ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ-03 ΙΟΥΛΙΟΥ

Σκίτσο του John Antóno
3 Ιουλίου

362 π.Χ.—(και 4/7) Η εν Μαντίνεια μάχη, κατά την οποία ο Επαμεινώνδας νίκησε τούς Σπαρτιάτες και τούς συμμάχους τους Αθηναίους. Κατά την τελική φάση τής μάχης, ο Επαμεινώνδας, προμαχών όπως πάντοτε, δέχτηκε βαρύτατο τραύμα στο στήθος με ακόντιο. Οι γιατροί που εξέτασαν το τραύμα, απεφάνθηκα ότι μόλις θα έβγαζαν την σιδερένια αιχμή τού ακοντίου που συγκρατούσε την αιμορραγία, ο τραυματίας θα πέθαινε. Ο Επαμεινώνδας τούς άκουσε ατάραχος και αφού κάλεσε τούς συνεργάτες του, έδωσε σ’ αυτούς τις τελευταίες οδηγίες του. Τράβηξε κατόπιν με τα χέρια του την αιχμή και την έβγαλε. Σε φίλο του, ο οποίος τού παρατήρησε ότι πεθαίνει άτεκνος, απάντησε : «Όχι, διότι αφήνω πίσω μου δύο θυγατέρας, την εν Λεύκτροις και την εν Μαντίνεια μάχην». 

323.—Στην μάχη τής Αδριανουπόλεως, ο Μέγας Κωνσταντίνος κατατροπώνει τον επ’ αδελφή γαμβρό του Λικίνιο και γίνεται έτσι μονοκράτορας τής Ανατολής. Όταν στις 28 Οκτωβρίου 312  ο Μέγας Κωνσταντίνος νίκησε στην Μουλβία Γέφυρα τον Μαξέντιο, ο Λικίνιος ήταν σύμμαχός του. Μετά την νίκη στον Τίβερη η οποία έκανε τον Κωνσταντίνο απόλυτο κύριο όλης τής Ευρώπης, οι δύο σύμμαχοι  με το διάταγμα τού Μεδιολάνου παραχώρησαν θρησκευτική ελευθερία στούς Χριστιανούς τής Αυτοκρατορίας. Σύντομα όμως η συμμαχία μετατράπηκε σε αντιπαλότητα, με κατάληξη την μάχη τής Αδριανουπόλεως.

324.Ξεκινά ο Μέγας Κωνσταντίνος από την Θεσσαλονίκη, με σκοπό να συναντήσει τον Λικίνιο, τον σφετεριστή τού θρόνου.

1560.—Στην Ζάκυνθο, ο Βενετός προβλεπτής Φραγκ. Πιζάνη ιδρύει ειδικό ταμείο γιά την απελευθέρωση αιχμαλώτων, την ανακούφιση των πολιτών και γενικά γιά την ναυτιλία τού νησιού. Στο ταμείο συνέδραμαν όλα τα πλοία τού νησιού, αναλόγως με την χωρητικότητα ή τον αριθμό των επιβατών που μετέφεραν.

1570.—Στις 3 Ιουλίου, ο τουρκικός στόλος στο πλαίσιο των επιχειρήσεων καταλήψεως τής Κύπρου, έπλευσε αργά το βράδυ στις Αλυκές και την επομένη αποβίβασε εκεί τις δυνάμεις του. Λεηλάτησε και έκαψε την Λάρνακα και προχώρησε 4 λεύγες προς το εσωτερικό σκοτώνοντας και αιχμαλωτίζοντας, χωρίς να συναντήσει καμμιά αντίσταση.

1805.—Σφοδρές σεισμικές δονήσεις, 4 σε διάστημα 8 λεπτών, κτυπούν τα Χανιά. Ήταν αρκετά μεγάλες ώστε να γίνουν αντιληπτές έως και την Σικελία. Πιθανή ένταση 7 βαθμοί.           

1812.—Μνήμη νεομάρτυρος Γερασίμου τού εκ Μεγάλου Χωρίου Ευρυτανίας. Τον αποκεφάλισαν οι τούρκοι στο Μπαμπά Χουμάϊ τής Κωνσταντινουπόλεως.

1821.—«Μάχη εις το χωρίον Κομπότη τού Δήμου Πέτα τής Άρτης και νίκη Ελλήνων. Ταύτην διηύθυναν οι Μάρκος Μπότσαρης, Ι. Ράγκος και Δ. Κοτολίδας κατά Χασάμπεη.» Οι Ακαρνάνες οπλαρχηγοί, Γώγος Μπακόλας, Γιαννάκης και Κώστας Ράγκος και Δ. Κουτελίδας, επιτίθενται κατά τού στρατοπεδευμένου στο Κομπότι, Ισμαήλ πασά, και τον αναγκάζουν να υποχωρήσει σε κακή κατάσταση προς την Άρτα. 

.—«Μάχη εις τα μαύρα βουνά των Καλαβρύτων εν τη θέσει «σπηλιωτικόν μετόχι» και φυγή τούρκων υπό τον Ισούφ Σελήμ πασάν. Εν αυτή έλαβον μέρος και οι καλόγεροι υπό τον Πετμεζάν.» 

.—(3-5) «Μάχη εις το χωρίον Γάλλον τής Ρεθύμνου Κρήτης αμφίρροπος. Ταύτην διηύθυναν εκ μεν των Ελλήνων οι Μανουσέλης, Γ. Δεληγιαννάκης, Πωλογεωργάκης, Πρωτοπαπαδάκης, Μελιδόνης, εκ δε των τούρκων Οσμάν πασάς.» Στο χωρίον Γάλλον τού Ρεθύμνου Κρήτης έγινε τριήμερη μάχη μεταξύ Ελλήνων υπό τον Μελιδόνη κ.λπ. και τούρκων. Η μάχη ήταν αμφίρροπη.

.—Ο τουρκικός στόλος υπό τον Καρά Αλή φτάνει στην Σάμο και επιχειρεί την πρώτη αποτυχημένη αποβίβαση. «Άφιξις τουρκικού στόλου εις Σάμον υπό τον καπετάν Νουαίχ Ζααδέ Αλήμπεην (Καραλήν), Πετρονάμπεην και Ριαλάμπεην.»

1824.—(ν.ημ.) Ο Ελληνικός Στόλος (20 πλοία), υπό τούς Μιαούλη, Τσαμαδό και Σαχτούρη, αποβιβάζει 1.500 άνδρες και απελευθερώνει τα Ψαρά. Ο τουρκικός στόλος τρέπεται σε φυγή με προορισμό την Χίο, όμως οι Έλληνες τούς κατεδίωξαν με αποτέλεσμα οι οθωμανοί να χάσουν 20 πλοία μετά από πεντάωρη ναυμαχία.

.—«Μάχη εις Σκουλικαριά, χωρίον τού Δημ. Ηρακλείας τής Άρτης και νίκη Ελλήνων, ων προέστησαν οι Ι. Ράγκας, Τσόγκας, Δημοτσέλιος κατά Ταχήρ Αμπάζμπεη Ντίμπρα.»

1825.—Στο Μεσολόγγι, οι τούρκοι μεταφέρουν όγκους υλικών γιά να καλύψουν την τάφρο, με σκοπό να εξουδετερώσουν την άμυνα τής πόλεως.

1826.—«Πολιορκία Αθηνών υπό Μουστάμπεη.» Ο στρατός τού Κιουταχή (10.000 άνδρες και 26 πυροβόλα) φτάνει στα Πατήσια και πολιορκεί την Ακρόπολη. Σε βοήθεια των 1.400 ανδρών, υπό τον Γ. Καραϊσκάκη, έρχεται από την Σαλαμίνα ο Ν. Ζαχαρίτσας με 150 άνδρες.

1827.—Οι τούρκοι στα Άνω Βλάσια Καλαβρύτων, επιτέθηκαν εναντίον των Ελλήνων και τούς έτρεψαν σε φυγή. «Μάχη παρά τα Άνω Βλάσια τού Δήμου Λαπαθών των Καλαβρύτων και φυγή Ελλήνων. Ενταύθα των μεν Ελλήνων αρχηγός ήτο ο Β. Πετμεζάς των δε τούρκων ο Ιμβραήμ πασάς.»

1834.—Περίπου 800 Μανιάτες οι οποίοι είχαν συναθροιστεί στην Κυπαρισσία, ενεργούν αιφνιδιαστική επίθεση στις 4 το πρωί κατά τής οπισθοφυλακής τής αριστερής παρατάξεως τού Στρατού στο Πόρτο-Κάγιο. Οι σκληρότατες μάχες κράτησαν πολλές ώρες, με την Χωροφυλακή να διαπρέπει διά τής λόγχης. Νωρίτερα είχε συλληφθεί στην Λαγειά ο πρωτοσύγκελος ο οποίος φέρεται να ήταν ο ηθικός αυτουργός τής επαναστάσεως των Μανιατών, γεγονός το οποίο οδήγησε στην σημερινή επίθεση.

1840.—Με την Συνθήκη τού Λονδίνου, η Κρήτη αποσπάται από την αιγυπτιακή κατοχή που είχε περιέλθει το 1833 με την Συμφωνία τής Κιουτάχειας, επανερχόμενη στην σουλτανική κυριαρχία.

1882.—Η κυβέρνηση Τρικούπη πετυχαίνει την ψήφιση νόμου γιά την αποξήρανση τής Κωπαΐδος. Χρειάστηκαν 50 χρόνια ώσπου το 1931 να ολοκληρωθεί.

1896.—Αρχίζει η αποστολή από την Εθνική Εταιρεία ανταρτικών ομάδων στην Μακεδονία, γιά να αντιμετωπιστεί η βουργάρικη διείσδυση. Στην Μακεδονία στάλθηκαν οκτώ ανταρτικά σώματα (500 ένοπλοι), υπό τους Χρ. Βερβέρα, Παπαδήμα, Λεπενιώτη, Γούλα, Γκρούτα και Αθ. Μπρούφα, με σκοπό την δημιουργία επαναστατικών εστιών. 

1897.—Πρώτη κινηματογραφική προβολή στην Θεσσαλονίκη, στην μπιραρία «Η τουρκία».

1901.—Οι εφημερίδες ΕΜΠΡΟΣ και ΕΣΤΙΑ, δημοσίευσαν σχετικά με το εύρημα τού ναυαγίου των Αντικυθήρων: «….ολοκληρώθηκε στο Μουσείο ο καθαρισμός των ευρημάτων των Αντικυθήρων και απομένει μόνο η συγκόλληση των τεμαχίων τού Ερμή. Επειδή όμως ο τεχνίτης από την Βιέννη δεν σκοπεύει να έρθει, ο κ. Καββαδίας αποφάσισε κατά την περιοδεία του στην Ευρώπη να βρει τον κατάλληλο τεχνίτη στον οποίο θα ανατεθεί η συγκόλληση τού αριστουργήματος, καθώς οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι με την καλή συγκόλλησή του, θα αυξηθεί η αξία του κατά 50%». Η επιφάνεια τού αγάλματος  παρουσίαζε έντονη διάβρωση από την μακρά παραμονή του στην θάλασσα, ιδιαίτερα στην δεξιά πλευρά. Όμως το φυσικού μεγέθους άγαλμα, μετά από την συγκόλληση των θραυσμένων μερών του, αποκαταστάθηκε ολόκληρο.

1905.—Μακεδονικός Αγώνας, περιοχή Μοριχόβου. Μη δυνάμενος να αντιμετωπίσει τον Αρχηγό Ρέμπελο (Χρήστο Τσολακόπουλο από την Επίδαυρο Αργολίδος), ο οποίος ρήμαξε την συμμορία του κυνηγώντας τον παντού, ο αιμοδιψής Τράϊκος συναντά στα καλύβια Σαλτσογιάννη και συνεννοείται με τους λήσταρχους Ντάνε, Καρατάσο και Αλέκο γιά στρατολόγηση χωρικών κατά των Μακεδονομάχων μας. Χρησιμοποίησαν εξαιρετική βία και φόνους ώστε να συγκεντρώσουν εκβιαστικά επιπλέον άνδρες. Τις επόμενες ημέρες ακολούθησαν ορισμένες αντεγκλήσεις στο Πετάλινο, αλλά η κορύφωση ήρθε όταν οι Ντάνες και Καρατάσος κατέστρεψαν την Γαρδένιτσα και φόνευσαν ορισμένους κατοίκους μαζί με τον ιερέα Παπαδημήτρη και τον γυιό του. Τον άτυχο ιερέα έσφαξε ο βούργαρος παπάς τού χωριού και κατόπιν ακρωτηρίασε το σώμα του.

.—Το ίδιο απόγευμα, ο Ρέμπελος ο οποίος είδε την φωτιά από μακρυά, έσπευσε στο κατόπι των δολοφόνων. Πρόλαβε και έσφαξε ορισμένους, αλλά ο ανθρωπόμορφος Ντάνες κατάφερε να διαφύγει και την ίδια ημέρα διέπραξε άλλους δύο φόνους χωρικών, οι οποίοι τυχαία βρέθηκαν στον δρόμο του. Μετά από λίγες ημέρες το σώμα τού Ρέμπελου έδωσε αναγκαστική μάχη με τούρκους, στην οποία σκότωσε μεν τέσσερεις αλλά έχασε τον Ήρωα δίοπο τού Πολεμικού Ναυτικού, Μιλτιάδη Θεοδώρου, καταγόμενο από την Κύπρο.

.—Ο γενιτσαρισμός των βούργαρων. Στο χωριό Καρυδιά Εδέσσης, οι εγκληματίες βούργαροι απήγαγαν είκοσι πέντε κατοίκους τους οποίους βασάνισαν αγριότατα! Σκοπός τους (αρχικά) ήταν να τους μεταστρέψουν στην κακόδοξη Εξαρχία, απ’ όπου αργότερα θα οδηγούνταν σε πλήρη εκβουργαρισμό.

.—Στην περιοχή Αγία Τριάδα κοντά στο χωριό Μεσημέρι Εδέσσης, την ίδια ημέρα συνάπτεται σκληρή μάχη μεταξύ τού σώματος τού Μακεδονομάχου Κων. Μαζαράκη και τούρκικου στρατού. Χάσαμε δύο παλληκάρια. [Σύμφωνα με άλλη πηγή η μάχη έγινε την 1η τού μηνός.]

.—Με διακοίνωσή τους οι Μεγάλες Δυνάμεις αξιώνουν από τούς Κρήτες να καταθέσουν τα όπλα εντός 15 ημερών.

1907.—Μακεδονομάχοι καταφέρνουν να φονεύσουν τον εξαιρετικά επικίνδυνο συμμορίτη κομιτατζή και γόνο αρχιληστών, Κριστίλλη Χατζημπουργάνη.

.—Τα ανταρτικά σώματα των Τόμπρα και Πλατανιά, προσβάλλουν βουργάρικη συμμορία στα Κορέστια και εξοντώνουν δέκα κομιτατζήδες, ανάμεσά τους και τον αρχικομιτατζή Κορσάκωφ.

1908.—Ο Ιταλός αρχαιολόγος Λουίτζι Περνιέ διευθυντής τής Ιταλικής αρχαιολογικής αποστολής, ανακαλύπτει τον περίφημο Δίσκο τής Φαιστού. Ο ίδιος περιγράφει την ανακάλυψη γράφοντας μεταξύ άλλων· «…τὴν ἐσπέραν τῆς Παρασκευῆς 3ης Ἰουλίου, ἐνῷ προσείχομεν εἰς τὴν μετακόμισιν καὶ ἐξέτασιν σωροῦ τοιούτων ἀγγείων, ὁ δραστήριος ἐπιστάτης ἡμῶν Ζαχαρίας Ἠλιάκης, ὄστις ἐπέβλεπε τὴν ἐργασίαν ἔν τινι πλησίον χώρῳ, παρέδωκεν ἡμῖν δίσκον πλίνθου διαμέτρου 16 περίπου ὑφεκατομέτρων, μαυρισμένον ὑπό τῶν ἀνθράκων καὶ τῆς τέφρας». Ο Δίσκος φυλάσσεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο τού Ηρακλείου Κρήτης.

1909.—Γεννιέται ο ελληνικής καταγωγής μεγιστάνας Σταύρος Νιάρχος, από τούς πλουσιότερους ανθρώπους τού κόσμου.

1911.—Η τουρκική κυβέρνηση αποφασίζει την κατάρτιση σώματος αποτελούμενου από 600 χωροφύλακες, με σκοπό την πάταξη των αγριοτήτων από βουργάρικες συμμορίες στην Μακεδονία. Σε πολλές όμως περιπτώσεις βούργαροι και τούρκοι συνεργάστηκαν.

1913.—Στο βουργαρικό μέτωπο οι Ελληνικές δυνάμεις κατόπιν σφοδρής μάχης εξεδίωξαν τους βούργαρους από τα γύρω υψώματα τής Μπαμπίνας. Απελευθερώνεται ο Μελένικος.

.—Την ίδια ημέρα, η βουργαρία ζητά ανακωχή.

1917.—Ο υποδιοικητής τής Εθνικής Τράπεζας Δημήτριος Μάξιμος, παραιτείται αμέσως μετά την ανάληψη τής πρωθυπουργίας από τον Ελ. Βενιζέλο.

1918.—Η νήσος Μήλος γλιτώνει κυριολεκτικά την καταστροφή της από 6,6 Ρίχτερ τού Εγκέλαδου, λόγω τού μεγάλου εστιακού βάθους (150 χλμ).

1919.—Στο Μέτωπο στην Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

.—Ο Ελληνικός Στρατός στην Σμύρνη ενισχύεται με νέες αφίξεις.

1920.—Ο Ελληνικός Στρατός στην Μικρά Ασία αναδιοργανώνει τις δυνάμεις του.

1921.—Στο μέτωπο οι Ελληνικές δυνάμεις με τις Μεραρχίες Χ και V, μάχονται προ τής Κιουτάχειας, την οποία υποστηρίζουν σθεναρώς οι τούρκοι· απώλειες μαχών, 13 αξιωματικοί και 195 οπλίτες νεκροί. Τραυματίες 3 αξιωματικοί και 1030 οπλίτες.

1922.—Στο Μέτωπο τής Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία.

.—Όσοι υπηρέτησαν λιγότερο από δύο χρόνια στο Μέτωπο τής Μικράς Ασίας, επιστρατεύονται.

1923.—Ο Πατριάρχης Μελέτιος, εξαναγκάζεται σε παραίτηση και αναχωρεί γιά το Άγιο Όρος.

1935.—Οι αρχές συλλαμβάνουν τον Γ. Μαρή, πρώην υπουργό Οικονομικών και καταδικασμένο από το ειδικό δικαστήριο το οποίο συστάθηκε γιά τους βενιζελικούς πραξικοπηματίες. Ο Μαρής, μετά από διαφωνία του με τον Βενιζέλο, επέστρεψε στην Ελλάδα και παραδόθηκε αυτοβούλως.

1943.—Νέες ταραχές δημιουργούνται στον Στρατό Μέσης Ανατολής. Αρκετά στοιχεία από διάφορες ταξιαρχίες, προβαίνουν σε βιαιοπραγίες και κινούνται γιά την απελευθέρωση κρατουμένων.

.—Εκτέλεση 50 Ελλήνων από τούς Γερμανούς στην Θεσσαλονίκη. Μεταξύ των εκτελεσθέντων ήταν και ο Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Λιούλιας.

.—Ο Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Λιούλιας εκτελείται από τους Γερμανούς.  Χαρακτήρας δυνατός που αγνοούσε τα εμπόδια, ικανός χειριστής τού λόγου και τής πένας, αφιλοκερδής, αξιοπρεπής, ευγενής και εμψυχωτής των πάντων, ο Αρχιμανδρίτης συνελήφθη τα ξημερώματα τής 5ης Μαΐου 1943 από τους Γερμανούς και οδηγήθηκε στο στρατόπεδο Παύλου Μελά στην Θεσσαλονίκη την επόμενη ημέρα. Στις 3 Ιουνίου μεταφέρθηκε από την Γκεστάπο στο 501, όπου δοκίμασε σ’ όλη της την έκταση την σκληρότητα και την κτηνωδία των Γερμανών. Στις 3 Ιουλίου εκτελέστηκε μαζί με πενήντα άλλους Έλληνες κρατούμενους  «[…] εις εξιλασμόν γιά τα κακουργήματα» τού ελληνικού λαού εναντίον τής δυνάμεως Κατοχής!

1946.—Μεσάνυχτα και ομάδα κομμουνιστών που μόλις εισέβαλε στο ελληνικό έδαφος προερχόμενη από την Γιουγκοσλαβία, προσβάλλει τον  Αστυνομικό Σταθμό Ειδομένης.

1948.—Επαναλειτουργεί η διώρυγα τής Κορίνθου, η οποία είχε αχρηστευτεί από τούς Γερμανούς κατά την διάρκεια τής αποχωρήσεώς τους.

.—Υπογράφεται ο Ν. 722, ο οποίος αφορά την κύρωση τής  συμφωνίας γιά οικονομική συνεργασία με τις ΗΠΑ (βλ.& 2/7).

1953.—Κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως (άσκηση), το αεροσκάφος τού πιλότου Κοτζακίδη Γεώργιου, κατέπεσε λόγω βλάβης στην θάλασσα, 2 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά τής χερσονήσου Κασσάνδρας, με αποτέλεσμα τον πνιγμό τού χειριστή.

1956.—Ο Αριστοτέλης Ωνάσης κλείνει συμφωνία γιά αγορά τής κρατικής —εκείνη την εποχή— ανώνυμης αεροπορικής εταιρείας ΤΑΕ, έναντι τού ποσού των 2 εκατ. δολαρίων. Επρόκειτο γιά την μετέπειτα «Ολυμπιακή Αεροπορία», την οποία ο Ωνάσης παρέλαβε ως παθητική οικονομικά με 865 άτομα προσωπικό και συνολικό στόλο 14 ντακότες (DC3). Με την επωνυμία «Ολυμπιακή Αεροπορία» ξεκίνησε την λειτουργία της επίσημα στις 6 Απριλίου 1957. Το 1975 την παρέδωσε στο ελληνικό κράτος ως μιά από τις καλύτερες αεροπορικές εταιρείες τού κόσμου με υπερσύγχρονα αεροσκάφη και άρτιο προσωπικό. Ήταν μάλιστα η χρονιά που σημείωσε ρεκόρ μεταφοράς επιβατών, περίπου 2.500.000, από τούς οποίους οι 790.000 ταξίδεψαν σε πτήσεις προς το εξωτερικό.

1960.—Η εφημερίδα “Βήμα” ανακοινώνει ότι καταργεί την υπογεγραμμένη και την βαρεία…

1964.—Ἡ εἰσβολὴ στὸ κοινοβούλιο. Τὴν νύχτα τῆς 3ης Ἰουλίου 1964, μὲ ἀφορμὴ κάποια επεισόδια ποὺ δημιουργήθηκαν στὴν προεκλογική συγκέντρωση τοῦ Πλυτᾶ γιὰ τὶς Δημοτικὲς ἐκλογές, ὁ Ῥένος Ἀποστολίδης μὲ μία πράξη καταγγελτικὴ τῆς ψευδοδημοκρατίας, εἰσέβαλε αὐθόρμητα στὸ ἑλληνικὸ “κυνοβούλιο” ὅπως τὸ ὀνόμαζε, ἀκολουθούμενος ἀπὸ ὅποια ὀργισμένα πλήθη (περίπου 4.000) βρῆκε ἐμπρὸς του· γι’ αὐτό, συνελλήφθη καὶ καταδικάστηκε σὲ τριετὴ φυλάκιση, ἡ ὁποία λόγῳ προτέρου ἐντίμου βίου μετατράπηκε σὲ ὀκτάμηνη. Ἡ ἐκδοχὴ τοῦ Κ.Κ.Ε. ἦταν ὅτι, «φασίστες εἰσέβαλλαν στὴν βουλή». Ὁ Ῥένος, ὅταν ὁδηγεῖτο στὶς φυλακές, δέχτηκε προπυλακισμοὺς ἀπό ἀριστερούς καὶ λοιποὺς βενιζελίζοντες πολιτικούς, οἱ ὁποῖοι τὸν ἀποκαλοῦσαν φασίστα, καὶ ἀπό δεξιοὺς οἱ ὁποῖοι τὸν ἀποκαλοῦσαν κομμουνιστή. Διάφοροι (ὁ Ῥένος τοὺς χαρακτηρίζει βενιζελαρίες), φώναζαν «στο Γουδί, στὸ Γουδί»… Μαζὶ του παραπέμφθηκαν ἄλλοι 32. Στὴν δίκη προσῆλθαν ὡς μάρτυρες κατηγορίας 18 βουλευτές, οἱ ὁποῖοι ψευδομαρτύρησαν, ἀναγνωρίζοντας τάχα διαδηλωτὲς τοὺς ὁποίους εἶχαν πιάσει ἔξω ἀπό τὴν βουλὴ καὶ εἶχαν τάχα συλληφθεῖ ἀπό ἡρωικούς βουλευτές!

1972.—Σκοτώθηκε ο αεροπόρος μας Θεοφάνης Νικολόπουλος στην Τανάγρα Βοιωτίας, λόγω πτώσεως τού αεροσκάφους του F-102 κατά την απογείωση.

1974.—Απεβίωσε ο συγγραφέας αλλά και βουλευτής Αθηνών και Πειραιώς, Ελευθέριος Δ. Παυλίδης. Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα Πόντου στα 1876, ενώ εξελέγη γιά πρώτη φορά βουλευτής στις εκλογές τού 1923 (Δ΄ Εθνοσυνέλευση).

.—Με επίσημη επιστολή, ο Μακάριος Κύπρου ζητά από τον Πρόεδρο τής Ελληνικής Δημοκρατίας, στρατηγό Φ. Γκιζίκη «…τὴν ἀνάκληση ἀπὸ τὴν Κύπρο ὅλων τῶν Ἑλλήνων ἀξιωματικῶν, ἐνῶ συγχρόνως ἀπεφάσιζε νὰ μειώσῃ κατὰ τὸ ἥμισυ τὴν δύναμη τῆς Ἐθνοφρουρᾶς».

.—Στο μεταξύ, από ελλαδικής πλευράς, οι στρατηγοί συσκέπτονται με θέμα την ανατροπή τού Μακαρίου.

1984.—Ο Αντρέας Παπαντρέου, καταγγέλλει από Βουλής τις συνθήκες Ζυρίχης και Λονδίνου οι οποίες αφορούν το Κυπριακό. Τις θεωρεί ως ανίσχυρες και μη συμφέρουσες.

2000.—Την περίοδο 3-12/07/2000, επικράτησαν στην Ελλάδα υψηλές θερμοκρασίες. Οι μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν ήταν στην Λάρισα, με 45.4°C, στην Ν. Φιλαδέλφεια, με 44.4°C και στο Άργος με 44°C. Η θερμή εισβολή είχε διάρκεια 10 ημέρες και δημιούργησε αρκετά προβλήματα στον πληθυσμό. Αναφέρθηκαν μάλιστα και δύο θάνατοι από βαριά θερμοπληξία στα Ιωάννινα στις 4/7. Ενώ στα νοσοκομεία τής χώρας μεταφέρθηκαν πολλά άτομα με συμπτώματα ελαφριάς θερμοπληξίας ή αδιαθεσίας. Προβλήματα δημιουργήθηκαν και στο δίκτυο τής Δ.Ε.Η., λόγω υπερφορτώσεως τού δικτύου από την χρήση των κλιματιστικών μηχανημάτων. Οι θερμές και ξηρές αέριες μάζες, σε συνδυασμό με τον άνεμο, δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες γιά την εκδήλωση πυρκαγιών, με χαρακτηριστική την φωτιά τής Σάμου στις 06/07/2000.

2001.—Ο Τύπος δημοσιεύει την ερώτηση τού Ιωάννη Βαρβιτσιώτη στην Βουλή, σχετικά με θέσεις κυβερνητικών στελεχών τής αλβανίας, περί τής «αλβανικής Άρτας» (…)

2007.—Τέθηκε σε ισχύ η Διακρατική Συμφωνία γιά τον Αγωγό Πύργου (Μπουργκάς) – Αλεξανδρουπόλεως,  η οποία είχε υπογραφεί στις 15 Μαρτίου τού ιδίου έτους στο Προεδρικό Μέγαρο Αθηνών μεταξύ των Κυβερνήσεων τής ελληνικής δημοκρατίας (Καραμανλής), τής ρωσικής ομοσπονδίας (Πούτιν), και τής δημοκρατίας τής βουργαρίας (Στανίσεφ). Ωστόσο στην Ελλάδα, η Συμφωνία αποτέλεσε θέμα συζητήσεων και διαφωνιών και στην διάρκεια τής προεκλογικής εκστρατείας τού 2009, αναδείχθηκε σ’ ένα από τα κεντρικά θέματα αντιπαραθέσεως ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα. Η βουργαρία, δεχόμενη πιέσεις, αποχώρησε από την Συμφωνία τον Δεκέμβριο τού 2011. Από την πλευρά της όμως η Ρωσία δήλωσε ότι θα επιμείνει στην εκτέλεση τού έργου, καθώς εξετάζονται και εναλλακτικοί τρόποι μεταφοράς πετρελαίου στην Μεσόγειο παρακάμπτοντας την βουργαρία. Και το ενεργειακό και γεωπολιτικό παίγνιο στην διεθνή σκακιέρα συνεχίζεται…

2015.—Με το σύνθημα «Το “όχι” την Κυριακή θα είναι η αδιαπραγμάτευτη νίκη τού ελληνικού λαού», ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε συγκέντρωση υπέρ τού «όχι» στην πλατεία Συντάγματος, προκειμένου, «…να ενισχυθεί η θέση τής Ελλάδας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, βάζοντας το θεμέλιο γιά την σύναψη μιάς συμφωνίας που θα ανοίγει μιά νέα προοπτική γιά την χώρα, δίνοντας λύση στο πρόβλημα τού χρέους και θέτοντας τους όρους γιά την επιστροφή στην ανάπτυξη». Η συγκέντρωση θα διανθιστεί με συναυλία από καλλιτέχνες «αγωνιστές», ενώ η αυλαία (ή ο μπερντές) τής εκστρατείας, θα πέσει με ομιλία τού ίδιου τού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Σύνταγμα.

2017.—Οἱ «πεσόντες» τῆς ΕΡΤ … καὶ τ’ ἀποκαλυπτήρια… Σὰν σήμερα πραγματοποιήθηκαν ἔξω ἀπ’ τὸ Ραδιομέγαρο τῆς Ε.Ρ.Τ. στὴν Ἁγία Παρασκευή, τελετὴ ἀλλά και, τρισάγιο (!..) γιὰ νὰ τιμηθῇ «ἡ μνήμη τῶν ἐργαζομένων τῆς ΕΡΤ καὶ ἀλληλέγγυων ποὺ στὴν διάρκεια τῆς διετίας 2013 – 2015, ἔφυγαν (…) ἀπὸ τὴν ζωή, ἀπὸ αἰτίες συνδεόμενες ἄμεσα ἤ ἔμμεσα μὲ τὸ κλείσιμο τῆς ΕΡΤ (!..) Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν τὰ ἀποκαλυπτήρια ἑνός γλυπτοῦ μνημείου μὲ τὸν τίτλο «Μνῆμες καὶ Χρέος».

2018.—Στην δημοσιότητα δόθηκαν κατόπιν σχετικής Διατάξεως τής Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες σαράντα (40) αλλοδαπών, μελών εγκληματικού δικτύου. Οι [πρώτοι] 21 από αυτούς έχουν ήδη συλληφθεί ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν ασύλληπτοι. Το εν λόγω κύκλωμα διέπραττε συστηματικά κλοπές πορτοφολιών και άλλων αντικειμένων από περιηγητές και επισκέπτες  και εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών. Οι περισσότεροι είναι βούργαροι.

.—Ασφυκτιούν τα νησιά με τους παράνομους αλλοδαπούς να έχουν φτάσει στους 17.771. Στην Λέσβο βρίσκονται 9.472, στην Χίο 2.054, στην Σάμο 3.887, στην Λέρο 1.045, στην Κω 1.199, και 114 σε άλλα νησιά. Οι αφίξεις συνεχίζονται…

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση