ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ-04 ΙΟΥΛΙΟΥ

 

Πορτραίτο τού Κυριακούλη Μαυρομιχάλη. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.
4 Ιουλίου

362 π.Χ.—Η εν Μαντίνεια μάχη, καθ’ ην ο Επαμεινώνδας ενίκησε τούς Σπαρτιάτας, μεθ’ ων συνέπραττον και οι Αθηναίοι.Κατά την τελικήν φάσιν τής μάχης, ο Επαμεινώνδας, προμαχών όπως πάντοτε, εδέχθη βαρύτατον τραύμα εις το στήθος με ακόντιον. Οι ιατροί που εξήτασαν το τραύμα απεφάνθησαν ότι μόλις θα εξήγετο εξ αυτού η σιδηρά αιχμή τού ακοντίου, που συνεκράτει την αιμορραγίαν, ο τραυματίας θα απέθνησκε. Ο Επαμεινώνδας τούς ήκουσεν ατάραχος και, καλέσας τούς συνεργάτας του, έδωκε εις αυτούς τας τελευταίας οδηγίας του. Ετράβηξε κατόπιν με τα χέρια του την αιχμήν και την έβγαλε. Εις φίλον του, όστις τού παρετήρησεν ότι αποθνήσκει άτεκνος, απήντησε : «Όχι, διότι αφήνω πίσω μου δύο θυγατέρας, την εν Λεύκτροις και την εν Μαντίνεια μάχην» (βλ.και 3/7).

414.—Η Αέλια Πουλχερία, θυγατέρα τού Αυτοκράτορα Αρκάδιου, ανακηρύχθηκε σαν σήμερα Αυγούστα. Αυταρχική και φίλαρχη, διαπνεόμενη από έντονο θρησκευτικό ζήλο, αποφάσισε να παραμείνει άγαμη ώστε να αφιερωθεί αποκλειστικά στην κηδεμονία τού κατά δύο έτη νεώτερου (και ανήλικου) αδελφού της. Είχε προηγηθεί η απόσυρση τού πατρίκιου Ανθέμιου από την πολιτική σκηνή, οπότε ο δεκαπέντε ετών Αυτοκράτορας Θεοδόσιος υπέστη ολοκληρωτικά την επιρροή της.

1570.—Μανιάτες, Κυθήριοι και Βενετοί κυριεύουν και κατεδαφίζουν το τουρκικό ορμητήριο τού Πόρτο Κάγιο στην Μάνη (βλ. και 29/6).

1628.—Ο τρομερός Άγγλος αρχιπειρατής sir Kenelm Digby αναχωρεί από την Αλεξανδρέττα. Παρέμενε εκεί από τις 10 τού προηγούμενου μήνα, όπου μετά από ναυμαχία με Βενετούς (βλ. 11/6ου) συνέχισε να κουρσεύει ό,τι περνούσε από τον τόπο και μεταξύ άλλων ελληνικά σκάφη.

1789.—Μικρός στόλος τούρκικων πολεμικών πλοίων, συναντά τους ενωμένους στόλους των κουρσάρων Lorenzi και Λάμπρου Κατσώνη στο πέλαγος. Αν και η μεγάλη αριθμητική υπεροχή των τούρκικων πλοίων προϋπέθετε άτακτη φυγή των 21 (ή 23) πλοίων του θρυλικού Κατσώνη, ή την συντριβή τους, συνέβη κάτι αναπάντεχο. Κατά την ναυμαχία που ακολούθησε και σε σύντομο διάστημα σκοτώθηκε ο φύλαρχος τής τουρκικής αγέλης, γεγονός το οποίο οδήγησε σε άτακτη φυγή όσων γλύτωσαν, οι οποίοι έσπευσαν να εξαφανιστούν προς την Κω.

1807.—Βεβαιώνεται ο θάνατος τού Υδραίου καπετάνιου Θεοδωρή Μάρκου, ο οποίος ακολουθούσε τον ρωσικό στόλο με την κουρσάρικη σακολέβα του (είδος πλοίου) την «Κοριέρα». Πληγώθηκε σε επίθεση εναντίον άλλου πλοίου, γιά να καταλήξει στην Μύκονο.

1821.—«Οι καπετάν Νουαίχ Ζααδέ Αλήμπεης (Καραλής) Πατρονάμπεης και Ριαλάμπεης εκτύπησαν διά πυροβόλων την Σάμον και αντεκτυπήθησαν.» Ο Καρά Αλής με τα πλοία του, μετά την αποτυχημένη επιχείρηση αποβάσεως τής προηγούμενης ημέρας, συνεχίζει να βομβαρδίζει την Σάμο έχοντας εντολή από τον Σουλτάνο να την σβήσει από τον χάρτη. Οι Σάμιοι όμως απαντούν με αντιβομβαρδισμό. Ο Λυκούργος Λογοθέτης είχε οργανώσει καλά την άμυνα τού νησιού, φροντίζοντας να τονώσει το ηθικό των γενναίων Σαμίων.

.—Πέντε χιλιάδες τούρκοι υπό τον Λατίφ πασά, ηττώνται στον Θέρισο, μέσα στο φαράγγι, από 300 Θερισιανούς με επικεφαλής τους αδερφούς Χάλη.

.—(3-5) «Μάχη εις το χωρίον Γάλλον τής Ρεθύμνου Κρήτης αμφίρροπος. Ταύτην διηύθυναν εκ μεν των Ελλήνων οι Μανουσέλης, Δεληγιαννάκης, Πωλογεωργάκης, Πρωτοπαπαδάκης, Μελιδόνης, εκ δε των τούρκων Οσμάν πασάς.»

1822.—«Μάχη εν Φαναρίω λιμένι τής Σπλάντζας παρά το Σούλιον, εν η εφονεύθησαν οι Αρχηγοί τής μάχης των τε Ελλήνων και τούρκων Κυριακούλης Μαυρομιχάλης και Μουσταφάμπεης (ο τής Τριπόλεως) κεχαγιάς τού ηγεμόνος τής Πελοποννήσου Χουρσίτ Μεχμέτ πασά.» Μάχη τής Σπλάντζας (σημερινή ονομασία, Αμμουδιά, κοντά στις εκβολές τού Αχέροντα ποταμού στην Ήπειρο). Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης με 500 Μανιάτες, μαζί με μικρή δύναμη Σουλιωτών υπό τους Ζώη Πάνου και Α. Ζάρμπα, αποκρούουν σφοδρή επίθεση υπερτρισχιλίων τσάμηδων τουρκαλβανών. Κατά την διάρκεια τής μάχης, ο Κυριακούλης τραυματίστηκε σοβαρά από σφαίρα που δέχτηκε την στιγμή που έσπευδε προς ενίσχυση τού Ζώη Πάνου, και εξέπνευσε την ίδια μέρα, «… ἀφοῦ διεμοίρασε τὰ ὅπλα του εἰς τοὺς συμπολεμιστάς του, καὶ ἐνεπιστεύθη τὴν αἱματοβαμμένην ζώνην του εἰς τὸν ἱπποκόμον του, διὰ νὰ τὴν παραδώσῃ εἰς τὸν μόλις ἑξαετή υἱὸν του Πέτρον.»

.—«Μάχη εν Πέτα Άρτης. Καταστροφή Φιλελλήλων. […] Εις ταύτην αρχηγοί ήσαν των μεν Ελλήνων και Φιλελλήλων οι Νορμάνος Βαλτινός Γ. Μπακόλας, Δημοτσέλιος, Πανάς, Γάτσος κ.α. των δε τούρκων ο Μεχμέτ Ρεσίτ πασάς τής Κιουτάγιας (Κιουταχής).» Ο πασάς τής Άρτας, με 8.000 τουρκαλβανούς, όρμησε εναντίον 600 τακτικών και 1.500 περίπου ατάκτων Ελλήνων και Φιλελλήνων, που μαχόμενοι απεγνωσμένα, απέκρουσαν μεν θαρραλέα τις τουρκικές επιθέσεις, αλλά δεχόμενοι ταυτοχρόνως επίθεση από τα νώτα, ηττήθηκαν και θανατώθηκαν οι περισσότεροι. Από τούς Φιλέλληνες φονεύθηκαν, 36 Γερμανοί, 13 Πολωνοί, 13 Ιταλοί, 5 Γάλλοι, 3 Ελβετοί, 2 Δανοί.

.—Ο ύπουλος Χασάν πασάς που έφτασε στην Κρήτη στις 28 Μαΐου, βλέποντας την μεγάλη αντίσταση στο νησί προέβη σε άλλες μεθόδους γιά να την κάμψει. Έχοντας ήδη φυλακισμένο τον επίσκοπο Κυδωνίας Καλλίνικο, τον ανάγκασε να στείλει ποιμαντική εγκύκλιο με την οποία ζητούσε από τούς Κρήτες να παραδώσουν τα όπλα. Παρόμοιες μεθόδους χρησιμοποίησε όχι μόνον γιά τούς μαχητές, αλλά γιά όλους τούς πολίτες.

1824.—(ν.ημ.) Στο Παλαιόκαστρο Ψαρών έμελλε να γραφτεί μιά μεγάλη θυσία. Ο Αντώνης Βρατσάνος,  ο τυφλός πρόκριτος πατέρας του Δημήτριος Βρατσάνος, κι’ όσοι επιζήσαντες Ψαριανοί δεν διέφυγαν με το μπρίκι τού Αναγνώστη Τζώρτζη, αποφασισμένοι να μην πέσουν ζωντανοί στα χέρια των αγαρηνών, βάζουν φωτιά στην πυριτιδαποθήκη. Από την φοβερή έκρηξη στο πολιορκούμενο Παλαιόκαστρο, σκοτώθηκαν οι λιγοστοί Ψαριανοί με 600 Θεσσαλούς συμμάχους και περίπου 2.000 τούρκοι πολιορκητές. Μέχρι πριν την έκρηξη, ο Γάλλος Γκραβιέρ που παρακολουθούσε με το τηλεσκόπιο από το πολεμικό του, έβλεπε πάνω στην Μαύρη Ράχη να ανεμίζει η σημαία των Ψαρών με τον κόκκινο σταυρό και τις λέξεις «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ» (βλ. και  21/6).

1845.—Σε άρθρο εναντίον τού Κωλέττη στην εφημερίδα «Αιών», μνημονεύεται γιά πρώτη φορά η λέξη δικτατορία.

1897.—Η πρώτη προβολή κινηματογράφου στην Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη καταγράφηκε με μία μικρή είδηση στην εφημερίδα «Journal de Salonique» στις 4 Ιουλίου 1897 ως εξής: “Ο κινηματογράφος έκανε χθες το ντεμπούτο του στην σάλα τού Καφέ μπυραρία «Η τουρκία»”. Η εξάπλωση τού κινηματογράφου στην υφήλιο ξεκίνησε στις αρχές τού 1896, με δεκάδες πλανόδιους εφοδιασμένους με μηχανές προβολής να διατρέχουν τις χώρες και να εντυπωσιάζουν το κοινό με την νέα εφεύρεση. Στην Αθήνα, η «είσοδος» τού κινηματογράφου έγινε τον Νοέμβριο τής ίδιας χρονιάς και στην Κωνσταντινούπολη τον Δεκέμβριο, στην ελληνικής ιδιοκτησίας μπυραρία «Σπόνεκ». Και στην Θεσσαλονίκη όπως και στην Πόλη, η πρώτη προβολή έγινε σε μπυραρία. Το γεγονός κατέγραψε η εφημερίδα Journal de Salonique. Οι περίεργες φωτογραφίες, ζωντανεμένες από την πρωτότυπη αυτή ανακάλυψη, εξελίσσονταν μπροστά σ’ ένα έκπληκτο κοινό, που δεν έπαψε ούτε στιγμή να θαυμάζει ένα τόσο θελκτικό θέαμα. Άλλη πηγή, από το μυθιστόρημα τού Enrique Saporta Y Beja, “Τριγύρω στο Λευκό Πύργο”,  αναφερόμενη σ’ αυτή την πρώτη προβολή, την τοποθετεί στο καφέ σαντάν «ΑΛΑΜΠΡΑ» ενός Σεφαραδίτη Εβραίου και όχι στην μπυραρία «Η τουρκία». Στο σημείο που συμφωνούν και οι δύο πηγές, είναι ότι το πρόγραμμα περιλάμβανε ταινίες των αδελφών Λυμιέρ.

1906.—Καταγράφεται νέα σεισμική δόνηση στα Χανιά τής Κρήτης, δίχως όμως να προκαλέσει ιδιαίτερες ζημιές.

1907.—Φονεύτηκε ο βούργαρος κομιτατζής Κορσάκωφ μετά από σκληρή πεντάωρη μάχη με τα Σώματα των Μακεδονομάχων οπλαρχηγών Τόμπρα και Πλατανιά. «…Στὶς 3 Ἰουλίου τὰ δύο ἑνωμένα σώματα κινήθηκαν μὲ νυκτερινὴ πορεία καὶ κατὰ τὰ ξημερώματα τῆς 4ης Ἰουλίου ἔφθασαν στὴν Φτελιά….». Ο βοεβόδας Καρσάκωφ, έστησε ενέδρα με την συμμορία του σ’ ένα επικίνδυνο σημείο και εκεί άρχισε η συμπλοκή. «….Ὕστερα ἀπὸ σκληρὸ ἀγῶνα, τὸ σῶμα τοῦ Ρουπακιᾶ κατώρθωσε νὰ βγῇ ἀπὸ τὸ στενὸ καὶ νὰ καταλάβῃ ἕνα λόφο, ἀπέναντι τῶν Βουλγάρων, μὲ πυκνὰ δὲ πυρᾶ νὰ ἐπιτύχῃ τὴν ἀπαγγίστρωση καὶ τῶν ὑπολοίπων ἀνταρτῶν. Ἐπηκολούθησε τότε μάχη ἐκ τοῦ συστάδην, μέχρις ὅτου δι΄ ἐφόδου, ἐκ μέρους κυρίως τῶν ὁπλαρχηγῶν Στέφου καὶ Σιδέρη, ἐκτοπίσθηκαν οἱ κομιτατζῆδες ἀπὸ τὶς ὀχυρὲς θέσεις ποὺ κατεῖχαν καὶ ἐτράπησαν οἱ περισσότεροι εἰς φυγήν, πλὴν τοῦ βοεβόδα καὶ μερικῶν ἀνδρῶν του, ποὺ εἶχαν καταλάβει νέες θέσεις καὶ ἐξακολουθοῦσαν νὰ μάχονται γενναῖα».

.—Κάποιες ώρες μετά την πεντάωρη μάχη στο χωριό Γκρέντσι τής Καστοριάς και την διάλυση τού Κορσάκωφ, αρκετά μακρυά από το σημείο, Τόμπρας και Λαχτάρας δίνουν νέα μάχη με τουρκικό στρατό. Τους τούρκους ειδοποίησαν βουργαρόψυχοι τού χωριού, οι οποίοι πρόδωσαν την θέση των Μακεδονομάχων. Μετά από κάποιες ατυχείς εφόδους των τούρκων, αν και είχαν επιπλέον ενισχυθεί, αποχώρησαν λήγοντας την μάχη.

1909.—Συγκροτείται στην Αθήνα ο «Στρατιωτικός Σύνδεσμος», μία ομάδα αξιωματικών που προετοίμασε την επανάσταση στο Γουδί τον ίδιο χρόνο, κι΄έφερε στην εξουσία τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

1910.—Οι ευεργέτες τής Ρόδου, αδελφοί Βενετοκλή και τα εγκαίνια τού Βενετόκλειου Γυμνασίου. Σαν σήμερα στην Ρόδο εγκαινιάζεται το περίφημο Βενετόκλειο Γυμνάσιο,  δωρεά των αδελφών Δημητρίου και Μίνωα Βενετοκλή, οι οποίοι ήταν Ρόδιοι που σταδιοδρόμησαν στην Αλεξάνδρεια τής Αιγύπτου. Φρόντιζαν πάντα γιά τον τόπο καταγωγής τους, αναλαμβάνοντας διάφορες ευεργεσίες όπως γιά παράδειγμα την μεταφορά νερού στις ροδίτικες συνοικίες τής Μητροπόλεως και τής Αγίας Αναστασίας. Κατασκεύασαν κρήνες, ενώ ανήγειραν τον ναό τού Αγίου Δημητρίου στον χώρο τού Α’ κοιμητηρίου τής πόλεως. Η ίδρυση όμως τού Βενετόκλειου Γυμνασίου, αποτελεί το κορύφωμα των ευεργετικών έργων των δύο αδελφών.

1913.—Η Μητρόπολη Σερρών δημοσιεύει λίστα με τους 18 ιερούς ναούς που έκαψαν οι βούργαροι. Η λίστα αφορούσε μόνον την δική της περιοχή (…)

.—Επιβιβάζεται  σε  πλοίο από το λιμάνι των  Αγίων Σαράντα και μέσω Πατρών φτάνει στην Καβάλα, το 1ο Τάγμα τού «Ανεξάρτητου Συντάγματος  Κρητών», όπου σε αυτό υπάγεται και ο εθελοντικός Λόχος των Κρητών  Φοιτητών.

.—Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει το Κάτω Νευροκόπι. Η πλήρης απελευθέρωσή του θα γίνει στις 5 Ιουλίου. (Ελληνοβουλγαρικός πόλεμος).

.—(π.ημ) Η εφημερίδα «Εμπρός» ενημερώνει γιά την επιτροπή η οποία έσπευσε να εξακριβώσει και πιστοποιήσει επίσημα τις βουργάρικες φρικαλεότητες στην Νιγρίτα, την Δοϊράνη και άλλα μέρη τής Μακεδονίας με θύματα Έλληνες. «…κατόπιν των ανήκουστων θηριωδιών που διαπράχθηκαν και διαπράττονται από τούς βουλγάρους στα μέρη όπου ηττώνται και εγκαταλείπουν, αναχωρεί σήμερα γιά την Θεσσαλονίκη και από εκεί στούς τόπους των αιματηρών και αγρίων συμβάντων, η επιτροπή προς εξακρίβωση και πιστοποίηση επισήμως τής βουλγαρικής φρικαλεότητος τής Νιγρίτας, τής Δοϊράνης και των άλλων μερών».  

1919.—Οι Ελληνικές δυνάμεις στην Μικρά Ασία προσπαθούν να καταλάβουν το Ομερχού.

.—Σε δημοσίευμα τής «Εστίας» με τίτλο: «Ο Καραγκιόζης υπό λογοκρισία», αναφέρεται ότι οι καραγκιοζοπαίχτες ήταν υποχρεωμένοι να συμμορφώνονται και αυτοί στην προληπτική λογοκρισία τού θεάτρου, καταθέτοντας τα στοιχεία τής παραστάσεως και δηλώνοντας ότι το περιεχόμενό της δεν αντιβαίνει στο καθεστώς Βενιζέλου… Δημοσιεύτηκε μάλιστα η παρακάτω υπεύθυνη δήλωση τού γνωστού καραγκιοζοπαίχτη Αντώνη Μόλλα: Δηλώνω υπευθύνως ο Διευθυντής τού θεάτρου «Καραγκιόζης» Δεξεμενής, ότι το παιζόμενον υπ’ εμού θέατρον δεν αντίκειται εις ουδεμίαν των διατάξεων τού στρατιωτικού νόμου περιέχόν τι κατά τού καθεστώτος. Παραστάσεις τής εβδομάδος ταύτης: «Ο ευτυχής ψαράς», «Ο Καραγκιόζης ιατρός», «Η νεκρά ζώσα», «Ο θάνατος τού Σιόρ Διονυσίου», «Ανθοδέσμη κωμωδιών», «Η Σταβελέη». Δηλώ υπευθύνως Α. Μόλλας.

1920.—Στην Μ. Ασία οι Ελληνικές δυνάμεις μάχονται με περιπόλους.

1921.—Οι Ελληνικές δυνάμεις τής Στρατιάς Μ. Ασίας, επιτίθενται εναντίον των τούρκων σε ολόκληρο το Μέτωπο Αφιόν Καραχισάρ-Κιουτάχειας – Εσκή Σεχίρ. Η Κιουτάχεια, μετά από διήμερη μάχη, θα βρεθεί σε Ελληνικά χέρια. Μετά από την κατάληψη τού Αφιόν Καραχισάρ την 1η τού μήνα, μέχρι σήμερα οι σφοδρές μάχες διεξάγονται βορείως τής πόλεως, με τις κυριώτερες επιχειρήσεις στο Ακτσάλ Νταγ-Τσαούς Τσιφλίκ-ύψωμα 1799. Τελικά επικράτησαν τα Ελληνικά όπλα, ενώ στα χέρια των Ελλήνων περιήλθε πλέον και η Κιουτάχεια. Οι τουρκικές δυνάμεις προκειμένου να αποφύγουν την κύκλωση, αποσύρθηκαν ανατολικά τού Εσκί Σεχίρ, στην γραμμή Μποζ Νταγ.  

1922.—Η Ελληνική Στρατιά στην Μ. Ασία μάχεται εναντίον των τουρκικών αποσπασμάτων.

1923.—Ισχυρή σεισμική δόνηση με επίκεντρο το Γύθειο τού Νομού Λακωνίας.

1928.—Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ορκίζεται πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση τού Ελευθέριου Βενιζέλου, προέκυψε μετά από την πτώση τής κυβερνήσεως τού Αλέξανδρου Ζαΐμη. Η αρχική δομή τής κυβερνήσεως ορκίστηκε στις 4.7.1928 και ανασχηματίστηκε στις 7.6.1929 και στις 16.12.1929. Όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος ανέλαβε την κυβέρνηση με εντολή τού προέδρου τής Δημοκρατίας Π. Κουντουριώτη, δεν ήταν βουλευτής και είχε θέσει ως όρο, την διάλυση τής Βουλής και την διενέργεια εκλογών με το πλειοψηφικό σύστημα. Οι εκλογές έγιναν στις 19 Αυγούστου 1928.

1929.Η κυβέρνηση λαμβάνει απόφαση σύμφωνα με την οποία θα δημιουργηθεί η Αγροτική Τράπεζα τής Ελλάδος. Πρώτος διοικητής τής Τράπεζας θα διοριστεί ο Κων. Γόντικας, ενώ η λειτουργία της θα ξεκινήσει στις 4 Ιανουαρίου τού 1930.

1930.—Οι πολίτες διαμαρτύρονται εξ αιτίας των νέων αυξήσεων των τιμών των εισιτηρίων στούς τροχιοδρόμους και τής καταργήσεως των διαρκών.

1934.—Σε έγγραφό του προς την Ιταλική κυβέρνηση, ο διοικητής Ρόδου Μάριο Λάγκο γνωστοποιεί την «πρόθεση πολλών Ροδίων» να υπηρετήσουν στον ιταλικό στρατό. Μαζί με το έγγραφο τής 15ης Φεβρουαρίου τής ίδιας χρονιάς, μαθαίνουμε ότι δεν ξεπερνούσαν τους 16 σε αριθμό (…)

1935.—Ο πρωθυπουργός Π. Τσαλδάρης, ανακοινώνει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος γιά το πολιτειακό, το οποίο θα λάβει χώρα την 22α ή την 29η Σεπτεμβρίου.

1938.—Γαλλία και τουρκία ενισχύουν την προαιώνια σχέση τους, έργο το οποίο πλέον επαναλαμβάνεται συχνά, με την υπογραφή νέας Συνθήκης Φιλίας στην Άγκυρα. Σύμφωνα με αυτήν την υπογραφή, η Γαλλία χάρισε στους τούρκους το κατεχόμενο από την ίδια Σαντζάκι τής Αλεξανδρέττας.

1940.—Το αλβανικό κράτος, μετά από όσα πολιτικοοικονομικά και στρατιωτικά Σύμφωνα υπέγραψε με την Ιταλία, προβαίνει σε μία επίδειξη υποταγής άνευ προηγουμένου. «Το αλβανικό βασίλειο αναγνωρίζει ότι ευρίσκεται σε πόλεμο με εκείνα τα κράτη, με τα οποία το βασίλειον τής Ιταλίας θα ευρεθεί εις πόλεμον….». «Η ένωση τού Στέμματος τής Σαβοΐας με το Στέμμα τού Σκεντέρμπεη επισφραγίζεται με αίμα….», θα δηλώσει μεταξύ άλλων ο αλβανός πρόεδρος τής βουλής τους.

1943.—Ὁ παλαίμαχος Μακεδονομάχος καπετάν Νικηφόρος (Ἰωάννης Δεμέστιχας), κατόρθωσε νὰ ἐπιβιβαστῇ σὲ πλοιάριο μὲ προορισμὸ τὴν Αἴγυπτο μέσῳ τουρκίας. Στὴν Ἀλεξάνδρεια ἀνέλαβε ὑπηρεσία  ὡς ἔφεδρος ἀντιναύαρχος ἐπιθεωρητὴς τοῦ Ἑλληνικοῦ στόλου.   

.—Οι κομμουνιστές αντάρτες συμφωνούν γιά την δημιουργία γενικού στρατηγείου, και πλέον θα λειτουργούν από κοινού με σκοπό την επιτέλεση των σχεδίων τους.

.—Δύναμη πέντε χιλιάδων Ελλήνων ανταρτών τού ΕΔΕΣ, συμμετέχοντας στο σχέδιο παραπλανήσεως των δυνάμεων τού Άξονα ως προς την περιοχή αποβάσεως των Συμμάχων με την περίεργη κωδική ονομασία «Ζώα»… (animals), αρχίζει εκτεταμένες επιχειρήσεις εναντίον των δυνάμεων κατοχής, οι οποίες κράτησαν κατά διαστήματα ως το τέλος Ιουλίου 1943. Έτσι απασχολήθηκε σημαντικός αριθμός κατοχικών δυνάμεων στον Ελλαδικό χώρο, αποδυναμώνοντας τα λοιπά μέτωπα. Η κίνηση αντιπερισπασμού θεωρήθηκε βασική προϋπόθεση γιά την επιτυχία τού σχεδίου αποβάσεως, και η Ελλάδα κρίθηκε ως ο κατάλληλος χώρος γι’ αυτήν. Με την λήξη τού πολέμου ανταμείφθηκε αναλόγως από τους δήθεν «Συμμάχους»…

1944.Το ολοκαύτωμα τού Κηπουργού και το μαρτύριο τού Ιερέα Νικόλαου Γκιάτα. Ο πατέρας Νικόλαος ήταν Εφημέριος τού χωριού Κηπουργό Βοΐου (Δ. Μακεδονία), όταν συνελήφθη από τους Γερμανούς οι οποίοι τον έκαψαν ζωντανό μαζί με δεκάδες άλλους αθώους πολίτες.

1948.—Οι εθνικές δυνάμεις εκδιώκουν τούς κομμουνιστές από την Χαλανδρίτσα Πατρών. Αυτοί είχαν εξοντώσει με ενέδρα δύναμη χωροφυλάκων υπό τον ανθυπομοίραρχο Παπαδόπουλο που υπερέβαινε τους 60 άνδρες, και είχαν εκτελέσει επί τόπου τούς 31 από αυτούς.

1949.—(4-8/7) Τὸ Γ΄ Σῶμα Στρατοῦ ἀνέλαβε τὴν ἐκκαθάριση τῆς περιοχῆς τοῦ ὄρους Βόρα (Καϊμακτσαλὰν) ἀπὸ 1.300 κουμμουνιστὲς ἀντάρτες. Ἡ περιοχὴ ἀποτελοῦσε κέντρο ἀνεφοδιασμοῦ, κατατάξεως καὶ νοσηλείας γιὰ τοὺς κομμουνιστές.

1958.—Ἡ τοπικὴ ὀργάνωση τῆς ΕΟΚΑ Αὐγόρου, τοποθέτησε συνθήματα στὸ κέντρο τοῦ χωριοῦ, ὑλοποιῶντας ἐντολὴ τοῦ Διγενῆ γιὰ γενικὸ ξεσηκωμὸ τοῦ ἄμαχου πληθυσμοῦ.

1961.—Η ποδοσφαιρική ομάδα Ολυμπιακός κερδίζει με 2-1 στην Λεωφόρο, την βραζιλιάνικη «Σάντος» τού Πελέ, που τότε θεωρείτο κορυφαία ομάδα τού κόσμου. Διαμαρτυρίες προκάλεσε η τιμή τού εισιτηρίου, που ορίστηκε στις 35 δραχμές, τιμή τριπλάσια των 10 δραχμών που κόστιζε εκείνη την περίοδο.

1963.—Σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια διατεταγμένης πτήσεως, ο Υποσμηναγός Σούρας Ιωάννης με τον Υποσμηναγό Πανούση Παύλο, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν, κατέπεσε στην θάλασσα ανατολικά τού αεροδρομίου τής 111 Πτέρυγος Μάχης (Νέα Αγχίαλος), και βυθίστηκε.

1972.—Ο υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. Ουΐλιαμ Ρότζερ, επισκέπτεται την Αθήνα και συναντάται με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο.

1973.—Οι αρχές τού δικτατορικού καθεστώτος συλλαμβάνουν τον Ε. Αβέρωφ ως υποκινητή και πολιτικό σύμβουλο τού λεγόμενου “Κινήματος τού Ναυτικού”.

1980.—Ισχυρότατοι άνεμοι καταγράφηκαν στο αεροδρόμιο τής Θεσσαλονίκης, με τις ριπές να φτάνουν μέχρι και τούς 80 κόμβους.

1981.—Το απόγευμα τής 4ης Ιουλίου, «σειρά» γιά εμπρησμό έχει το πολυκατάστημα «Δραγώνας» στην οδό Αιόλου στην Αθήνα. Οι 50 πυροσβέστες με τα 10 οχήματα που έσπευσαν, κατόρθωσαν να ελέγξουν την φωτιά στον δεύτερο και τρίτο όροφο, περιορίζοντας την καταστροφή σε ζημιές ύψους γύρω στα έξι εκατομμύρια δραχμές. Η υπόλοιπη περιουσία τού καταστήματος που διασώθηκε υπολογίστηκε στο ενάμιση δισεκατομμύριο δραχμές. Τρεις ημέρες μετά την μεγάλη πυρκαγιά στο πολυκατάστημα, άγνωστοι πυρπόλησαν και το πολυκατάστημα «Λαμπρόπουλος». Οι επιθέσεις δεν έχουν εξιχνιαστεί μέχρι σήμερα και έχουν παραγραφεί δικαστικά.

1989.—Ο Αθανάσιος Τσαλδάρης εκλέγεται Πρόεδρος τής Βουλής. Επανεκλέγεται στις 21 Νοεμβρίου 1989 και στις 22 Απριλίου 1990 και θα παραμείνει στο αξίωμα έως τις 21/10/1993.

1990.—Η Κυπριακή κυβέρνηση υποβάλλει αίτηση γιά ένταξη στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

.—Ο αρεοπαγίτης Βασίλης Κόκκινος γίνεται ο νέος πρόεδρος τού Αρείου Πάγου, μετά από απόφαση τού Υπουργικού Συμβουλίου. Η θητεία του θα λήξη το 1996.

1991.—Υπογράφεται το ελληνικό Προεδρικό Διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο τα Δελτία Ταυτότητας θα ισχύουν στο εξής ως ταξιδιωτικά έγγραφα στις χώρες – μέλη τής ΕΟΚ.

1992.—Όσον αφορά το «Σκοπιανό», οι Η.Π.Α. ανακοινώνουν το εξής…: «Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει ισχυρά την επίλυση τής διαμάχης πάνω στο θέμα αναγνωρίσεως τής πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας τής Μακεδονίας». Δηλαδή, ως επίλυση, οι Αμερικάνοι εννόησαν την κατάπαυση των διαμαρτυριών των Ελλήνων απέναντι στο όνομα και την ιστορία που κλέβουν οι ξεβράκωτοι γείτονες (…)       

.—Σύμφωνα με την Ιντερπόλ, η Ελλάδα αποτελεί μία από τις πλέον ασφαλείς περιοχές τού κόσμου γιά τούς περιηγητές, καθώς παρουσιάζει τον χαμηλότερο δείκτη εγκληματικότητας στην Ευρώπη. Από τότε πολλά άλλαξαν προς το χειρότερο, με τους δείκτες εγκληματικότητας να εκτοξεύονται μαζί με την αύξηση παράνομης εισόδου διαφόρων αλλοδαπών τού πρώην σιδερένιου παραπετάσματος και εν συνεχεία χωρών τής Ασίας και τής Αφρικής.

1994.—Μέλη τής τρομοκρατικής οργανώσεως 17Ν, δολοφονούν στο Παλαιό Φάληρο τον τούρκο διπλωμάτη Ομάρ Χαλούκ Σιπαχίογλου, σύμβουλο τής τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα.

2003.—Σε ανασχηματισμό τής κυβερνήσεως προέβη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

2004.—Η Εθνική Ελλάδος κατέκτησε το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουEuro 2004“, στην Πορτογαλία. Οι Έλληνες διεθνείς, ολοκλήρωσαν την πορεία τους στην διοργάνωση και έφυγαν νικητές με 1-0 μέσα στο κατάμεστο Ντα Λούζ, πραγματοποιώντας έναν πραγματικό άθλο. Η πολυπόθητη νίκη που έκανε πραγματικότητα το όνειρο κατακτήσεως τού Ευρωπαϊκού Κυπέλλου (το οποίο μετά ξεφούσκωσε χωρίς συνέχεια και διάρκεια), έγινε πρώτη είδηση και σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ. (Άρτος και θεάματα με την σέσουλα…)

2007.—Απεβίωσε ο μουσικοσυνθέτης Κώστας Καπνίσης. Είχε συνθέσει την μουσική σε περισσότερες από 110 κινηματογραφικές ταινίες, τραγούδια, ‘’ντοκιμαντέρ’’, και μουσικές θεατρικές παραστάσεις.

2009.—Ισχυρές καταιγίδες στην Θεσσαλονίκη με έναν νεκρό από κεραυνό.

2015.—Η απάντηση-επιστολή τού δρ. Άρη Πουλιανού στην γερμανική εφημερίδα  Ντι Βελτ  “Die Welt”, η οποία σε δημοσίευμά της επανέφερε το θέμα τής καταγωγής των Ελλήνων με απαξιωτικό τρόπο. Στην επιστολή του προς την γερμανική φυλλάδα, ο Άρης Πουλιανός ανέφερε τα αποτελέσματα τής πολυετούς του έρευνας τα οποία έγιναν αποδεκτά από την διεθνή επιστημονική κοινότητα και με τα οποία καταρρίπτει την θεωρία τού Φαλλμεράϋερ, αποδεικνύοντας ότι παρά τις κατά καιρούς επιδράσεις και περιορισμένες (κυρίως εσωτερικές) μετακινήσεις πληθυσμών, οι κάτοικοι των ελληνικών περιοχών έμειναν βασικά αναλλοίωτοι. Αναφερόμενος δε στα ευρήματα τού σπηλαίου των Πετραλώνων Χαλκιδικής, τόνισε ότι η Χαλκιδική υπήρξε πριν από 700.000 χρόνια η κοιτίδα όλων των Ευρωπαίων, από όπου ανθρωπίδες εξαπλώθηκαν την ίδια περίπου εποχή στην Γερμανία, την Αγγλία κι’ άλλες περιοχές τής ευρωπαϊκής ηπείρου.   

2017.—Διάσκεψη γιά το Κυπριακό διεξάγεται στο Κραν Μοντανά τής Ελβετίας. Εκφράστηκαν οι φόβοι ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης λαμβάνει μέρος «σε ένα πόκερ με απίστευτους κινδύνους». Ενώ η Διάσκεψη τής Γενεύης έγινε βασικά γιά τα θέματα τής ασφάλειας και των εγγυήσεων, αντί αυτής τής συζητήσεως, διεξήχθη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο πακετοποίησης των πάντων, μία εξέλιξη που χαρακτηρίστηκε «τραγικό λάθος».

2018.—Σε μία προσπάθεια κατευνασμού των οξυμένων πνευμάτων μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η συμφωνία γιά το Σκοπιανό, ο πρωθυπουργεύων Αλ. Τσίπρας έδωσε εντολή στους υπουργούς του να εστιάζουν στα προβλήματα που έχουν μεταφέρει σε κάθε υπουργείο βουλευτές τής Μακεδονίας, προκειμένου αυτά να λυθούν το ταχύτερο δυνατό… Η κυβέρνηση επιδιώκει πάση θυσία μέχρι τον Σεπτέμβριο οι περισσότεροι ψηφοφόροι να ασχολούνται με την οικονομική πολιτική, τις συντάξεις και την βελτίωση τής καθημερινότητας. Παρά όμως τις προσπάθειες τής κυβερνήσεως, η περιβόητη προδοτική συμφωνία των Πρεσπών έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ήττα που υπέστη έναν χρόνο μετά στις Ευρωεκλογές και στις Δημοτικές/Περιφερειακές.

.—Σε οχυρό μετατράπηκε η Θεσσαλονίκη λόγω τής παρουσίας τού πρωθυπουργεύοντος Αλ. Τσίπρα στην πόλη, γιά την συμμετοχή του στην τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας- βουργαρίας-Ρουμανίας και Σερβίας. Ο φόβος γιά την διαμαρτυρία πολιτών εναντίον τής προδοτικής συμφωνίας των Πρεσπών, οδήγησε την κυβέρνηση στην λήψη έκτακτων μέτρων ασφαλείας.

.—Στον Λευκό Πύργο, πλήθος κόσμου διαδήλωσε γιά το Σκοπιανό. Κρατώντας ελληνικές σημαίες και πανό υπέρ τής ελληνικότητας τής Μακεδονίας, οι πολίτες απέρριψαν γιά ακόμη μία φορά την προδοτική  συμφωνία των Πρεσπών.

2019.—Ο πρωθυπουργός που χλεύασε τον θάνατο, αλλά όχι όπως νομίζεις… Σε συνέντευξη που έδωσε στις 4/7/2019 (λίγο πριν τις επερχόμενες εκλογές) στον δημοσιογράφο Α. Σρόιτερ, ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε τα τέσσερα χρόνια τής θητείας του στο Μέγαρο Μαξίμου, γνωστοποιώντας και ορισμένες χαρακτηριστικές στιγμές. Μία από αυτές ήταν η πρώτη φορά που χτύπησε το «κόκκινο» απόρρητο τριψήφιο τηλέφωνο στο πρωθυπουργικό γραφείο. Στην προσπάθειά του να δείξει ότι αυτοσαρκάζεται, χλεύασε ένα τραγικό γεγονός. Την στιγμή δηλαδή, όπου ο ΓΕΕΘΑ τον κάλεσε γιά να τού ανακοινώσει την πτώση ελληνικού μαχητικού αεροσκάφους στην αεροπορική βάση Λος Λάνος στην Ισπανία (βλ.26/1/2015). Αποτέλεσμα τής πτώσεως ήταν ο θάνατος δύο έμπειρων πιλότων μας και οκτώ επί πλέον νατοϊκών στρατιωτικών. Στην ίδια συνέντευξη ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφέρει την κατάθλιψη που τού προξένησε το πρωθυπουργικό γραφείο, τον διάκοσμο τού οποίου φρόντισε να αλλάξει, αντικαθιστώντας μεταξύ άλλων και τον πίνακα τού Θεόδωρου Βρυζάκη «Η Ελλάς ευγνωμονούσα», με κάτι μοδέρνο και ανάλαφρο. Επίσης παραδέχθηκε ότι έμαθε να κυβερνά στο πειραματικό (γιά πολλούς φερέλπιδες επαγγελματίες τής πωλητικής) ελλαδικό περιβάλλον, και ότι μετά από τέσσερα χρόνια απέκτησε πλέον την εμπειρία… Για να θυμηθούμε τα λόγια τού Κολοκοτρώνη στην Πνύκα: «[…]Ήλθαν μερικοί και ηθέλησαν να γένουν μπαρμπέρηδες εις τού κασίδη το κεφάλι…».

.—«Ασθενή» σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών τής κλίμακας Ρίχτερ κατέγραψαν οι σεισμογράφοι τού Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου στις 07:01 σε θαλάσσια περιοχή 18 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά τού Ηρακλείου Κρήτης, ή 319 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά τής Αθήνας. Ο σεισμός είχε μικρή διάρκεια αλλά έγινε ιδιαίτερα αισθητός εξ αιτίας τού μικρού εστιακού βάθους.

.—Σύμφωνα με δημοσιεύματα τού Τύπου, σουβλατζίδικο, το οποίο λειτουργεί κάθε Σαββατοκύριακο και εξυπηρετεί μέχρι και 400 «πελάτες», έστησε μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού κρατούμενος γιά συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Ο τρομοκράτης/επιχειρηματίας που εκτίει ποινή πολυετούς καθείρξεως, απασχολεί μάλιστα ως προσωπικό και άλλους κρατούμενους των φυλακών τού Κορυδαλλού, οι οποίοι εργάζονται ως ψήστες και σερβιτόροι και αμείβονται κανονικά από τα έσοδα τής «επιχειρήσεως».

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση