν ότι ο εχθρός ήταν πιό επίφοβος από ότι στο παρελθόν. Παράλληλα, οι υπονομευτές των Ελληνικών Δικαίων δέχτηκαν την συμμετοχή δύο αντιπροσωπειών των τούρκων, μίας Σουλτανικής και μίας τού σφαγέα Κεμάλ, γεγονός το οποίο τον καθιστούσε ισότιμο των άλλων αρχηγών κρατών. [Στοιχεία Κωνσταντίνος Χαλάστρας]

1922.—Η Ελληνική στρατιά οργανώνει οχυρώματα αμύνης.

.—Η κυβέρνηση τής Άγκυρας, καθορίζει και πάλι τους όρους τής ειρήνης: Πρώτον, εξάπλωση τής Ευρωπαϊκής τουρκίας μέχρι την Αδριανούπολη και δεύτερον, εκκένωση τής Σμύρνης.

1923.—Ορίζεται νέα Δημογεροντία στην Ρόδο. Σε μία από τις πρώτες της εργασίες, ζήτησε από τον κατοχικό διοικητή Ρόδου Μάριο Λάγκο, την επιστροφή τού εξορισμένου Μητροπολίτη της, Απόστολου, αλλά και την απαλλαγή από την δυσβάσταχτη φορολογία που έχει επιβληθεί.

1924.—Οι ανθελληνικές βιαιοπραγίες κατά τού Ελληνισμού από τους βούργαρους,  συνεχίζουν εντονότατα.

1926.—Τα Υπουργεία Στρατιωτικών και Εσωτερικών, λόγω οικονομικών προβλημάτων τής χώρας αρχίζουν τις απολύσεις υπαλλήλων.

.—Στην Θεσσαλονίκη συλλαμβάνονται κομμουνιστές, οι οποίοι κυκλοφορούσαν παράνομες και αντεθνικές προκηρύξεις. 

1932.—Ο Ελευθέριος Βενιζέλος συνάντησε στο Λονδίνο τον σερ Φρέντερικ Λη Ρος,  τού θησαυροφυλακίου, ο οποίος τού ανέφερε ότι η αναστολή των πληρωμών δεν αφορούσε την Αγγλία, αλλά τους ομολογιούχους, και ότι κάτι τέτοιο θα έβλαπτε την πίστη τής Ελλάδος στο εξωτερικό. Όσο γιά το δάνειο που ζητούσε ο Βενιζέλος, μπορούσε να εκδοθεί μόνο από την χρηματαγορά. Πρότεινε μάλιστα να εγκαταλείψει η Ελλάδα τον κανόνα τού χρυσού. Πάντως, το Λονδίνο, το Παρίσι και η Ρώμη είχαν συμφωνήσει, ώστε ο Άγγλος εκπρόσωπος τής Διεθνούς Οικονομικής Επιτροπής,  Ρούσιν (L. G. Roussin), να εξέταζε την οικονομική κατάσταση τής χώρας σε συνεργασία με την Τράπεζα τής Ελλάδος.

1941.—Ο καιρός ψυχρός και χιονώδης. Καταρρίφθηκαν τρία εχθρικά αεροπλάνα από τα  αντιαεροπορικά μας πυροβόλα και κοντά στον Δεβόλη ποταμό έγινε μεγάλη αντεπίθεση από τον εχθρό η οποία αποκρούσθηκε λυσσωδώς από τα στρατεύματά μας, ενώ οι αεροπορικές επιδρομές δεν έπαυσαν γιά όλη την ημέρα και από τις δύο πλευρές.

.—Ξημερώματα 28ης Ιανουαρίου Κλεισούρα. Κατά την επιχείρηση καταλήψεως ενός ιταλικού πολυβολείου στους πρόποδες υψώματος τής Τσέροβας, μία ριπή θέρισε την ζωή τού ηρωικού λοχία Νίκου Σωτηριάδη. Γεννημένος στην Προύσα, ήλθε στην Ελλάδα με την οικογένειά του μετά από την Μικρασιατική Καταστροφή. Είναι το δεύτερο μέλος τής οικογένειας τού ΠΑΟΚ (μαζί με τον Γιώργο Βατίκη), που έπεσε υπέρ πατρίδος.

.—Το ταξίδι τού α/τ «Βασιλεύς Γεώργιος Α’» στην Τήνο με αποστολή την μεταφορά τής θαυματουργής εικόνας στην Αθήνα, κατόπιν παρακλήσεως τής οικογένειας τού Ιωάννη Μεταξά. Τις τελευταίες ημέρες τού Ιανουαρίου, η επιδείνωση τής υγείας τού πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά έδωσε λαβή γιά έναν τελείως διαφορετικής μορφής πλου τού αντιτορπιλικού «Βασιλεύς Γεώργιος Α΄». Κατά παράκληση τής οικογενείας του, αποφασίστηκε η μεταφορά από την Τήνο τής Ιερής Εικόνας τής Παναγίας. Έτσι, την νύχτα τής 28ης Ιανουαρίου, το «Βασιλεύς Γεώργιος Α’», τηρώντας απόλυτη μυστικότητα γιά να μην γίνει αντιληπτή η σοβαρότητα τής καταστάσεως τού κυβερνήτη, ετοιμάστηκε σε ελάχιστο χρόνο και έπλευσε με ταχύτητα 30 μιλίων παρά την σκληρή καιρική κατάσταση. Όταν όμως πλησίαζε την Τήνο διατάχθηκε  να επιστρέψει διότι είχε επέλθει το μοιραίο.

1943.—Οι αρχές Κατοχής ορίζουν τον Γεώργιο Σπ. Μερκούρη διοικητή τής Εθνικής Τράπεζας. (Ο δωσίλογος Μερκούρης, ήταν θείος τής ηθοποιού και μετέπειτα υπουργού Πολιτισμού Μελίνας, με φιλοναζιστικό έργο πολλών ετών πριν.)

1944.—Σκοτώθηκε στο Παγγαίο τής Μακεδονίας ο πιλότος μας Κωνσταντίνος Σαρβανίδης. Έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις τού Ελληνοϊταλικού Πολέμου τής περιόδου 1940-41.

1945.—Οι σχέσεις τού Κ.Κ.Ε. με τους Τσάμηδες. Σαν σήμερα κοινοποιείται η σταλμένη ήδη από τις 19 Ιανουαρίου επιστολή τού ΕΑΜ προς την νομαρχιακή επιτροπή τού ΕΑΜ Θεσπρωτίας, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «[…] Αγαπητοί συναγωνιστές, σάς κοινοποιούμε απόφαση τής νομαρχιακής επιτροπής Αργυροκάστρου σχετικά με την επάνοδο των τσάμικων οικογενειών στα σπίτια τους. – Πρέπει να πάρετε όλα τα μέτρα γιά την καλύτερη υποδοχή τους από μέρους τού χριστιανικού στοιχείου γιά την στέγασή τους και γενικά γιά την αποκατάσταση και ομαλή συμβίωσή τους με τούς Έλληνες. Στους επανερχομένους Τσάμηδες να γίνει εντατική διαφώτιση. Θάνατος στον φασισμό – Λευτεριά στον Λαό.» Αμέσως μετά την διαταγή, τσάμικες οικογένειες που βρίσκονταν στην αλβανία, πήραν διαταγή να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, οι Τσάμηδες είχαν διαφύγει στην αλβανία μετά την αποχώρηση των συνεργατών τους ναζί από την Ελλάδα. 

1950.—Προσφυγή τής Ελλάδος στον Ο.Η.Ε. κατά τής Σοβιετικής Ενώσεως γιά τις μαζικές εκτοπίσεις Ποντίων Ελλήνων στα βάθη τής Σοβιετικής Ασίας. Άλλη μία αγνοημένη γενοκτονία για τον πολύπαθο Ποντιακό Ελληνισμό.

.—Απεβίωσε ο Μακεδονομάχος δάσκαλος Γάϊος Λαζάρου από το Μελένικο. Τον άτυχο δάσκαλο, οι βούργαροι, εξ αιτίας τής δράσης του, συνέλαβαν και μετέφεραν στην βουργαρία γιά καταναγκαστικά έργα. Μετά από το 1918, και την υπογραφή τής ανακωχής, τον άφησαν ελεύθερο (βλ.και 20/1).

1960.—Πραγματοποιούνται τα εγκαίνια τού νέου Δικαστικού Μεγάρου Σερρών.

1961.Έρχεται στο φως το ανάκτορο τής Βεργίνας. Στον αρχαιολογικό χώρο τής Βεργίνας, από το 1952 έως το 1961 ανεσκάφησαν συστηματικά 32 τύμβοι και τα αποτελέσματα τής έρευνας δημοσιεύτηκαν στον τόμο Βεργίνα Ι, ο οποίος κυκλοφόρησε το 1969. Η ανασκαφική έρευνα τής Βεργίνας άρχισε στα 1861, από τον Γάλλο αρχαιολόγο Leon Heuzey. Όταν πλέον η Μακεδονία απελευθερώθηκε, ο Κ. Α, Ρωμαίος, από τους κορυφαίους τής Ελληνικής αρχαιολογικής επιστήμης, συνέχισε την ανασκαφή τού λαμπρού ελληνιστικού ανακτόρου. Με την λήξη τού Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, οι εργασίες συνεχίστηκαν από τον Μανώλη Ανδρόνικο.

1964.—Οι εκλογείς σε όλη την Ελλάδα ανέρχονταν σε 5.662.965.

1965.—Η Βουλή νομοθετεί την 35η θητεία των δημοσίων υπαλλήλων.

1966.—Επίσημη επίσκεψη τού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Ελλάδα.

1974.—Στην Κύπρο, η κυβέρνηση κηρύττει τριήμερο επίσημο πένθος γιά τον θάνατο τού Γεωργίου Γρίβα-Διγενή. Γεννήθηκε στην Χρυσαλινιώτισσα, στην Λευκωσία τής Κύπρου στις 5 Ιουλίου 1897 και μεγάλωσε στο χωριό Τρίκωμο τής επαρχίας Αμμοχώστου. Μετά την απελευθέρωση τής Ελλάδος από τους Γερμανούς, μετέβη μυστικά στην Κύπρο με το ψευδώνυμο Διγενής και ίδρυσε την ΕΟΚΑ, τής οποίας ήταν και ο στρατιωτικός αρχηγός (πολιτικός αρχηγός ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄), με στόχο την εκδίωξη των Βρετανών από το νησί και την ένωση τής Κύπρου με την Ελλάδα. Ο Μακάριος, παρά την οξύτατη αντίθεσή του με τον στρατηγό, εξήρε την προσφορά του στον Απελευθερωτικό Αγώνα.

1976.—Ἐπιβάλλεται ἐπισήμως στὴν ἐκπαίδευση ἡ δημοτικὴ γλῶσσα, ἐπὶ πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλῆ, ἔπειτα ἀπὸ εἰσήγηση τοῦ ὑπουργοῦ Παιδείας, Γεωργίου Ῥάλλη. Ἡ ἐπὶ δύο αἰῶνες συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξὺ καθαρευόντων καὶ δημοτικιστῶν ἐμπεριέχει καὶ στοιχεῖα ἀναφορικὰ μὲ τὸ πρὸς ποιὰ κατεύθυνση θὰ πορευόταν τὸ νεοϊδρυθησόμενο ἑλληνικὸ κράτος. Τὸ γλωσσικὸ πῆρε διάφορες μορφὲς καὶ ὀνομασίες σ’ αὐτοὺς τοὺς δύο αἰῶνες ἀπὸ τότε, μεταμφιέσεις συνηθισμένες σ’ ὅλες τὶς σφοδρὲς πολιτικὲς συγκρούσεις. Οἱ φανατικοὶ δημοτικιστές, ἀντί νὰ στηριχθοῦν στὴν ἀδιαλείπτως, ἐπὶ αἰῶνες, ἐξελισσόμενη γλῶσσα ἡ ὁποία θὰ ὁδηγοῦσε, ὅπως καὶ ὁδήγησε, στὸν ἐμπλουτισμὸ καὶ στὴν ἐνδυνάμωση τῆς καθομιλουμένης “δημοτικῆς”, ἐπιδόθηκαν σὲ γλωσσικὲς κατασκευές, ἐπινοώντας μία “γλῶσσα γιὰ τὸν λαό”, ἀλλὰ ἐρήμην τοῦ λαοῦ. Ἡ γλωσσικὴ διαμάχη θὰ ἐπιταθῆ ἀργότερα ἀπὸ νέους αὐτόκλητους κηδεμόνες τοῦ λαοῦ, τοὺς ἐξ ἀνατολῶν δυτικόφρονες διαφωτιστὲς – τοὺς αὐτοονομαζόμενους μαρξιστές. Μὲ τὴν ἐμφάνιση, στὶς ἀρχὲς τοῦ αἰῶνα, τῶν γερμανοθρεμμένων προοδευτικῶν, ὅπως ὁ Γληνὸς κ.ἄ., ἀναζωπυρώθηκε ἡ ἀντιπαράθεση μὲ ἐπίκεντρο τὴν ἐκδίωξη τῶν ἀρχαίων ἑλληνικῶν ἀπ’ τὰ σχολεῖα.  Στὴν μεταπολιτευτικὴ περίοδο, ὁ πρόσφατος “παριζιάνος” Κωνσταντῖνος Καραμανλῆς, θέλοντας, προφανῶς, νὰ δρέψῃ προοδευτικὲς δάφνες καὶ ψήφους ἀντιστασιακές, κατήργησε τὴν – ἤδη ἀτονήσασα – καθαρεύουσα, καθὼς καὶ τὰ ἀρχαῖα ἑλληνικὰ ἀπ’ τὸ σχολεῖο, μὲ ὑπουργὸ Παιδείας τὸν Γ. Ῥάλλη.

1980.—Μετά από δέκα τέσσερα χρόνια, επανεκδίδεται η εφημερίδα «Μεσημβρινή».

1991.—Κτύπημα τής  17Ν στην  Αθήνα με ρουκέτα, εναντίον τής Αμέρικαν Εξπρές.

1992.—Το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης μετονομάζεται σε «Μακεδονία».

.—Επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και υπαλλήλων τού ιδιωτικού σταθμού ΣΚΑΪ, με αφορμή τις παράνομες κεραίες μεταδόσεως. Προφανώς, επρόκειτο γιά την αντιπαράθεση που είχε ξεσπάσει μεταξύ τής κυβερνήσεως Ν.Δ. και τού ιδιοκτήτη τού σταθμού, επιχειρηματία Αλαφούζου. Αρχικώς πήγε η Αστυνομία στον Υμηττό με αφορμή τις εργασίες μεταφοράς τής κεραίας τού SKY, αλλά αργότερα κατέφθασε και μία διμοιρία των ΜΑΤ αλλά και ο ίδιος ο Αλαφούζος. Η ένταση κλιμακώθηκε, ακολούθησαν επεισόδια και συνελήφθησαν επτά άτομα. Τελικά στις 2 Μαρτίου, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, ο Αλαφούζος και οι συγκατηγορούμενοί του αθωώθηκαν, με τον εισαγγελέα να αναφέρει ότι οι συλλήψεις ήταν ‘’εκτός συνταγματικού πλαισίου’’.

.—Το πόρισμα γιά την πτώση τού μεταγωγικού αεροσκάφους τύπου C-130 τής Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο κόστισε την ζωή σε 63 ανθρώπους, τον Φεβρουάριο τού 1991, επιρρίπτει ευθύνες σε λάθος χειρισμό.

.—Νέες ανθελληνικές κινήσεις Σκοπιανών στην Ελληνική πρεσβεία τής πρωτεύουσας τής Δανίας. Επέδωσαν χάρτη με τα σύνορα τού ψεύτικου κράτους τους να υπερκαλύπτουν ελληνικά εδάφη.

1996.—Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρει ότι οι Ελληνικές δυνάμεις επανατοποθέτησαν στην νησίδα Ίμια την Ελληνική σημαία. Το απόγευμα τής ίδιας ημέρας, το «Παναγόπουλος ΙΙ» ανακόπτει μικρή λέμβο με τούρκους καταδρομείς οι οποίοι προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τα Ίμια. Μέχρι αργά το βράδυ, σημειώνονται αλλεπάλληλες παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά σκάφη.

2001.—Στην εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» των Ιωαννίνων, διαβάζουμε μία καταδικαστική μαρτυρία γιά τον ρόλο των Τσάμηδων την περίοδο τής Κατοχής. Ο Νουρή Ντίνο, γόνος διαβόητης οικογένειας Τσάμηδων από την Παραμυθιά, διορίστηκε ως «Γερμανός αξιωματικός» και έδρασε στην περιοχή τής Θεσπρωτίας, ενώ αργότερα εξελίχθηκε σε διοικητή στο Αργυρόκαστρο.

2008.—Στις 28 Ιανουαρίου τού 2008, στις 5:15 το πρωί, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 69 ετών ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος. Το πρόσωπο τού Αρχιεπισκόπου συνδέθηκε άμεσα με την μεγάλη σύγκρουση η οποία ξέσπασε το 2000, μεταξύ Εκκλησίας και Κυβερνήσεως Σημίτη, σε σχέση με την αναγραφή τού θρησκεύματος στις ελληνικές Αστυνομικές Ταυτότητες, αλλά και με την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων από τις διεκδικήσεις διαφόρων γιά την Μακεδονία. Σε μία ιστορική του ομιλία το 2006, είχε πει ότι «[…] η Μακεδονία θα σώσει την Ελλάδα γιατί κάποια Ελλάδα αποφάσισε να αυτοκτονήσει».

2018.—Έφτασε το βράδυ στην Αθήνα, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ο πρόεδρος τού Ισραήλ Ρεουβέν Ριβλίν. Η επίσκεψή του θα είναι διήμερη και εντός τού πλαισίου της περιλαμβάνεται και η τελετή τοποθέτησης τού θεμέλιου λίθου στον χώρο ανέγερσης τού Μουσείου γιά το Ολοκαύτωμα που θα γίνει την Τρίτη 30 Ιανουαρίου στην Θεσσαλονίκη.

2019.—Ο Γενικός Γραμματέας τής Ατλαντικής Συμμαχίας τού ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντεμπεργκ, ζήτησε από τους αντιπροσώπους των κρατών-μελών της, να απαντήσουν εάν εγκρίνουν η όχι το πρωτόκολλο εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Αν όλοι απαντήσουν θετικά, το πρωτόκολλο θα αποσταλεί στα εθνικά κοινοβούλια προς έγκριση. Τελικά δεν διατυπώθηκαν αντιρρήσεις από την βουργαρία η οποία δήθεν ‘’απειλούσε’’ με ενστάσεις και πλέον απομένει η υπογραφή τού πρωτοκόλλου τις προσεχείς ημέρες. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει συμφωνήσει ήδη να είναι η πρώτη που θα υπογράψει, οπότε μετά από αυτό, οι Σκοπιανοί θα προχωρήσουν στις διαδικασίες αλλαγής τού ονόματος… Η ελλαδική κυβέρνηση  δείχνει απεριόριστη υποχωρητικότητα στις συνεχείς δηλώσεις τού Ζόραν Ζάεφ περί «Μακεδονίας» και «μακεδονικού λαού», αποδεχόμενη και τα λεγόμενα τού υπ. Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του νομιμοποιείται να χρησιμοποιεί το όνομα «Δημοκρατία τής ‘’Μακεδονίας’’», μέχρι να κυρώσει η ελλαδική Βουλή το πρωτόκολλο εντάξεως τής χώρας του στο ΝΑΤΟ (!..) Το χρονοδιάγραμμα αυτής τής διαδικασίας, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την διάρκεια των διαδικασιών στο κοινοβούλιο τής κάθε χώρας μέλους τού ΝΑΤΟ ξεχωριστά.

.—Η προγραμματισμένη εδώ και έναν μήνα εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών με θέμα ‘’Μακεδονία μία και ελληνική’’, ακυρώθηκε από τον νέο υπουργό Εθνικής Άμυνας, Αποστολάκη, μόλις μία μέρα πριν την πραγματοποίησή της.  Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου (Διεθνής Ελληνική Ένωση -International Hellenic Association – IHA) και τις ενώσεις Αποστράτων. Την αίθουσα είχε κλείσει από τις αρχές Ιανουαρίου 2019 η συν-διοργανώτρια Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού, η οποία ενημερώθηκε αιφνιδιαστικά, την παραμονή τής εκδηλώσεως, ότι ακυρώνεται η σχετική κράτηση και ότι η εκδήλωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

.—Ο νέος αρχηγός τού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Γεώργιος Καμπάς, αισθάνθηκε νέα αδιαθεσία και αποχώρησε πριν από την ολοκλήρωση τής τελετής παραδόσεως – παραλαβής τού νέου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στην σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Ο Καμπάς μεταφέρθηκε υποβασταζόμενος σε κοντινό κτήριο (βλ. & 26/1/2019).

.—Σὰν σήμερα δημοσιεύθηκε στὴν ἐφημερίδα ‘’Καθημερινή’’, ἔρευνα σχετικὴ μὲ τὴν ὑπογεννητικότητα τῶν Ἑλλήνων. Συγκεκριμένα τὸ ἄρθρο ἔγραφε ὅτι: «[…] γι πρώτη φορ π τότε πο καταγράφονται στοιχεα, στν λλάδα γεννιούνται λιγότερα π 100.000 παιδι τν χρόνο. π τ 2011 κα μετά, γι πρώτη φορ π τότε πο πάρχουν στοιχεα, πληθυσμς τς λλάδας μειώνεται. νας π τος παράγοντες πο πηρεάζουν τ δημογραφικό πρόβλημα, εναι γονιμότητα. ναζήτηση κα ξιοποίηση τν εκαιριν πασχόλησης κα γι τ δύο φλα δν συνοδεύτηκε π τν νάπτυξη παρκν παροχν, καθς κα δομν κα πηρεσιν το κοινωνικο κράτους γι τν στήριξη τς οκογένειας. Τ ποτέλεσμα; Ο λληνίδες κάνουν πολ λίγα παιδιά. Στν λλάδα ο λλαγς ατές χουν ξεκινήσει π τ τέλη τς δεκαετίας το ’80 κιόλας, ταν δείκτης γονιμότητας πέρασε κάτω π τ 1,5, να κρίσιμο ριο». Ὡς συνήθως τὰ Μ.Μ.Ε. ἀποφεύγουν ν’ ἀναφέρουν συχνά τὸ τραγικὸ ποσοστό ἀμβλώσεων (40.000 ἐπισήμως καταγεγραμμένες κάθε χρόνο). Μάλιστα ἕναν χρόνο μετά (13/1/2020), ἐπικράτησε ὁ σκοταδισμὸς καὶ ὁ μεσαίωνας στὴν Ἑλλάδα, μιᾶς καὶ ὁ ὑπουργὸς Μεταφορῶν καὶ Ὑποδομῶν τῆς κυβερνήσεως Ν.Δ., Κώστας Καραμανλῆς, ἔδωσε ἐντολὴ νὰ ξηλωθοῦν ἀπὸ τὸ ΜΕΤΡΟ Ἀθηνῶν, ἀφίσες, οἱ ὁποῖες προέτρεπαν τὶς γυναῖκες μὲ τὸ σύνθημα ‘’ΔΙΑΛΕΞΕ ΤΗΝ ΖΩΗ’’ νὰ ὁλοκληρώνουν τὴν κυοφόρηση τοῦ βρέφους τους. Τὸ αἰτιολογικὸ τῆς ὑπουργικῆς ἀποφάσεως ἦταν ὅτι, «[…] τ σύνθημα τς φίσας στρέφεται ναντίον νς πολύτως κατοχυρωμένου κα ναμφισβήτητου δικαιώματος τν γυναικν’’…

.—Δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα τής Διεθνούς Εκθέσεως Διαφάνειας (Transparency International), βάσει των οποίων η Ελλάδα κατέχει την δεύτερη θέση μεταξύ των πιό διεφθαρμένων χωρών τής Ευρώπης.Τα σκήπτρα κατέχει η βουργαρία. Η χώρα υποχώρησε 8 θέσεις στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς παγκοσμίως, μέσα σε έναν μόλις χρόνο. Από την 59η θέση το 2017, κατηφόρισε στην 67η το 2018, κάτω από την Κούβα, την Μαλαισία, την Ρουμανία, την Ουγγαρία, το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε και το Βανουάτου. Από τους 48 βαθμούς «διαφάνειας» που συγκέντρωνε το 2017, η χώρα υποχώρησε στους 45, με τους αναλυτές να τοποθετούν την Ελλάδα στην λίστα με τα κράτη που πρέπει να γίνουν αντικείμενο στενότερης παρακολουθήσεως.

.—Σχέδια διασώσεως τεσσάρων Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (Δ.Ε.Κ.Ο) μέσω ιδιωτικοποιήσεων, τα οποία η κυβέρνηση είχε απορρίψει λόγω πολιτικού κόστους, ξαναβγήκαν από τα υπουργικά συρτάρια, αλλά φαίνεται ότι πλέον είναι αργά. Οι ελληνικές Δ.Ε.Κ.Ο. συνέχιζαν –και συνεχίζουν– αμέριμνα να χάνουν ανταγωνιστικότητα, να δημιουργούν ζημίες και να συσσωρεύουν χρέη. Ακόμη και όταν χρεοκόπησε η χώρα, όταν εξαντλήθηκαν οι αντοχές των ιδιωτικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να τις χρηματοδοτούν με την διπλή ιδιότητα των καταναλωτών και των φορολογουμένων, οι κυβερνήσεις –και οι προηγούμενες και η σημερινή– απέφυγαν τις δύσκολες αποφάσεις και προσπάθησαν να θεραπεύσουν τους βαριά ασθενείς με «μαντζούνια». Δημοσίευμα τής οικονομικής εφημερίδας ‘’ΚΑΠΙΤΑΛ’’ αναφέρεται στην ξεκάθαρη προτίμηση τής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να πετυχαίνει δημοσιονομικούς στόχους μέσω τής αυξήσεως των φόρων αντί τής –δυσκολότερης πολιτικά αλλά περισσότερο αποτελεσματικής οικονομικά– μειώσεως των κρατικών δαπανών. Μάλιστα, ενώ χρόνο με τον χρόνο η κυβέρνηση προχωρούσε σε ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση φόρων προκειμένου να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους τού τρίτου Μνημονίου, προχωρούσε παράλληλα και στην αύξηση των κρατικών δαπανών προκειμένου να μην γίνει πολιτικά δυσάρεστη στον χώρο τού κράτους, με τον οποίο θεωρεί ότι διαθέτει προνομιακή εκλογική σχέση.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση